Voor verdriet heeft niemand tijd


Recensie Voor verdriet heeft niemand tijd door Sandra Hutchison:
Vriendschap kan soms zo nodig zijn dat het pijn doet

Liv heeft haar vader verloren, ze verhuist samen met haar moeder naar een andere stad voor een nieuwe start! Bij een nieuwe omgeving hoort ook een nieuwe school. Daar ontmoet ze al snel de afstandelijke Emerald. De sympathieke Liv weet echter beetje bij beetje door het schild van Emerald heen te prikken en langzaamaan leert ze Emerald beter kennen. Ook Emerald heeft met een zwaar verlies te maken gehad en de meiden vinden dan ook de nodige steun bij elkaar. Maar wanneer Liv Emerald’s grootste geheim ontdekt, wordt hun vriendschap flink op de proef gesteld.

Voor verdriet heeft niemand tijd is min of meer het debuut van Monica Haak. Eerder bracht ze dit verhaal al in eigen beheer uit en ze werd tweede bij de Indie Awards. Het verhaal werd hier en daar flink wat aangepast en verscheen deze maand in een nieuw jasje bij uitgeverij Hamley Books.

Monica Haak heeft een aangename schrijfstijl, ze gebruikt heldere taal waardoor het boek in zijn geheel vlot weg leest. In het begin valt de schrijfster wel veel in herhaling. Het dramatische verhaal kent twee hoofdpersonages: Liv en Emerald. Monica Haak laat beide dames elk om de beurt een hoofdstuk aan het woord. Hierdoor krijg je twee keer dezelfde situatie voorgeschoteld. Emerald heeft in het verhaal ook nog een persoonlijke blog en ook die stukken zijn in het boek geplaatst. Op zich een fijne toevoeging, maar Emerald vertelt in de hoofdstukken, waarin zij aan het woord is, al exact wat ze in haar blog gaat schrijven en daarna krijg je de tekst van haar blog voorgeschoteld. Een beetje dubbel dus. Gelukkig wordt dit in herhaling vallen later in het boek een stuk minder en leest het verhaal gewoon erg prettig.

De hoofdpersonages worden krachtig neergezet en het is dan ook niet moeilijk om met de dames mee te leven. Voor in het boek staat wel een waarschuwing: het verhaal gaat voor een groot deel over depressies, rouwverwerking en jezelf pijnigen (automutilatie). Dat kan best confronterend zijn wanneer je hier zelf (of in je omgeving) mee te maken hebt of hebt gehad. Maar het kan ook steun geven dan wel je helpen die ander beter te begrijpen. Gelukkig komen er ook veel vrolijke momenten in het boek voor. Mooie momenten, ook over vriendschap, liefde en je eigen weg vinden.

De auteur noemt opvallend veel film-, song- en boektitels, vermoedelijk een leuke aanvulling voor jongeren die al deze films en boeken zelf ook verslonden hebben, maar wat mij betreft iets te veel van het goede. Maar vergeet vooral niet om tijdens het lezen (of even tussendoor) op de momenten dat het nummer Knocking van Freddie Stroma voorbij komt, het nummer echt even aan te zetten (nummer komt uit de film: A Cinderella Story: Once Upon A Song). Het geeft echt een extra dimensie tijdens het lezen van de momenten dat de meiden in het boek zich samen vermaken met hun schoolproject en logeerpartijtje.

Het verhaal maakt indruk, is soms (wat het drama betreft) wel een beetje heftig, maar Voor verdriet heeft niemand tijd is zonder twijfel een aanrader voor jongeren rond de 14 jaar.
★★★★
Titel: Voor verdriet heeft niemand tijd | Auteur: Monica Haak | Uitgeverij Hamley Books | Categorie: Young Adult | Verkrijgbaar als: hardcover en e-book | 300 pagina’s | ISBN13: 9789463967280 | Verkrijgbaar sinds: 15-09-2020 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 28-09-2020 | Prijs: €18.99 en e-book €10.99 | Bestellen