Het college 2 – Onderstroom


Recensie Het college 2 – Onderstroom door Fany van Hemelen:
Onderstroom, is het spannende tweede deel van de psychologische YA thrillerreeks van de reeks Het College en de meedogenloze seriemoordenaar die zijn dader uitkiest!

Onderstroom is een boek dat eigenlijk volgt op Onderbuik, maar dat je ook apart kan lezen. Toch is het wel aan te raden om eerst Onderbuik te lezen omdat je anders belangrijke details mist waar je na Onderbuik wel mee vertrouwd bent.

Op het college is het al jaren een traditie dat het vijfde leerjaar op survivaltocht gaat. Ook nu, na alle tragische gebeurtenissen zal de digitale detox doorgaan. Er wordt beslist om, naast de “oeroude” post, geen gebruik te maken van gsm, laptop of andere communicatiemiddelen dus de groep zal echt afgezonderd leven van de bewoonde wereld.
De survivaltocht met de leuke feesten, geesten die verschijnen, levenslange vriendschappen en coole opdrachten, deze ervaring kunnen Nina, Lara en Lotte, ondanks alles, niet overslaan.

Wanneer iedereen aankomt op het eiland is er een bijeenkomst waarop ineens een liedje klinkt over tien kleine visjes die gingen naar de zee…

10 Kleine visjes
Die gingen naar de zee
Moeder zei
Maar ik ga niet mee
Ik blijf lekker in die oude boeren sloot
Want in de zee zwemmen haaien
En die bijten je
Blub, blub, blub, blub,blub
Blub, blub, blub, blub, blub
Blub, blub, blub, blub, blub

De leerkrachten zeggen niet dadelijk iets tegen de leerlingen om geen paniek te zaaien, maar dit is duidelijk een misplaatste grap. Wanneer er rare dingen gebeuren en briefjes blijven opduiken over hoe de haai de grote vissen één voor één opeet, wordt het eiland ineens de ideale plaats voor een “zieke geest”. Naast dode vissen, vallen er zieken, sneuvelt er meubilair en dan komt pas het echte drama. Maar wie is zo ziek om zoiets in scène te zetten en waarom?

Onderstroom is het spannende vervolg op Onderbuik. Opnieuw worden de gebeurtenissen gezien door de ogen van verschillende personen. Wanneer je het boek openslaat, krijg je direct een opsomming van slachtoffers te zien. Ik werd onmiddellijk nieuwsgierig. Toen begon het verhaal en de leuke survival veranderde al snel in een dodelijk kat – en muisspel. Er werden nieuwe personages deel van het “spel” en tijdens de start was er al onmiddellijk bij iedereen wel iets “verdachts” te vinden. Het verblijf op het eiland werd snel gevaarlijk en de angst om zelf als één van de dode vissen te eindigen, bracht het ondenkbare bij de groep naar boven.

Onderstroom is net zoals Onderbuik een fascinerend verhaal waarbij de titel mooi symbolisch gekozen is. Om geen spoilers weg te geven, kan ik niet meer zeggen, maar hij past bij dit verhaal. Er zijn net zoals bij Onderbuik weer zwarte bladzijden waarop  de zieke geest zijn bondgenoot aanspreekt, maar de psychologische onderbouwing is minder sterk aanwezig in dit boek. In Onderstroom zit het meer in subtiele details zoals bijvoorbeeld de verwijzing naar de tien kleine visjes, zoals in de tien kleine negertjes van Agatha Christie of de manier hoe de jongeren zich gedragen. De cursieve tekst zijn de briefjes van Lara aan Vianne en op de witte bladzijden wordt het “rampzalige moment” zorgvuldig voorbereid. De karakters in Onderstroom zijn goed uitgewerkt en deze ontwikkelen zich tijdens de survivaltocht nog verder.

Onderstroom is, zeker voor jongeren, soms nagelbijtend spannend omdat je de situatie ziet exploderen, maar eigenlijk kijk je machteloos toe vanaf de zijlijn. Onderstroom is, net zoals Onderbuik, een boek met complex taalgebruik maar Onderstroom is iets eenvoudiger en dus makkelijker leesbaar.

Dit boek sleurt je de diepte in en jij kan alleen machteloos ondergaan want wat er gebeurt, gaat zo snel en is zo krankzinnig dat niets je hier ooit doet aan denken. Wie op Het College zit, gaat zich nooit meer veilig voelen! Na deze twee boeiende delen ben ik ongelooflijk nieuwsgierig naar het volgende meedogenloze plan dat de seriemoordenaar nog in petto heeft!

★★★★
Titel: Het college 2 – Onderstroom | Leesfragment | Auteur: Tine Bergen | Bakermat Uitgeverij | Categorie: Young Adult -Thrillers | Uitvoering: paperback | 232 pagina’s | ISBN13: 9789059244535 | Verkrijgbaar sinds: november 2017 |Recensent: Fany van Hemelen | Datum recensie: 2-10-2018 | Prijs: €15,95 | Bestellen

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.