Wanhoop


Recensie Wanhoop door Pierre Peeters:
Hoe een relatieprobleem uitmondt in een nachtmerrie!

‘Met een schok schoot Olivia overeind. Ze ademde zo snel dat ze bijna ging hyperventileren. Haar hartslag dreunde in haar oren en hoofd. Haar handen trilden. Ze haatte de nachtmerries die telkens terugkwamen.’ (p. 9)

Olivia zet haar relatie met Roan on hold. Roan reageert nogal ongelovig en erg heftig op dit onverwachte bericht. Nadat ze het heeft ‘uitgemaakt’, ontvangt Olivia rare sms-berichten. Ze heeft het vermoeden dat ze van haar ex-vriendje komen. Zij wil alles en iedereen in Nederland vergeten en besluit naar Parijs te gaan om in te trekken in het huis van haar tante.

Wanneer ze ’s nachts wordt achternagezeten door een creep met een hoodie en ze samen met haar moeder in de tuin een kip met afgehakt hoofd vindt, is de maat vol en kan ze niet snel genoeg naar Parijs vertrekken. Maar eerst maakt ze melding van de feiten bij de politie. Eerder dan gepland, en toch een beetje hals over kop, vertrekt ze naar Parijs.

Omdat haar tante gedurende drie maanden op yogaretraite is naar Ibiza, heeft ze in Parijs het huis voor zich alleen. Alleen in het huis hoort ze geluiden en slaapt ze erg onrustig. Zag ze nu iemand in de tuin of niet? Heeft zij het hekken opengelaten of niet? Wanneer ze op haar gsm ook in Parijs dreigberichten ontvangt, slaat de onrust toe. Zou Roan haar gevolgd zijn naar Parijs?

Gelukkig heeft ze snel een baantje gevonden in boekhandel Shakespeare and Company, waar ze vriendschap sluit met Susan en Lily en wie ze al snel deelgenoot maakt van de dreigberichten.

Ze nodigt haar vriendinnen uit om bij haar te komen logeren en hoopt dat ze dan wat rustiger wordt en minder angstig. Gezien de ernst van de feiten contacteert ze opnieuw de politie.
Dan verdwijnt Olivia plots van het toneel….

Het is snel duidelijk dat Eva Burgers een politionele achtergrond heeft. Dat blijkt o.a. uit de processen-verbaal die in het boek zijn opgenomen en de aangehaalde recherchetechnieken. Ondanks deze ingewikkelde processen is ze erin geslaagd dit erg toegankelijk te verwoorden en de lezer deelgenoot te maken van politieactiviteiten.

Het spannende verhaal wordt geschreven vanuit de belevenissen van hoofdpersonage Olivia en deels vanuit het perspectief van Team Moordzaken en vanuit het rechercheperspectief.

De schrijfstijl van Eva Burgers is erg beeldend en vlot. Het verhaal wordt geschreven in korte, leesbare en heldere hoofdstukken. In het verhaal zit ook vaart en als lezer word je onmiddellijk meegezogen in het gebeuren.

Wanhoop is een fijne YA-thriller die ik om zijn vernuft, om de heldere en vlotte schrijfstijl, om het verhaal op zich graag vier (4) sterren geef.

★★★★
Titel: Wanhoop | Leesfragment | Auteur: Eva Burgers | Uitgeverij De Fontein | Categorie: Jeugdboeken, thrillers | Uitvoering: hardcover | pagina’s | ISBN13: 9789026148224 | Verkrijgbaar sinds: 09-04-2019 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 27-9-2019 | Prijs: €14,99 (E-book €9,99) | Bestellen