Muurziek


MuurziekRecensie Muurziek door Chantal Hutchison:

Het is november 1989 wanneer de Berlijnse muur, die verdeeldheid veroorzaakte tussen West- en Oost-Europa, uiteindelijk valt. Journalist Jef die voor zijn werk aanwezig is in Duitsland, maakt dit mee. Hij heeft het geluk dat hij op de juiste plek is op het juiste tijdstip. Een van de mensen die door de val van de Berlijnse muur worden aangetrokken, is Hannah. Een vrouw die hem wel een verhaal voor zijn krant wil vertellen.

Het verhaal dat ze hem vertelt, gaat over de familie Berkhof in Oost-Berlijn ten tijde van de Koude Oorlog. Het leven in Oost-Berlijn is geen pretje. Onder hoge druk van het communisme zullen ze altijd op moeten passen, met gevaar voor eigen leven. Ze besluiten te vluchten naar West-Berlijn waar alles van horen zeggen veel fijner zou moeten zijn. Maar er moet nog wel een plan komen dat hen niet alleen naar de andere kant van de muur moet brengen, maar ook onopgemerkt laat voor de Stasi die hen contant in de gaten houdt.

Muurziek is een indrukwekkende historische young adultroman. Het vertelt het verhaal van vele families die dit mee hebben moeten maken. De schrijfstijl van de twee auteurs is fijn om te lezen. Het boek leest vlot weg en is ondanks meerdere begrippen die misschien niet bekend zijn bij jongeren, goed te volgen. Alles wordt duidelijk uitgelegd, waardoor je als lezer goed meekrijgt waar het allemaal om gaat.

Ondanks dat dit boek maar uit 146 pagina’s bestaat, is dit een diepgaand en intrigerend verhaal. Dit verhaal zal door jongere lezers gelezen kunnen worden en een aanvulling zijn op hun andere leesmateriaal. Hierdoor zullen meer mensen begrijpen wat deze families in deze barre tijden mee hadden moeten maken. Het zal voor ons nu lastig zijn om te begrijpen dat je toen niemand echt kon vertrouwen. Je wist nooit wie je zou gaan verraden.

Muurziek wordt vanuit twee verschillende perspectieven verteld. Die van journalist Jef en die van de familie Berkhof. Hierdoor lopen twee verschillende tijden door elkaar, 1969 en 1989. Doordat je altijd weet in welke tijd het verhaal zich afspeelt, is dit geen probleem.

Ik kan Muurziek zeker aanraden. Het is een fascinerend verhaal dat, zonder het moeilijk te maken, goed te volgen is voor jongeren. Het boek krijgt van mij vier sterren.

Vector

★★★★
MuurziekTitel: Muurziek | Auteur: Wouter Polspoel en Herman Van Campenhout | Uitgeverij: Phoenix Books | Categorie: historische young adult | Verkrijgbaar als: paperback | 146 pagina’s | ISBN13: 9789083140407 | Verkrijgbaar sinds: 23-03-2021 |Recensent: Chantal Hutchison | Datum recensie: 09-06-2021 | Prijs: €15.95| Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.