De Understudy


Recensie De Understudy door Sheila Vermeulen:
Wie zijn competitiever? De dochters of hun moeders?

De dochters van Kendall, Bronnie, Carolyn en Elise zitten alle vier op de Orla Flynn Academy. Een bekende toneelschool, waar iedere leerling de beste wil zijn. De dochters Ruby, Jess, Annabel en Sadie vormen een hecht vriendinnengroepje. Maar wie moet strijden om een hoofdrol, ontkomt niet aan een beetje (on)gezonde competitie.

Alles begint langzaam uit elkaar te vallen, wanneer er een nieuwe leerling op school verschijnt. Ineens gebeuren er sinistere dingen. Voorvallen die naar een van de vier meiden kunnen wijzen, maar ook naar de nieuwkomer, Imogen. De incidenten worden steeds gevaarlijker en de vier moeders zetten alles op alles om hun dochters te beschermen.

“ ‘Imogen!’ Mijn rechterhand zit nog in mijn zak, dus het is mijn linkerarm die naar mijn borst schiet. ‘Je laat me schrikken!’ Ze zwijgt en blijft me aankijken met haar onbewogen blauwe ogen. Mijn hartslag, die toch al omhoog is geschoten, doet er nog een schepje bovenop.”– Sophie Hannah, B.A. Paris, Clare Mackintosh, Holly Brown

Hoe meer de vrouwen ontdekken, hoe meer wantrouwen er ontstaat. Niet alleen bij de moeders, maar ook bij de dochters. Tijdens de zoektocht naar de dader komen er meer geheimen aan het licht dan de vrouwen lief is.

De Understudy is ontstaan uit een samenwerking van vier sterke vrouwelijke auteurs. Sophie Hannah, B.A. Paris, Clare Mackintosh en Holly Brown hebben de handen ineengeslagen voor de totstandkoming van deze spannende psychologische thriller.

De sfeer van een competitieve toneelschool wordt goed neergezet. Zoals de moeders en dochters die elkaar proberen iets te gunnen, maar wel met steken onder water die vaak het tegendeel bewijzen. Daarnaast is ook de druk van de moeders, de druk om de beste te zijn, om een rol te bemachtigen en de angst voor afwijzing, duidelijk voelbaar. Vooral bij de moeders is de dunne grens, tussen aardig doen en doen alsof je aardig bent, overtuigend gebracht.

Achter alle personages gaat meer schuil dan in eerste instantie wordt prijsgegeven. Toespelingen in die richting beginnen subtiel en worden door het verhaal heen opgevoerd. Pas aan het einde wordt alles echt ontrafeld. Er zijn geen duidelijke daders, omdat iedereen de dader kan zijn. Hierdoor blijft het verhaal spannend tot de laatste bladzijde.

Wat ik erg leuk vind is dat de auteurs, grotendeels, ieder een personage voor hun rekening nemen. Waarbij ze wel samen starten en eindigen. Op deze manier is het verhaal één geheel geworden en voelt het niet als vier afzonderlijke verhalen. De moeders, en wat onderlinge chats, vertellen het verhaal van de dochters.

De Understudy voelt voor mij een beetje als een mix tussen een thriller, Desperate Housewives en Pretty Little Liars. Het is spannend, mysterieus, een beetje over de top en erg lekker om te lezen. Ik geef deze geslaagde samenwerking 4 sterren.

★★★★
Titel: De Understudy | Auteur: Sophie Hannah, B.A. Paris, Clare Mackintosh, Holly Brown | Uitgeverij: Ambo|Anthos | Categorie: Y.A, spanning | Verkrijgbaar als Paperback en e-book | 352 pagina’s | ISBN13: 9789026350856 | Verkrijgbaar sinds: maart 2020 | Datum recensie: 16-04-2020 | Recensent: Sheila Vermeulen | Prijs: €20,99 -e-book €9,99 | Bestellen