Welkom bij het leesclubcafé rondom de thriller Ik zal straffen. Dit is alweer de vierde titel die we op deze manier gaan bespreken.  Ik zal straffen is een thriller van de IJslandse auteur Steinar Bragi. We starten met lezen rond 21 januari, iedereen die meeleest heeft de tijd tot en met 18 februari daarna zullen alle recensies hier geplaatst worden. Met dank aan Xander Uitgevers. 

Waar gaat het spannende boek Ik zal straffen over?
Op een koude avond in Reykjavik brengt Kata haar dochter Vala naar een schoolfeest. Vala keert nooit terug. Haar moeder worstelt met het feit dat ze haar dochter niet heeft gevraagd wat er die fatale avond in dat
zorgelijke tienerbrein speelde.
In haar wanhopige zoektocht ontdekt Kata een verontrustende briefwisseling tussen haar dochter en een Hongaarse vriend, en Vala’s mysterieuze band met het poppenhuis dat ze ooit van haar vader kreeg.
Wanneer de gruwelijke toedracht van Vala’s dood aan het licht komt, begint Kata haar meedogenloze avontuur met
een allesomvattend eindstation: gerechtigheid.
In een gekmakend onderkoelde en vervreemdende stijl smijt Bragi je in het hoofd van een moeder, verblind door verdriet en woede. De tijd van vergeven en vergeten is voorbij en verlangen naar wraak overheerst.

Titel: Ik zal straffen | Auteur: Steinar Bragi | Xander Uitgevers | Categorie: Crimezone, Thrillers | Uitvoering: paperback of E-book | pagina’s | ISBN13: 9789401609845 | Verkrijgbaar sinds:|Prijs: €20,99 | Bestellen

Wie lezen er mee? Antoinette van Steeg | Dayenne Wamsteeker | Hannie van Grol | Pierre Peeters | Sandra Hutchison | Wilma Hartman

Meelezen met een eigen exemplaar? Voel je welkom. Zo nu en dan plaatsen we in het Leesclubcafé een vraag, we zijn benieuwd naar je mening over dit boek.

Zo nu en dan komen er vragen voorbij, schroom niet om deze te beantwoorden en er mag op elkaar gereageerd worden, maar hou het vriendelijk.
Veel leesplezier!

Stap 1
Vraag 1 en 2: Je hebt het boek (of e-book) in huis. Wat is je eerste indruk, van de cover? Wat verwacht je van het boek, nu je de achterzijde hebt gelezen? (graag direct onder mijn vraagstelling een reactie plaatsen, niet een nieuwe reactie aanmaken).

Stap 2
De meeste zullen begonnen zijn in Ik zal straffen. Hierbij een aantal nieuwe vragen voor diegene die halverwege het verhaal zijn.
Reageren kan bij de reacties hieronder  (rechtsonder bij het vakje rood reactie en plaats geen nieuwe reactie aub!)
3)Wat vind je van de opbouw van het verhaal tot nu toe? Ontwikkelt deze zich voldoende?
4)Hoe kijk je tot nu toe tegen Vala aan? Begrijp je haar gedrag?
5)Wat vind je van de schrijfstijl?

Stap 3
Heb je het boek uit? Beantwoord dan ook de laatste vragen:
6)Wat vond je het mooiste deel van het boek
7)Na het lezen: Omschrijf in twee zinnen wat je van het boek vond.
8) Heeft Ik zal straffen je verwachtingen waar gemaakt? Zou je meer boeken lezen van de auteur?

Volgende »

 1. De leesclub raakt op zijn einde. De eerste recensies zijn geschreven, dus op naar de laatste vragen voor Ik zal straffen.

  Wat vond je het mooiste deel van het boek
  Na het lezen: Omschrijf in twee zinnen wat je van het boek vond.
  8.Heeft Ik zal straffen je verwachtingen waar gemaakt? Zou je meer boeken lezen van de auteur?

  Liked by 1 persoon

  • 6)Het mooiste deel vond ik het deel waarin Kata bevriend raakt met Sóley en ze min of meer samen gaan werken. 7) in twee zinnen? Ik zal straffen is een briljant irritant boek dat heel wat bij me los heeft gemaakt. Ik schommelde telkens tussen wat een rot/goed boek. 8) Nee, het boek voldeed totaal niet aan mijn verwachtingen. Ik dacht een vlot boek te gaan lezen over en moeder die wraak neemt, maar dit is maar een heel klein deel van het verhaal. Of ik meer van deze auteur wil lezen? Ja, zeker wel, maar nu eerst op zoek naar een wat luchtiger boek.

   Like

  • Het mooiste deel vond ik eigenlijk het einde, heel verrassend. De rust is weergekeerd en de harmonie lijkt terug.
   In twee zinnen:
   Ik zal straffen is een goed geschreven boek met een enigszins afstandelijke stijl. Het is een thrillerachtige roman met te veel uitweidingen naar andere genres als dagboek, fantasy, horror en documentaire.
   Ik zal niet zo gemakkelijk meer van deze schrijver lezen, ik vond het wat te veel van het goede.

   Like

  • Het mooiste deel vind ik lastig aan te geven, wat ik het meest knap geschreven vond wat het stuk geschreven in de psychose . Ik was daar compleet de weg kwijt, gedesoriënteerd zeg maar. Ik vond het super knap hoe je dat voor elkaar krijgt.
   Een psychologische thriller met nadruk op psychologisch, waarbij je wel gevoel voor wraak moet hebben en wat doorzettingsvermogen om als je in de psychose raakt het boek toch uit te lezen.
   Mijn verwachtingen zijn totaal niet uitgekomen. Ik had een spannend boek verwacht met wat psychologische elementen erin. Ik had niet verwacht compleet de weg kwijt te raken en moeite moest doen om door te lezen. Ik vind het knap geschreven, maar verwachtingen waren anders.

   Like

  • Voor mij was het moment waarop Kata bevriend wordt met Soley één van de hoogtepunten van het boek. Immers hun samenwerking leidt naar ongekende wraakmaatregelen.

   Het boek was erg verwarrend en meer dan eens wou ik er de brui aangeven. Kreeg niet veel hoogte van het boek.

   Het was een boek vol psychologische inslag en op die manier heeft het boek mijn verwachtingen wel ingelost. Voorlopig pas ik bij deze auteur.

   Like

  • Wat vond je het mooiste deel van het boek:
   Eigenlijk was het eind van het boek het mooist. Daar keert de rust weer terug. Ook de vriendschap tussen Kata en Soley vond ik mooi.
   Na het lezen: Omschrijf in twee zinnen wat je van het boek vond.
   Ik zal straffen is een spannende thriller over een moeder die haar dochter verliest en er alles aan doet om wraak te nemen. Dit deel van het verhaal en de psychologie van Kata vond ik erg boeiend om te lezen. De verhaallijn wordt soms bruut onderbroken door hallucinaties en andere bijzondere passages, dit maakte alles verwarrend en minder prettig om te lezen.
   Heeft Ik zal straffen je verwachtingen waar gemaakt? Zou je meer boeken lezen van de auteur?
   Mijn verwachtingen zijn niet uitgekomen. Ik had een boek verwacht over een moeder die wraak gaat nemen. Dit is een deel van het verhaal, maar de andere onderdelen verstoorden het verhaal en mijn leeszin. Ik zal niet zo snel nog een boek van deze schrijver lezen.

   Like

 2. De meeste zullen begonnen zijn in Ik zal straffen. Hierbij een aantal nieuwe vragen voor diegene die halverwege het verhaal zijn.
  Reageer hier rechtsonder bij het vakje rood reactie en plaats geen nieuwe reactie aub!

  Wat vind je van de opbouw van het verhaal tot nu toe? Ontwikkelt deze zich voldoende?
  Hoe kijk je tot nu toe tegen Vala aan? Begrijp je haar gedrag?
  Wat vind je van de schrijfstijl?

  Like

  • Het boek neemt je mee en je raakt volslagen de weg kwijt. De opbouw is wat mij betreft aardig onduidelijk. Dat is ook het nadeel van een e-book, soms denk ik wat lees ik nu en dan is het lastig zoeken naar de pagina met de hoofdstuktitel maar misschien helpt dat niet. Vala was denk ik een eenzame puber die de grenzen opzocht zoals zoveel pubers en daarbij net de grens over gegaan. Dan de moeder, je wordt meegenomen in haar hoofd, ja prima dat gebeurt ook en daar raak ik een beetje de weg kwijt.

   Like

  • Ik vind dat er erg veel uitweidingen in voorkomen waarvan ik me afvraag wat ze aan het verhaal toevoegen. Hopelijk wordt dat nog duidelijk.
   Vala blijkt heel veel geheimen te hebben, haar gedrag is me niet duidelijk, maar misschien komt dat nog.
   De schrijfstijl vind ik wat afstandelijk, je krijgt niet echt het gevoel mee te leven met de personages.

   Like

  • 1)Ik vind de opbouw briljant & irritant. Het eerste deel vond ik heel goed en daarna kwam er een deel waarvan ik dacht (Whaaat?). Zelfs getwijfeld of ik door zou lezen. Maar wel gedaan. Het verhaal verloopt wat traag, het had van mij wel wat vlotter gemogen, maar toch heeft het wel iets, heel dubbel allemaal.
   2) Ik krijg niet zo’n hoogte van Vala, beetje vaag. Erg beïnvloedbaar. 3) De schrijfstijl wisselt sterk, dit boek zou net zo goed door meerdere auteurs geschreven kunnen zijn. Zo is bv. het dagboekgedeelte in een heel andere stijl geschreven dan het begin van het boek en het “poppenhuisgedeelte” is weer heel anders. Dat vond ik ook het minst prettige deel om te lezen.

   Like

  • De opbouw van het verhaal is rommelig en chaotisch, maar toch sterk. Ik voel allerlei emoties bij de opbouw van het verhaal. Net als ik denk dat ik het begrijp switcht het verhaal weer.

   Ik vind Vala een mysterieus meisje die een hele geschiedenis kent. Ik krijg het gevoel dat de echt Vala onder het verhaal blijft hangen en juist haar minder positieve kant belicht wordt.

   De schrijfstijl vind ik bijzonder. Halverwege vond ik het even helemaal niks. Ik raakte de draad kwijt en wist even niet meer waar het verhaal nu echt over ging. Het is met momenten emotioneel, dan weer afstandelijk en dan weer (on) realistisch beschreven. het is een schrijfstijl met heel veel facetten. Dit maakt het geheel bijzonder.

   Like

  • Ik vond het begin van het boek top en vol verwachting ben ik verder beginnen lezen. Dan kwam er toch een dieptepunt en raakte ik volledig de weg kwijt. Het is een diepgravend boek met veel emoties en veel psychologische inslag.
   Van Vala krijg ik geen hoogte. Het is een raar meisje die veel in zichzelf is gekeerd.
   Van haar moeder daarentegen weet je wat ze doormaakt maar haar reacties en manier van doen zijn erg verwarrend en ik geraakte opnieuw de weg kwijt.
   De schrijfstijl is wat mij betreft erg chaotisch.

   Like

   • Ergens halverwege het boek, raakte ik de weg kwijt, compleet kwijt. Vond het lastig om de weg weer terug te vinden, de normale weg weer zeg maar.
    Vala is een beschadigd kind dat is duidelijk, verder de ‘gewone’puberperikelen die volledig uit de hand zijn gelopen.
    De schrijfstijl vond ik verwarrend, rommelig haast maar aan de andere knap dat hij zo kan schrijven dat ik de weg compleet kwijtraak, er niets van snap. Als dat de volgende keer aangepast wordt op een of andere manier misschien dan ik dan de weg weer terug kan vinden. De richtingaanwijzers heb ik gemist, misschien komt dat omdat ik het e-book las.

    Like

  • Wat vind je van de opbouw van het verhaal tot nu toe? Ontwikkelt deze zich voldoende?
   In het begin van het boek was ik erg enthousiast en leek de opbouw erg logisch, maar daarna ontstaat er wat meer verwarring en onduidelijkheid. De goed lopende verhaallijn wordt onderbroken en dat is jammer.

   4)Hoe kijk je tot nu toe tegen Vala aan? Begrijp je haar gedrag?
   Vala is een introvert en bijzonder meisje. Ik vind het lastig haar te doorgronden en te begrijpen.

   5)Wat vind je van de schrijfstijl?
   De schrijfstijl is direct, alles wordt benoemd. Daarnaast lijken verschillende stijlen zich af te wisselen, persoonlijk vond ik dat niet heel prettig lezen.

   Like

 3. Vraag 1 en 2: Je hebt het boek (of e-book) in huis. Wat is je eerste indruk, van de cover? Wat verwacht je van het boek, nu je de achterzijde hebt gelezen? (graag hier direct onder mijn vraagstelling een reactie plaatsen, niet een nieuwe reactie aanmaken).

  Like

  • De cover laat een gezicht zien met een paar indringend kijkende ogen, die proberen dwars door je heen te kijken. De rode letters roepen een associatie met bloed op.
   Ik verwacht een spannend verhaal met veel plottwists vanuit een moeder die door haar woede en verdriet in blinde wanhoop naar duidelijkheid zoekt en dan uit is op wraak.

   Like

  • De cover was de reden dat ik het boek graag wilde lezen. Waarom kijkt deze vrouw zo? Waarom zijn de letters bloedrood? Een pakkende cover!

   Ik verwacht een verhaal met een hoog psychisch karakter. Waarom zal je iemand willen straffen? Tevens kijk ik uit naar de rol van de moeder. Hoe zal ze omgaan met de dood van haar dochter? Welke rol speelt het poppenhuis? Ik ben heel benieuwd!

   Like

  • Een erg intrigerende cover. Een foto van een persoon met hoodie die je indringend aankijkt. Creepy foto gewoon.
   Op zich een mooie in het oog springende cover met duidelijk lettertype en titel mooi gecentreerd op het blad.
   Ik verwacht en hoop een erg spannend boek met een mooie gestage groei naar de plot toe te lezen. Ik ben getriggerd waarom de moederwraak wil nemen.

   Like

   • De ogen op die foto, die trekken je haast het boek in. Ik veracht in ieder geval veel spanning en ik hoop ook een stukje begrip te vinden. Haat en wraak heb ik weinig mee. Ik geloof in de liefde hoe moeilijk ook.

    Like

  • De cover maakt indruk. Die blik! Daar kan je niet omheen. Ik verwacht een spannend, maar vooral droevig verhaal. Ik ben benieuwd welke stappen de moeder gaat ondernemen en verwacht wel een paar opmerkelijke wendingen in het verhaal.

   Like

  • De cover maakt nieuwsgierig naar de inhoud van dit boek. De blik van de persoon op de voorkant en het kleurgebruik zijn mysterieus, waardoor je nieuwsgierigheid wordt opgewekt.
   Na het lezen van de achterkant ben ik erg benieuwd naar de inhoud van het boek. Ik ben zeer benieuwd wat de emoties met de moeder doen. Ik verwacht een hoop spanning.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.