Lucht


Recensie Lucht door Sandra Hutchison:
Aarde aan Mars 

Na een verandering op aarde reizen een paar geleerden in het geheim af naar Mars. Ze worden op Mars vergezeld door de meest intelligente organische robots. In hun midden leeft ook de inmiddels veertienjarige Romi. Een mens van vlees en bloed afkomstig van aarde, maar ze woont eigenlijk haar hele leven al op Mars. Ze is tegen wil en dank onderdeel van de belangrijke missie om van Mars een leefbare planeet te maken.

Romi voelt zich erg eenzaam op Mars. Er zijn naast haar geen andere jongeren op Mars aanwezig. De mensen die er wel zijn, lijken te berusten in het feit dat hun missie niet zal slagen. Hun ooit zo tomeloze energie lijkt voorgoed te zijn verdwenen. Romi wil echter maar naar één ding, zij wil afreizen naar de Aarde. Maar zij en de andere mensen op Mars weten niet of er nog leven mogelijk is op deze hun ooit zo vertrouwde planeet. Dan krijgt Romi onverwachts telepathisch contact met Ciro, een sympathieke jongen die beweert op aarde te wonen. Er is dus toch nog hoop….

Lucht is het nieuwe young adult boek van auteur Lara Reims. Je kent haar misschien al van de Young Adult trilogie Rémi. In deze boeken kwam haar belangstelling voor hypermoderne techniek al ruimschoots naar voren in de verhaallijn. Ook in dit nieuwe verhaal speelt Lara met de gedachte dat bepaalde technologie in de nabije toekomst mogelijk veelvuldig gebruikt zal gaan worden.

In het begin is dit Sciencefiction verhaal best even wennen. Het leven op Mars is duidelijk anders dan op Aarde. Zo heeft Romi een robotkat als huisdier en maak je al snel kennis met Icky. Icky is een soort coach, een stem die Romi dankzij een chip in haar hoofd kan horen en die ze door middel van een hologram kan waarnemen. Romi is erg poëtisch ingesteld en je vindt haar haiku (Japanse dichtvorm) dan ook met regelmaat terug in het boek. Al deze concepten bij elkaar geven het verhaal een wat bevreemdende sfeer, wat goed past bij het leven op een voor ons lezers onbekend terrein.

Even wennen dus, maar Lara Reims weet de lezer er al snel van te overtuigen dat dit moet zijn hoe een leven op Mars eruit zou kunnen zien in een mogelijke toekomst. Als snel zit je door de plezierige luchtige schrijfstijl in het verhaal en leef je zo sterk mee met Romi en haar aardse vriend Ciro dat het lijkt, alsof je ze al jaren kent.

Lucht is een aanrader voor jongeren die houden van stoere fictieve verhalen vol spanning en met een romantisch randje.

★★★★
Titel: Lucht |  Auteur: Lara Reims | Hamley Books Uitgeverij  | Categorie: Young Adult | Verkrijgbaar als: hardcover en e-book | 350 pagina’s | ISBN13: 9789463967617 | Verkrijgbaar sinds: | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 24-02-2021 | Prijs: €18.99 en e-book €9.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.