Mijn jaar na jou


Recensie Mijn jaar na jou door Sheila Vermeulen:
Eén moment kan alles veranderen.

Wanneer Cara door haar moeder naar Hope Hall wordt gestuurd, is ze nog maar een schim van zichzelf. Nog niet eens zo heel lang geleden was ze populair, had ze vrienden en had ze eigenlijk ook best een leuk leven. Tot die ene avond waarop alles veranderde.

Negen maanden geleden op oudejaarsavond had Cara een zwaar auto-ongeluk. Een ongeluk dat zij overleefde, maar waarbij ze haar allerbeste vriendin verloor. Een ongeluk dat Cara niet kan verwerken. Georgina is dood, door haar. En alhoewel Cara niet dood is, leeft ze ook niet echt. Haar moeder weet inmiddels niet meer wat ze met Cara aan moet en stuurt haar naar een kostschool in Zwitserland.

“Al het geluid is gedoofd en alleen hij en ik zijn er nog – behalve ons zijn er geen beste vriendinnen of broers of ouders of wie dan ook meer. Dan kust hij me en verdwijnt elke verwachting. Ik ben verbaasd dat ik hier eindelijk een plek vind waarvan ik me kan voorstellen dat ik er overleef.” – Nina de Pass

In Zwitserland probeert Cara iedereen op afstand te houden. Ook daar trekt ze zich terug in haar eigen sombere cocon. Maar als mensen, zoals haar kamergenote Ren en de aantrekkelijke Hector, door haar schild heen proberen te breken, is die afstand ineens niet zo eenvoudig meer.

Mijn jaar na jou van Nina de Pass is een ontroerend verhaal over verlies, verdriet, leven en overleven. En over de vernietigende en de herstellende kracht van liefde en vriendschap.

Nina de Pass vertelt het verhaal van Cara helder en vol gevoel. Alhoewel het een verdrietige ondertoon heeft, kwam het op mij niet alleen maar somber over. Het verhaal is zeker aangrijpend, maar bevat ook elementen van hoop.

Cara is niet direct te doorgronden. Samen met de nieuwe mensen in haar leven kom je steeds een stapje verder. Door haar gedachten te volgen, kom je langzaam dichter bij haar verdriet en haar schuldgevoel. Net als je denkt alles te weten, komt er weer wat meer boven tafel. Het proces waar Cara doorheen gaat, wordt mooi en geloofwaardig opgebouwd.

Alhoewel je het gezien het indringende verhaal misschien niet zou verwachten, leest het boek prettig en vlot. De auteur heeft een goede balans gevonden binnen de wisselende gevoelens van Cara en die van een paar van de andere personages. Dat Cara niet de enige is die ergens mee worstelt, maakt het verhaal sterker. Ook ga je hierdoor steeds beter begrijpen, waarom sommige personages zo hun best doen voor Cara.

Mijn jaar na jou is gevoelig en meeslepend. Nina de Pass heeft Cara en haar gevoelens realistisch neergezet en omringt haar met personages die het verhaal verdiepen. Ik geef dit boek 4.5 sterren.

★★★★
Titel: Mijn jaar na jou | Auteur: Nina de Pass | Uitgeverij: Van Goor/Best of YA | Categorie: Young Adult | Verkrijgbaar als Paperback en E-book | 320 pagina’s | ISBN13: 9789000370429 | Verkrijgbaar sinds: april 2020 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 14-05-2020 | Prijs: €19.99  en e-book €12.99) | Bestellen