Misschien is het anders


Recensie Misschien is het anders door Sheila Vermeulen:
Misschien is het anders van David Yoon is leuk, mooi en een beetje nerdy.

Frank is verliefd op Brit, maar hij moet dit geheimhouden voor zijn ouders. De ouders van Frank zijn Koreaanse immigranten. Ouders die nog erg vasthouden aan de tradities van hun geboorteland. Een van hun regels is, dat Frank alleen met een Koreaans meisje mag daten. En dat is nu juist het probleem. Brit is Amerikaans en blank.

“Maar nu zijn ze tot serieuze actie overgegaan. Ze voeren een doordacht plan uit. En plotseling besef ik waarom. Omdat Britt in De Zaak was. Omdat mijn vader het aan mijn moeder heeft verteld en mijn moeder de andere moeder heeft gebeld. Dit is een verkapte, stiekeme, achterbakse interventie.” -David Yoon

Frank vindt het lastig om zijn weg te vinden tussen de cultuur van zijn ouders en de cultuur waarin hij opgroeit. Gelukkig vindt hij een medestander in, de eveneens Koreaanse, Joy, die tegen dezelfde problemen aanloopt. Samen bedenken ze het plan om net te doen, alsof ze verliefd zijn op elkaar. Op deze manier vinden hun ouders het goed dat ze samen uitgaan, maar kunnen ze ondertussen met hun echte date op stap.

Zo zijn de ouders en Frank en Joy tevreden. Of is het misschien toch anders?

In Misschien is het anders van David Yoon wordt de Koreaanse Frank verliefd op een meisje zonder Koreaanse roots.

Dit is geen boek waar ik direct vanaf de eerste bladzijde door werd meegezogen. Toch pakte het mij wel, eigenlijk zonder dat ik het doorhad. Ineens ging ik op in het verhaal en was ik onverwacht snel aan het einde van het boek.

David Yoon noemt Frank en zijn Koreaanse vrienden tussenpersonen. De tussenpersonen bevinden zich dagelijks in twee culturen, die van hun ouders en die van het land waarin ze opgroeien. Beide culturen zijn belangrijk in hun leven, maar ze zijn soms moeilijk samen te voegen en dat wil nog wel eens botsen.

Frank loopt hier pas echt tegenaan als hij verliefd wordt op Brit. Brit heeft geen Koreaanse afkomst en daardoor voldoet Frank niet aan de verwachtingen van zijn ouders. Zijn worsteling hiermee is mooi en met humor verwoord. Ook het bondgenootschap dat Frank vindt bij Joy, is warm en grappig verteld.

Misschien is het anders laat zien hoe lastig het, voor kinderen van immigranten, kan zijn om op te groeien in twee culturen. Hoe ze moeten voldoen aan dubbele verwachtingen, iets waar je wellicht nooit zo bij hebt stilgestaan, maar wat je na het lezen van dit boek niet zo snel meer zult vergeten. Ik geef Misschien is het anders 4 sterren.

Recensie Misschien is het anders door Devika van Steeg:
Het verhaal gaat over Frank Li, een Koreaanse jongen die geboren is in Amerika. Frank is bang om een relatie aan te gaan met een niet-Koreaans meisje in verband met zijn zus. De zus van Frank is namelijk getrouwd met iemand met een andere huidskleur, iets wat in de ogen van Frank’s ouders totaal niet mag en kan. Zijn ouders gaan ervan uit dat Frank thuiskomt met een Koreaans meisje, maar wanneer Frank verliefd wordt op de Amerikaanse Brit uit zijn algebraklas ontstaan de problemen. Frank moet Brit geheim zien te houden voor zijn ouders. Dit maakt daten toch een stuk moeilijker.

Frank weet niet precies wat hij hiermee aan moet en bedenkt een plan. Samen met Joy Song, een Koreaans meisje dat hij kent van de bijeenkomst, besluiten ze om een relatie te faken. Frank kan dan toch met Brit afspreken, terwijl Joy met haar Chinese vriendje Wu kan afspreken. Het plan lijkt vlekkeloos te verlopen, totdat Joy relatieproblemen krijgt. Is haar relatie nog te redden?

Ondertussen zijn de ouders van Frank en Joy helemaal in de zevende hemel door de relatie tussen hun zoon en dochter. Maar wanneer er iets tussen hun ouders gebeurt, is het maar de vraag of ze hun nep-relatie nog wel in stand houden.

David Yoon heeft besloten om in de voetsporen van zijn vrouw (Nicola Yoon) te treden met dit debuut. Nicola is onder andere bekend van Everything, Everything en The sun is also a star. Haar boeken zijn ook succesvol verfilmd.

De schrijfstijl van David Yoon is een beetje wennen. Het verhaal komt langzaam op gang en is vooral in het begin heel erg uitgebreid. Aan het eind wordt het verhaal een beetje afgekapt, wat ik persoonlijk erg jammer vond. Zodra je eenmaal in het verhaal zit, is het verhaal gemakkelijk en snel te lezen.

Humor en sociaal drama zijn zeker aanwezig in Misschien is het anders. Yoon heeft het Koreaans-Amerikaanse leven vrij duidelijk gemaakt in het verhaal door alle strenge regels en het taalgebrek goed naar voren te laten komen.

Frank is als hoofdpersonage een duidelijk personage. De andere personages zijn daarentegen niet heel erg uitgebreid, maar dit is geen probleem voor het verhaal.

Misschien is het anders bevat vrij veel gebrekkige taal. Dit zorgt ervoor dat soms de dialogen iets onduidelijker zijn, maar door de taalbarrière tussen Frank en zijn ouders is dit ook wel te begrijpen.
Koreaanse woorden worden vrijwel altijd vertaald of uitgelegd, waardoor je de gesprekken iets beter begreep.

Al met al een goed debuut van David Yoon. Ik geef het boek 3,5 ster.

★★★★ & ★★★
Titel: Misschien is het anders | Leesfragment | Auteur: David Yoon | Uitgeverij: Best of YA – Van Goor | Categorie: Young Adult | Verkrijgbaar als paperback en E-book | 304 pagina’s | ISBN13: 9789000364572 | Verkrijgbaar sinds: 17-09-2019 | Recensent: Sheila Vermeulen & Devika van Steeg | Datum recensie: 21-10-2019| Prijs: €20,99 (E-book €11,99) | Bestellen