Onvindbaar


Recensie Onvindbaar door Sheila Vermeulen:
Wat is er met Maria gebeurd?  

Niet lang na het overlijden van haar moeder wordt Freya door haar vader naar een kostschool gestuurd. Het liefst was ze gewoon thuis gebleven, maar haar vader probeert het gemis te begraven onder grote stapels werk. Hij heeft daardoor geen tijd voor Freya en haar verdriet.

Gelukkig treft ze het op de kostschool met haar kamergenote. Terri en Freya kunnen het gelijk goed vinden, maar met de andere leerlingen loopt het een stuk moeizamer. Wanneer een van de leerlingen verdwijnt, maakt bijna niemand zich druk. Het laat Freya echter niet los en ze besluit zelf te onderzoeken wat er met Maria is gebeurd.

“Freya ging vlak voor de deur staan en probeerde te horen wat er binnen gebeurde. Was Maria vannacht teruggekomen? Maar in de kamer was alles stil. Of toch, daar hoorde ze iets! En het kwam dichterbij. Precies in Freya’s richting.”-Kathy Tailor

Wanneer niet iedereen blij lijkt te zijn met haar vragen, volgen er dreigementen en kan Freya maar bij één persoon echt haar hart luchten. Haar docent Leo.

Onvindbaar van Kathy Tailor is een young adult thriller over Freya, die na het verlies van haar moeder, ook haar vader van zich weg voelt glijden en daardoor op een kostschool terechtkomt. Daar krijgt ze bijna direct met een verdwijning te maken.

Het verhaal draait grotendeels om Freya, die zich als enige druk lijkt te maken over de verdwijning van een medeleerling die ze nauwelijks kent. De kwetsbare thuissituatie en Freya’s flashbacks naar het overlijden van haar moeder maken dat je het niet heel vreemd vindt dat juist Freya zich op de verdwijning stort. Kathy Tailor heeft voor haar hoofdpersonage de ideale omstandigheden gecreëerd om zich in deze zoektocht te verliezen.

Naast Freya komt ook Maria aan het woord. Kathy Tailor maakt je deelgenoot van de herinneringen van Maria, van voor haar verdwijning. De ontwikkeling van deze herinneringen lopen min of meer gelijk op met de ontwikkelingen in het onderzoek van Freya. Naarmate je dichter bij de ontknoping komt, worden de wisselingen tussen Freya en Maria frequenter.

De start van Onvindbaar is wat traag, maar het tempo wordt gaandeweg het verhaal opgevoerd. Dit geldt eigenlijk ook voor het verrassingselement. Waar het verhaal in het begin wat voorspelbaar lijkt, tovert de auteur tegen het eind dan toch nog een grote verrassing uit de hoge hoed.

In de YA thriller Onvindbaar zet Kathy Tailor verschillende lijntjes uit die, wanneer ze samenkomen, voor een behoorlijk onverwachte ontknoping zorgen. Vooral dit laatste punt heeft Onvindbaar voor mij naar 4 sterren getild.
★★★★
Titel: Onvindbaar | Auteur: Kathy Tailor | Unieboek Uitgeverij Het Spectrum – Van Goor – Best of YA | Categorie: young adult, thrillers | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 304 pagina’s | ISBN13: 9789000373987 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2020 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 08-12-2020 | Prijs: €18,99 en e-book €11,99 | Bestellen