Liefde is voor losers


Recensie Liefde is voor losers door Devika van Steeg:
Liefde is voor losers is het debuut van Wibke Brueggemann. Het boek is in dagboekvorm geschreven en wordt dan ook volledig verteld vanuit Phoebe.

De 15-jarige Phoebe en haar beste vriendin Polly waren bijna altijd samen te vinden. Dit was totdat Polly als een blok viel voor Tristan, een jongen van hun school die nog niet eens kan fietsen. Wat ziet Polly toch in Tristan? Polly is zo druk met Tristan dat zelfs een gelukkig nieuwjaar wensen aan Phoebe er niet van komt. Phoebe voelt zich in de steek gelaten en besluit dan ook dat liefde voor losers is. En aangezien Phoebe geen loser is, zal ze dus ook nooit aan de liefde gaan beginnen.

“Wat een stomme opmerking is dat. Voor iemand vallen. Alsof je in een kuil valt, of zoiets. Misschien moeten mensen uitkijken waar ze lopen.” – Wibke Brueggemann

Ondertussen heeft Phoebe per ongeluk een van de designerkatten van Kate, de beste vriendin van Phoebe’s moeder, laten ontsnappen. Helaas was deze kat op dat moment krols en is de kans dat ze gaat paren met een andere designerkat, wat al was gepland, hierdoor van de baan. Uiteindelijk blijkt de kat tijdens haar ontsnapping door een ‘gewone’ kat zwanger te zijn geraakt. Phoebe voelt zich schuldig en gaat op zoek naar een baan om te betalen voor de kittens. Uiteindelijk komt ze terecht in de kringloopwinkel van Kate. Daar ontmoet ze Emma. De twee groeien steeds dichter naar elkaar toe. Zal Phoebe echt nooit aan de liefde beginnen?

Liefde is voor losers is een verhaal vol humor, liefde, verlies en dilemma’s. In het verhaal komen veel actuele thema’s zoals rouw, opgroeien zonder vader, een moeder die alleen maar in oorlogsgebieden zit, verbroken vriendschappen, eenzaamheid en homoseksualiteit voor. Ik denk dat elke lezer ooit wel met een van deze thema’s te maken heeft gehad. Hierdoor is het voor de lezer ook makkelijk om een gedeelte van zichzelf in Phoebe te herkennen.

Phoebe is een erg leuk personage dat zelf ook zo met haar eigen problemen moet omgaan. Ze heeft een erg nuchtere kijk op de wereld en dit heeft er regelmatig voor gezorgd dat ik hardop moest lachen. Juist doordat Phoebe het verhaal vertelt, heb ik echt genoten van het boek.
Ik ben normaal gesproken geen fan van verhalen die in dagboekvorm zijn geschreven, maar Brueggemann heeft me ervan overtuigd dat ook verhalen in dagboekvorm erg leuk kunnen zijn.

Brueggemann heeft zich goed weten in te leven in Phoebe. Daarnaast heeft ze goed de overige personages zoals Alex, Emma, Polly en Kate weten uit te werken. De schrijfstijl is in mijn ogen erg vlot en zat vol met Phoebe’s nuchterheid en dus ook vol humor. Ik had Liefde is voor losers dan ook zo uitgelezen.

Het einde van het verhaal is voor de lezer erg voorspelbaar, maar dit mag de pret zeker niet drukken. Phoebe heeft tot het eind niet door wat er gaat gebeuren of wat er aan de hand is, waardoor je als lezer blijft genieten van haar nuchterheid.

Liefde is voor losers is een echte aanrader voor de fans van Bridget Jones. En al met al een heel erg goed debuut. Wibke Brueggemann is zeker een schrijver die ik in de gaten ga houden, want één ding is zeker: ik ben fan!
5 sterren

★★★★★
Titel: Liefde is voor losers | Originele titel: Love is for losers | Auteur: Wibke Brueggemann | Uitgeverij Gottmer | Categorie: young adult | Leeftijd: 15 plus | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 336 pagina’s | ISBN13: 9789025772376 | Verkrijgbaar sinds: 30-6-2020| Recensent: Devika van Steeg | Prijs: €17.99,e-book €9.99 | Bestellen