Als vuur


Recensie: Als vuur door Lore van Dun:
In Als vuur maken we kennis met Anna en Lou, twee totaal verschillende meisjes. Lou heeft een rijke familie en gaat tegen haar zin mee op vakantie met haar ouders. Anna daarentegen is opgegroeid met haar vader alleen. Hij is arbeidsongeschikt en heeft het moeilijk rond te komen. Zij gaan op reis naar hun vakantiehuisje om daar te vissen met hun boot. Per toeval komen de twee meisjes elkaar tegen en er ontstaat een vriendschap tussen de twee. Ze spenderen veel tijd samen, zou het kunnen dat die vriendschap evolueert naar liefde? Lou is ervan overtuigd dat haar familie de relatie zou afkeuren. Anna hoopt alleen op meer dan een vakantieliefde.

Als vuur is onderdeel van een nieuwe reeks van uitgeverij Querido, namelijk Querido Glow. Dit is een reeks waarin jongeren die zich identificeren als queer zich in kunnen herkennen. De hoofdpersonen van de hele reeks komen uit het hele queer spectrum.

Als vuur wordt verteld door een wisselend perspectief van Lou en Anna. We leren beide meisjes heel goed kennen. De worsteling van de meisjes met hun gevoelens wordt heel mooi weer gegeven. Het begint als een vriendschap waarbij geen van beide vermoed dat er meer is. Tot ze dichter bij elkaar komen en beide meisjes beginnen twijfelen aan hun gevoelens. Het is voor hen allebei de eerste keer dat ze verliefd worden op een meisje dus je voelt de twijfel.

De sfeer in het verhaal is heel goed neergeschreven. Ik waan mij helemaal mee op reis op het eiland. Je zit samen met hen in de boot, langs het water en rond de bbq. Soms voelt het wat verwarrend omdat het boek van oorsprong Zweeds is en we dit niet gewend zijn. De meeste boeken spelen zich af in Amerika, Engeland of dicht bij huis. Op sommige plekken in het verhaal valt dan opeens je frank dat het zich helemaal ergens anders afspeelt. Het zorgt wel voor een hele andere setting, die ik zeker wist te waarderen.

Ik kan mezelf niet identificeren met de queer personages, maar dat zorgt zeker niet voor een moeilijkheid. Het boek leest even vlot als eender welk ander boek. Ik ben heel benieuwd welke queer personages nog aan bod gaan komen verder in de reeks.

Als vuur is een fijn boek uit de Querido Glow reeks. Ik kijk ernaar uit om nog meer boeken te lezen met een queer achtergrond. Als vuur krijgt van mij vier sterren. Het lijkt me een heel goed boek voor jongeren die worstelen met hun gevoelens en wat meer willen lezen over diversiteit, maar ook voor andere jongeren is dit zeker een aanrader!
★★★★
Titel: Als vuur | Auteur: Sara Lövestam | Uitgeverij Querido | Categorie: Young Adult | Verkrijgbaar als paperback en e-book| 245 pagina’s | ISBN13: 9789045124483 | Verkrijgbaar sinds: 22 september 2020 | Recensent: Lore van Dun | Datum recensie: 08-11-2020 | Prijs: €18.99  e-book €9.99 | Bestellen