De scherven


Recensie De scherven door Sheila Vermeulen:
Kunnen deze scherven nog bij elkaar worden geraapt?

De vreselijke gebeurtenis staat nog duidelijk in ieders geheugen gegrift. Niemand uit de omgeving van waar alles zich heeft afgespeeld, zal dit waarschijnlijk ooit kunnen vergeten. Ook Jessica (Jess) en Lucas hebben sinds die dag een groot verlies te verwerken gekregen.

Beiden verloren ze een broer en beiden proberen ze zich staande te houden in het leven na de schietpartij. Lucas probeert elke dag iets onbaatzuchtigs te doen en gaat boksen om zijn emoties te verwerken. Jess is genoodzaakt om voor haar depressieve moeder te zorgen en probeert, zowel financieel als emotioneel, haar hoofd boven water te houden.

“Het voelt alsof de storm voorbijtrekt. Alsof de zee en het zand om ons heen kalm zijn en terugwijken. Misschien begrijp ik nu waarom we hier op onze fragiele zandbank blijven, waarom we onszelf kwetsbaar opstellen. Omdat we veerkrachtig zijn. We herbouwen. Dat is wat we doen.”-Amy Giles

Wanneer Jess en Lucas elkaar leren kennen, vinden ze, tegen hun verwachting in, steun en herkenning bij elkaar. Misschien kunnen deze twee gebroken jongeren samen helen.

Al na de eerste paar bladzijden van De scherven weet je dat dit boek je de pijn van het verhaal zal laten voelen.

Amy Giles heeft het verhaal vrij ingetogen en klein gehouden, wat de impact, van dat waar Jess en Lucas doorheen gaan, alleen maar groter maakt. De gebeurtenis die de pijn van de hoofdpersonages heeft veroorzaakt, wordt niet tot in de details beschreven. Toch weet je direct hoe vreselijk dat moet zijn en begrijp je waarom de personages hiermee worstelen.

De karakters voelen bijna echt, onder andere doordat ze niet perfect zijn en fouten maken. Ze vallen en staan weer op. De auteur heeft de manier waarop de personages met hun verdriet omgaan, heel divers gehouden, waardoor het geheel geloofwaardig is geworden. De rauwheid van het verhaal laat je soms vergeten dat het fictie is.

De scherven is een verhaal over verlies, rouw en verdriet. Over het feit dat je, bij een overlijden, soms meer verliest dan alleen de persoon die is overleden. Over trauma en schuldgevoel omdat je een overlevende bent. Maar het is ook een boek over doorgaan, over verwerking en boven alles over (veer)kracht.

Amy Giles heeft met De scherven een verhaal geschreven dat me heeft geraakt en me ook nog wel even bezig zal houden en daar hou ik van. Dit aangrijpende boek krijgt 5 sterren van mij.
★★★★★
Titel: De scherven | Auteur: Amy Giles | Uitgeverij Zomer & Keuning | Categorie: young adult | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 256 pagina’s | ISBN13: 9789020535945 | Verkrijgbaar sinds: 08-09-2020 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 02-12-2020 | Prijs: €15.00 en e-book €4,.99 | Bestellen