Het sleutelbeengebaar


Recensie Het sleutelbeengebaar door Devika van Steeg:
Over een jongen die robot wordt

Het sleutelbeengebaar is de vierde Young Adult die geschreven is door Hilde van Cauteren. Eerder schreef ze De nachtspelers, Pigmentroute en Het naveltheater. Voor het schrijven van Het sleutelbeengebaar heeft ze haar inspiratie gehaald uit het artikel “Liever een robot dan een migrant” van journalist Filip Huysegems.

Heb jij er wel eens over nagedacht hoe de nabije toekomst eruit zal zien? Ik in ieder geval wel, maar het beeld van robots die de rollen van mensen op zich nemen, is nooit bij me opgekomen.

In Het sleutelbeengebaar maak je kennis met de Botan Ran, een jonge niet-local, die door zijn afkomst het land uitgezet dreigt te worden. Als hij op een dag een reclame voor de C2, de nieuwste zorgrobot ziet, beseft hij mede door zijn vriend Plin dat zijn portfoliofoto’s zijn gebruikt voor het ontwerp van de C2. Samen met Plin maakt hij een plannetje om te ontsnappen aan de migratie. Botan zal undercover gaan leven als C2, maar eerst moet hij nog dé geschikte kandidaat zien te vinden.

Na een korte zoektocht stuit Botan op de blinde en lichamelijk gehandicapte Yuki. Hij zal haar en haar gloednieuwe C2 de komende dagen goed observeren en zal uiteindelijk de C2 uitschakelen, verstoppen en zijn rol innemen. Zal het Botan lukken om niet ontdekt te worden? Wat als ook Yuki haar rechten kwijt dreigt te raken?

Van Cauteren heeft een erg unieke kijk op de toekomst en laat mogelijke bedreigingen in de toekomst goed zien. Daarnaast werpt ze licht op migratieproblemen en robotica.

Het boek is opgedeeld in vier verschillende delen en de hoofdstukken zijn in dagen ingedeeld. Hierdoor krijg je als lezer een van dag tot dag blik op het verhaal van Yuki, C2 en Botan. Desalniettemin is het verhaal een erg leuk verhaal dat vlot leest en ook de benodigde humor bevat.

Ook voor de lezers die niet zo houden van science fiction is Het sleutelbeengebaar een echte aanrader. In mijn ogen staan mensenrechten, vriendschap en avontuur centraal in dit boek en bevat het boek naast de robotica geen andere science fiction onderdelen.

Yuki lijkt in het begin van het verhaal redelijk gesloten, maar naarmate het verhaal vordert, wordt ze opener en groeit ze net als Botan erg als personage. De personages zijn soms erg anders, maar toch ook zo hetzelfde en dat is erg leuk om te lezen. Vriendschap gaat boven alles in dit verhaal. Zo blijft Botan altijd aan Plin denken, nadat ze van elkaar gescheiden zijn.

Al met al levert Het sleutelbeengebaar de lezer een aantal erg leuke leesuurtjes op waarin ze zich eventjes kunnen wanen in de nabije toekomst.
★★★★

Titel: Het sleutelbeengebaar | Auteur: Hilde van Cauteren | Standaard uitgeverij -Davidsfonds Infodok | Categorie: Science Fiction, young adult | Leeftijd: 12 plus | Verkrijgbaar als: paperback | 144 pagina’s | ISBN13: 9789002270611 | Verkrijgbaar sinds: 25-09-2020 | Recensent: Devika van Steeg | Datum recensie: 22-11-2020 | Prijs: €15.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.