Het begraven land


Het begraven landRecensie Getijden serie deel 2 – Het begraven land door Sheila Vermeulen:
Is een andere plek ook een betere plek?

Ze moest iets onthouden, maar wat was dat ook alweer? Ach, zolang de dokter voor haar zorgt en ze zich veilig voelt, maakt dat ook niet uit. Ze weet wel dat ze met niemand mag praten. Dus waarom praat die ene jongen dan toch tegen haar?

“Ik slik. Aangezien ik vrijwel nooit iets zeg, slaat mijn stem over. ‘Ik ….. denk niet dat we mogen praten. Hij buigt voorover. ‘Dat niemand praat, wil nog niet zeggen dat het niet mag.’ Oh, hij is zeker nieuw hier. Natuurlijk is er een regel.” Cyn Balog

Toch besluit Vina naar hem te luisteren en komen er steeds meer herinneringen naar boven. Ze weet weer hoe ze hiervoor elke dag moest vechten om te overleven, en dat ze iemand moest achterlaten. Ze herinnert zich Tiam.

Als blijkt dat het leven ondergronds net zo gevaarlijk is als bovengronds, moet Vina opnieuw strijden voor de veiligheid van haarzelf en de mensen om wie ze geeft.

Het begraven land van Cyn Balog is het spannende vervolg op Het verdronken land en het tweede deel uit de Getijden serie.

Het was alweer even geleden dat ik het eerste deel uit deze serie las, maar ik kon me onmiddellijk weer de troosteloze sfeer voor de geest halen. Een sfeer die de auteur zo goed had weten te vangen dat ze je daar helemaal in meetrok.

De situatie waarin Vina zich in Het begraven land bevindt is eigenlijk net zo uitzichtloos, maar nu heeft Cyn Balog daar, vooral in het eerste stuk van het verhaal, ook een bepaalde ongrijpbaarheid aan toegevoegd. Eigenlijk weet je niet direct waar Vina zich bevindt en wat er aan de hand is. Hierdoor lees je niet alleen over de verwarrende gedachten van Vina, je ervaart ze ook samen met haar. Daardoor merk je ook duidelijk dat de situatie spannender wordt naarmate de gedachten helderder worden.

De boeken horen overduidelijk bij elkaar, maar hebben ieder wel een eigen identiteit. Cyn Balog heeft twee totaal verschillende omgevingen gecreëerd en weet daarbinnen toch een goede samenhang te behouden. Niet alleen door de personages die in de serie voorkomen, maar ook door de uitstraling die het hele verhaal heeft. De auteur houdt ook in dit tweede deel vast aan de soberheid die hoort bij de totaal veranderde wereld waar Vina in opgroeide en leeft.

Het begraven land van Cyn Balog is een geslaagde opvolger van Het verdronken land. Het verhaal boeit, is spannend en het houdt je nieuwsgierig naar wat er te ontdekken is. Dit tweede deel uit de Getijden serie geef ik 4 sterren.

dvp logo

★★★★
Het begraven landTitel: Het begraven land | Serie: Getijden serie – deel 2 | Auteur: Cyn Balog | Uitgeverij: Dutch Venture Publishing | Categorie: young adult | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 300 pagina’s | ISBN13: 789492585905 | Verkrijgbaar sinds: 18-10-2021 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 22-10-2021 | Prijs: €18,50 en e-book €4,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.