Hoe dan ook


Recensie Hoe dan ook door Devika van Steeg:
Wist je dat een mens ongeveer 35.000 beslissingen in een dag neemt? Dit is voor de meeste mensen heel normaal, maar voor mensen met een angststoornis kan dit soms erg lastig zijn. McDowell laat de lezer van Hoe dan ook zien hoe het is om een angststoornis te hebben.

Paige twijfelt altijd als ze een keuze moet maken, want wat als ze de verkeerde keuze maakt? “Wat als…” is een vraag die van ook constant door haar hoofd rondspookt. Dit jaar zou Paige met haar beste vriend (en stiekeme crush) Fitz meegaan naar het vakantiehuisje in de bergen. Maar als ze vlak nadat ze deze beslissing heeft genomen hoort dat haar moeder vliegtickets naar New York heeft gewonnen, slaan de twijfels toe. Naar de stad van haar dromen of naar de bergen voor de sneeuw? Met haar moeder mee of toch met haar beste vriend?

Paige schakelt de hulp van haar vriendin in bij deze keuze, en vanaf daar lijkt het lot te zijn toegeslagen. Paige beland in het multiversum, waar twee varianten van haar hun eigen weg gaan. De ene gaat met haar moeder mee naar New York, terwijl de ander met Fitz mee naar de bergen gaat en daar geniet van de sneeuw. In beide gevallen raakt ze hopeloos verliefd, maar met haar angsten zal een happy-ending er niet inzitten. Zal Paige haar angsten kunnen overwinnen? Wie is haar grote liefde?

Hoe dan ook is een boek dat het thema angststoornissen goed naar voren brengt. Paige vindt het erg lastig om beslissingen te nemen, en juist hierdoor kan menig lezer zich in haar herkennen.

Het verhaal begint vanuit een leven en split daarna op in de twee levens. Hoewel haar levens in het multiversum erg verschillend zijn, hebben ze ook overeenkomsten. Het leven dat ze lijdt is van invloed op hoe de overeenkomsten verlopen. Deze levens helpen Paige haar angststoornis onder ogen te komen, en helpen haar op hun eigen manier om haar leven zonder angsten te lijden.

Paige maakt tijdens het verhaal gebruik van een app die beslissingen voor haar neemt. Wat ze echter niet doorheeft is hoe dit haar leven beïnvloed. Beide jongens uit haar twee levens helpen haar dit in te zien en begeleiden Paige op hun eigen manier door haar angsten heen.

Ik had hele andere verwachtingen van het verhaal, waardoor het verloop van het verhaal voor mij een echte verrassing was. Ik was opgetogen door de manier waarop McDowell het verhaal heeft uitgewerkt, en ik ben zeker benieuwd naar haar volgende boeken. Hoewel in mijn ogen de angststoornis nog beter uitgewerkt had kunnen worden, vind ik toch dat McDowell de gevolgen van een angststoornis goed laat zien.

De schrijfstijl van McDowell is erg vlot, waardoor het verhaal makkelijk wegleest. Hoe dan ook is zo’n boek waar je lekker onder een dekentje met wat warme chocolademelk weg bij wilt zwijmelen.
★★★★
Titel: Hoe dan ook | Originele titel: One way or another | Auteur: Kara McDowell | Uitgeverij Moon | Categorie: young adult boeken | Verkrijgbaar als: paperback | 320 pagina’s | ISBN13: 9789048858453| Verkrijgbaar sinds: 10-11-2020| Recensent: Devika van Steeg | Datum recensie: 05-12-2020 | Prijs: €19,99 | Bestellen