Mus


Recensie Mus door Inge Brunnekreef: Mus baalt als een stekker wanneer haar vader er met een jongere vrouw vandoor gaat. Als haar moeder, een lerares, een relatie met een collega begint, staat haar wereld helemaal op zijn kop. Vooral omdat De Kwal een van de meest vervelende leerkrachten van de school is. Samen met haar broer Brix, probeert ze haar moeder op andere gedachten te brengen en de relatie te boycotten. Maar heiligt het doel alle middelen?

De cover vind ik erg mooi maar doet tegelijkertijd ook heel droevig aan. Je ziet een meisje in elkaar gedoken, zittend in een vensterbank. Wat heeft ze meegemaakt is de vraag? Een cover dat heel goed past bij het verhaal.

De uit Lauwe afkomstige auteur Kristof Desmet (1971) is voor mij onbekend dus ik stap er blind in. Hij is leraar Nederlands in Ieper. Al jaren werkt hij mee aan leermethodes Nederlands bij uitgeverij Van In. Mus is zijn tweede boek voor jongeren.
Het verhaal gaat over Merel, door vrienden Mus genoemd. Mus heeft moeite met de scheiding van haar ouders. Haar vader is er vandoor met een veel jongere vriendin en haar moeder krijgt een relatie met een leraar van haar school. Hij wordt op school De kwal genoemd en iedereen vindt hem een vreselijke leraar. Samen met haar broer Brix probeert ze er alles aan te doen om ze uit elkaar te krijgen. Gaat Mus hierin niet veel te ver??

Het verhaal begint met een proloog en het verhaal heeft je dan ook meteen te pakken. Ook roept het vragen op. Waarom is Mus daar en wat is ervoor gevallen. Daarna begint het verhaal over Mus. In flashbacks lees je wat er allemaal is gebeurd.
De schrijfstijl is vlot en goed leesbaar voor de jongere lezers. Het taalgebruik is ook gericht op de Y.A. lezers. Ook de situaties zijn erg herkenbaar en ik denk dat vele lezers zich wel herkennen in het verhaal van Mus. Ook zijn de hoofdstukken van een goede lengte en daardoor leest het boek als een trein.

De personages heeft Desmet goed uitgewerkt net als de omgeving. Je leeft echt met Mus mee en je voelt haar eenzaamheid.
Het verhaal zit goed in elkaar en is mooi opgebouwd en op het eind kan je het boek echt niet meer wegleggen.

Het verhaal heeft een soort van open einde en ik hoop dan ook dat er nog een vervolg komt van Mus.

Ik heb enorm genoten van dit mooie boek en geef het de volle 5 sterren

 

Recensie Mus door Antoinette Steeg: Ik was zeer verrast over Mus. Het boek begint waar het verhaal eindigt. Dit heeft er mee te maken dat de lezer het verhaal leest die Mus op papier heeft toevertrouwd.

Samen met mijn 13-jarige dochter heb ik Mus gelezen. Zij was net zo enthousiast ik. Dit boek staat bij haar tot nu toe boven aan haar favorietenlijst 2018. Zij geeft aan dat het boek zoveel herkenning geeft.
Onder haar vriendinnen zijn ook ouders gescheiden en ze kent de verhalen over wat het kan doen met een puber. De auteur weet waar ze over schrijft. Ze had tijdens het lezen geregeld het gevoel alsof ze deel was van het leven van Mus.

Het verhaal is zo herkenbaar voor jongeren omdat het op een bijzondere wijze de puberteit en het zich afzetten tegen verwoord Daarnaast zitten er zoveel emoties in het boek die elke puber herkent.
Zo komen er bijvoorbeeld opstandigheid, onzekerheid, verliefdheid, angst, verdriet, blijdschap en vertrouwen aan bod. Welke puber herkent zich hier niet in.

Kristof Desmet heeft met Mus niet alleen een pareltje weten neer te zetten maar geeft jongeren ook een boodschap mee. Dat maakt het boek wat ons betreft echt tot een must-read.

★★★★★
Titel: Mus
Leesfragment
Auteur: Kristof Desmet
Uitgeverij: LetterRijn
Categorie: Young Adult
Uitvoering: Hardcover of E-book
Pagina’s: 200
ISBN13: 9789491875564
Verkrijgbaar sinds: Juni 2018
Recensenten: Inge Brunnekreef &
Antoinette Steeg
Datum plaatsing recensie: 27-07-2018
Prijs: € 17,50 (E-book €5,99)
Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.