Tweedehands Vleugels (1)


Recensie Tweedehands Vleugels door Sheila Vermeulen:
In Tweedehands Vleugels van Vanessa Gerrits overkomt Lucy het ergste wat haar als Beschermengel kan overkomen: haar vleugels worden gestolen.

Lucy is een Beschermengel. Het is haar taak om te zorgen voor Cathyryn, die vecht voor haar leven na de geboorte van haar zoon. Het gaat niet goed met Cathyryn. Op weg naar huis is Lucy er met haar gedachten dan ook niet helemaal bij en heeft ze niet door dat ze gevaar loopt. Ze wordt aangevallen door twee Kraaien en daardoor verliest ze alles.

Max is een Kraai die nieuwe vleugels nodig heeft. Zijn vleugels worden oud en daardoor vliegen ze niet goed meer. Max houdt, van alle vleugels die hij kan kiezen, het meest van Engelenvleugels en daarvoor heeft hij een Engel nodig. Samen met zijn vriend Raffyr overmeestert hij Lucy en steelt hij haar vleugels.

Dat zou hun enige ontmoeting moeten zijn. Maar niets is minder waar. Lucy en Max komen op onverwachte wijze weer met elkaar in contact en ze besluiten om samen te werken. Een Engel en een Kraai: wat zal dat teweeg brengen?

“Kraaien en Engelen konden best overweg met elkaar, dat hadden we bewezen. Kraaien en Engelen zouden vast ook vrienden kunnen zijn. Maar dit, deze tekening, betekende die iets anders? Iets meer?” Vanessa Gerrits

Vanessa Gerrits heeft in Tweedehands Vleugels een interessante wereld, met grote contrasten, gecreëerd. Aan de ene kant de etherische Engelen met daartegenover de Kraaien die, in mijn beleving, een beetje steampunkachtig aandoen door de manier waarop ze zijn samengesteld. Deels mens en deels opgebouwd uit onderdelen van andere wezens.

Ook de leefgemeenschap waar de Kraaien en de Engelen deel van uitmaken, kunnen niet verder van elkaar verschillen. In de loop van het verhaal krijg je daar een beter beeld van doordat Vanessa Gerrits steeds een beetje meer prijsgeeft.

Lucy is een lieflijk en beetje naïef wezen en Max lijkt een echte bad guy. Vanaf het moment dat ze meer met elkaar omgaan, veranderen beide personages langzaam in een andere en misschien wel echtere versie van zichzelf.

In eerste instantie had ik wat moeite om in het verhaal te komen, ik denk omdat ik de wereld van Max en Lucy in het begin nog niet helemaal helder voor ogen kreeg. Daarnaast was het personage van Lucy bij aanvang, naar mijn mening, wel erg zoet. Naarmate ik verder in het verhaal kwam en de personages zich wat meer ontwikkelden, verdween dat en zat ik er helemaal in.

Met Tweedehands Vleugels heeft Vanessa Gerrits een goede start gemaakt met haar Vleugels-trilogie en het verhaal smaakt zeker naar meer. Ik ben benieuwd hoe Lucy en Max zich verder ontwikkelen. Dit eerste deel van de trilogie geef ik 4 sterren.

★★★★
Titel: Tweedehands Vleugels | Auteur: Vanessa Gerrits | Uitgeverij: Dutch Venture Publishing | Categorie: Young Adult/Fantasy | Uitvoering: paperback of E-book | 350 pagina’s | ISBN13: | Verkrijgbaar sinds: 2016 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 26-07-2019 | Prijs: €17,95 | Bestellen