1 Seconde


Recensie 1 Seconde door Soraya Latten:
Serie: Politie niet betreden

Als de moeder van Charlie om het leven komt bij een bomaanslag, verandert haar leven voorgoed. Nat zijn broer belandde door dezelfde bomaanslag in een coma, maar hij weet niet in welke mate zijn broer betrokken was bij de aanslag. Als Charlie en Nat elkaar ontmoeten, verandert alles.

“De schok ebde weg. Het stof daalde neer. Een ambulancebroeder knielde naast Lucas, en ik leunde achterover om hem de ruimte te geven. Ik keek om me heen. Overal bloed in het stof. De dood. En Lucas, daar middenin. Lucas. Mijn broer. De terrorist.”-Sophie McKenzie

Dit boek hoort niet voor niets bij de Politie niet betreden serie van uitgeverij Fontein. Het boek is spannend van het begin tot het einde en zit vol met verrassingen, waardoor je als lezer aan het boek vastgezogen zit tot de laatste bladzijde. Dit komt mede door de meeslepende schrijfstijl van Sophie Mckenzie. Ze weet niet alleen de lezer continu nieuwsgierig te houden, maar zorgt er door verschillende twists voor dat het boek ook onvoorspelbaar blijft en de lezer dus steeds nieuwsgierig blijft naar het volgende wat er gebeurt.

De personages worden door Sophie echt tot leven gewekt en je voelt je hierdoor ook met zowel Charlie als Nat verbonden. Maar Sophie is niet gestopt bij de hoofdpersonen in het boek, ook de rest van de personages is met zorg samengesteld en elk willekeurig karakter in het boek voelt levendig aan.

“Ik wilde dat ik iemand in het bijzonder de schuld kon geven. Natuurlijk had je de League of Iron, maar dat was een organisatie zonder gezicht. Ik wilde een naam hebben. Een persoon. […] Ooit, op een dag, zou ik een manier vinden om wraak te nemen voor mams dood.”-Sophie McKenzie

Het boek is in de ‘ik’-vorm geschreven en wisselt tussen Charlie en Nat als verteller. Dit maakt dat je niet alleen de karakters maar ook hun beweegredenen goed leert kennen en je kunt inleven in de keuzes die ze maken. Omdat het perspectief wisselt tussen een jongen, Nat, en een meisje, Charlie, is dit boek voor zowel jongens als meiden leuk om te lezen.

Sophie gaat in dit boek lastige thema’s waaronder racisme en terrorisme niet uit de weg, maar brengt dit op een manier dat het ook voor tieners, vanaf middelbare schoolleeftijd, goed te begrijpen is zonder dat het te zwaar wordt. Op deze leeftijdcatogorie is ook het taalgebruik aangepast en moeilijke woorden zul je niet snel vinden in dit jeugdboek.

1 Seconde is het eerste deel van een tweeluik en aan het einde van dit boek zit je daardoor ook nog met een aantal vragen en blijf je als lezer benieuwd naar wat er na een zeer verrassende wending gaat gebeuren met Nat en Charlie. Gelukkig komt het tweede deel Elke seconde telt uit op 30 juni 2020 en hoeven we niet te lang te wachten op de climax van deze spannende jeugdthriller.

Sophie Mckenzie werd bekend door o.a. de jeugdthrillers Vermist en Meisje vermist. Haar debuut Vermist won vrijwel elke juryprijs in Engeland en werd twee keer genomineerd voor de Carnegie Medal. Haar boeken worden in meerdere landen en talen verkocht.

★★★★
Titel: 1 Seconde | Serie: Politie niet betreden |  Leesfragment | Auteur: Sophie McKenzie | Uitgeverij De Fontein | Categorie: young adult | Verkrijgbaar als: hardcover en e-book | 384 pagina’s | ISBN13: 978 902 615 142 2 | Verkrijgbaar sinds: 10 maart 2020 | Recensent: Soraya Latten | Datum recensie: 31-03-2020 | Prijs: €15,99 -e-book €9,99 | Bestellen