Welkom bij het leesclubcafé rondom de roman Het hele leven in één keer. Dit is de nieuwe roman van de auteur Keith Stuart (Blokkenjongen).Hij is games editor bij The Guardian. Het online computerspel Minecraft had grote impact op zijn relatie met zijn autistische zoon. Zijn boek Blokkenjongen is gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Dit is alweer de vijfde titel die we op deze manier gaan bespreken. Met dank aan HarperCollins. We starten met lezen rond 24 januari, iedereen die meeleest heeft de tijd tot en met 24 februari daarna zullen alle recensies hier geplaatst worden.

Waar gaat de roman Het hele leven in één keer over?
Tom, alleenstaande vader, is theatermaker bij een noodlijdend theatertje in de Engelse stad Somerset. Hannah, zijn dochter, heeft cardiomyopathie – hartritmestoornissen – en zal niet oud worden. Ieder jaar voert het kleurrijke theatergezelschap een verjaardags-stuk voor Hannah op. Ze slaan geen jaar over, omdat ieder jaar haar laatste kan zijn. En nu ze volwassenheid nadert, komt die dag steeds dichterbij. Terwijl Hannahs gezondheid achteruitgaat, wil ze ook gewoon puber zijn; lachen om haar vaders mislukte Tinderdates, uitgaan met haar eerste vriendje, stripboeken lezen. Bovendien heeft zij zo haar eigen ideeën over hoe ze haar vader en zijn theater kan redden.

Het hele leven in één keer gaat over een heel bijzondere vader-dochterband. Vanuit beide perspectieven en door middel van dialogen waarbij de twee elkaar aftroeven in gevatheid en grappigheid, zien we Tom en Hannah worstelen met ziekte, relaties en opgroeien. Samen ontdekken ze dat het vertellen van verhalen ons zelfs staande kan houden in de donkerste tijden.

Lees je met ons mee met een eigen exemplaar? Je bent meer dan welkom. Het boek is ook online verkrijgbaar, bijvoorbeeld via Bol.com.

Zo nu en dan komen er vragen voorbij, schroom niet om deze te beantwoorden en er mag op elkaar gereageerd worden, maar hou het vriendelijk.

Veel leesplezier!

Stap 1
Vraag 1 en 2: Je hebt het boek in huis. Wat is je eerste indruk, van de cover? Wat verwacht je van het boek, nu je de achterzijde hebt gelezen? (graag direct onder mijn vraagstelling een reactie plaatsen, niet een nieuwe reactie aanmaken).

Stap 2
Vraag 3:Wat vind je van de schrijfstijl?
Vraag 4: Is dit een hoopvol boek of viel je iets anders op aan dit boek?
Vraag 5: Was het boek zoals verwacht of is het toch een verrassing?

Volgende »

 1. Vraag 3:Wat vind je van de schrijfstijl?
  Vraag 4: Is dit een hoopvol boek of viel je iets anders op aan dit boek?
  Vraag 5: Was het boek zoals verwacht of is het toch een verrassing?

  Graag reageren bij mijn vraagstelling en geen nieuwe reactie aanmaken aub.

  Like

  • De schrijfstijl is zeker in het begin wat rommelig maar op een gegeven moment zit je in het ritme en is het zeer aangenaam om te lezen.
   Dit boek is zeerzeker hoopvol, zij nemen het lot zoals het is maken het niet mooier maar wel proberen zij de tijd zo leuk en zo goed mogelijk met elkaar te beleven maar Hanna is een puber en pubert lekker naar haar vader waardoor het absoluut niet saai is om te lezen.

   Ik had het boek anders verwacht maar het is heerlijke verrassing om te lezen en dat komt mede door het kneuterige theatertje en de heerlijke sfeer in het boek.

   Like

  • Jolanda Kalkman: Vraag 3: Ik vind dat Keith Stuart een fijne schrijfstijl heeft. Het is fijn om afwisselend vanuit de vader en de dochter te lezen. Wat ik knap vind was dat hij de dochter ook echt als een puberdochter laat praten.
   Het enige minpunt vond ik de vele titels van toneelstukken. Ik ben daar helemaal niet in thuis, dus de meeste namen zeggen mij niet veel. Maar het is niet hinderlijk voor het verhaal.

   Vraag 4: Ik vond de magie erg mooi. Magie in het leven zorgt ook voor hoop. Toch zag je dat Hannah geen hoop had omdat ze niet naar de toekomst durfde te kijken. Dat is natuurlijk wel verdrietig maar wel begrijpelijk bij z’n ernstige aandoening. Dit is goed weergegeven (bijv Hannah gooide herhaaldelijk het schoolcarierre-formulier weg, terwijl haar vader hem steeds uit haar prullenbak viste en opnieuw op haar prikbord hing. Deze handeling geeft heel duidelijk weer dat Hannah er geen vertrouwen meer in had terwijl haar vader hoop blijft houden).
   vraag 5: Ik heb genoten van het boek. Soms las ik met kippenvel. Mooi hoe er van alles in het leven van Tom en Hannah gebeurden en hoe dit werd uitgewerkt. Zo kreeg ik ook met de andere personages een band. En wilde ik helemaal geen afscheid gaan nemen van de kleine gezelschap!
   Toch was het plot anders dan ik verwachte en dit was dan ook een verrassing (helaas een zonder de zakdoekjes nodig te hebben dus dat vond ik wel een heel klein beetje jammer, hier had misschien veel meer drama ingekund, of juist magie)

   Like

  • De schrijfstijl vond ik op het begin niet prettig. Vooral het eerste hoofdstuk vanTom. Hier in wordt heel vaak het woordje “toen” gebruikt waar ik me echt aan stoorde. Al verder in het boek vond ik de schrijfstijl wel prettig
   Dit boek is hoopvol. Weten dat je ernstig ziek bent maar toch nog volop genieten sb niet bij de pakken neer gaan zitten

   Zoals nu is het boek wel zoals ik verwacht. Ben nu ruim ooo de hekft

   Like

  • Werkelijk waar een prachtig boek. Ik vind de schrijfstijl prachtig eenvoudig en meeslepend. Het boek heeft aardig wat pagina’s, maar wordt nergens langdradig en blijft je vermaken.
   Het boek is hoopvol, een boek met een lach en een traan.
   Het boek voldoet aan mijn verwachtingen: ontroerend. Prachtig, ik houd hier erg van!

   Like

 2. De cover ziet er mooi uit en past goed bij een roman. De handstand/radslag in het gras geeft een vrij beeld.
  Ik verwacht een roman waarin verschillende emoties aan bod zullen komen, omdat er mooie dingen gebeuren, maar waarbij de ziekte van Hannah altijd aanwezig is. Een boek waarbij tijdens het lezen een lach en een traan elkaar zullen afwisselen.

  Like

 3. De foto op de voorkant ziet er vrolijk, onbezorgd, zonnig uit. Als je dan de achterkant leest lijkt het toch een heftig onderwerp te zijn. Misschien is dat het juist ook, pluk de dag, geniet zolang je kan? Ben wel benieuwd hoe dit onderwerp behandeld wordt in dit boek.

  Like

 4. Vraag 1 en 2: Je hebt het boek in huis. Wat is je eerste indruk, van de cover? Wat verwacht je van het boek, nu je de achterzijde hebt gelezen? (graag hier direct onder mijn vraagstelling een reactie plaatsen, niet een nieuwe reactie aanmaken).

  Like

  • De cover ziet er mooi uit en past goed bij een roman. De handstand/radslag in het gras geeft een vrij beeld.
   Ik verwacht een roman waarin verschillende emoties aan bod zullen komen, omdat er mooie dingen gebeuren, maar waarbij de ziekte van Hannah altijd aanwezig is. Een boek waarbij tijdens het lezen een lach en een traan elkaar zullen afwisselen.

   Like

  • Ik vind dat de cover vrolijk is. De handstand van het meisje symbolyseerd denk ik de wereld op zijn kop. Iedereen zijn wereld zal op zijn kop komen te staan wanneer je kind z’n ernstige diagnose te horen krijgt.
   Ik verwacht een emotioneel verhaal maar wel met een vrolijke noot erin. Ik kijk er erg naar uit!

   Like

  • Cover vind ik geweldig, flaptekst maakt me enigzins verdrietig maar ook dat het boek vol leven is waardoor ik het heel graag wil lezen.

   Like

  • De cover vind ik perfect bij een roman passen . Het is een vrolijke. Zonnige cover met mooie kleuren. Door de radslag lijkt het op een fijne roman maar als ik de achterkant lees dan lijkt het me toch een roman met veel emoties en de nodige verdriet. Ben dan ook heel benieuwd

   Like

  • Vraag 1 en 2: Mooie cover met frisse kleuren. De handstand doet mij denken aan iemand die zijn leven overkop gaat maar die op zoek gaat naar de best mogelijke manier om om te gaan met deze veranderingen. Het is een roman die denk ik ook wel tussen de zinnen door levenswijsheid bevat.

   Like

  • Het boek oogt vrolijk, blij, onbezorgd haast. Hoe in contrast lijkt dat met de achterkant. Ik ben heel benieuwd hoe dit heftige verhaal in het boek wordt gebracht. Misschien ook juist wel met een luchtigheid.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.