Nodig


NodigEen voor een sluiten de tieners in Nottawa, Wisconsin, zich aan bij het nieuwste en hipste sociale medium, NODIG, en ze moeten daarvoor een vraag beantwoorden: wat heb je nodig? Een nieuwe iPhone? Een backstagekaartje voor een concert? In ruil voor een schijnbaar simpele taak, zal NODIG het verzoek inwilligen. Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen? Kaylee Dunham weet wat ze nodig heeft – een nier voor haar zieke broer. Ze gelooft niet dat een sociaal netwerk zou kunnen helpen, maar ze heeft niks te verliezen. Of wel? Na haar verzoek te hebben ingediend, realiseert ze zich wat de prijs is die betaald zal moeten worden om haar verzoek in te willigen. De eisen die NODIG aan de gebruikers stelt in ruil voor het in vervulling laten gaan van hun wensen worden steeds hoger, evenals het aantal slachtoffers dat als gevolg ervan valt. Zal Kaylee in staat zijn om het mysterie achter het NODIG-netwerk te ontrafelen en de stekker eruit te trekken voordat het te laat is…?

 

 

 

Joelle Charbonneau (1974) is een Amerikaanse schrijfster, acteer- en stemcoach. Ze trad op in verschillende opera’s en musicals voor ze zich op het schrijven stortte. Ze debuteerde met de detectiveserie over Rebecca Robbins en schreef ook enkele op de tv-serie Glee geïnspireerde boeken: The Glee Club Mysteries. In Nederland is Charbonneau bekend door de spannende Young Adult-serie De Test-trilogie. (bron: Hebban).

Recensie: Kaylee doet er alles aan om een donor te vinden voor haar broertje, hij heeft dringend een nieuwe nier nodig! Dit gegeven maakt haar allesbehalve populair op school. Nate, de enige vriend die Kaylee nog lijkt te steunen, weet haar ondanks haar antipathie voor sociaal media toch over te halen om zich bij een nieuw populair netwerk genaamd NODIG aan te sluiten. Bij NODIG kun je alles vragen wat je maar nodig denk te hebben. De eerste wensen blijken zelfs al te zijn vervuld. Kaylee heeft maar één enkele wens en hoeft er dan ook niet lang over na te denken wat ze NODIG zal vragen….

Nodig is een aangenaam Y.A. boek, dat erg gemakkelijk wegleest en waarin diverse onderwerpen waarmee jongeren te maken kunnen krijgen besproken worden. Thema’s waaronder; sociaal media, ziekte, erbij willen horen, egoïsme en vriendschap komen aan bod. Misschien dat je als lezer wel even moet wennen aan de vele namen die voorbijkomen, ieder hoofdstuk is namelijk geschreven van uit het oogpunt van een ander personage. Deze worden afgewisseld met de delen in het boek over Kaylee. De auteur Joelle Charbonneau weet dit echter op slimme wijze te combineren en start elk hoofdstuk – waarin een eerder besproken personage nogmaals voorbijkomt – met het beschrijven van herkenbare, eerder beschreven eigenschappen over deze persoon. Deze worden subtiel vermengd met het verhaal. Dit laatste voorkomt een hoop terugbladeren om de personages op te zoeken, je kunt moeiteloos doorlezen. Doordat er erg veel karakters voorbijkomen in het verhaal, leer je deze niet heel goed kennen, een gegeven wat in bijvoorbeeld een roman een gemis genoemd zou kunnen worden. In Nodig is dit echter niet het geval. Nodig is mede daardoor juist een vlotte spannende thriller te noemen. Een thriller die de aandacht van de lezer vast weet te houden en zich niet gemakkelijk weg laat leggen. Geen zinloze afleidingen in het verhaal vol langdradige voorstelrondjes, maar de vaart erin!

De test 1 - De test De studie Het examen

 

Titel: Nodig
Originele titel: Need
Auteur: Joelle Charbonneau
Uitgever: Karakter Uitgevers
ISBN13: 9789045210247
Categorie: Y.A.
Pagina’s: 320
Uitvoering: paperback
Verschijningsdatum: 16-01-2016
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 15-03-2016
Prijs: €19,95
Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.