Fijn dat je ons hebt gevonden, kom binnen we hebben een plekje voor je vrijgehouden.
Welkom bij Leesclubcafé Ontferm u over ons! Het tweede café in de digitale leesclubstraat van de blog In de Boekenkast.
Het is voor iedereen nog steeds een beetje wennen hier, dus je bent hierin zeker niet alleen. In dit café kunnen we fijn praten over het boek en wie weet zit je hier straks plots aan de digitale bar naast de auteur van deze spannende thriller Aad Goedhart, want ook hij zal zo nu en dan aanschuiven. 

 

 

 

 

Wie lezen er allemaal mee?
Ans Stier | Antoinette van Steeg | Christine de Knijf | Dini van Heumen(dini1957)| Gerda van Drunen | Inge Brunnekneef | Jan Lochten | Meike Damen (Meike) | Sandra Hutchison | Silvia van Elzelingen (silvia61ve) |Anita de Groot || Astrid Langeveld (astrid80) | Coenraad de Kat | Dayenne Wamsteeker(dayennew) | Erna Eikhoudt | Fany van Hemelen (ladyflower 74 ) | Hannie van Grol | Inge Otter-Helder | Wilma Hartman (Wiesm)

Lees je ook mee? Het boek is online te bestellen via Bol.com of rechtstreeks via uitgeverij Palmslag.

Stap 1: Even voorstellen:
Laten we beginnen met een voorstelrondje.
Dat kan hieronder.
Als je naar beneden scrolt dan zie je een eerste reactie staan van In de Boekenkast.
Daar zit ik achter. Wie is ik? Ook dat lees je hieronder. Ik zou het erg leuk vinden als jij je kort even voor zou willen stellen.
Wie ben je? Wat lees je graag? Lees je veel? Waarom heb jij je aangemeld voor de leesclub rondom Ontferm je over ons? Dat soort dingen.
Ja mag ook op elkaar reageren, maar open a.u.b. geen nieuwe reactie, plaats het onder die van mij. Zo houden we het overzichtelijk.

Heb je dat gedaan en heb je het boek ontvangen? Dan is het tijd voor de eerste twee vragen:
Stap 2:
Vraag 1 en 2: Je hebt het boek inmiddels ontvangen. Wat is je eerste indruk, van de cover? Wat verwacht je van het boek, nu je de achterzijde hebt gelezen? (graag direct onder mijn vraagstelling een reactie plaatsen, niet een nieuwe reactie aanmaken).

Stap 3: Heb je genoeg van het vragen beantwoorden? Stel dan nu je vraag/vragen aan de auteur over het boek of over het schrijverschap aan Aad Goedhart. (graag direct onder mijn vraagstelling een reactie plaatsen, niet een nieuwe reactie aanmaken).

Stap 4: Boek uit en recensie klaar? Plaats hem dan in het juiste vak hieronder. (graag direct onder mijn vraagstelling een reactie plaatsen, niet een nieuwe reactie aanmaken).

Volgende »

 1. Vraag 6,7 en 8: Nu het boek uit is nog enkele vragen om over na te denken. Reageer hier rechtsonder bij het vakje rood reactie en plaats geen nieuwe reactie aub.

  6: Zou jij hetzelfde moordwapen gebruiken of een ander kiezen? Aan de auteur Aad Goedhart: ” Had je een bepaalde reden om voor dit wapen te kiezen of is het toeval dat dit het wapen is ?”
  7: Wat vond je het mooiste deel in dit boek?
  8: Waarin schuilt de kracht van dit verhaal?

  Like

  • Ik weet niet wat voor moordwapen ik zou hebben gekozen, als er al iets te kiezen was geweest tenminste. Meestal komt het spontaan opzetten en in het geval van Ellen was de schep voorhanden. Ik neem tenminste aan dat je Ellen bedoelde. Er zijn natuurlijk meer slachtoffers.
   Ik kan niet echt spreken van een mooi boek. Het was een gruwelijk verhaal met een rauwe schrijfstijl, maar toch boeit het en zit er enorm veel spanning in het verhaal. Dat laatste zorgt ervoor dat je door blijft lezen.
   De kracht van dit verhaal is de spanning denk ik. Gekke maffe en doorgedraaide personages die niet altijd geloofwaardig zijn maar zo worden doordat het over een gruwelijk onderwerp gaat namelijk kindermisbruik. Het lijkt of de woede van de auteur in dit boek naarboven komt.

   Like

  • Ik ben niet zo’n moordzuchtig type dus ik heb werkelijk geen idee. Ik vind het villen wel heel luguber.
   Het mooiste deel , voor zover dat mooi is is toch het beschrijven van de achtervolging scene om jurgen te ontlopen zeg maar. Goed geschreven en erg spannend.
   Meerdere verhaallijnen die even op zich spannend zijn. En natuurlijk de beladen gevoelige inhoud die uit de jeugdzorg voortkomt.

   Like

  • Ik denk over het algemeen helemaal niet na over het moordwapen in een verhaal. Vind het “gekozen”moordwapen altijd wel bij het verhaal passen.

   Het boek was voor mij niet bijzonder maar na blz 200 steeg de spanning en dat vond ik dan ook het plezierigst om te lezen. Maar het einde kon ik niet echt bekoren en te ver gezocht. Kwam bij mij zeer ongeloofwaardig over

   de kracht van het verhaal zat denk ik in de öntspoorde”personages want dat waren ze uiteindelijk wel allemaal

   Like

  • Geen idee welk moordwapen ik gebruikt zou hebben, daar heb ik nog nooit over nagedacht en ik hoop het ook nooit nodig te hebben.
   Heel vertederend vond ik het stuk waarin de baby bij zijn oma wordt afgeleverd.
   De kracht van dit verhaal schuilt in de spanning en dat het gebaseerd is op ware gebeurtenissen. Een schrijnende wantoestand in deze wereld.

   Like

  • Ik durf niet te zeggen wat ikzelf gekozen zou hebben als moordwapen. Gelukkig hoef ik hier ook geen keuze in te maken.
   Ik vond toch het mooiste deel toen oma haar kleinzoon, op de boot, in de armen mocht sluiten. Het kind is een onschuldig slachtoffer in deze.
   de combinatie van waargebeurd en de verschillende personages met hun problematiek, zorgt voor de kracht in het verhaal. Je voelt tussen de regels door de frustratie van de auteur.

   Like

  • Ik weet niet welk moordwapen ik zou hebben gebruikt, maar juist door deze moordwapens te gebruiken herken je de moorden met voorbedachte rade en welke moorden Noodweer waren. Hoe triest het ook is maar de proloog is zo gruwelijk, en het verhaal zo menselijk. Het zou zo maar in het echte leven kunnen gebeuren maar gelukkig is het een verhaal, het gevoel dat het oproept vind ik heel knap. Het heeft me slapeloze nachten gegeven maar het is een sterk stukje schrijfwerk.

   De kracht van dit verhaal is, wat doe je als het onrecht is toegeslagen, hoe ga je ermee om en hoe los je het op. Het verhaal is diepzwart en maakt enorm indruk omdat het in het echt ook zou kunnen gebeuren(maar wat gelukkig niet het geval is) vandaar ook die slapeloze nachten en het niet achterelkaar door kunnen lezen.

   Like

  • Ik weet niet welk moordwapen ik zou gebruiken. Wat voorhanden is denk, ik…
   Een “mooi” boek vond ik het niet, ook al vanwege de schrijfstijl.
   De kracht schuilt in het onderwerp, het feit dat het waargebeurd is en de onmacht van de personages.

   Like

  • Ook ik zou niet onmiddellijk weten welk moordwapen ik zou kiezen. Als ik de haat van de dader zou voelen,denk ik dat ik misschien een wapen zou kiezen dat de marteling nog langer laat duren. In een impulsieve reactie heeft de dader dat natuurlijk niet onder controle. Het mooie zit volgens mij ook in de combinatie van waarheid en fictie in combinatie. De kracht schuilt volgens mij in de spanning en het neerzetten van types die met zichzelf worstelen op een overtuigende en directe manier.

   Like

  • 6: Ik heb nooit zelf zo over een moordwapen nagedacht, maar ik vind dat de auteur een krachtig moordwapen heeft gekozen. Het straalt uit dat de moordenaar woedend is en dat past goed in deze thriller.
   7: Mooi is misschien niet echt de juiste term voor dit boek. Het was een vrij heftig verhaal met veel spanning.
   8: De kracht van dit boek zit hem in de fascinerende personages en de vele wendingen in het verhaal. Er is continu spanning waardoor je blijft lezen.

   Like

  • Recensie: Ontferm U over ons Aad Goedhart

   Frank Maes is een ervaren jeugdwerker en op een kwade dag wordt hij geconfronteerd met een woedende ex – cliënt. Hij wordt gechanteerd met compromitterende foto’s van hem en zijn vriendin. Als er doden vallen, beseft Frank dat de dreigementen van zijn ex – cliënt serieus te nemen zijn. Wanneer dan zijn jongste dochter, Charlotte, ontvoerd wordt, is het hek helemaal van de dam. Het misbruik van minderjarigen in de jeugdzorg is het centrale thema van het boek.

   Ondanks de heftige problematiek, die bovendien zeer gevoelig ligt, leest het boek vlot. De auteur hanteert een zeer directe stijl. Hij neemt geen blad voor de mond, zegt de dingen zoals ze zijn en spaart zijn lezers niet.
   De schrijver vliegt er van in het begin in, al komt het werkelijke verhaal ietwat traag op gang. Dit komt onder meer door het grote aantal personages die afwisselend elk hun verhaal vertellen. Dat haalt de vaart een beetje uit het verhaal. Ook al kennen we de moordenaar van in het begin doet dit niks af aan de spanning die op een ondubbelzinnige, directe manier stelselmatig opgebouwd wordt. Ook heeft de schrijver nog voldoende verrassingen in petto voor zijn lezers.
   De verschillende moorden worden op een open, meedogenloze manier beschreven, op het obscure af. Dit was er voor mij persoonlijk te veel aan. Al zal dat allicht liggen aan het feit dat ik normaal geen thrillers lees. Wat dit betreft ben ik uit mijn comfort zone getreden.
   De ontknoping met inspecteur Simoskie vond ik ongeloofwaardig wat het verhaal geen goed deed,het deed er voor mij zelfs afbreuk aan.
   Al bij al vond ik het een goed, spannend verhaal met voldoende afwisseling, vlot leesbaar en met afdoende verrassende wendingen.
   Voor de thriller – liefhebber zeker een aanrader. Ik geef dit boek drie en een halve ster.

   Like

  • Recensie: Ontferm U over ons Aad Goedhart

   Frank Maes is een ervaren jeugdwerker en op een kwade dag wordt hij geconfronteerd met een woedende ex – cliënt. Hij wordt gechanteerd met compromitterende foto’s van hem en zijn vriendin. Als er doden vallen, beseft Frank dat de dreigementen van zijn ex – cliënt serieus te nemen zijn. Wanneer dan zijn jongste dochter, Charlotte, ontvoerd wordt, is het hek helemaal van de dam. Het misbruik van minderjarigen in de jeugdzorg is het centrale thema van het boek.

   Ondanks de heftige problematiek, die bovendien zeer gevoelig ligt, leest het boek vlot. De auteur hanteert een zeer directe stijl. Hij neemt geen blad voor de mond, zegt de dingen zoals ze zijn en spaart zijn lezers niet.
   De schrijver vliegt er van in het begin in, al komt het werkelijke verhaal ietwat traag op gang. Dit komt onder meer door het grote aantal personages die afwisselend elk hun verhaal vertellen. Dat haalt de vaart een beetje uit het verhaal. Ook al kennen we de moordenaar van in het begin doet dit niks af aan de spanning die op een ondubbelzinnige, directe manier stelselmatig opgebouwd wordt. Ook heeft de schrijver nog voldoende verrassingen in petto voor zijn lezers.
   De verschillende moorden worden op een open, meedogenloze manier beschreven, op het obscure af. Dit was er voor mij persoonlijk te veel aan. Al zal dat allicht liggen aan het feit dat ik normaal geen thrillers lees. Wat dit betreft ben ik uit mijn comfort zone getreden.
   De ontknoping met inspecteur Simoskie vond ik ongeloofwaardig wat het verhaal geen goed deed,het deed er voor mij zelfs afbreuk aan.
   Al bij al vond ik het een goed, spannend verhaal met voldoende afwisseling, vlot leesbaar en met afdoende verrassende wendingen.
   Voor de thriller – liefhebber zeker een aanrader. Ik geef dit boek drie en een halve ste

   Like

  • Recensie Christine de Knijf: Frank Maes is een ervaren jeugdwerker en op een kwade dag wordt hij geconfronteerd met een woedende ex – cliënt. Hij wordt gechanteerd met compromitterende foto’s van hem en zijn vriendin. Als er doden vallen, beseft Frank dat de dreigementen van zijn ex – cliënt serieus te nemen zijn. Wanneer dan zijn jongste dochter, Charlotte, ontvoerd wordt, is het hek helemaal van de dam. Het misbruik van minderjarigen in de jeugdzorg is het centrale thema van het boek.

   Ondanks de heftige problematiek, die bovendien zeer gevoelig ligt, leest het boek vlot. De auteur hanteert een zeer directe stijl. Hij neemt geen blad voor de mond, zegt de dingen zoals ze zijn en spaart zijn lezers niet.
   De schrijver vliegt er van in het begin in, al komt het werkelijke verhaal ietwat traag op gang. Dit komt onder meer door het grote aantal personages die afwisselend elk hun verhaal vertellen. Dat haalt de vaart een beetje uit het verhaal. Ook al kennen we de moordenaar van in het begin doet dit niks af aan de spanning die op een ondubbelzinnige, directe manier stelselmatig opgebouwd wordt. Ook heeft de schrijver nog voldoende verrassingen in petto voor zijn lezers.
   De verschillende moorden worden op een open, meedogenloze manier beschreven, op het obscure af. Dit was er voor mij persoonlijk te veel aan. Al zal dat allicht liggen aan het feit dat ik normaal geen thrillers lees. Wat dit betreft ben ik uit mijn comfort zone getreden.
   De ontknoping met inspecteur Simoskie vond ik ongeloofwaardig wat het verhaal geen goed deed,het deed er voor mij zelfs afbreuk aan.
   Al bij al vond ik het een goed, spannend verhaal met voldoende afwisseling, vlot leesbaar en met afdoende verrassende wendingen.
   Voor de thriller – liefhebber zeker een aanrader. Ik geef dit boek drie en een halve ster.

   Like

   • Nu wil ik zeker snel doorlezen. Benieuwd of ik me daarna bij je mening aan kan sluiten. Mooi verwoord. Helder! Bedankt voor je inbreng. Heb je nog vragen aan de auteur dan kan je ze hieronder bij Stap 3 plaatsen.

    Like

  • Recensie Ontferm u over ons – Aad Goedhart

   Samenvatting
   Frank Maes is hulpverlener in de jeugdzorg. Op een dag staat een oud client voor zijn deur en wil de dossiers inzien van een kindertehuis. Uiteraard kan Frank hier niet op in gaan en komt hij daardoor in een moeilijke situatie terecht. Als even later ook zijn dochtertje ontvoert blijkt te zijn weet hij zich geen raad en wil hij alles doen om zijn dochtertje terug te krijgen.

   Leeservaring
   Het boek begint met een heftige proloog die zeer confronterend kan overkomen. Hierdoor wordt de verwachting gewekt dat het hel boek zo heftig zal zijn. Gelukkig valt dat mee. Maar met de proloog in het achterhoofd wordt je wel tot nadenken gezet in de zin dat de inzet van alle instanties rondom de problematiek van kind en gezin misschien toch niet zo goed uitpakken als bedoeld. Seksuele scenes en dan met name het geslachtsorgaan worden recht voor zijn raap genoemd. Dit zou confronterend kunnen zijn voor de lezer.
   Het boek heeft lange hoofdstukken die opgebouwd zijn in subhoofdstukken. Boven deze subhoofdstukken staat de naam van de personage vanwaaruit dat stuk gezien moet worden. Dit is duidelijk en overzichtelijk. De personages zijn goed uitgewerkt. Je krijgt een goed beeld van hun leven en hetgeen ze hebben meegemaakt.
   De schrijfstijl is soepel, het boek leest makkelijk weg. Hoewel het verhaal hier en daar misschien wat ongeloofwaardig is draagt het boek een boodschap uit. Jeugdzorg en uithuisplaatsingen kunnen een oplossing zijn maar vaak zijn de kinderen ook getraumatiseerd door hun ervaringen en kan het slachtoffer ook dader worden.
   Een prima debuut, zeker de moeite waard.

   Like

  • Debuut dat intrigeert

   Aad Goedhart heeft met zijn debuut Ontferm U Over Ons een aangrijpend verhaal geschreven dat deels fictie is, maar erg dicht bij de feiten ligt. Zelf heeft hij jaren gewerkt als jeugdhulpverlener/gezinsvoogd, waardoor hij die wereld van binnen en van buiten kent. Ongeveer vijf jaar geleden besloot hij zijn eigen verhaal op papier te zetten om de moeilijke perioden die hij gehad heeft onder ogen te zien. Wat begon als non-fictie werd uiteindelijk een thriller. Want, zoals hij zelf aangaf: Gaandeweg echter bleek dat ik enkele verzonnen personages, wat moorden en een rauwe schrijfstijl nodig had om me achter te verschuilen. Het werd me anders te kwetsbaar.

   Frank Maes, een van de hoofdpersonen in dit boek, is hulpverlener in de jeugdzorg. Op zekere dag wordt hij geconfronteerd met een woedende ex-cliënt die inzage wil hebben in bepaalde dossiers van enkele jaren geleden. Frank weigert dit, maar dan wordt hem meegedeeld dat compromitterende foto’s van hem en zijn vriendin openbaar gemaakt zullen worden. In eerste instantie neemt hij dit niet helemaal serieus, maar als er doden vallen en enige tijd later zijn jongste dochter Charlotte ontvoerd wordt, neemt hij het dreigement serieus. In ruil voor zijn dochter moet hij een kind dat uit huis geplaatst is, uit het pleeggezin weghalen en afleveren bij zijn oma. Maar is zijn dochter nu weer vrij?

   Het boek bestaat uit een heftige proloog, gevolgd door 16 hoofdstukken die alle weer ingedeeld zijn in wat kortere delen. Boven elk deel staat de naam van degene van waaruit het verhaal beschreven wordt. Het zijn Frank, zijn vriendin Sophie, de ex-cliënt Satudarah en de gefrustreerde politie-inspecteur Simoskie.

   In deze thriller staat terechte of onterechte uithuisplaatsing centraal, evenals misbruik van minderjarigen in de zorg. In de proloog wordt hier al op een zeer directe en schrijnende manier over geschreven. Verder in het boek komen deze scenes niet meer voor, de heftige problematiek wordt alleen genoemd. Wel is de stijl zeer rauw en direct, maar dat past bij het verhaal. Het boek komt wat langzaam op gang, maar dat wordt mede veroorzaakt door het grote aantal personages die eerst geïntroduceerd moeten worden. Als het verhaal eenmaal gaat lopen, leest het vlot en makkelijk. En langzamerhand wordt de spanning opgebouwd tot aan de climax toe op het eind. Het tempo wordt steeds meer opgevoerd en op het eind lijkt alles tegelijk te gebeuren.

   Verschillende verhaallijnen lopen door elkaar, vaak eindigend met een cliffhanger, wat de spanning er goed inhoudt. Qua timing loopt alles goed in elkaar over en ondanks dat er veel personen in het boek voorkomen, blijft steeds duidelijk over wie het gaat. Wat ook erg intrigeert is de emotionele ontwikkeling die Frank doormaakt. Door geconfronteerd te worden met de eisen van de ex-cliënt, gaat hij terug in de tijd en vraagt hij zich af, of zijn handelen juist is geweest. Was uithuisplaatsing niet erger dan de kwaal? Hoeveel kinderen zijn er in het ongeluk gestort? En schuldgevoelens komen dan als vanzelf om de hoek kijken.

   Al met al is Ontferm U Over Ons een boek dat het lezen meer dan waard is. Ook omdat je op deze manier een inkijkje krijgt in deze trieste wereld waarin veel kinderen de dupe zijn van de machtspositie van volwassenen. De directe en rauwe manier van schrijven onderstreept dit schrijnende proces.

   Like

  • Ontferm u over ons gaat voornamelijk over Frank Maes. Frank Maes is werkzaam als jeugdhulpverlener. Op een dag wordt hij gechanteerd door een
   ex-cliënt, die graag in dossiers van jaren geleden wil kijken over een kindertehuis. Dit kan Frank eerst niet goedkeuren vanwege privacyschending, maar als zijn dochter wordt ontvoerd is dat de druppel die de emmer doet overlopen. Frank doet er uiteraard alles aan om zijn dochter terug te krijgen.

   De cover vind ik een beetje saai. Hierdoor zouden mensen het boek misschien minder snel kopen en dat zou zonde zijn.

   Het boek heeft een proloog en verder allemaal hoofdstukken. De proloog is vrij heftig qua taalgebruik, maar dat hoort ook bij het onderwerp kindermisbruik. Ik moest er even aan wennen, maar daarna las het goed door. De auteur houdt de spanning er goed in. Er zijn meerdere verhaallijnen, die door elkaar lopen, maar uiteindelijk samen komen. Je wilt na ieder hoofdstuk doorlezen, want ieder hoofdstuk eindigt zo, dat je wel door moet lezen om te weten hoe het verder gaat. Het einde is goed gedaan, maar ik vond het zelf frustrerend hoe het eindigt, maar daarvoor moet je het boek maar gewoon gaan lezen. Ik vind het een bijzonder debuut.

   Like

  • Bedankt voor het mogen lezen van dit boek voor de leesclub van In de boekenkast.

   Het boek vertelt het verhaal van Frank Maes, werkzaam bij Jeugdzorg met een aankomende burnout. Midlife crisis, gescheiden twee kinderen en een nieuwe liefde, de receptioniste van het kantoor van Jeugdzorg waar hij werkt. Verder is er het verhaal van politie-inspecteur Simoskie, verslaafd aan van alles en nog wat. Het is een heel spannend boek met een gruwelijke seriemoordenaar die in zijn jeugd vreselijke dingen heeft meegemaakt en mede met hulp van jeugdzorg die he/haar uit huis heeft geplaatst vanwege mogelijk misbruik maar daardoor van de regen in de drup viel.

   Het verhaal wordt chronologisch vertelt in hoofdstukken met daarbij de namen van de hoofdrolspelers zo is al snel duidelijk om wie het gaat en waar het verhaal zich afspeelt. Het taalgebruik is vrij grof maar wel eenvoudig. Er komen veel expliciete scenes in voor en ook de moorden zijn behoorlijk gruwelijk. Daar moet je tegen kunnen .

   Wat mij betreft was het niet echt een geslaagd boek. Het boek hangt van, zoals ik het zie , onlogische verwikkelingen aan elkaar en het is zo onwaarschijnlijk dat je er haast om zou moeten lachen. Misschien is het de stijl die me niet ligt, maar het lijkt wel of de schrijver alles wat maar in zijn fantasie opkwam in het boek heeft willen stoppen zonder de tijd te nemen om te kijken of dat wel past. Het einde komt ook heel vreemd op mij over en was een domper. Toch denk ik dat dit soort dingen wel op te lossen zijn. Schrap een aantal verhaallijnen werk er b.v. twee goed uit en dan heb je een heel ander boek. Eigen ervaringen kunnen goed werken maar kan het verhaal ook tegenwerken je wil er teveel emotie/frustratie instoppen. Wat mij betreft een goede schrijver in de dop en ik geloof zeker dat dit goed gaat komen.

   Als je op zoek bent naar een spannend boek en je niet wilt nadenken, laat je dan lekker onder dompelen in het boek, zet je verstand op nul en ga er voor. Duidelijk niet mijn stijl daarom 2,5 ster van mij.

   Like

  • Mijn recensie.. Super bedankt dat ik heb mogen deelnemen. ik heb ervan genoten.

   Bijzonder en veelzijdig.

   Ontferm u over ons…

   Een titel die doet vermoeden dat het om en religieus boek gaat. In ontferm u over ons gaat het om Frank Maes een ervaren jeugdzorg werker die op het einde van zijn carrière loopt. Op een zekere dag is er een confrontatie met een ex cliënt die hij niet snel zal vergeten. Zo wel dan zorgt die cliënt ervoor dat ze niet vergeten word…

   Vanaf dat moment maakt zijn leven een duikeling met spannende wendingen.

   Vanaf het begin van het boek leest het prettig. Je zit lekker in het verhaal alhoewel het wel even wennen is om alle karakters te leren kennen. Het verhaal kent meerdere verhaallijnen die elkaar in het begin niet raken. Je moet dus af en toe schakelen van het een naar het ander. Zo gaat het lang niet alleen om Frank Maes, maar ook nog om een inspecteur van de politie en een vriendin met een ex..

   Het verhaal maakt een beetje een golvende beweging. Van spannende hoofdstukken bijna te vol met allerlei gebeurtenissen tot stukken waarvan je denkt…hmm gebeurt er nog wat.
   Toch vind ik het geheel lumineus bedacht en zeer goed geschreven. Het geheel werkt zich naar een plot die echt heel knap doordacht is.

   In het verhaal is de emotie bijna voelbaar. Er is geschreven vanuit eigen ervaring en dat vind ik echt een toegevoegde waarde. Emotie, spanning, drama , lust en rauwe moordzucht. Alles verpakt in een goed verhaal.

   Soms iets ongeloofwaardig maar dat doet niets af aan het verhaal. Er zijn immers genoeg fictie boeken geschreven die ook enorm goed zijn. Nu is dit boek deels fictief en deels waargebeurd wat het bijzonder maakt.
   Op het einde neemt het boek je mee in een achtbaan vol gebeurtenissen en dan wil je simpel niet meer stoppen met lezen.

   Het enige waar ik persoonlijk een beetje moeite mee heb, is hoe het karakter van een autistische jongen neergezet is. Stereotypering is natuurlijk soms normaal in een boek maar ik hoop niet dat dit de standaard beeldvorming van autistische kinderen vormgeeft. Maar dit is verder geen kritiek op het boek, wat echt heel goed is maar meer een persoonlijke noot van mij als lezer. Door mijn eigen ervaringen met autisme.

   Kortom samenvattend is dit een zeer spannend boek waarvan ik erg heb genoten.

   Like

  • Heer, Ontferm U over ons. Hoe treffend kan een titel zijn. Wat als de heer zich niet over U ontfermt en dat je zoveel onrecht over je heen krijgt en dat begint al op zeer jonge leeftijd, wat doe je dan? Kim en Jonnie’s moeder is namelijk geestelijk beperkt en daardoor zijn haar kinderen uit huis geplaatst. Jeugdzorgmedewerker Frank ziet toe dat dit gebeurd maar voelt ook dat het internaat waar ze geplaatst worden niet de beste plek is, maar door enorme werkdruk denkt hij er ook niet over na. Frank werkt inmiddels 20 jaar bij Jeugdzorg, ligt inmiddels in scheiding omdat hij een relatie is begonnen met de receptioniste van Jeugdzorg. Frank heeft vrouw en kinderen verlaten en woont inmiddels klein en samen met de receptioniste, maar wel op loopafstand bij zijn vrouw en kinderen als hij weer met deze zaak te maken krijgt. Frank weet onbewust dat het toen niet goed is gegaan en het noodlot slaat ook bij Frank toe.

   Dit verhaal is grensverleggend want wat doe je als je zoals in Franks verhaal overspannen ben en ook nog eens gaat scheiden of in Kim en Jonnie’s verhaal dat je uit huis geplaatst bent(en daardoor seksueel misbruikt). Dat de stoppen zijn doorgeslagen bij deze mensen is niet meer als menselijk en dat leest U in Heer, ontferm U over ons.

   Het boek is heftig(gruwelijk) maar ook mooi om te lezen omdat het verhaal goed is uitgewerkt. Er zijn meerdere verhaallijnen en die zijn door elkaar heen verweven. Het venijn zit in het begin, de cover word meteen besproken/verteld en dan door de meerdere verhaallijnen word het verhaal verteld.

   Het is een diepzwart verhaal, maar we mogen onze ogen niet sluiten voor kindermisbruik. Toen ik jong was kwamen de boeken van Yvonne Keuls uit over drugsmisbruik. Ik vond het verschrikkelijk maar goed de discussie kwam wel op gang over drugs. Stiekem hoop ik dat dit boek ook net zo”n schokeffect heeft

   Een sterk debuut welke ik 4 **** geef.

   Like

  • Aad Goedhart – Ontferm u over ons 4****

   Een gruwelijk verhaal met een rauwe schrijfstijl

   Aad Goedhart (1957) heeft meer dan dertig jaar als jeugdhulpverlener/gezinsvoogd bij verschillende instanties gewerkt. Aan het eind van zijn carrière besloot hij zijn twijfels over het gebruik van (vervangend) gezag binnen de justitiële jeugdhulpverlening te gebruiken voor een boek. Al schrijvende evolueerde het boek tot een thriller waarin fictie en feiten elkaar (ongemakkelijk) dicht naderen. ‘Ontferm u over ons’ is zijn thrillerdebuut. Goedhart woont en werkt in Rotterdam.

   Jeugdhulpverlener Frank Maes wordt op een dag geconfronteerd met de woede van een oud-cliënt. Als hem duidelijk wordt wat de cliënten in het kindertehuis hebben moeten doorstaan, worden zijn schuldgevoelens weer opgerakeld. Is binnen de kinderbescherming het middel uithuisplaatsing niet erger dan de kwaal? Zo ja, hoeveel kinderen heeft hij dan in het ongeluk gestort? Wanneer er slachtoffers vallen en Franks dochtertje wordt ontvoerd moet hij alle zeilen bijzetten om zijn dochtertje te redden uit handen van een psychopaat.
   Ferdinand Simoskie is een gefrustreerde inspecteur die bij de politie-eenheid waar hij werkt op een zijspoor ís gezet. Wanneer zijn hulp ineens ingeroepen wordt voor een moordzaak heeft hij zijn bedenkingen. Wie is degene die aan het moorden is en wat hebben de moorden met Frank en zijn dochtertje te maken? Simoskie’s hulp pakt echter anders uit dan gedacht…

   Aad Goedhart heeft met ‘Ontferm u over ons’ een spannende thriller neergezet. De schrijfstijl van deze thriller is anders dan we gewend zijn, rauw en direct taalgebruik, maar dat past zeker bij het verhaal. Het boek leest daardoor niet minder prettig, maar menig lezer zal toch wel even moeten slikken.

   ‘Fuck jij met je g-grafkop, vuile kaaskop,’ kreunt Motherfucker. Hij probeert me in mijn gezicht te spugen, maar hij mist. De klodders belanden op de vloer. ‘Voor de laatste keer,’ grom ik, ‘wie heeft haar koud gemaakt? Ik weet dat jij dat weet.’ ‘Fuck paardenlul,’ gorgelt Mr. M.’

   Goedhart gebruikt in zijn boek meerdere verhaallijnen die aan het eind allemaal bij elkaar komen, ze worden vanuit meerdere perspectieven belicht. De karakters zijn geen doorsnee-mensen te noemen. Het zijn gekke maffe en doorgedraaide personages die niet altijd geloofwaardig zijn. Simoskie is een politie-inspecteur die met zichzelf in de knoop zit. Hij drinkt, gebruikt drugs, en thuis loopt ook niet alles zoals het moet gaan. Frank heeft een gestoorde vader, is bij zijn vrouw weg en woont samen met zijn vriendin. Hij kampt met zijn schuldgevoelens ten opzichte van de uit huis geplaatste kinderen. De auteur heeft zeer gevoelige, aangrijpende thema’s in zijn boek gebruikt waaronder: seksueel kindermisbruik en uithuisplaatsing. De moorden en seksscènes worden uitvoerig benoemd, de auteur spaart zijn lezers niet. ‘Ontferm u over ons’ heeft een hoog spanningsgehalte, het sleept je mee en laat je op zijn tijd huiveren.

   ‘Ik ren de tuin uit met een martelende pijn in mijn heup. Toch loop ik door. Ik moet wel, hij zit me alweer op de hielen. Buiten is het nog steeds donker. Of is het alweer donker? Avond? Nacht? Hoelang ben ik al in zijn macht? Geen idee, maar ik ben uitgeput. Mijn benen willen niet meer, maar ik moet. Ik ren de straat uit. Over mijn schouder kijkend zie ik hem de verlaten straat opstormen. De lange bijl sleept over de klinkers waardoor de vonken in het rond springen. Hij loopt snel op me in. Als hij zich al zou laten tegenhouden, is er niemand om dat te doen. Ik moet hem voorblijven.’

   ‘Ontferm u over ons’ is een gruwelijk verhaal met een rauwe schrijfstijl, toch boeit het en zit er enorm veel spanning en onverwachtse wendingen in die ervoor zorgen dat je door blijft lezen.

   Auteur: Aad Goedhart
   Titel: Ontferm u over ons
   Uitgever: Palmslag
   Jaar van uitgifte: 2018
   ISBN: 9789491773969

   Like

  • Recensie ontferm u over ons

   Frank Maes is een jeugdwerker, die op een zekere dag te maken krijgt met een boze ex-client.
   Eerst neemt Frank het niet zo serieus maar als er doden vallen en ook zijn dochtertje Charlotte wordt ontvoerd, weet hij dat het ernst is. Schuldgevoelens komen bij Frank naar boven. Heeft hij in het verleden wel vaak het juiste gedaan?

   Ontferm u over ons is voor mij geen boek dat ik in een ruk uit kon lezen. Het begint met een heel indrukwekkend proloog waar je haren van overeind gaan staan. Daarna zakt het wel wat in. Vooral op het begin vond ik het geen geheel maar afzonderlijke verhalen waardoor ik niet echt in het verhaal kwam.
   Langzaamaan wordt het steeds meer duidelijk hoe het in elkaar zit en wat de verhaallijnen met elkaar te maken hebben.

   Aad Goedhart heeft een vlotte en gedetailleerde schrijfstijl. Hij benoemd alles zoals het is vooral op seksueel gebied. Iets waar ik zelf niet zo van hou en volgens mij heeft het boek dit ook niet echt nodig.

   De hoofdstukken zijn vrij lang. Deze worden vanuit verschillende personages beschreven. Wat wel fijn is , is dat dit boven elk hoofdstuk vermeld staat. De personages zijn voldoende uitgediept waardoor je als lezer een inkijk krijgt in de gedachtengang van de verschillende personages,
   De spanning is voldoende aanwezig vooral naar het plot toe. Dan gebeurt er wel heel veel tegelijk.

   Al met al zeker een prima thriller maar Aad Goedhart heeft mij niet direct weten te overtuigen.
   Mocht je gedesinteresseerd zijn in thema’s zoals misbruik, jeugdzorg en uithuisplaatsing zou ik Ontferm u over ons zeker een kans geven.

   Van mij 3 sterren

   Like

  • Ontferm u over ons – Aad Goedhart

   Ontferm u over ons gaat over de confrontatie tussen ervaren jeugdhulpverlener Frank Maes en één van zijn oud-cliënten. Door de jaren heen heeft Frank veel gezinnen begeleidt en kinderen uit huis geplaatst. Één van zijn cliënten lijkt het verleden niet te kunnen laten rusten en wil wraak nemen. Een spannend verhaal volgt, met moord, ontvoering en achtervolging. Ook politie-inspecteur Simoskie gaat zich met de zaak bemoeien. Naast het omgaan met zijn eigen sores probeert hij de psychopaat op te sporen.

   In het begin van het boek moet je eerst even alle hoofdpersonages leren kennen, maar al snel zijn deze geïntroduceerd en zit je in het verhaal. Er is voortdurende spanning aanwezig in het boek, want wie is deze oud-cliënt en psychopaat en wat is hij of zij van plan? Er zit tempo in het verhaal en door allerlei wendingen is het boek meeslepend. Hier en daar schiet de auteur wat uit de bocht qua geloofwaardigheid, maar dit is niet storend, want het blijft een spannend verhaal vol verrassende wendingen. Tot de laatste pagina is de spanning in het boek aanwezig, want dan kom je er pas achter wie de dader is.

   Auteur Aad Goedhart heeft het verhaal vanuit meerdere personen verteld en er lopen meerdere verhaallijnen. Het perspectief wisselt per hoofdstuk, maar gelukkig staat boven elk hoofdstuk aangegeven vanuit welk personage het geschreven is. Door dit wisselende perspectief krijg je een compleet verhaal en kun je meeleven met de verschillende hoofdpersonen.

   Het boek bevat karakteristieke personages, zoals de ervaren rechercheur, die door drankgebruik de regeltjes niet meer zo nauw neemt. Jeugdhulpverleners, die in het verleden misbruik hebben gemaakt van jonge kinderen en psychopaten die in het verleden misbruikt zijn. Eigenlijk is met alle personages wel iets mis of iets bijzonders, dit lijkt soms wat onrealistisch, maar zorgt wel voor een fascinerend verhaal.

   Deze spannende thriller speelt zich af in Rotterdam en omstreken. Je merkt dat de auteur de stad goed kent en dat is extra leuk voor de lezers die ook uit de buurt komen. De schrijver gebruikt in deze thriller directe en rauwe bewoordingen om het verhaal te vertellen, zonder poespas. Hier en daar is het wat grof, maar dat past bij de setting en het verhaal. Naast een spannende thriller merk je dat de auteur ook zijn kanttekeningen plaatst bij alles wat er gebeurt in de jeugdhulpverlening. Actuele en aangrijpende thema’s die de schrijver in zijn thriller verwerkt.

   Ontferm u over ons is een heftige en rauwe thriller. Door de vele wendingen en spannende gebeurtenissen is het een meeslepend boek. Ik geef het boek daarom 4 sterren.

   Like

  • Hierbij mijn recensie:

   Een debuut geschreven vanuit ervaringen uit het werkveld. Dat is Ontferm u over ons van de Rotterdamse Aad Goedhart geworden. Ruim 30 jaar heeft hij gewerkt in de jeugdhulpverlening, waarvan dit spannende boek het resultaat is geworden. Het is gebaseerd op waargebeurde feiten, gegoten in een thriller om het tot verhaalvorm te creëren.

   Het verhaal wordt vanuit meerdere personages verteld, waardoor het steeds in beweging blijft. Als lezer wil je weten wat de relaties onderling zijn en waarom de gebeurtenissen allemaal gebeuren.
   In een kort hoofdstuk lezen we over een kindertehuis, waarbij de leiding misbruikt maakt van een meisje. Haar broertje is erbij, als de leiding over de schreef gaat.
   Dan maken we een stap in de tijd. Frank Maes is jeugdhulpverlener, gescheiden en samen hebben ze twee dochters. In de liefde heeft hij zijn collega Sophie gevonden. Dan krijgt hij te maken met een ex-cliënt die inzage wil in dossiers. In eerste instantie neemt hij deze vraag niet serieus, totdat er gedreigd wordt met afpersing met weinig onthullende fotos van hem en Sophie. Helaas blijft het hier niet bij en wordt zijn dochter Charlotte deel van de afpersing. Hoe zal Frank omgaan met deze gebeurtenissen?
   Simoskie is een gefrustreerde agent die het allemaal niet zo nauw neemt met zijn verslaving. Wanneer er een moord plaats vindt, en niet veel later nog een, wordt hij op de zaak gezet. Zijn privé problemen beheersen zijn leven dermate, dat zijn werk er onder te leiden heeft.
   Ex-cliënt Saturdah heeft geen makkelijk leven gehad, waardoor ze (te) vaak met de jeugdhulpverlening te maken heeft gehad. Ze wil het een en ander opgehelderd hebben uit het verleden, waarvoor ze het dossier nodig heeft. Ze schroomt niet om hier alles voor over te hebben.
   Naast deze hoofdpersonages, spelen er uiteraard meer personages een rol. Zo leren we onder ander nog de ouders van Frank kennen, collega
   s van Simoskie en de gezinnen van beiden. De schrijfstijl voelt met momenten hard, rauw en direct aan. Dit past bij het verhaal en de gebeurtenissen. Het ligt je of niet. Ikzelf vond het niet storend, gezien de inhoud van het verhaal.
   Het geheel kwam wat traag op gang, maar zodra de stoomtrein op gang was, las het verhaal vlot. Voor een Nederlands debuut heeft Aad Goedhart een sterk verhaal geschreven, waarbij de lijnen goed samenkomen op het eind. Het open eind kan nog alle kanten op.
   Aad Goedhart heeft waarheid en leugen, de harde schrijnende wereld van de jeugdhulpverlening, maar ook persoonlijke problematiek in een spannend verhaal gegoten. Het is aan de lezer te beoordelen in welke mate het op fictie of non-fictie berust. Na het lezen is het, ondanks het spannende toegevoegde element, een boek om over na te denken. Ik heb vaak gedacht, wat kan de jeugdhulpverlening een moeilijke maar dankbaar beroep zijn.

   Ik geef het boek 4 sterren.

   Like

  • Recensie Fany:

   Frank Maes is al jaren hulpverlener en stevent, door allerlei frustraties, stilaan af op een burn-out. Wanneer hij bij Jeugdzorg te maken krijgt met een woedende oud-cliënt die zijn hulp wil, weigert hij. Uiteindelijk bedenkt deze een manier om hem te overhalen. Wanneer Frank ontdekt welke vreselijke dingen er zich vroeger afspeelden in een kindertehuis komen zijn schuldgevoelens weer naar boven. Twintig jaar geleden ontkende hij de feiten, maar nu worden ze opnieuw opgerakeld en kan hij ze niet meer negeren. Helpen zij de slachtoffers eigenlijk wel wanneer ze deze uit hun vertrouwde omgeving weghalen en ze ergens anders onderbrengen? Of maakt dit de zaak alleen nog erger ?

   Frank, die net gescheiden is en een nieuwe relatie heeft met Sophie, voelt zich naar zijn kinderen toe de boeman. Als zijn dochtertje Charlotte ontvoerd wordt, is het hek helemaal van de dam. Frank is verplicht om moeilijke beslissingen te nemen om het leven van zijn dochter te redden.

   Een andere verhaallijn gaat over Simoskie de zwaar verslaafde en uitgerangeerde politierechercheur die onverwacht op zoek moet naar een onmenselijke moordenaar. Naast deze personages zijn er dan nog de slachtoffers die hun verhaal vertellen.

   Ontferm U over ons start met een heftige proloog.
   Daarna leer je de hoofdrolspelers beter kennen en uiteindelijk komen de verschillende verhaallijnen samen tot een geheel. Wanneer iemand zijn verhaal deelt, staat er ook altijd de naam bij zodat het logisch te volgen is.

   Het boek is deels gebaseerd op waargebeurde feiten en deels fictie. De auteur heeft zijn ervaringen in een rauw, maar ook kwetsbaar en spannend verhaal gegoten.

   De titel Ontferm U over ons doet denken aan een hogere macht die mensen beschermt. Toch is niets minder waar in dit boek. De personages in dit boek zijn kwetsbaar en staan er meestal alleen voor. Door de gebeurtenissen vroeger, blijven ze gebukt gaan onder het verleden.

   De mensen die het vangnet vormden voor de slachtoffers zoals Jeugdzorg twijfelen aan zichzelf, maken fouten of nemen hun verdriet soms niet ernstig. Het boek toont goed aan in welke ernstige en complexe situaties de hulpverlener soms terecht komt. De kracht van het boek schuilt voor mij in de rauwe en directe stijl, die in het begin binnenkomt, maar die past bij het verhaal. De hoofdrolspelers zijn volledig doorgedraaid of staan op het punt om te crashen. De auteur geeft deze wanhoop of wraakgevoelens op een menselijke en harde manier weer.

   De situaties die in dit boek beschreven worden zijn somber en weinig hoopvol. Aad Goedhart heeft na zijn jarenlange loopbaan in de Jeugdzorg besloten om zijn ervaringen en bedenkingen te delen in een boek. Het begon als non-fictie, maar omdat het beter voelde om de ervaringen te mixen met een spannend verhaal en om de zaken gemakkelijker te kunnen vertellen, werd het geleidelijk aan een thriller.

   Dit debuut is erg expliciet en donker, maar ook spannend. Hoewel hieruit blijkt dat de hulpverlening niet altijd een pretje is of eenvoudig, hou ik na het lezen van dit boek, toch het gevoel over dat deze mensen zoeken naar de best mogelijke oplossingen voor slachtoffers.

   Hoewel sommige zaken ongeloofwaardig lijken, is het aan de lezer om te bepalen wat echt is en wat fictie . De schrijver durft zich door dit boek kwetsbaar op te stellen en over gevoelige thema’s zoals kindermisbruik en uithuisplaatsing zijn ideeën te geven en alleen dat vind ik al een meerwaarde aan dit verhaal. De spannende touch zorgt ervoor dat het vlot leest en door de vragen die Frank zich stelt, wou ik weten hoe het nu allemaal zou aflopen.

   Ontferm U over ons is een verdienstelijk en persoonlijk debuut met een spannend sausje over thema’s die niemand onbewogen laten!

   Like

  • Aad Groenhart (1957) woont in Rotterdam. Hij heeft meer dan dertig jaar in de jeugdhulpverlening gewerkt.
   Aan het einde van zijn carrière besloot hij zijn twijfels over de werkwijze van de jeugdhulpverlening op papier te zetten. Dat heeft geresulteerd in dit boek, waarbij hij tijdens het schrijven tot de conclusie kwam dat het boek evolueerde tot een echte thriller, waarbij feiten en fictie samen komen.
   Ontferm u over ons is zijn debuut.

   Frank Maes, ervaren jeugdhulpverlener, wordt op een dag geconfronteerd met de woede van een ex cliënt, die zijn verleden niet heeft kunnen accepteren en wraak zoekt.
   In eerste instantie denkt en hoopt Frank dat het allemaal wel mee valt, maar op het moment dat zijn dochtertje Charlotte wordt ontvoerd, beseft Frank dat hij het mis heeft en dat er werkelijk gevaar heerst.
   Want wat zullen de verdere stappen van de ontvoerder zijn?
   Aangezien het nu een echte zaak geworden is wordt de getroebleerde politie inspecteur Simoskie erbij betrokken.
   Zal dit een goede zet blijken te zijn?
   Ook schuldgevoelens spelen Frank Maes parten, hij vraagt zich oprecht af of hij in het verleden wel altijd de juiste beslissingen genomen heeft.
   Een spannend en intrigerend verhaal volgt.

   Ontferm u over ons is het debuut van Aad Groenhart, een debuut waarmee hij zichzelf al meteen goed op de kaart zet.
   Wat eerst begint als een intrigerend verhaal, gebaseerd op echte feiten, ontwikkelt zich al snel tot een heuse thriller, waarbij stevig taalgebruik niet geschuwd wordt. Dat taalgebruik is wel iets, waar je als lezer niet voor terug moet schrikken, want soms is het over de top. En ook de ongeloofwaardigheid zo nu en dan zal voor sommige lezers een punt zijn.
   De hoofdstukken zijn vrij lang, maar worden allemaal geschreven vanuit een ander personage, waardoor het verhaal goed te volgen is en de ontwikkelingen te begrijpen.
   Naar het einde toe volgen de gebeurtenissen elkaar in steeds sneller tempo op en eindigt het in een spannende ontknoping.
   Ontferm u over ons is een boek dat zeker mensen uit de jeugdhulpverlening , die ook nog eens in Rotterdam wonen, waar het verhaal zich afspeelt, zal aanspreken.

   3 sterren

   Like

  • Frank Maes, een ervaren jeugdhulpverlener, wordt op een dag geconfronteerd met een woedende voormalig cliënt. In de regel is uithuisplaatsing niet erger dan de kwaal, maar die stelling komt onder druk te staan, waardoor Frank zich schuldig gaat voelen. Hoeveel kinderen heeft hij gedurende zijn carrière naar een hel gestuurd?

   Als op een dag Franks dochtertje verdwijnt, komt hij in aanraking met de gefrustreerde en verslavende politie-inspecteur Simoskie. Een tweede verhaallijn wordt opgestart. Frank Maes heeft er alles voor over om zijn dochtertje heelhuids terug te krijgen, maar hij krijgt te maken met de werkwijze van Politie-inspecteur Simoskie die nogal onorthodox is.

   De cover is eenvoudig en saai waardoor de lezer niet geprikkeld wordt het boek te willen lezen. De proloog is heftig en rauw geschreven waardoor de toon is gezet.

   De personages hebben karaktertrekjes die al snel ongeloofwaardig worden en in samenhang met de ruwe taal is dit niet bevorderlijk voor het leesplezier. Op een enig moment stijgt de spanning, maar dit wordt door alle onwaarschijnlijkheid teniet gedaan. De lezer krijgt er daardoor geen binding mee.

   De twee verhaallijnen lijken aanvankelijke ver uit elkaar te liggen, maar uiteindelijk vloeien die toch ineen. Als de verhaallijnen en de personages wat dieper worden uitgewerkt zou het geheel meer gaan leven.

   Dat er bepaalde zaken in de jeugdzorg niet goed verlopen wordt duidelijk in beeld gebracht, maar dat het deze grote omvang heeft, lijkt mij onwaarschijnlijk. Het boek heeft mij er niet van kunnen overtuigen dat dit wereldje werkelijk zo verrot in elkaar steekt.

   ‘Ontferm u over ons’ is een debuut dat wat mij betreft helaas is ontspoord.

   ik geef dit boek 2**

   Like

  • Aad Goedhart (1957) woont in Rotterdam.
   Hij heeft meer dan dertig jaar als jeugdhulpverlener/gezinsvoogd bij verschillende instanties gewerkt.
   Aan het eind van zijn carrière besloot hij zijn twijfels over het gebruik van (vervangend) gezag binnen de justitiële jeugdhulpverlening te gebruiken voor een boek.
   Al schrijvende evolueerde het boek tot een thriller waarin fictie en feiten elkaar (ongemakkelijk) dicht naderen.
   Ontferm u over ons is zijn debuut.

   Jeugdhulpverlener Frank Maes wordt op een dag geconfronteerd met de woede van een oud-cliënt. Als hem duidelijk wordt wat de cliënten in het kindertehuis hebben moeten doorstaan, worden zijn schuldgevoelens, die hij al geruime tijd met zich meedraagt weer opgerakeld en slaat de twijfel toe.
   Is het middel uithuisplaatsing niet erger dan de kwaal? En hoeveel kinderen heeft hij gedurende al die jaren niet in het ongeluk gestort?
   Wanneer zijn eigen dochtertje ontvoerd wordt en er slachtoffers vallen, komt Frank onder zware druk te staan.
   Hij moet alles op alles zetten om haar te redden uit de handen van een psychopaat.

   Op basis van de cover en de titel die christelijk aandoet zou ik het boek nooit opgepakt hebben.
   Het thema jeugdzorg en misbruik en het feit dat het gebaseerd is op feiten maakte mij wel nieuwsgierig naar dit boek.
   Ik heb normaal geen moeite met een directe en rauwe schrijfstijl.
   Maar op de een of ander manier wist de auteur mij niet te boeien met deze thriller en zijn rauwe schrijfstijl.
   De personages waren allemaal vrij ongeloofwaardig en bijna allemaal onsympathiek en ik vond de gebeurtenissen niet echt geloofwaardig.
   Dat hoeft ook niet in een thriller maar er gebeurde nu mij teveel achter elkaar op een manier die irriteerde.
   Dat het een zooitje is in die jeugdzorg neem ik wel aan.
   Misschien wanneer de auteur het anders had beschreven en de personages niet allemaal zo gefrustreerd had opgevoerd en wat beter had uitgewerkt dan had ik het nog wel een aardig boek gevonden.

   Het was nu niet echt mijn boek.
   2,5*

   Met dank voor het recensie-exemplaar.

   Like

 2. Stap 3: Heb je genoeg van het vragen beantwoorden? Stel dan nu je vraag/vragen aan de auteur over het boek of over het schrijverschap. (graag direct onder mijn vraagstelling een reactie plaatsen, niet een nieuwe reactie aanmaken).

  Like

   • Als jonge gezinsvoogd kreeg ik in mijn werk te maken met de zgn. Bolderkar affaire (voor geïnteresseerden: zie google). Daarna volgden nog vele ‘incidenten’ van (seksueel) misbruik binnen de jeugdzorg. Op een gegeven moment begon ik me hetzelfde af te vragen als Frank Maes doet in mijn boek. (Logisch, want ik heb hem gecreëerd)

    Like

  • Het lijkt mij een erg moeilijk beroep om gezinsvoogd te zijn. Ongetwijfeld loop je veel tegen agressie aan maar zijn er ook gezinnen die achteraf blij zijn met hoe alles gelopen is of is het toch hoofdzakelijk agressie waar je tegenaan loopt?

   Like

   • Je doet heel mooie dingen en dingen waar mensen (heel erg) over vallen. Je doet het eigenlijk zelden goed. Ik ben echter (net als Frank Maes op een gegeven moment) al een hele tijd een ex-gezinsvoogd. Of zoals inspecteur Simoskie op een gegeven moment zegt: ík ben net zo min van de politie als jullie (Frank en Ellen) van jeugdzorg zijn.

    Like

     • Nee hoor. Het is eerst en vooral een thriller die daarnaast mensen hopelijk aanzet tot kritisch kijken en oordelen over een noodzakelijke maar ook professionele jeugdzorg.

      Like

  • Je praat over professionel jeugdzorg, maar in de maatschappij word veel meer een beroep op de jeugdzorg gedaan en als ik jouw boek lees heb ik zoiets je kunt er maar beter helemaal niet mee te maken krijgen. Hoe krijg je dan een professionele Jeugdzorg met zoveel werkdruk?

   Like

   • Kindermishandeling en (jeugd) criminaliteit maken nu eenmaal deel uit van onze maatschappij. Bestrijding hiervan door steeds meer (geld voor) jeugdzorg is een heilloze weg. Zo ook de roep om juist minder opvoedingsbemoeienis. Bij professionalisme gaat het om de balans en om de acceptatie dat problemen onderdeel van het leven zijn. Dit geldt trouwens ook voor (de alsmaar oplopende kosten van) de gezondheidszorg.

    Like

   • Ik heb geen favoriet genre van boeken.
    Schrijven is voor mij (helaas) een moeizaam proces en ik heb daarvoor geen rituelen.
    Ik droom (natuurlijk) van een bestseller, maar voor nu ben ik al blij als een aantal mensen mijn boek waarderen. Een opmerking van een lezer op twitter als: Ontferm u over ons is gruwelijk goed! maakt dat mijn dag niet meer stuk kan.

    Like

    • Ik denk dat stilaan duidelijk is dat het een goed boek is nu ik de recensies zie verschijnen en smaken verschillen. Ik kan me voorstellen dat zo een leesclub ook erg spannend is.

     Like

     • Het is inderdaad allemaal nieuw en spannend voor mij. Iedereen alvast heel erg bedankt!

      Like

  • Hoe is dit boek bij de uitgeverij en de eventuele proeflezers ontvangen? Heb je nog veel moeten bijschaven aan je taalgebruik of vonden ze het prima zoals het was. Ik kan me voorstellen dat je als uitgeverij niet dagelijks zo’n rauw geschreven manuscript onder ogen krijgt.

   Like

   • Rauw geschreven manuscript? Dat hoor ik alleen hier (in dit leesclubcafe). De scene van Frank, Ellen, Gillis en mevr. Klomp op de boot, hoe ontroerend en teder wil je het het hebben? Daar hoor ik niemand over. Wat ‘(volgens mij) pas raar is? Over moord en verkrachting lezen (en ervan genieten) terwijl de hoofdpersonen in het boek U tegen elkaar blijven zeggen (Belgen uitgezonderd) of het over ‘ de vrouwelijke geslachtsdelen’ hebben.

    Like

    • Dat was ook inderdaad een mooi stukje over de oma van Gilles. Toch is dat maar een klein onderdeeltje van je verhaal. Ik had graag meer van die onderdeeltjes gezien. Toch vind ik je boek allesbehalve slecht, begrijp me niet verkeerd. Maar heel anders dan een ander boek.

     Like

  • Ik ben onder de indruk van de verschillende verhaallijnen die in het boek voorkomen. Hoe zorg je ervoor in het schrijfproces dat de timing goed verloopt. Ik bedoel te zeggen dat de ene verhaallijn naadloos aansluit op de andere zonder al informatie weg te geven van een andere. Gaat dit vanzelf of houd je precies bij wat je kunt prijsgeven?
   Ik ben onder de indruk van je boek, ik moet nog een kleine 100 blz en ben heel benieuwd hoe het verhaal af zal lopen. Nu alvast mijn complimenten!!!

   Like

   • Goeie vraag Hannie. Het is inderdaad een hele klus om verschillende verhaallijnen bij elkaar te laten komen en qua tijd correct te integreren. Schema’s maken en de tijden/data erbij zetten helpt. Sommige (ik niet) thrillerauteurs gebruiken hier computerprogramma’s met speciale software voor.

    Like

    • Dank voor je antwoord. Het lijkt me een hele klus om dat goed te laten verlopen. En dat is je goed gelukt. Ik heb nergens het gevoel gehad dat het niet klopte. En ook bijzonder dat er heel vaak een cliffhanger was, zodat ik het boek haast niet weg kon leggen. Inmiddels is het uit. Mijn recensie volgt snel.

     Like

  • Ik las op jouw site dat het de bedoeling was dat ‘Ontferm u over ons’ een non-fictie boek zou worden..want je schreef dat veel ervan rechtstreeks is ontleend aan de praktijk van de jeugdzorg. Waarom heb je niet voor non-fictie gekozen?

   Like

   • Ik vond mezelf niet het statuur hebben voor een wetenschappelijk boek over jeugdzorg en non-fictie in de zin van waargebeurd drama is eigenlijk onzin. Dat genre bestaat namelijk niet. De schrijver maakt het altijd anders en heeft de macht over het (vertellen van) het verhaal. Geloof me, zelfs Judas van AH is niet werkelijk zo gebeurd. Dus daarom maar in Ontferm u over ons regelmatig de fantasie de vrije teugel gegeven.

    Like

  • Aad ik heb nog een vraagje aan je. Waarom heb je Sophie op het eind dood laten gaan? Voor mij heeft dat namelijk geen meerwaarde. Ik ben heel benieuwd waarom je hiervoor hebt gekozen. Naar mijn mening hangt het hoofdstuk er een beetje aan.

   Like

   • Als je goed leest is het een open einde. Een dergelijke aanval moest opgeschreven worden. Wees niet bezorgd, mijn partner leeft nog.

    Like

    • Ik heb een vervolgvraag. Wat voor een genre of boek zou u nog willen schrijven? Heeft u al een idee in uw hoofd? En over dit boek hoe lang heeft u over dit boek gedaan? Hoe bent u op de titel gekomen?

     Like

     • Over nog een boek.. daarover heb ik nog geen idee. Ongeveer 5 jaar geleden dacht ik er voor het eerst aan een boek te schrijven. De titel Ontferm u over ons komt uit het Angus Dei (motto voorin het boek). De gestoorde vader van Frank draaide de door Bach op muziek gezette smeekbede (donna nobis pacem) dagelijks. Later hoort Frank deze muziek opnieuw in de bunker van de Atlantik Wall waar de gestoorde Johnnie eveneens om vrede (in zijn hoofd) en beschutting smeekt. Daarnaast is de kinderbescherming een instantie die zich bij uitstek over kinderen zou moeten ontfermen. Net als de katholieke kerk trouwens. Vooral de laatste heeft hier een dubieuze reputatie.

      Like

  • Inmiddels het boek uit en mijn vraag is. Hoe kwam je op het idee om een jongen met autisme in het verhaal te laten voorkomen. Heb je dat zelf mee gemaakt in je omgeving ? En in je werk uiteraard?

   Ik heb zelf een dochter met autisme en ik lees uiteraard met andere ogen de verhalen waarin autisme voorkomt of een verhaallijn vormt. Ik doe er mijn best voor mijn omgeving duidelijk te maken dat autisme heel veel vormen kent. Dus mijn vraag is wat is jouw beeld van iemand met autisme en vanwaar de zin: door het beschermen van haar zoon is zijn handicap eigenlijk ook de hare geworden. Heb je dat ooit zo in het echt meegemaakt?

   Like

   • In mijn werk en in privé veel met verschillende soorten autisme te maken gehad. Er zijn ouders die helemaal opgaan in de zorg voor hun gehandicapte kind en daarmee (ongewild) ook een beperking krijgen. Gelukkig lang niet alle ouders van autistische kinderen.

    Like

 3. Bijzonder wat je vertelt in het voorstelrondje. Ik ga vanavond beginnen in het boek en dan ga ik waarschijnlijk nog beter begrijpen wat je bedoelt. Maar dank je wel voor je openhartige verhaal.

  Like

 4. Vraag 3, 4 en 5: Als je al een eindje gelezen hebt in het boek:) Zijn er je al speciale dingen opgevallen tijdens het lezen? Wat vind je van de besproken onderwerpen? Hoe denk je over de schrijfstijl?

  Liked by 1 persoon

  • Vraag 3: Als Belgische viel mij het gebruik van typisch Nederlandse woorden op.
   Vraag 4: De onderwerpen die aan bod komen zijn heftig, maar ik merk ook dat de auteur schrijft vanuit ervaring.
   Vraag 5: De erg directe en soms rauwe stijl past wel bij dit verhaal.

   Like

   • Vraag 3: Mij zijn geen typische Nederlandse woorden opgevallen, maar ik ben dan ook een Nederlandse. 🙂 Ben wel erg benieuwd welke woorden dit dan zijn.

    Vraag 4: De onderwerpen zijn zeker heftig en de auteur neemt geen blad voor zijn mond. De zinnen komen dan ook wel goed bij me binnen. Toch hou ik van deze directe aanpak. Vrees wel dat sommige van de situaties waarover de auteur schrijft (deels) non-fictie zijn. Ik hoop wel dat de fictie overheerst, maar ben toch bang dat er veel vergelijkbare situaties in Nederland en België plaats hebben gevonden en nog steeds plaats vinden.

    Vraag 5: Met de stelling dat de er direct en soms rauwe stijl bij het verhaal past ben ik het 100% eens. Ik ben nog niet zo heel ver in het boek, maar vraag me wel af of het thrilleraspect achterwege gelaten had moeten worden, maar daar ben ik nog niet helemaal over uit. Kom ik op terug.

    Like

    • Ik ga ze eens terug opzoeken en ga ze hier plaatsenIk vind het ook helemaal niet erg dat er typisch Nederlandse woorden, of ik die als Belgische zo ervaar😉 in voorkomen hoor, was gewoon iets wat mij opviel. Diversiteit geeft kleur en meerwaarde aan het leven.

     Like

   • Vraag 3: Begrijpelijk dat een Nederlandse auteur op een Nederlandse wijze schrijft. Het is mij eerlijk gezegd, als Nederlandse, niet opgevallen. Grappig dat de Belgische lezers dit opvalt.

    Vraag 4: Ik ben nu op blz 128. Ik merk dat de auteur weet waar hij het over heeft. Toch voel ik het niet altijd. Het is met momenten oppervlakkig en afstandelijk beschreven. Ik hoop op nog wat diepgang.

    Vraag 5: De directe en rauwe stijl vind ik niet altijd passen bij het verhaal. Het voelt met momenten gemaakt aan. Ik hoop zelf dat dit wel wat minder wordt straks. Ik ben natuurlijk nog niet over de helft. Het directe voelt goed, maar het rauwe…. Tja ik hoop dat dit meer richting een combi van rauw en feeling gaat. Ik mis nu nog de feeling met het geheel voor mijzelf.

    Like

   • De Nederlandse woorden zijn mij ook niet zo opgevallen. Idd ouwehoeren en gepiepeld zijn typisch Nederlands.
    Dat de auteur schrijft vanuit ervaring is goed te merken. Zulke situaties zullen veel voorkomen, ben ik bang.
    De rauwe schrijfstijl past ergens wel bij het verhaal, al houd ik er zelf niet zo van. Het komt zo nu en dan wat “overtrokken , over the top ” aan, vind ik.

    Like

  • Echt heel speciale dingen zijn me nog niet opgevallen.
   De besproken onderwerpen zijn heftig en liggen gevoelig. Ik mag hopen dat het vooral fictie is maar dat lijkt me ijdele hoop. Er gebeurt in dat “echte” wereldje wel wat meer dat het daglicht beter niet ziet.
   De auteur heeft een zeer directe stijl, neemt al zeker geen blad voor de mond en spaart zijn lezers niet.

   Like

   • Met je eens, Aad Goedhart schrijft heel direct, zelf hou ik daar wel van. Voor mij is het daardoor wel een boek dat ik niet 1,2,3 uit kan/wil lezen. Laat de hoofdstukken steeds rustig bezinken voordat ik verder lees. Het verhaal intrigeert me wel….later meer.

    Like

  • Vraag 3, Eigenlijk is het hele boek voor mij opvallend op het moment omdat ik het onderwerp erg origineel vind. Maar erg opvallende dingen zoals niet kloppende dingen of spelfouten e.d. ben ik niet tegen gekomen. Vraag 4 is meteen ook een beetje beantwoord , erg origineel en een pakkend onderwerp. Er zijn ook wat wendingen in het verhaal die ik niet had zien aankomen en dat maakt het geheel erg spannend. Ik ben ook erg benieuwd hoe de verschillende verhaallijnen bij elkaar komen. En of dat uiteindelijk gebeurt natuurlijk. De schrijfstijl is prettig en ik lees er zo doorheen. Ik ben iets over de helft nu en vorder niet heel hard zoals ik normaal een boek in twee dagen uitlees. Maar dat ligt meer aan drukte op mijn werk dan dat dat aan het boek ligt. Tot nu toe vind ik het echt heel prettig lezen en het verhaal is dermate boeiend dat ik echt moeite heb het weg te leggen tot dusver.

   Like

  • Vraag 3, 4 en 5:
   Speciale dingen die opvallen dat het in de jeugdzorg ook niet best gesteld is. Ook heel veel seks beschreven en dat met die poppen inderdaad, ik denk dat menigeen dat nog weet dat het later omstreden was om dat te gebruiken.
   Tenminste als het allemaal op waarheid is berust, dan is dat erg rampzalig.
   De onderwerpen die besproken worden zijn heftig en liggen soms wel gevoelig als het over kinderen gaat die uit huis worden geplaatst zonder de omstandigheden te kennen. En of de uithuisplaatsing goed of juist verkeerd is..dat is ook nog een belangrijke item.
   De schrijfstijl is erg direct en rauw en passend bij dit schokkende verhaal.

   Like

  • vraag 3. Er valt me niet echt iets op. Moet wel even wennen aan alle namen en bijnamen die voorbij komen
   Vraag 4 Vind dit een mooi maar indrukwekkend thema waar ik zelf gelukkig niets over weet. Dit maakt het voor mij juist aantrekkelijk om te lezen. Wel heftig af en toe
   Vraag 5 De schrijfstijl vind ik heel geloofwaardig overkomen.

   Like

   • Dat van die namen herken ik wel, ik ben sowieso slecht in het onthouden van namen, dus moet nog weleens terugbladeren. Hoe meer namen in een boek, hoe langer ik over het lezen doe. Moet wel zeggen dat de personages al aardig blijven hangen bij me nu, dus wat dat betreft is het voor mij al duidelijk dat dit boek indruk op me maakt…maar ik ben nog lang niet bij het einde….later meer.

    Like

   • Ik sluit me ook aan bij je mening. De geloofwaardigheid van het verhaal vind ik een groot pluspunt omdat het echt vanuit beleving en ervaring geschreven is en dat voel je.

    Like

  • Ik ben nu op 2/3 van het boek.

   Wat mij opviel aan de personages is dat het geen doorsnee personages zijn . Ze hebben wel iets extreems over zich waardoor ik ze niet bijzonder geloofwaardig vind overkomen.

   Het onderwerp is best heftig maar komt bij mij niet zo geloofwaardig over zoals dit in het verhaal verwerkt is

   Waarop het verhaal verteld wordt is tot nu toe niet zo mijn stijl het is net of het allemaal niet binnenkomt bij mij. De emotionele band die ik dacht aan te treffen in dit verhaal is er tot nu toe niet. Vind ik best wel jammer. Tot nu toe valt het verhaal me eigenlijk wel een beetje tegen.

   Liked by 1 persoon

   • Jammer dat het verhaal je tegenvalt, maar dat kan natuurlijk. Merk dat bij mezelf ook als ik bepaalde verwachtingen heb van een boek. Daarom lees ik vaak de samenvatting niet voordat ik begin in een boek, duik er gewoon in, zonder verwachtingen. Ben wel benieuwd hoe je als je het boek uit hebt er tegenaan kijkt.

    Like

    • Ben het wel met Coenraad eens dat dit mij niet echt raakt, dus niet echt binnenkomt ..en het is net alsof ik als een buitenstaander dit boek heb gelezen, terwijl het best een heftig onderwerp is.

     Like

     • Jammer dat het boek niet echt bij je binnen lijkt te komen, terwijl er toch genoeg in staat dat je zou “moeten” raken. het onderwerp liegt er niet om. Ik ben het dan ook niet met je eens, maar dat hoeft ook niet natuurlijk iedereen beleeft een boek op zijn eigen manier. Ik vind de schrijfstijl vrij rauw, waardoor de tekst bij mij (bij wijze van spreken) bijna direct op mijn bot gaat zitten. Dat je het idee hebt dat je als buitenstaander dit boek leest klopt toch ook? Je bent toch een buitenstaander? Ben nu wel erg benieuwd naar je antwoord op de gestelde vragen hier op de blog en natuurlijk naar je recensie ik hoop dat je dan je mening goed weet te onderbouwen. Bedankt in ieder geval voor je reactie. 🙂

      Like

   • Inderdaad zijn het geen doorsnee personages en zijn Frank en Simoskie rauw en grof in hun doen en laten. Soms twijfel ik ook wel aan de geloofwaardigheid van deze twee personages. De schrijfstijl is erg rauw, ik denk dat veel mensen daarover struikelen. Toch zit er een behoorlijk portie spanning in het verhaal waardoor je blijft doorlezen.

    Like

  • De besproken onderwerpen zijn heftig en aangrijpend, maar ik voel het niet. De manier van schrijven zorgt er bij mij voor dat ik me niet in kan leven in de gebeurtenissen en personages.
   Het komt zelfs ongeloofwaardig op mij over.
   Tot nu toe is het een boek waar ik me doorheen zal moeten worstelen.

   Liked by 1 persoon

   • In de eerste (voorzichtige) reacties kwam ik vaak het woord ‘heftig’ tegen. Als ik de laatste twee reacties lees, dan denk ik: er zijn op fictiegebied miljoenen boeken volgeschreven over oorlog, moord, seriemoordenaars zelf, en dat allemaal ter vermaak. Toch dacht ik bij (het schrijven van) mijn boek, seksueel misbruik van kinderen, kan dat wel als fictie? Is dat geen enorm taboe? Roept dat niet te veel emoties op? Misschien is het daarom een boek geworden met een cynische stijl, geïnspireerd op ware gebeurtenissen in mijn loopbaan in de jeugdzorg en met veel autobiografische elementen, een soort tragikomische thriller met hilarische personages en situaties, juist om het behapbaar te houden. Gezien de reacties vraag ik me nu af of ik daarin geslaagd ben.

    Like

    • Ik ben nog niet zo heel ver in het boek, maar snap dat je het door de fictie behapbaarder wilde maken. Ik weet nog niet goed of ik het eens ben met de reacties hier. Een onderwerp als kindermisbruik is zeker heftig, maar dat zijn oorlogsromans en boeken met seriemoordenaars ook. Maar dat vinden we inmiddels bijna “gewoon” omdat we er zo vaak mee geconfronteerd worden. En ja vreemd eigenlijk dat we dat lezen als soort van vermaak, et me wel aan te denken. Misschien moeten lezers aan een heftig onderwerp als kindermisbruik gewoon even wennen, misschien komt het te dichtbij? Hangt het nog steeds in de taboesfeer? Terwijl ik denk dat het juist goed is om hier over te schrijven/lezen en praten. Kindermisbruik moet gewoon een halt toegeroepen worden, door mensen hier door middel van een (deels) fictief verhaal mee te confronteren, bereik je een grote groep mensen wat ik alleen maar toe kan juichen. Respect!

     Like

    • Ik denk dat dit thema altijd een bepaald gevoel teweeg brengt. Het is ook een thema die je liever niet onder ogen hoopt te komen. Het liefst sluiten we onze gedachten hiervan af.

     Hoe geef je dit vorm in een boek die deels op waarheid is berust en deels bedacht. Ik kan mij voorstellen dat je als auteur hier steeds een balans in zoekt. Je wilt het niet ‘te’ confronterend beschrijven, maar het is wel zoals het (voor jou) is.
     Ik ben nu bijna op de helft. De personages zijn mij nu steeds duidelijker. Ik begin ze nu een beetje te kennen. Wat ik beschrijf bij de vragen 3 t/m 5 vind ik ze in het eerste deel oppervlakkig en soms wat ongeloofwaardig overkomen.

     Tja en wat is heftig…. Wat betreft kindermisbruik heb ik heftigere boeken gelezen, die niet echt gebeurd zijn. Het taalgebruik is met momenten grof, waardoor het afstandelijk aanvoelt, maar anderzijds past het wel bij het verhaal. Je komt het niet vaak tegen bij Nederlandse auteurs.

     Een boek geeft de lezer een gevoel. Deze is, voor mij nu voldoende, ook al had ik bij de omschrijving van het boek een andere richting verwacht. Voor een debuut vind ik het tot nu toe geen verkeerd boek.

     Maar Aad of je erin geslaagd bent, zeker weten. De uitgeverij heeft jou boek uitgebracht. Dat is een mooie beloning van je werk. Het is jouw ‘kindje’ dus wat mij betreft mag je hier al heel trots op zijn!
     En je weet he, zoveel lezers, zoveel meningen….

     Like

     • Ik ben het met Antoinette eens en zo mooi als haar kan ik het niet verwoorden dus ik sluit me hierbij aan, ik weet nog dat ik jong was en de boeken over drugs kwamen toen uit van Yvonne Keuls, ik weet nog wel dat ik ze niet wou lezen maar dat het moest voor maatschappijleer, en dat is met dit boek ook, kindermisbruik zou niet moeten mogen maar het gebeurd wel, en ogen sluiten is geen optie. Misschien dat dit boek iets voor elkaar krijgt net zoals Yvonne Keuls destijds.

      Like

    • Je taalgebruik is erg rauw. Het gegeven kindermisbruik gruwelijk. Toch doe je dat laatste afvlakken door twee grove personages te gebruiken in de vorm van Frank en Simoskie. Ik denk dat je het boek heel hard wilt doen overkomen omdat het uitgangspunt schrijnend is. In ieder geval is je boek niet geschikt voor iedere lezer.

     Like

   • Erna, de onderwerpen zijn zeker heftig, met je eens. Misschien is het bij zo’n heftig onderwerp juist goed dat de personages wat oppervlakkig blijven en er wat fictie in het verhaal voorkomt, zo haalt het de scherpte er een beetje vanaf en komt het geheel niet heel rauw op je dak. Dat het dan wat ongeloofwaardig overkomt is logisch denk ik, want ja fictie. Ik ben nog niet zo heel ver in het verhaal, maar vind een specifieke scene in het boek (hakbijl, kantoor) ook wat over de top en ben er dan ook nog niet uit of de combinatie ideaal is of niet. Daar kon ik later vast nog op terug. .

    Like

  • Het onderwerp kindermisbruik is een heel gevoelig onderwerp. Lieveling van Kim van Kooten gaat ook over dat onderwerp. Daar is het heel indringend beschreven, dat boek kwam bij mij heel erg binnen. Dat was toch meer subtiel, het lijkt wel of het hier door grofheid overstemd wordt, alsof jij de macht wilt, de controle die je nooit hebt gehad in die periode, maar ik kan het mis hebben.

   Like

   • Mijn boek heeft 440 bladzijden waarvan alleen de laatste pagina’s van de proloog expliciet over seksueel misbruik van kinderen gaan. Het was mijn bedoeling dat het daarna een thriller (fictie dus) zou worden met (oké) autobiografische elementen rond het thema: vergelding van seksueel misbruik of hoe een slachtoffer dader kan worden.
    Frank Maes, gezinsvoogd met een dreigende burn-out, die bovendien ook nog eens geschorst wordt, gedraagt zich inderdaad cynisch, grof en weinig subtiel, maar is, zeker in zijn rol als vader, ook heel kwetsbaar. Zijn bestaan wankelt, dus wil hij de controle heroveren. Dit geldt trouwens ook voor inspecteur Simoskie.
    Ik weet niet zo goed wat ik als debuterende thrillerauteur moet met jouw vergelijking met een gearriveerde romanschrijfster als Kim van Kooten. Ik hoop maar dat de rest van mijn 430 blz. tellende thriller straks niet vergeleken wordt met de boeken van Stieg Larson (ook niet subtiel en met af en toe grove seks).
    Ik hoop dat ik hiermee een en ander verduidelijkt heb. Heb je nog meer vragen of opmerkingen, dan zie ik die graag tegemoet.

    Like

    • Ik denk dat ik door de promotie rond het boek waarin gepraat wordt over het aan de kaak stellen van misbruik op het verkeerde been ben gezet. Als je dat loskoppelt wordt het een spannend boek van een debuterend schrijver waarbij het taalgebruik en schrijfstijl al dan niet kan liggen. Het heeft dus heel erg met verwachtingen te maken en die waren totaal anders. Ik merk nu ik zo ongeveer halverwege ben dat ik het wat meer kan loslaten en dat helpt. Een debuut is altijd lastig, het is een zoeken naar een gemene deler die er misschien wel helemaal niet is. Er zullen altijd mensen zijn die het een prima boek vinden en andere weer helemaal niet. Ik heb ook boeken die mensen geweldig vinden, lyrisch over zijn en ik snap daar niets van, vind het bagger. Kortom een goed debuut, misschien in de promotie wat minder nadruk leggen op kindermisbruik en meer op thriller dat dat helpt.

     Like

  • Wat me opvalt in het boek is de directe en rauwe stijl van schrijven. Ik denk dat die precies past bij de inhoud. De wereld waarin het verhaal speelt, is namelijk ook zeer rauw. Goed om daar een inkijkje in te krijgen en niet je ogen te sluiten voor dit zeer trieste deel van de samenleving. Het boek intrigeert me en houdt me in z’n greep. Af en toe moet ik het even laten bezinken, maar het blijft me bezighouden.

   Like

  • Ik ben op de helft van het boek. In het begin vond ik het taalgebruik erg expliciet, maar het hoort ook bij het onderwerp. De personages worden duidelijk beschreven en je leert ze ook kennen. Ik ben benieuwd hoe alles uiteindelijk bij elkaar komt.

   Like

  • De auteur heeft een rauwe schrijfstijl, en gebruikt bijzonder grove personages. Het is alsof hij uit woede en onmacht dit verhaal geschreven heeft. Kindermisbruik is een onderwerp waar je niet zoetsappig over kunt spreken. Toch denk ik dat het boek bij verschillende lezers weg wordt gelegd. Niet iedereen houdt van deze schrijfstijl.

   Like

  • De schrijfstijl is kort en direct en dat vind ik erg prettig het verhaal leest makkelijk maar komt ook binnen maar onderwerpen als werkdruk, scheiden en het gevoel dat je de controle over je eigen leven verliest zijn heel herkenbaar en daar je weg in zoeken ook maar het onderwerp Jeugdzorg vind ik schot in de roos want daar schrijven maar weinig een thriller over.

   Like

 5. Stap 2:
  Vraag 1 en 2: Je hebt het boek inmiddels ontvangen. Wat is je eerste indruk, van de cover? Wat verwacht je van het boek, nu je de achterzijde hebt gelezen? (graag hieronder rechts op het oranje woordje ‘reactie’ klikken, niet een nieuwe reactie plaatsen).

  Like

  • Mijn eerste indruk van het boek, De cover is mooi. En als ik dat dan in combinatie met een thriller bedenk gaat mijn fantasie gelijk op hol. Wat voor een enge badkamer scenes zullen er beschreven worden? Maar goed, de achterflap dan. Daar is bij een E-book natuurlijk geen sprake van. Ik heb het boek dan maar even op bol opgezocht. Het boek heeft raakvlakken met de jeugdhulpverlening dus. Dit is wel een onderwerp dat mij raakt. In mijn omgeving een keer meegemaakt dat een gezin onder toezicht stelling kreeg en dat doet heel veel met een gezin. Hele gezinnen kunnen door jeugdzorg uit elkaar gerukt worden. Hun werk behoeft naar mijn idee extreme zorgvuldigheid wat niet altijd gebeurt helaas. Ik ben zeer benieuwd hoe dat in dit boek vertaald gaat worden en wat de inhoud van dit verhaal is. Enorm spannend en beladen lijkt het boek mij ook. Ik heb hoge verwachtingen en ben zeer benieuwd.

   Like

  • De cover zegt me (nog) niet zoveel. ik ben wel benieuwd wat het bad met de inhoud van het boek te maken heeft.
   De letters in het boek vind ik klein, die hadden wat mij betreft wat groter gemogen, dat vind ik prettiger lezen.
   Naar de inhoud ben ik heel benieuwd: kinderen in de knel en hoe de professionele hulpverlening daarmee omgaat. Of uithuisplaatsing erger is dan de kwaal? Ik ben benieuwd hoe dit gegeven vormgegeven wordt. In dit werk heb je te maken met diepe gevoelens, soms heb ik het idee dat daar niet altijd goed mee wordt omgegaan.
   Ik heb best hoge verwachtingen van het boek.

   Like

  • De cover is mysterieus en maakt mij erg nieuwsgierig naar het verhaal. Ik ben benieuwd of de badkamer-setting een rol speelt in dit boek.
   Op de achterflap lees ik allemaal spannende woorden die mij nieuwsgierig maken naar de inhoud van deze thriller: jeugdhulpverlening – schuldgevoelens – verdwijning en nietsontziende psychopaat. Ik ben zeer benieuwd en hoop op een meeslepende en spannende thriller!

   Like

  • De cover vind ik niet erg inspirerend, maar de titel spreekt me erg aan. Hoewel, scenes die zich in een badkamer afspelen, kunnen vaak heel beklemmend zijn. Ook de tekst op de achterflap trekt me aan. Hulpverlening in de jeugdzorg, ik ben erg benieuwd. Ik denk dat het een gezellige leesclub gaat worden.

   Like

  • Ik lees niet vaak een thriller en dus denk ik allerlei spannende dingen bij het zien van het bad op de cover. Wat staat er mij te wachten? na het lezen van de korte inhoud ben ik nog nieuwsgieriger geworden naar het verhaal. Ik popel om te beginnen lezen;

   Like

  • De cover zet me niet echt aan het denken, maar laat me “blind” het boek ingaan. Het thema jeugdhulpverlening en de schuldvraag waren wel de redenen voor mij om het boek zeker te willen ontdekken. Het goed willen doen en vaak niet kunnen en dan de machteloosheid voelen.

   Like

  • De cover trekt me totaal niet en zegt me ook heel erg weinig. Het is niet echt een boek dat opvalt in de boekwinkel. De titel is er nou ook niet bepaald een die doet kwijlen.
   De achterflap triggert. En met name de verdwijning van Frank’s dochtertje. Heel benieuwd naar het werk van Aad Goedhart. Ik hoop op een spannende thriller die vlot leest, eentje die me laat huiveren en meesleept.
   Ik laat me graag verrassen.

   Like

  • De cover spreekt mij niet zo aan vanwege de kleurstelling en het stukje badkamer wekt niet meteen mijn nieuwsgierigheid aan . Na de tekst gelezen te hebben van waar het boek over gaat maakt mij wel weer nieuwsgierig hoe het verhaal in elkaar steekt.
   Wat ik van dit boek verwacht is dat de auteur zijn werkervaring goed weet te verwerken in een spannend en geloofwaardig verhaal

   Like

  • De titel doet aan iets religieus denken, aan een gebed met de zin Heer ontferm u over ons. Tegelijk roep dit ook de wanhoop op van het slachtoffer in de thriller. De badkuip en het feit dat het een thriller is doen vermoeden dat er een moord gepleegd is in de badkamer, verdrinking? De kleur van de badkamer doet vermoeden dat het verhaal zich in het verleden afspeeld. Ik denk dat het een aangrijpend verhaal zal zijn omdat er knderen in het spel zijn. Ik verwacht een spannend boek dat je graag blijft lezen.

   Like

  • De cover zegt me niet zoveel. Wel vind ik de kleuren heel erg mooi. Ben wel benieuwd wat er allemaal in de badkamer afspeelt. Mijn fantasie gaat op de loop.
   Ben heel benieuwd naar het verhaal met een hedendaags thema maar waar we nog niet echt veel boeken over lezen. Denk dat het nog heel spannend gaat worden

   Like

  • Ik verwacht een spannend boek met een heftig thema als ik de achterkant zo lees. Met wat de schrijver hier op blog heeft geschreven maakt dat het boek een grotere lading heeft en ik wel heel nieuwsgierig ben. Als ik de cover dan zo zie en het thema bedenk krijg ik toch wel kriebels bij de cover, rillingen. Kortom ben benieuwd.

   Like

  • Mijn eerste indruk van de cover is niet echt wat ik van een thriller verwacht..maar de titel van dit boek spreekt me wel zeer aan..en het heeft ook iets verdrietigs en triest..Heer ontferm U over ons
   Na het lezen van de achterflap zie je dat het over kinderen gaat, die zelf niets te vertellen hebben en uit huis worden geplaatst..met de vraag of dat zoveel beter is…Ben dus heel nieuwsgierig naar dit verhaal..want lijkt mij toch een heftig en aangrijpend onderwerp.

   Like

  • Cover vind ik niet mooi maar nu ik gestart ben in het verhaal snap ik het wel dat hiervoor gekozen is, de flaptekst over jeugdzorg vind ik intrigerend op het nieuws hoor je zo vaak dat het misgaat en dat is ook mijn insteek om het te lezen. Ik ben blij dat het fictie is ….

   Like

  • Hoi, allemaal. Ik ben Sandra Hutchison (47 jaar), getrouwd en de trotse moeder van twee dochters. Ik ben gek op lezen en dan vooral romans en thrillers. Om mijn passie met zoveel mogelijk mensen te delen ben ik jaren geleden, samen met mijn oudste dochter, dit blog gestart. Ik ben reuze benieuwd naar het boek Ontferm u over ons. We zijn met een grote groep dus dat belooft een gezellige boel te worden.

   Liked by 1 persoon

   • Ha allemaal, Ik ben Wilma, getrouwd woon in het Gooi met een jonge (puberende) Finse Laphond en 2 oudere kattendames. Lezen is mijn grote passie, van jongs af aan, en ik lees alles wat los en vast zit, met horror en sciencefiction doe je mij geen plezier. Ik werk fulltime als secretaresse van de Raad van Bestuur en naast lezen ben ik ook graag creatief bezig.

    Liked by 1 persoon

   • Ik verwacht een spannend boek. Een psychopaat doet al spannend aan bij het woord zeker als er ook kinderen in het spel zijn maakt het denk ik ook een aangrijpend en meeslepend boek. Ps ik zag dat mijn eerste reaktie bovenaan terecht kwam, hopelijk doe ik het nu wel goed ;-).

    Like

   • Astrid Langeveld: Hallo allemaal. Ik ben Astrid Langeveld. Ik lees heel veel verschillende genres van horror tot kinderboeken. Vooral het afwisselen in genres vind ik fijn. Ieder genre heeft wel wat. Nu mag ik gezellig mee doen met een thriller. Ik ben super benieuwd en ik vind het supergaaf om dit samen met jullie te lezen en te bespreken.

    Liked by 1 persoon

  • Hoi, ik ben Inge 46 jaar en gelukkig getrouwd. Trotse moederband 2 mooie kinderen. Naast lezen ben ik dol op wandelen met de hond. Ik hoop op een gezellige leesclub

   Liked by 1 persoon

  • Hoi ik ben Anita 49 jaar getrouwd moeder van een dochter en een zoon. Ik lees graag thrillers romans met nu een uitstapje naar kookboeken(ook erg leuk). De cover van het boek vind ik niet echt mooi maar de flaptekst vind ik daarentegen wel mega interessant. Jeugdzorg en uit huis plaatsing triggeren me enorm en ik ben dan ook zeer nieuwsgierig naar het boek.

   Liked by 1 persoon

  • Hallo,ik ben Erna, 55 jaar. Ik woon in Wageningen met mijn lieve hond Rico.
   Ik lees graag en veel. Vakliteratuur, politieke getinte boeken, romans en thrillers en graag nieuwe ontdekkingen. Daarom vind ik het leuk om mee te mogen doen.
   De cover vind ik wel intrigerend, voorspelt niet veel goeds. De flaptekst maakt me nieuwsgierig naar de inhoud. Het lijkt een actueel onderwerp

   Liked by 1 persoon

  • Ik ben Dini, 61 jaar, getrouwd en ik heb nog een zoon thuiswonend. Ik woon in Spijkenisse.
   Ik verslind boeken, en het liefst thrillers hoewel ik een mooie roman of biografie ook graag lees.
   De titel en cover zouden mij niet hebben overgehaald om het te willen lezen. Maar de flaptekst en het feit dat de auteur uit Rotterdam komt wel.
   Als geboren Rotterdamse wel benieuwd naar dit boek.

   Like

  • Hoi ik ben Fany en slechts een klein beetje verslaafd aan alles wat met boeken te maken heeft. Ontferm u over ons sprak me dadelijk aan. Het thema van schuldgevoel in contrast met hulp willen bieden, lijkt me erg boeiend en niet zo eenvoudig. Ik ben recensent op deze gepassioneerde blog en lees verschillende genres. Variatie vind ik ontzettend leuk en ik lees ook meerdere genres door elkaar. Naast gewone boeken lees ik ebooks en luister ik ook met veel plezier audioboeken. Oh ja ik lees zowel Nederlands als Engels. Samen gaan we er hier een fijne leesclub van maken.

   Liked by 1 persoon

  • Hallo medelezers!

   Ik ben Antoinette en lees sinds een paar maanden mee als recensent bij dit blog.

   Lezen is voor mij een uit de hand gelopen hobby, die mij al menige pareltjes heeft laten ontdekken. Ik lees allerlei genres, behalve kook-en tuinierboeken.
   Debuten hebben sinds een aantal jaar mijn aandacht. Ik kan mij heerlijk laten verrassen met het onbekende.

   Ik kijk uit naar dit boek! Zijdelings heb ik met mijn werk te maken gehad met de jeugdhulpverlening.

   Heel veel leesplezier allemaal!

   Liked by 1 persoon

  • Hallo medelezers en boekenwurmen. Hoi ik ben Gerda, getrouwd en moeder van een lieve dochter en lieve zoon. Lezen is echt een passie van mij en ik lees heel veel en dan vooral thrillers. Wandelen doe ik graag met onze hondjes.
   De titel van dit boek Ontferm u over ons sprak mij aan en zeker toen ik de flaptekst las en teon dacht dat dit een indringende thriller zou zijn. En zo ook weer een nieuwe thrillerschrijver te ontdekken!
   Iik wens iedereen veel leesplezier en een fijne en gezellige leesclub!

   Liked by 1 persoon

  • Op de valreep mag ik meedoen! leuk! Ik zal me even voorstellen. Ik ben inge otter,Ik kom uit zeeland.
   Ik ben getrouwd en moeder van twee meiden. mijn hobby’s : sporten, de hond en lezen. Voorheen las ik alleen papier. Ik heb wel eens e-readen op de tablet geprobeerd maar de geur en het gevoel van een boek was toch niet hetzelfde vond/vind ik.

   Ook kan ik met de tablet niet buiten in het zonnetje lezen want dan zie ik niks meer. Ik doe veel mee aan leesclubs en het valt me op dat uitgeverijen steeds minder geneigd zijn veel papieren boeken te doneren. Zo kwam het , dat ik dus onbewust steeds minder vaak voor leesclubs gekozen werd.
   Vandaar dat mijn lieve man mij een e reader kado heeft gedaan na veel gemopper van mij. Nu ben ik dus overstag en dit is mijn eerste e-reader leesclub. Alhoewel overstag, ik moet zeggen het moet nog wennen hoor. Voor de rest , thrillers zijn mijn favoriet en dit lijkt me een hele spannende.

   Liked by 1 persoon

  • Hallo allemaal, ik ben Hannie. Ik ben getrouwd, heb vier getrouwde dochters en zes kleinkinderen. Sinds ik heb leren lezen, is dat mijn grote passie. Ik lees heel gevarieerd. Horror en Science fiction zijn niet zo favoriet, maar de rest is welkom.

   Liked by 1 persoon

   • En dan vergeet ik te vermelden wat ik van het boek vind. De cover is niet erg inspirerend, maar de titel spreekt me erg aan. Ook de tekst op de achterflap trekt me aan. Ik denk dat het een gezellige leesclub gaat worden.

    Like

  • Hallo allemaal! Mijn naam is Dayenne (30) en sinds deze zomer onderdeel van het team recensenten van In de Boekenkast. Ik lees en recenseer met veel plezier en vind het leuk om met een groep enthousiaste lezers een boek te bespreken.
   Ik lees graag thrillers en romans. Er is niets zo lekker als heerlijk opgaan in een spannend boek! Ik ben zeer benieuwd naar deze thriller.
   Als ik even niet met mijn neus in de boeken zit kun je me in de keuken vinden. Ik houd van koken en bakken en probeer vaak nieuwe recepten. Ook ben ik graag buiten en maak ik graag een wandeling door het bos of over het strand.

   Liked by 1 persoon

  • Het boek ziet er prachtig uit! De cover met het bad en de weggedraaide douchekop ogen troosteloos. De kleuren zijn somber op de cover.

   De achterflap maakt mij nieuwsgierig naar het verhaal. De jeugdhulpverlening is een uitdagend gebeuren. Welke kant zal worden belicht in het boek?

   Liked by 1 persoon

  • Hoi medelezers.
   Ik ben Meike en ik lees graag en best veel en dat in verschillende genres.
   Naar dit debuut ben ik heel benieuwd, het onderwerp spreekt me aan, kinderen in de knel en hoe die opgevangen worden.

   Liked by 1 persoon

  • Hoi allemaal, ik dacht dat ik me al voorgesteld had.
   Ik ben Silvia, 57 jaar en woon en werk in Brabant. Ik ben gek op alles wat met boeken te maken heeft. Ik recenseer bij verschillende sites en lees proef voor uitgeverijen en auteurs. Naast mijn werk en leeshobby geniet ik van mijn gezin en mijn kleinzoon van 5 mnd. Leuk om jullie hier allemaal te ontmoeten in de leesclub.

   Liked by 1 persoon

  • Dag iedereen, ik ben Christine De Knijf en ik verslind zowat boeken. Een dag niet gelezen is als een dag niet geleefd voor mij.Wandelen is mijn andere passie en dat probeer ik ook elke dag te doen. Deze keer lees ik mee met een thriller wat ik niet zo vaak lees maar af en toe even buiten mijn comfortzone verbreedt wel mijn leeswereld. Kijk er naar uit om samen met jullie dit boek te lezen.

   Liked by 1 persoon

  • Hallo, Ik ben Coenraad .54 jaar en woonachtig in DenHaag. Sinds kort ben ik als recensent bij In de boekenkast gekomen. Naast de recensie hier recenseer ik ook voor uitgevers en vrouwenthrillers.Voornamelijk ik thrillers maar daarnaast steeds meer ook romans. Het leuke aan een leesclub meedoen is dat je boeken leest die ik normaal gesproken niet zo snel leest. Leuke bijkomstigheid is dat ik vaak aangenaam verrast wordt en weer wat nieuws heb ontdekt. Bij Andere lezers vallen weer andere dingen op en zo wordt de aandacht regelmatig verlegd

   Liked by 1 persoon

  • Dag, ik ben Aad Goedhart, de auteur van Ontferm u over ons. Mijn bouwjaar staat achterop mijn boek. Ik woon samen met mijn partner in Rotterdam. Dit is ook de plaats/regio waar het verhaal zich afspeelt. Mijn vrouw wordt Fineke genoemd, maar Sophia is haar geboortenaam.
   Sophie?
   Precies. Ik heb een problematische jeugd gehad en ook in de rest van mijn bestaan (werk, gezin, relaties) liep het niet altijd op rolletjes. Toen ik ongeveer vijf jaar geleden thuis kwam te zitten, besloot ik over de moeilijke perioden in mijn leven te schrijven. Nee, niet om ze een plekje te geven, eerder om ze onder ogen te zien. Non-fictie was de bedoeling. Gaandeweg echter bleek dat ik enkele verzonnen personages, wat moorden en een rauwe schrijfstijl nodig had om me achter te verschuilen. Het werd me anders te kwetsbaar. Bovendien, mocht mijn boek ooit uitkomen dan kon ik altijd nog in het voorwoord (in navolging van Frederik van Eeden in De kleine Johannes) tegen de lezer zeggen: Ontferm u over ons lijkt dan wel fantasie, maar alles is toch werkelijk zo gebeurd. Zodra u het niet meer gelooft, moet u niet verder lezen, want dan schrijf ik niet voor u…
   Dat voorwoord is er niet gekomen. De rest wel.
   Later meer.

   Liked by 1 persoon

   • Best wel een heftig verhaal, Aad. Ik bewonder je omdat je tot dit boek toch in staat bleek,het te kunnen schrijven. Ik ben nu nog benieuwder naar het verhaal, ben nog niet ver, tot op blz 73, maar ik zit toch al goed in het verhaal.

    Like

   • Mijn eerste indruk was dus juist, heftig hoor. Wel goed om zo’n intens naar (deels) waargebeurd verhaal op papier te zetten. Ik kan me voorstellen dat er wat aanvullende fictie nodig was om enige afstand te kunnen behouden tijdens het schrijven. Het maakt het geheel misschien wat ongeloofwaardig, maar bij zo’n heftig verhaal is dat ook voor de lezer misschien juist wel goed. Het haalt de scherpe randjes er een beetje af. Ik ben nog niet zo heel ver in het boek, maar het verhaal maakt nu al veel indruk op me.

    Like

   • Jeetje dat maakt het wel erg bijzonder nu je zegt dat het deels autobiografisch is. Ik ga nu een beetje met andere ogen lezen. Wat verschrikkelijk allemaal. De moord scenes maken het geheel wel extra spannend en daar geniet ik tot dusver van. Ik ben nu halverwege en dit is wel een boek die me nog even bij gaat blijven denk ik. Ook de wendingen die het heeft vind ik tot dusver goed bedacht en dat maken het geheel echt spannend.

    Like

   • Bij het lezen van dit boek dacht ik meteen dat u er zelf ook mee te maken heeft gehad. Het kan dan allemaal wel fictie zijn maar ik vind het heel geloofwaardig geschreven. Heftig hoor

    Like

   • Hallo Aad. Wat heb je een hoop op je bordje gehad in het verleden. Dat je dit aan papier en lezers (deels) toevertrouwt, petje af.

    Ben nog niet zo ver in het boek, maar ik ben benieuwd hoe je dit hebt verwerkt. Nu snel verder lezen!

    Like

   • Inderdaad is je boek erg rauw geschreven en niet voor iedereen weggelegd. Wel knap dat je je verhaal doet d.m.v. je verhaal.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.