Fin & Rye


Fin 3dRecensie Fin & Rye door Sheila Vermeulen:
Het vinden van de vrijheid om echt te kunnen zijn wie je bent.

Fin’s gelukzalige gevoel, na zijn eerste kus met de jongen die hij al even van een afstandje bewonderde, is maar van korte duur. De gevolgen hadden niet rampzaliger kunnen uitpakken, want als zijn vader erachter komt wordt de familie binnen no time verhuisd naar een andere stad.

Alsof dat iets zal veranderen aan het feit dat hij op jongens valt. Gelukkig maakt Fin in zijn nieuwe woonplaats al snel vrienden die niet alleen zichzelf, maar ook hem accepteren zoals hij is. Dat een van die nieuwe vrienden de knappe Rye is, maakt alles alleen maar beter, zeker als Fin en Rye elkaar steeds leuker gaan vinden.

“Deze hele vertoning is te gek voor woorden, maar ik ben al blij dat hij weer normaal met me praat, ook al is het dan over meisjes en football. We hebben niet bepaald veel qualitytime gehad sinds de boel in ons oude huis ontplofte.”– Harry Cook

Opnieuw gooien Fin’s ouders roet in het eten als ze ontdekken dat de verhuizing niets veranderd heeft. De drastische maatregelen die volgen, zijn zo heftig dat zijn vrienden wel in actie moeten komen.

Fin & Rye van Harry Cook is een ontroerende young adult roman over familie, vriendschap, liefde en de (on)mogelijkheid om te kunnen zijn wie je bent.

Het verhaal van Fin & Rye is wat mij betreft een beetje bitterzoet. Het is absoluut een prachtig, warm en grappig verhaal over vier vrienden die elkaar door dik en dun steunen. Maar lezen over het feit dat mensen niet zichzelf kunnen zijn, stemt mij ook een beetje verdrietig, zeker als dat gebeurt op de plek waar ze zich eigenlijk het veiligst zouden moeten voelen.

Op dat soort momenten realiseer ik me altijd dat mensen daar helaas nog steeds dagelijks mee te maken krijgen. Harry Cook versterkt dit gevoel, doordat het contrast tussen de acceptatie in het gezin van Rye en de afwijzing in het gezin van Fin immens is. Als Fin dan ook nog eens gedwongen wordt om naar een conversietherapie kamp te gaan, maakt de auteur het eigenlijk onmogelijk om niet geraakt te worden.

Toch is het beeld dat Harry Cook schetst er ook een dat positief stemt. De manier waarop Fin eenvoudig vriendschap vindt bij Poppy, June en Rye is heerlijk om te lezen en zit vol liefde, humor, realisme en onvoorwaardelijke steun. Daarnaast heeft ook de moeder van Rye een plekje in mijn hart veroverd. De diversiteit in de personages is een van de sterkste punten in het verhaal en voorziet het geheel van wat extra glans.

Fin & Rye  is een zeer tot de verbeelding sprekend young adult boek, waar niet alleen de doelgroep van zal genieten. Iedereen die houdt van een mooie roman met levendige personages, lieve romantiek en een goed en waardevol verhaal, zal dit boek zeker kunnen waarderen. Van mij krijgt het in ieder geval 4.5 sterren.

bestofya

★★★★
FinTitel: Fin & Rye | Auteur: Harry Cook | Uitgeverij: Best of YA | Categorie: young adult, queer | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 336 pagina’s | ISBN13: 9789000376315 | Verkrijgbaar sinds: maart 2021 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 16-06-2021 | Prijs: €19,99 en e-book €12,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.