Volg me


Recensie Volg me door Jolanda Kalkman:
Marlou is een leuke meid uit vwo 4. Vorig schooljaar was ze met de hakken over de sloot overgegaan, maar nu leek het weer wat beter te gaan.
Maar haar ouders lijken haar nog niet te vertrouwen en hebben bijles voor haar geregeld. Maar daar houdt het niet op. Morgen komt de schoolfotograaf en speciaal daarvoor heeft haar moeder een leuk blousje gekocht.
“Mag ze dan echt niks zelf beslissen?”
Toch besluit Marlou de blouse aan te trekken, samen met haar nieuwe witte broek. Ondanks dat het best leuk staat, voelt Marlou alsof het haar een soort van opgedrongen is.

Op school aangekomen dropt ze haar spulletjes in haar kluisje. Maar wanneer ze bukt om het op slot te doen, hoort ze achter zich: “Jezus, ik vind het altijd zo fucking geil als meisjes witte broeken dragen. He, gasten, wat vinden jullie?”
Het is Mats, een populaire jongen uit de havo. Met een slimme opmerking weet ze de situatie naar haar hand te zetten. Wat ze niet weet, is dat er stiekem een foto van haar billen is gemaakt en dat die foto nu rondgaat in de groepschat. Hierdoor komt de foto binnen de kortste keren in handen van “Blogger 4818”. Wie er achter dit blog zit, weet niemand, maar omdat standaard de laatste nieuwtjes op dit blog verschijnen, is het razend populair onder iedereen van school.

Mick en Mats zijn goede vrienden. Alleen vindt hij het soms niet leuk hoe Mats doet tegenover meisjes. Zoals laatst met die foto van de billen van Marlou. Natuurlijk moest hij erom lachen en was hij best benieuwd naar de foto, maar hij moest ook aan zijn zusje Sam denken. Wat als iemand zoiets bij haar zou doen?

Thuis heeft Mick het ook al niet zo gemakkelijk. Zijn vader heeft hoge verwachtingen van hem en hoopt dat hij net als hij het bedrijfsleven ingaat. Maar sinds zijn moeder te horen heeft gekregen dat ze MS heeft, wil Mick veel liever iets met mensen gaan doen.
“De laatste keer toen Mick over zijn droom begon om mensen te helpen, werden er allerlei grappen gemaakt. “Gay” was een veel voorkomend woordje.” Daarnaast wist niemand op school van zijn situatie thuis en dat wilde hij graag zo houden.

Volg me is het debuut van Sophie Jansen. Als docente Nederlands op een middelbare school merkte ze hoeveel invloed social media op tieners hebben. Dit deed haar besluiten om een boek te schrijven, dat naast de spagaat tussen luisteren naar je ouders en steeds meer zelfstandigheid willen, ook laat zien wat de invloed van likes en volgers hebben op tieners is.

Het boek begint met een heel spannende proloog die ook op de achterkant van het boek te lezen is. Nadat je dit hebt gelezen, wil je het boek eigenlijk al niet meer wegleggen.

Daarna komen afwisselend Marlou en Mick aan het woord. Elk hoofdstuk heeft als titel een woord dat belangrijk is voor dat hoofdstuk. Dit woord wordt als in een woordenboek afgedrukt. Zo worden woorden als cyberpesten, stoefen, lit, empathie en #MeToo uitgelegd.

Doordat Marlou en Mick ieder een stukje uit hun leven vertellen, leef je erg met de personages mee. Ze zijn zo echt opgeschreven, dat ze best bij jou in de klas kunnen zitten.

Iedereen heeft thuis wel een situatie die je liever niet aan iedereen wilt vertellen. Daarnaast zitten alle tieners wel op social media of hebben wel eens een bericht voorbij zien komen in de groepsapp, dat misschien niet voor iedereen even leuk is. Vaak staan ze er op dat moment niet bij stil wat de gevolgen van zo’n “onschuldig” bericht kunnen zijn.

In Volg me heeft de schrijfster dit heel aangrijpend en hedendaags opgeschreven. Het boek is niet te dik, het telt 191 bladzijden en is niet erg groot. Voor de doelgroep, tieners, is dit prima. Persoonlijk vond ik het einde iets te abrupt komen. Ik zat nog helemaal in het verhaal, maar zag al dat het bijna uit was, terwijl het voor mijn gevoel best nog iets uitgebreider mocht worden afgesloten. Maar de doelgroep zal dit denk ik zeker niet zo ervaren.

Volg me is een zeer geslaagd boek dat op elke middelbare school in de schoolbieb aanwezig moet zijn en tijdens onderwerpen die over pesten en social media gaan, aangeraden zou moeten worden. Daarnaast is het ook een spannend en zielig verhaal en wil je er gewoon achterkomen wie die “Blogger 4818” nu uiteindelijk is!

★★★★
Titel: Volg me | Leesfragment | Auteur: Sophie Jansen | Karakter Uitgevers | Categorie: Young Adult | Verkrijgbaar als paperback en E-book | pagina’s | ISBN13: 9789045217246 | Verkrijgbaar sinds: 03-06-019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 20-09-2019 | Prijs: €10,- (E-book €3,99) | Bestellen