Blijf zachtjes bij me


Blijf zachtjes bij meOntroerend liefdesverhaal

Elisha (Ellie) en Jeremiah (Miah) zijn beiden nieuw op de privéschool Percy. Ze voelen zich er niet helemaal thuis, tot ze elkaar tegenkomen. Het is liefde op het eerste gezicht. Ze houden hun liefde verborgen voor de buitenwereld, omdat ze ervan overtuigd zijn dat er anders problemen zullen ontstaan. Miah komt namelijk uit een ‘zwarte’ familie met beroemde ouders en Ellie’s gezin is joods van oorsprong. Beide jongeren hebben hun eigen problemen. Miah’s vader is een Oscar winnende regisseur en zijn moeder is een succesvolle auteur, wat het voor hem niet gemakkelijk maakt om als een ‘gewone’ jongen door het leven te gaan. Ellies moeder is al twee keer eerder weggegaan, waardoor de band met haar niet erg sterk is.

Ellie valt op de zwarte dreadlocks van Miah, ze kan haar ogen niet van hem afhouden.

“Ik had nog nooit dreadlocks van zo dichtbij gezien, die van hem waren dik en zwart en kronkelden over zijn schouders naar beneden.”-Jacqueline Woodson

Ondanks alle vooroordelen uit de omgeving blijven ze met elkaar omgaan. Beiden hebben het gevoel dat hun liefde voor eeuwig duurt.

Jacqueline Woodson verstaat de kunst om op een poëtische aansprekende manier gevoelens te beschrijven. Ze laat de lezer op een bijzondere manier meeleven met de gevoelswereld van de tieners. De poëtische stijl van haar wordt nog bekrachtigd door de dichtregels die in het verhaal zijn opgenomen. Hoewel Blijf zachtjes bij me voor het eerst verscheen in 1998, is het thema rassenstrijd helaas nog erg actueel.

De perspectieven wisselen elkaar elk hoofdstuk af tussen Ellie en Miah, zodat je het verhaal van twee kanten kunt bekijken. In deze korte jeugdroman komt het hartverscheurende eind erg abrupt. Het had meer aandacht verdiend. Het zorgt ervoor dat je in verbijstering achterblijft met een diep gevoel van leegte.

Wil je genieten van een poëtisch geschreven verhaal met een nog steeds actuele problematiek, verlies je dan in Blijf zachtjes bij me. Een gevoelig en intrigerend verhaal!

Volt logo

★★★★
Blijf zachtjes bij meTitel: Blijf zachtjes bij me | Auteur: Jacqueline Woodson | Uitgeverij: Volt | Categorie: Young Adult | Verkrijgbaar als hardcover, e-book en luisterboek | 198 pagina’s | ISBN13: 9789021426877 | Verkrijgbaar sinds: | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 24-03-2022 | Prijs: €15,99, e-book €9,99 en luisterboek €11,99 | Bestellen

Young Adult boeken snel en voordelig thuisbezorgd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.