Pans labyrint


Recensie Pans labyrint door Fany van Hemelen:
Het labyrint van de faun

Pans labyrint is een gedurfd, wreed maar ook ontzettend mooi young adult verhaal in oorlogstijd. Door de fantasie van Guillermo del Toro en de betoverende taal van Cornelia Funke is dit duister sprookje een echte aanrader.

Wat was ik nieuwsgierig toen ik hoorde dat Cornelia Funke, de bestseller schrijfster van aparte boeken zoals Hart van Inkt, gevraagd was door Guillermo del Toro om haar impressie van zijn film Pan’s labyrinth weer te geven in een jongerenroman.

Ofelia komt in 1944 bang en ongerust aan bij een molen in het bos. Samen met haar zwangere moeder verhuist ze naar hier, omdat kapitein Vidal, de nieuwe vriend van haar mama en vader van haar mama’s ongeboren kind, hier zijn hoofdkwartier heeft. Ofelia mist haar lieve papa met zijn zachte karakter, die stierf in de Spaanse oorlog nog iedere dag en het contrast met haar stiefvader kon niet groter zijn. Vidal is officier en leider van een groep militairen onder het gezag van Franco en zij maken jacht op de rebellen die zich verstoppen in het bos. Niet lang na hun aankomst wordt Ofelia’s mama ziek en dan wordt pas duidelijk hoe onmenselijk Vidal is.
Op zijn pad zaait hij dood en verderf en hij deinst voor niets terug. Gelukkig zijn er ook nog goede mensen, zoals de moedige meid Mercedes en de heldhaftige dokter Ferreiro, die op hun manier slachtoffers helpen en Ofelia beschermen.

Ofelia is gek op boeken en beleeft wat ze ziet op een dichterlijke en magische wijze. Om aan de wreedheden te ontsnappen duikt ze in haar fantasiewereld, waar ze eerst denkt een sprookje binnen gewandeld te zijn, maar al snel verandert dit in een vreselijke nachtmerrie. Ofelia wordt heen en weer geslingerd tussen goed en kwaad, weet niet meer wie te vertrouwen is en hoewel ze eerst twijfelt of ze niet droomt, begint ze toch met haar rare opdracht. Om haar ware ik te vinden, moet Ofelia drie taken uitvoeren, maar deze blijken moeilijker dan verwacht en hebben enge gevolgen. Tijdens haar tocht in de bizarre wereld van Pan, een onberekenbare faun, ontmoet ze vreemde en angstaanjagende wezens zoals speciale feeën, een menseneter en wrede soldaten.

Stap voor stap onthullen kleine verhaaltjes, die apart opgenomen zijn doorheen het boek, wat er in het verleden gebeurde en hoe nauw de toekomst verbonden is met deze rare legendes. Zwart-witte illustraties en korte titels per verhaal geven de verschillende ervaringen weer en stilaan wordt de samenhang tussen de verhaallijnen duidelijk.

Cornelia Funke heeft een mysterieuze fantasyfilm bewerkt tot een sinister, maar ook romantisch sprookje, wat blijkbaar perfect de sfeer van de film weerspiegelt.
Met haar bijzondere schrijfstijl heeft zij de magische en duistere kant van Pans labyrinth tastbaar gemaakt, waardoor ik van het begin af aan volledig opgeslorpt was door dit verhaal. Ik voelde de angst, haat en pijn en toch ook het tikkeltje hoop van de hoofdpersonages. Soms werden dingen pas duidelijk na een tijd, maar dit is typerend voor haar speciale schrijfstijl. Net dat bijzondere en raadselachtige, dat stilaan zijn geheimen onthult, zorgt ervoor dat je blijft lezen en het boek niet meer kunt wegleggen.

Pans labyrint is geen zeemzoet verhaaltje, maar een mix van de harde werkelijkheid met het magische van je fantasie in een inktzwarte wereld, waar er toch ruimte is voor een sprankeltje hoop en een magisch einde.

★★★★
Titel: Pans labyrint | Leesfragment | Auteur: Cornelia Funke | Uitgeverij Querido | Categorie: Young Ault | Verkrijgbaar als Paperback en E-book | 264 pagina’s | ISBN13: 9789045123523 | Verkrijgbaar sinds: juli 2019 | Recensent: Fany van hemelen | Datum recensie: 23-09-2019 | Prijs: €18,99 – e-book €9,99 | Bestellen