Het museum van gevonden voorwerpen


museum van gevonden voorwerpenRecensie Het museum van gevonden voorwerpen door Sheila Vermeulen:
Familieperikelen en de uitdagingen van het daten

In tegenstelling tot de meeste jongeren kan Diede eigenlijk niet wachten tot de vakantie voorbij is. Thuis is er veel ruzie en gaat alle aandacht naar haar autistische broer. Ondanks dat ze zelf het syndroom van Asperger heeft, is er maar weinig aandacht voor haar.

Gelukkig heeft ze haar beste vriendin Kaya en is er die nieuwe buurjongen die interesse in haar toont. Toch kan ze niet geloven dat hij haar echt leuk vindt. Ze weet zich namelijk best wel goed staande te houden, maar als Robin zou weten wat ze heeft, zou hij haar vast niet meer zo leuk vinden.

“We kunnen best heel onschuldig als een stel brugklassers in het donker elkaars hand vasthouden. Plotseling verstijf ik. Wat als hij wil zoenen tijdens de film? Ik weet niet of ik hier al klaar voor ben. Allejezus, waar is Kaya als je haar nodig hebt?” – Emma Zegers

Wanneer Diede ontdekt dat Robin ook met dingen worstelt, groeit ze steeds meer naar hem toe en begint ze zich af te vragen, of er misschien toch meer mogelijk is.

Het museum van gevonden voorwerpen van Emma Zegers is een lief en boeiend young adult verhaal met een hoofdrolspeelster met autisme.

Het is bijzonder om met Diede mee te kijken in een leven waarin bepaalde gevoelens en gedragingen een beetje anders gaan. Terwijl je geniet van het verhaal, kom je erachter dat er binnen het autisme veel verschillen bestaan. Ieder persoon loopt tegen zijn of haar eigen uitdagingen aan en ieder persoon is anders.

Emma Zegers neemt je mee in de relaties die Diede heeft met haar vriendin, haar familie en later ook met Robin. Vooral het thuisleven van Diede maakt indruk door de complexe situatie die is ontstaan in het gezin. Het is niet moeilijk om je voor te stellen hoe lastig dat voor Diede moet zijn.

Verder ontdek je wat er bij Diede gebeurt als ze buiten haar comfortzone moet stappen of tegen haar grenzen aanloopt. Vooral in de relatie met Robin heeft Emma Zegers dit heel treffend op papier gezet. Ondanks het ongemak bemerk je toch een chemie tussen deze twee interessante personages en voel je de neiging om ze aan te moedigen hun kansen vast te pakken.

In Het museum van gevonden voorwerpen heeft Emma Zegers personages die iets met zich meedragen, een mooi en toegankelijk verhaal gegeven dat vlot leest en je ook nog iets leert. Dit innemende boek krijgt 4 sterren van mij.

dvp logo

★★★★
museum van gevonden voorwerpenTitel: Het museum van gevonden voorwerpen | Auteur: Emma Zegers | Uitgeverij: Dutch Venture Publishing | Categorie: young adult | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 310 pagina’s | ISBN13: 9789492585769 | Verkrijgbaar sinds: 14-05-2021 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 21-05-2021 | Prijs: €18,50 en e-book €4,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.