WIS


Recensie WIS door Antoinette van Steeg:
De wereld zonder geschiedenis 

Zazie Norden heeft met WIS een geslaagd young adult boek geschreven. In dit verhaal wordt het leven op aarde elke zestig jaar uitgewist en start er daarna een nieuw leven voor iedereen. De mensen weten nog enkele details van hun vorige leven, zoals waar ze wonen, werken en wanneer ze jarig zijn, maar verder begint alles opnieuw. Hoe zou het zijn als jij je leven telkens opnieuw moet gaan leven?

Kanita Michiels is het hoofdpersonage en heeft voor de WIS een paar goede vrienden. De vrienden besluiten om op de dag voor de WIS hun namen en een tekst te schrijven. Ze hopen dat wanneer hun nieuwe leven begint, dit er nog op staat en ze elkaar zullen herkennen.

In het nieuwe leven na de WIS fietst Kanita, na de ontmoeting met haar ouders, naar school waar ze niemand kent. Onderweg krijgt ze een beeld te zien, maar ze kan het niet plaatsen. Op school trekt ze al snel op met Marie en lijkt haar leven langzaamaan weer inhoud, vorm en structuur te krijgen. Zo raakt ze bevriend met nog een paar meiden en een aantal blijkt een tekst op hun arm te hebben staan. Maar herkennen doen ze elkaar niet.

Kanita krijgt de dagen daarna steeds meer beelden en dromen met details. Maar wie zijn toch de jongen en het meisje die ze kort na de WIS in het bos tijdens een wandeling met haar moeder vond? Waren zij buiten tijdens de WIS? Kanita ontdekt met haar vriendinnen dat er meer aan de hand is en ze willen erachter komen wat dat is. De gevonden twee in het bos blijken zo hun agenda te hebben, maar waarom? Zal het Kanita en vrienden lukken om de WIS te ontrafelen?

Norden heeft met WIS een leuk thema voor haar boek bedacht. Haar toegankelijke schrijfstijl is makkelijk leesbaar en jongeren tot een jaar of veertien zullen dit verhaal waarschijnlijk weten te waarderen.

WIS is een goed geschreven debuut en kent een goed uitgewerkte verhaallijn. Over de WIS zelf wordt niet veel uitleg gegeven, ook al probeert Norden dit op het einde wel. Dit stukje detail had wat mij betreft nog meer uitgewerkt mogen worden. De personages worden tijdens het verloop van het verhaal voldoende uitgewerkt.

WIS is een verhaal dat de jonge lezer tot nadenken stemt over hoe je zou reageren als het leven opnieuw begon. Hoe zou jij hiermee omgaan? Zou jij meer willen weten over het hoe en waarom?
Norden laat met WIS in ieder geval zien dat ze potentie heeft voor schrijven en een verhaal goed weet op te bouwen. Ik ben benieuwd naar haar volgende boek.

★★★
Titel: WIS | Subtitel: De wereld zonder geschiedenis | Leesfragment | Auteur: Zazie Norden | Uitgeverij: Ambilicious | Categorie: Young Adult | Verkrijgbaar als: paperback | 191 pagina’s | ISBN13: 9789493210349 | Verkrijgbaar sinds: 07-12-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 29-12-2020 | Prijs: € 17.95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.