De vijf die blijven


De vijf die blijvenAcht uur. Zes vrienden.
Vijf blijven in leven.

Wat een goed boek! Ik vond de Moordgids voor lieve meisjes-trilogie van Holly Jackson heel goed, maar haar nieuwste boek De vijf die blijven is nog beter! De schrijfster is duidelijk nog geëvolueerd in haar schrijven. Het is zo’n boek dat je niet weg kunt leggen en waar je je nachtrust voor laat, omdat er telkens iets spannends gebeurt en je wilt blijven verder lezen.

Red is achttien en gaat samen met haar vrienden op voorjaarsvakantie. Omdat Red niet veel geld heeft, besluiten ze met een camper te reizen die haar vriend Simon van zijn oom mag gebruiken. Oliver, de oudere broer van haar beste vriendin Maddy, en zijn liefje Reyna, gaan mee om op de jonge mensen te passen. En dan is er ook nog hun vriend Arthur. De zes jongeren beginnen heel opgewekt aan hun trip.

Maar dan raken ze plots de weg kwijt, blijkt er geen gsm-signaal meer te zijn en komen ze vast te zitten op een verlaten veldweg. Daar worden de banden een voor een stuk geschoten… Buiten zit er een scherpschutter die het op hen gemunt heeft. Iemand van de groep blijkt een geheim te hebben en de schutter laat de vijf anderen pas gaan als diegene zijn geheim opbiecht.

Er hangt al snel een vreselijke spanning in de groep en plots blijkt iedereen wel een geheim te hebben en komen zaken aan het licht waar de anderen niks vanaf weten. Maar het geheim waar de schutter in geïnteresseerd is, blijkt nog veel meer geheimen aan het licht te brengen. En sommigen van de groep willen wel heel veel op het spel zetten om hun hachje te redden.

Knap is ook dat alles zich afspeelt in een kleine ruimte, een camper, en in een paar uur tijd, alles gebeurt in één nacht. Maar je komt ook wel veel te weten over het verleden van de personages en wat er vroeger gebeurde. Je leest het verhaal vanuit het perspectief van Red, maar leert ook de anderen goed kennen. De hoofdstukken zijn vrij kort, waardoor het verhaal vlot doorleest en elk hoofdstuk beslaat een uur van de nacht. Belangrijke thema’s in dit verhaal zijn vriendschap, rouw, verliefdheid, maar ook vertrouwen: kun je je vrienden wel vertrouwen en zijn ze altijd eerlijk met je geweest?

De cover geeft ook al wat prijs: een kapotgeschoten voorruit en een bebloed briefje onder de ruitenwisser…

Holly Jackson woont in Londen, ze voltooide haar eerste roman al op haar vijftiende. Van haar debuut Moordgids voor lieve meisjes wordt door de BBC een zesdelige serie gemaakt.

Maar ook De vijf die blijven zou een spannende film opleveren! Een echte aanrader voor wie houdt van een spannend verhaal waarbij je heel wat raadsels moet ontrafelen.

★★★★★
De vijf die blijvenTitel: De vijf die blijven|  Auteur: Holly Jackson | Uitgeverij: Volt | Categorie: Young Adult| Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 432 pagina’s | ISBN13: paperback: 9789021476803, e-book: 9789021476810 | Verkrijgbaar sinds: 28 februari 2023 | Recensent: Els Van Daele | Datum recensie: 17 mei 2023 | Prijs: paperback €18,99, e-book: €11,99 |  Online te bestellen via Bookspot, Bruna en Bol.com

Volt logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.