Vuurstorm


Recensie Vuurstorm door Fany van Hemelen:
Vuurstorm is het explosieve derde deel in de apocalyptische Adem-serie die zich afspeelt in 2165 en waarin het overleven na verschillende natuurrampen centraal staat.

Tsunami was het overdonderende begin, in IJs stonden de gevoelens van de jongeren centraal en in Vuurstorm is het vooral de verdere evolutie van de personages en hun versterkte band die me soms naar adem doen happen.

Eerst krijg je een korte terugblik op de vorige delen waardoor het mogelijk is om dit boek als stand-alone te lezen. Toch is het interessanter om te beginnen met het eerste boek, Tsunami, omdat je na deze start wilt doorlezen, omdat je gewoon moet weten hoe het avontuur verdergaat en de personages je raken.

Sky beslist in het eerste gedeelte “Aartsvijand” om zichzelf als wapen te gebruiken tegen de Vultures. Met het besmettelijke virus dat ze met zich meedraagt, denkt ze hun vijand te doden, de jongeren van Noord-Brussel te bevrijden en haar schuld in te lossen. Natuurlijk is dit wat al te optimistisch gedacht en kan ze de hulp van haar vrienden zeker gebruiken. Gelukkig beslissen deze om op zoek te gaan naar hun moedige en eigenzinnige vriendin. Ze besluiten dat Civitas, het beloofde land in Afrika waar alles nog zou zijn als voorheen, zal moeten wachten. Op hun zoektocht maken ze nieuwe vrienden en samen gaan ze Skye helpen.

Nadat ze de Vultures achter zich gelaten hebben, voelen de jongeren opluchting, maar ook verslagenheid, omdat er geen andere oplossing mogelijk was. Jazz blijft geloven in het paradijselijke Civitas en hoewel niet alle teamleden zijn mening delen, beginnen ze samen aan de gevaarlijke trip van Europa naar Afrika.

Tijdens hun tocht in het tweede gedeelte Vuurzee wordt nog eens duidelijk gemaakt hoe Europa en de rest van de wereld genadeloos getroffen zijn door de eerdere catastrofe. Steden zijn verzwolgen door het water en dieren en mensen hebben zich moeten aanpassen in de brandende hitte om te blijven bestaan. Gemuteerde dieren, grimmige natuurelementen en een onverwachte vijand zijn de hindernissen die ze ontmoeten op hun weg.

Hoewel de natuurelementen een rol spelen in Vuurstorm gaat dit derde boek vooral over de innerlijke strijd van de vastbesloten tieners. In het verleden gebeurden er immers verschrikkelijke dingen die hun leven compleet overhoop gooiden. Zelfs nu beïnvloeden deze trauma’s hun gedrag nog steeds.

Jazz, de slimme maar niet zo sterke dromer en optimist, kan zich eindelijk van een andere kant laten zien. Colin en River laten, na hun onverschillige houding in de vorige delen, hun muur stukje bij beetje neerhalen en tonen hun kwetsbaarheid. Colin en Skye durven nu ook eindelijk toe te geven aan hun gevoelens en hun liefde voor elkaar verandert beiden. Door de waardering van elkaars unieke persoonlijkheden en de bundeling van al hun talenten lijkt de oplossing in zicht. Het zijn net deze aangrijpende scènes die me ontroeren, kwaad maken of zelfs doen glimlachen en Skye, Jazz, River en Colin nog meer hun plaats doen opeisen in mijn hart.

Of Civitas echt een nieuwe start wordt of toch niet het beloofde land is, is na de teaser voor het boek Oase een groot vraagteken. De boeken zijn steeds op dezelfde herkenbare en beeldende manier geschreven, waardoor ik meegezogen word in elk deel. Toch vond ik in dit boek sommige zaken een beetje te mooi in elkaar passen of net iets te toevallig en had ik graag wat meer verrassing gezien. Misschien dat ik in het laatste deel toch opnieuw omver geblazen word?

Naast het spannende verhaal heeft de auteur met de Adem-reeks een actueel thema in de verf gezet en slaagt hij erin om ons bewust te maken over hoe wij nu bezig zijn om onze planeet te vernietigen.

Toch is dit geen zwart-wit scenario want de jongeren die mijn hart al eerder veroverden, kunnen samen met hun nieuwe bondgenoten, net als wij, op zoek naar een nieuwe start.

De mooie boodschap in Vuurstorm, dat respect voor jezelf en anderen en samenwerking nieuwe kansen bieden, vind ik vertederend en is naast de harde thema’s een fijne afwisseling. Naast het geweld is er ook plaats voor vriendschap, liefde en zelfs humor, waardoor het boek vlot leest en het verhaal toch wat sprankelender en lichter wordt.

Hoewel ik na Oase afscheid moet nemen van mijn dappere vrienden, kan ik niet wachten om te ontdekken of er na alle verdriet eindelijk ruimte is voor geluk in de finale van deze adembenemende reeks voor jong en oud. Ook ik droom mee van een betere wereld..

★★★★
Titel: Adem 3 – Vuurstorm | Leesfragment | Auteur: Nico de Braeckeleer | Uitgeverij: Bakermat | Categorie: Young Adult | Uitvoering: Hardcover | 256 pagina’s | ISBN13: 9789059246850 | Verkrijgbaar sinds: juni 2019 |Recensent: Fany van Hemelen | Datum recensie: 07-09-2019 | Prijs: €15,95 | Bestellen