Het programma


naamloosSloane denkt wel twee keer na voordat ze in het openbaar begint te huilen. Sinds zelfdoding is uitgegroeid tot een internationale epidemie, zou een huilbui haar in het Programma kunnen doen belanden, de enige bewezen behandelingsmethode. Ze heeft al een broer verloren, dus Sloane weet zeker dat haar ouders er alles aan zullen doen om haar in leven te houden. Ze weet ook dat iedereen die het Programma heeft gevolgd terugkeert met een schone lei: hun depressies zijn verleden tijd, maar hetzelfde geldt voor hun herinneringen.

Omdat ze zowel thuis als op school constant onder toezicht staat, zorgt Sloane dat ze zo min mogelijk opvalt en verbergt ze haar gevoelens zo goed mogelijk. De enige bij wie Sloane zichzelf kan zijn, is James. Hij heeft beloofd om ervoor te zorgen dat ze geen van beiden in het Programma terechtkomen en Sloane weet dat de liefde tussen hen sterk genoeg is om allerlei tegenslagen te weerstaan. Maar ondanks de beloftes die ze elkaar maken, wordt het steeds moeilijker om de waarheid te verbergen. Ze worden alle twee steeds zwakker, depressie ligt op de loer. En het Programma zit hun op de hielen.

 

Het programma is het eerste deel van de spectaculaire serie The Program.

Sinds zelfdoding, door depressie, een epidemie is geworden is het programma ingezet. Het programma is ingezet om jongeren tot de achttien jaar die in depressie raken te behandelen. Ze zijn er om hun te helpen wordt er verteld. Sloane ziet steeds meer mensen om haar heen afzakken in een depressie en uit de klas worden gehaald. Sinds Sloane’s broer Brady zelfmoord heeft gepleegd heeft ze het moeilijk om niet door de zogenoemde programmeurs te worden opgepakt. Ze blijft alleen sterk dankzij James, haar vriendje. James spreekt haar moed in en probeert haar er boven op te helpen wanneer ze verdrietig is. Samen met James probeert ze zich sterker voor te doen dan ze zijn, zodat ze niet opgepakt worden. Als dan zelfs hun beste vriend Miller het moeilijk krijgt, wordt het steeds lastiger voor hun beiden om sterk te blijven en het wordt steeds moeilijker om niet opgepakt te worden door de programmeurs. Dan loopt voor Sloane uiteindelijk alles mis. Het programma zou goed zijn?! Wat is er nou goed aan als al je herinneringen worden gewist?

Het verhaal gaat over pittige onderwerpen als depressie en zelfdoding, maar toch komt ‘Het programma’ totaal niet zwaarbeladen over. De vertelling is zo goed in elkaar gezet dat het continu spannend blijft. Het boek was dan ook niet weg te leggen. Voor het boek gelezen te hebben had ik al hoge verwachtingen, maar het was zelfs beter dan ik ooit had kunnen bedenken. Ik kon geen genoeg van het boek krijgen.
Het is nog even wachten op deel twee, helaas want deel twee kan voor mij maar niet snel genoeg komen!

Auteur: Suzanne Young
Vertaling: Carolien Metaal
Uitgever: Karakter Uitgevers
ISBN: 9789045206905
Categorie: Young> Young Adult
Uitvoering: Paperback
Pagina’s: 344
Prijs: €19,95
Verschijningsdatum: februari 2015
Recensie: Chantal Hutchison
Datum recensie: 30-04-2015
Bestellen? Klik hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.