Leuk dat je er bent, kom binnen en schuif aan.
Welkom bij Leesclubcafé Witter Zwart! Het allereerste café in de digitale leesclubstraat van de blog In de Boekenkast.
Het is voor iedereen even wennen dus je bent hierin zeker niet alleen.

Wie lezen er allemaal mee?
Anita de Groot | Antoinette van Steeg | Ans Stier | Astrid Langeveld (astrid80) | Christine de Knijf | Dayenne Wamsteeker (dayennew)| Dini van Heumen (dini1957) | Fany van Hemelen (ladyflower 74) | Wilma Hartman (Wiesm)| Hannie van Grol | Inge Brunnekneef | Marja Eeldert | Meike Damen (Meike)| Pierre Peeters (Pierre MG Peeters )| Silvia van Elzelingen (silvia61ve)| Yvonne Hoogendijk

Lees je ook mee? Het boek is online te bestellen via Qualibri.nl of Bol.com,
Leesfragment

Stap 1: Even voorstellen:
Laten we beginnen met een voorstelrondje.
Dat kan hieronder.
Als je naar beneden scrolt dan zie je een eerste reactie staan van In de Boekenkast.
Daar zit ik achter. Wie is ik? Ook dat lees je hieronder. Ik zou het erg leuk vinden als jij je kort even voor zou willen stellen.
Wie ben je? Wat lees je graag? Lees je veel? Waarom heb jij je aangemeld voor de leesclub rondom Witter Zwart? Dat soort dingen.
Ja mag ook op elkaar reageren, maar open a.u.b. geen nieuwe reactie, plaats het onder die van mij. Zo houden we het overzichtelijk.

Heb je dat gedaan en heb je het boek ontvangen? Dan is het tijd voor de eerste twee vragen:
Stap 2: Vraag 1 en 2: Je hebt het boek inmiddels ontvangen. Wat is je eerste indruk, van de cover? Wat verwacht je van het boek, nu je de achterzijde hebt gelezen? (graag direct onder mijn vraagstelling een reactie plaatsen, niet een nieuwe reactie aanmaken).

Stap 3: Wie trekt er (als eerste) aan de bel?!
Je bent begonnen met lezen en terecht gekomen op een magische grens: H5. Ho… wacht! Trap even op de rem want nu is het tijd om aan de bel te trekken. Huh?! Ja je leest het goed. Even doorscrollen naar onderen (neem er gerust een stevige borrel bij) en dan zie je het nieuwe item staan (in een reactie hieronder) H5. Lees daar even verder…en eeh proost!

EERSTE DEEL VAN HET BOEK UIT?
Dan is het nu tijd voor de volgende stap….

Stap 4: In deel 1 heb je kennis gemaakt met de wereld van Marco en heb je een eerste indruk gekregen van wie de man is. Zijn dagboekfragmenten geven een beeld van hoe hij denkt over het nazisme en hoe hij denkt over zijn rol daarin, en ook hoe hij denkt over God. Zoals jullie al gemerkt hebben kent Witter Zwart veel personages. De meesten van hen hebben een dragende functie voor het verhaal/voor de plot. De belangrijkste personages naast Marco voor deel 1 zijn:
Ester | Helmut | Mutti | Nando | Koblenz | Berto | Agostino

Auteur Johan van den Ende heeft een paar brandende vragen voor jullie bedacht.
Even weer naar beneden scrollen (neem eerst een kopje koffie, want hiervoor moet je scherp zijn) en dan zie je het nieuwe item staan (in een reactie hieronder): EIND DEEL 1. Lees daar even verder…

Stap 5: Vraag 4, 5, 6, 7 en 8: Nu je al een stukje van Witter Zwart las, is het leuk om dieper in te gaan op de inhoud en samen wat ideeën te delen.
4)Wat vind je van de titel? Is deze goed gekozen of heb jij een ander voorstel?
5)Mis je iets in het verhaal?
6)Welke scène is tot nu toe jouw favoriet?
7)Maakt dit boek tot nu toe je verwachtingen waar ?
8)Welk genre boek zou je nog graag willen lezen van deze auteur?
Even door-scrollen naar onderen (pak er een cocktailtje bij) en dan zie je dit item staan (in een reactie hieronder).

Stap 6: Het boek is uit, tijd voor de recensies! Plaats je recensie op 18 november 2018 in een reactie onder dit item. Even scrollen maar weer…

Volgende »

  • Een meesterlijk debuut

   De ondertitel van Witter Zwart is: een historische roman. En dat is het zeker! Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Maar het is veel meer dan dat. Het is een verhaal over liefde, keuzes maken, schuldgevoel, wraak, macht en onmacht. En ook die termen dekken niet de volledige lading van het boek!

   Witter Zwart vertelt het verhaal over de Italiaan en SS-officier Marco Sebastini Corletti die in WO II eerst in Kamp Dachau en later in het geannexeerde Italië voortdurend worstelt met zijn gevoelens van recht en onrecht. In het Italiaanse dorpje Pamiore wordt het landgoed La Perla Bianca geannexeerd door de Duitsers om daar hun kantoor te vestigen. De familie Tandori wordt uit hun huis gezet en verbannen naar het armoedige gastenverblijf. Marco is al jaren verliefd op Ester Tandori, violiste, en hij probeert alles in het werk te stellen om de familie te ondersteunen en hun veiligheid te waarborgen. Hierdoor komt hij in conflict met de heersende bevelen van de Duitsers en uiteraard met zichzelf. Door verliefd te zijn op een Jodin, al is ze maar een mischling en geniet ze daardoor een betere bescherming, kiest hij in zichzelf tegen het nazisme. Deze strijd is door het hele boek heen voelbaar en zorgt ervoor dat je geboeid blijft lezen. En ondanks dat Marco een SS-er is, voel je toch een zekere sympathie voor hem. Zijn vriend Helmut von Schlagen die ook in het landgoed verblijft, is veel harder en onmenselijker. Ondanks dat zie je ook in deze man later in het boek menselijke trekjes. Het slechte heeft ook iets goeds in zich.

   Witter Zwart heeft de gouden Lettervreter gewonnen, een prijs voor het beste Nederlandstalige debuut. En volkomen terecht! Zelden heb ik een boek gelezen waarvoor zoveel research is gedaan, maar niet alleen dat maakt het tot een magistrale roman. Ook de muziek die beschreven wordt, is passend in het verhaal. En de geschiedenis van de kostbare viool De zwarte parel blijkt op waarheid te berusten. Verschillende personages hebben echt bestaan.

   Witter Zwart is verdeeld in drie delen. Er zijn in cursief gedrukte tekst dagboekfragmenten opgenomen waardoor steeds meer achtergrondinformatie gegeven wordt en je beter leert begrijpen waarom bepaalde gevoelens bij sommige personages zo’n grote rol spelen. En waarom bepaalde mensen reageren zoals ze reageren.
   In het boek komen meerdere verhaallijnen voor, die uiteindelijk allemaal met elkaar te maken hebben en op het eind tot een verrassend einde leiden.

   Witter Zwart is een indrukwekkende roman vol contrasten – al meteen zichtbaar in de titel – die zich ook gedeeltelijk in de personages manifesteren en dat maakt het boek zo boeiend en tegelijkertijd zo menselijk. De karakters zijn heel goed uitgewerkt met psychologische diepgang.
   De opbouw van het boek is goed geconstrueerd, het taalgebruik is vloeiend en beeldend met veel metaforen. Soms doet de taal poëtisch aan. Een prachtig voorbeeld hiervan is: Fluister mij je hart, ik luister altijd.
   Tegelijkertijd voel je in deze zin de liefde spreken, zoals die door het hele boek heen aanwezig is. En niet voor niets eindigt het boek met een citaat uit het Hooglied van de Liefde, te vinden in Korinthiërs 13 in de Bijbel.

   Kortom, Witter Zwart is een meesterlijk debuut vol tegenstellingen, maar zo de moeite waard! Hopelijk volgt er nog veel meer van de hand van Johan van den Ende. Een aanrader voor iedereen!

   Like

  • Een indrukwekkend debuut

   Samenvatting
   Marco Sebastini Coletti is officier bij de SS. Vol overtuiging is hij bij de SS gegaan. Stukje bij beetje komt hij te twijfelen over het nazieregime. Als hij een order krijgt die hij moet uitvoeren komt hij in tweestrijd te staan. Hij probeert de order zo goed mogelijk uit te voeren. Eigenlijk wil hij uit de SS stappen maar dat is onmogelijk, dan moet hij voor zijn leven vrezen. Hij probeert een middenweg te vinden om zowel de SS te dienen als gehoor te geven aan zijn gevoelens. Hij wordt verliefd op een joodse vrouw wat het geheel nog complexer maakt.

   Leeservaring
   Hoewel het boek goed weg leest door de prettige schrijfstijl is het geen boek dat je in een ruk uitleest. De gruwelijkheden van de nazi’s komen worden niet tot in detail uitgewerkt maar komen uiteraard wel aan de orde in dit boek. Het boek zet je wel aan het nadenken en raakt je wel. Hierdoor moet je het af en toe aan de kant leggen om e.e.a. te laten bezinken.
   Je krijgt een goed beeld hoe het nazi regime werkt, wie de touwtjes in handen hebben aan de top en hoe je erin verwikkeld raakt en er geen weg terug is als je je eenmaal hebt aangesloten bij dit regime.
   Door alles wat je al weet over de oorlog heb je een soort vooroordeel dat de nazi’s ongevoelige personen zijn. Dit boek laat zien dat er ook uitzonderingen zijn. De hoofdpersoon Marco blijkt gevoelens te krijgen voor een joodse vrouw en voelt zich hierdoor ook zeker betrokken bij de moeilijke en gevaarlijke situatie waarin joden zich bevinden. Het is mooi uitgewerkt in wat voor moeilijke situatie Marco komt te zitten wat betreft de orders die hij uit moet voeren en zijn gevoelens. Je krijgt een goed beeld van dit dilemma en dat maakt je betrokken bij het verhaal.
   Het is een verhaal wat gebaseerd is op waargebeurde feiten. De personages binnen de SS hebben echt bestaan in de rol die ze in dit boek spelen. Ze zijn goed uitgewerkt waardoor je ook het gevoel krijgt een kijkje achter de schermen te krijgen binnen de nazi organisatie.
   Een indrukwekkend debuut

   Like

  • Johan van den Ende – Witter Zwart

   Tegenstrijdige gevoelens en tegenstellingen

   Johan van den Ende (1968) is ondernemend schrijver. Witter Zwart is zijn debuut, een historische oorlogsroman waaraan hij, met het onderzoeken van historische feiten en het uitwerken van personages en verhaallijnen, zes jaar gewerkt heeft. In 2016 rondde van der Ende de opleiding van schrijfdocent af aan de Hogeschool van Amsterdam (DOCS). Zijn ambitie om andere auteurs te helpen in hun groeiproces inspireerde hem om schrijvers ook te helpen in het uitgeefproces. Samen met zijn vrouw beheert hij de Uitgeverij QuaLibri.

   Hoe maak je de juiste keuzes? De Italiaanse SS-officier Marco Sebastini Corletti, ook wel ‘der liebe Italiener’ genoemd, wordt tijdens de tweede Wereldoorlog in kamp Dachau en later in het geannexeerde Italië voortdurend met deze vraag geconfronteerd. Marco gaat op zoek naar antwoorden op essentiële levensvraagstukken omdat hij kampt met zijn toenemende twijfel over het naziregime. Wanneer hij verliefd wordt op de Joodse violiste Ester, lijken de tegenstrijdige werelden onverenigbaar. Kan hij zijn strijd winnen en zichzelf na zijn keuzes terugvinden en weer in de ogen kijken?

   Met Witter Zwart heeft Johan van den Ende een buitengewoon goede historische oorlogsroman geschreven met verschillende verhaallijnen en een sterk plot. Aan alles is te merken dat hij een gedegen research heeft gedaan met het onderzoeken van de historische feiten in dit debuut. De uitwerking is uitstekend gedaan, je kunt je goed inleven in de personages en ziet de omgeving aan je oog voorbij gaan. Deze roman is doorspekt met tegenstrijdige gevoelens en tegenstellingen. Tijdens het lezen word je meegezogen in het verhaal van de haat tegen het jodenvolk en de wanhoop die deze mensen moesten voelen. Onmenselijke taferelen passeren de revue, zodat we af en toe wel even moeten slikken door de beschrijving van al dat gruwelijks.

   ‘Die stilte… er was geen wereld meer, slechts een zuigende leegte, en pijn, een ondragelijke pijn die haar lichaam leek te verpulveren. Ze wilde verpulverd worden. Ze pakte het rood besmeurde uiltje uit de sneeuw en drukte het meisje tegen zich aan, wiegde haar lijf en prevelde: ‘Shema Israël, Adonai Elo-hénoe, Adonai echád… Hoor Israël, de Eeuwige is onze God, de Eeuwige is één… De leegte zoog harder. Ze werd kleiner en kleiner. Stemmen klonken ver weg.’

   Maar ook de mooie momenten van vriendschap en liefde worden niet vergeten en prachtig uitgediept. De schrijfstijl is poëtisch en gedetailleerd, gevuld met prachtige zinnen. Witter Zwart is over het algemeen heel toegankelijk geschreven, maar af en toe moeten we ons door een wat complexere tekst heen worstelen. De titel is mooi gekozen. In oorlogstijd waren er veel mensen wit, zwart en grijs, de een wat meer dan de ander. Het verhaal wordt afgewisseld met dagboekfragmenten van zowel Marco als Ester. Bezoek vooral de internetpagina http://www.witterzwart.nl waar we de historische feiten kunnen nalezen, kunnen genieten van een mooi stukje muziek in de Orangerie en Il Bianca Perla, Pamiore, Italië kunnen bewonderen om zo nog een betere indruk te krijgen van deze villa.

   Witter Zwart is een roman die je meeneemt in de Tweede Wereldoorlog en zowel gruwelijk, aangrijpend als ontroerend is. Een indrukwekkend verhaal dat de liefhebber van oorlogsromans zeker niet aan zich voorbij kan laten gaan.
   Ik waardeer dit debuut dan ook met 4,5*

   Auteur: Johan van den Ende
   Titel: Witter Zwart
   Uitgever: QuaLibri
   Jaar van uitgifte: 2017
   ISBN: 9789492832009

   Like

  • Wat is goed en wat is kwaad?

   Met Witter Zwart heeft debuutauteur Johan van den Ende zijn plaats niet gestolen in het brede boekenspectrum.
   Hij heeft zes jaar de tijd genomen om dit boek te schrijven. Als lezer voel je dat hij een voorliefde heeft voor Italië, voor geschiedenis en dat hij niet over één nacht ijs is gegaan om dit meesterlijk proza af te leveren.

   De Italiaanse SS-officier Marco Sebastiti Corletti – een Italiaanse graaf -wordt op 20.09.1943, na te hebben gediend in Dachau, ingekwartierd in de mooie villa La Perla Bianca, eigendom van de Joodse familie Tandori. De villa en de familie zijn Marco niet onbekend. Marco’s vader en Nando Tandori zijn immers zakenpartners. Voor Marco is het een verwarrend weerzien met de dochter des huizes, de violiste Esther Tandori. Hij is al lang verliefd op haar en zag haar voor het laatst op Nieuwjaarsdag 1937.
   Nu hij haar terugziet wakkert zijn verliefdheid weer op.
   Marco stelt zich voortdurend vragen en weet niet hoe de juiste keuze te maken. Hij is zelf getraumatiseerd door zijn belevenissen in Dachau en stelt het fascisme, nazisme, zijn taak als officier en zichzelf als persoon in vraag.
   Marco is duidelijk op zoek naar zichzelf en moet willens nillens verder blijven functioneren in het nazistische systeem.
   Toch is hij niet te beroerd om het Italiaanse verzet en meer bepaald de familie Tandori een handje toe te steken en te behoeden voor onheil.
   De rode draad in het boek is enerzijds Marco en zijn functioneren, anderzijds zijn liefde voor Esther en daartussen de zoektocht naar de zwarte viool.
   Marco met zijn aristocratische achtergrond is moeilijk te doorgronden. Hij heeft liefdevolle trekken en handelingen, maar eveneens kan hij erg dwangmatig en superieur zijn. Dit maakt dat hij eens geliefd is dan weer wordt gehaat. Esther daarentegen, groeit op van puber naar volwassen vrouw in een tijd vol rassenhaat en nijd. Dit vormt en tekent haar voor haar verdere leven.
   Uit dagboek fragmenten kunnen we hun visie en levensopvattingen goed volgen.
   Doorheen het boek komt de rassenhaat en de misvattingen tegenover Joden en hun familie duidelijk naar voor. Tegenstellingen zoals goed en kwaad; liefde en haat; wit en zwart zijn schering en inslag in het boek.
   Het boek leest erg vlot weg en Johan van den Ende weet taal te waarderen en heeft op een mooie, poëtische manier dit verhaal neergeschreven. Als lezer ben je onmiddellijk verdiept in het verhaal en ben je één met de personages. Alles is waarheidsgetrouw weergegeven, dankzij een doorgedreven research.
   Ondanks het onderwerp “wereldoorlog” en de gekende gruwel, is dit toch een magistraal boek met duiding, wetenswaardigheden, psychologische inslag, maar waar ook plaats voor liefde en romantiek is.
   Het boek kent een treurig einde, maar desondanks konden Marco en Esther, alle andere personages en het ganse verhaal mij boeien van begin tot einde.

   Graaf geef ik vijf (5) *****

   Like

  • Witter Zwart is behoorlijk dikke roman, grote bladzijden en 463 bladzijden dik. Dit was voor mij even een drempel om er aan te beginnen, maar als je die drempel over bent en je begint met lezen wordt je ondergedompeld in de gebeurtenissen in de tweede wereldoorlopg in Italië zodra Mussolini is afgezet (1943) en de Duitsers de feitelijke macht hadden in Italië, Je volgt Marco Sebastini Corletti. In Pamiore, wordt Landgoed La Perla Bianca ingenomen en gebruikt als hoofdkwartier. Nando Tandori getrouwd met Hannelore een boren Duitse uit Pruisen. Hannelore is de zus van Gerhard Von Walterskirchen, gauleiter te Württemberg. Esther de dochter van Nando en Hannelore heeft een speciale plek in het hart van Marco. Bepaalt dat voor hem de keuze die hij moet maken in de loop van dit boek?
   Het verhaal boek is opgebouwd in duidelijk hoofdstukken, het laat je niet in het ongewisse waar dit hoofdstuk zich afspeelt en wanneer, sommige hoofdstukken wat langer sommige stukken wat korter zoals de dagboekfragmenten van Esther en van Marco. Die van Esther zijn gericht aan haar oma en die van Marco aan de ‘Illusoire God”. Het hele boek is spannend en meeslepen maar deze laatste dagboekfragmenten treffen mij bijzonder. Ze hebben mij heel diep geraakt. Verder schrijfstijl zo mooi en zo zorgvuldig! Als je het boek in handen hebt moet je eens kijken op pagina 99/100. Het gaat over de snor, de haren zijn geteld, het zijn er precies 312 en weet je waarom? Nu de Bijbelse uitleg daarvoor vind je daar.

   Ik kan nog veel meer over het verhaal vertellen en de personages maar het boek is zo puur en mooi geschreven en naar mijn mening gaat het niet om het verhaal maar om de laag daaronder. Goed/fout, wit/zwart. De vriendschap tussen Marco en Helmut is dat niet zoals dat bij ons ook zo vaak gaat in vredestijd? Vriendschap omdat je dezelfde levensstijl hebt, omdat het zo loop zoals het loopt, uiterlijke vriendschap misschien maar als het er echt op aankomt, wie is dan die vriend? Kan je hem vertrouwen of keert hij zich ineens tegen je? Wat is de basis van die vriendschap? Zoals Johan in zijn boek schrijft:
   “Het was een gemoedelijk en eerlijke vorm van gezelligheid geweest die de laatste jaren uitgestorven leek te zijn, geen nationalisme of communisme, geen SS en geen stiltes waarachter gedachten schuilden die de wereld verdeelden in goed en slecht, war en onwaar of mooie en lelijk”
   Het gaat in het boek duidelijk om de keuze voor wit of zwart of zoals Johan zo mooi beschreef in de leesclub:
   “ik geloof in het streven van ieder mens om het witste zwart in het leven te bereiken, maar ook in het onvermogen daarin, Ik geloof daarom in falen. En in zwakte, kwetsbaar als zij is. Ik geloof dat de wijsheid vergaard door het leren begrijpen van onvermogen en falen, vanuit de liefde moet worden doorgegeven aan elkaar én aan nieuwe generaties.
   In de hoop dat de liefde de zwakte blijft beschermen tegen haat.
   In de hoop dat het wereldse zwart steeds witter zal mogen worden.”

   Zoals in het boek staat omschreven over het gevecht van Jacob met God, dat in wezen een gevecht is met zichzelf, “wie ben je”? “Als u breekt kan het licht naar binnen en kunt u de liefde vieren, want wie in de liefde blijft, blijft in God en God blijft in hem”
   Het gevecht tussen goed en kwaad, tussen God en Hitler en de vraag wie je echt bent maakt het boek absoluut uniek. Als actief christen geloof ik in een God die van mij houdt en het goede met me voorheeft maar ik worstel ook met keuzes en de alom bekende waarom vraag. Ik heb ook een verleden mee te dragen en ik zie daarom ook niet altijd liefde in maar toch geloof ik in de waarheid die de bijbel in zich draagt, de alles overheersende liefde van God.

   Dit unieke boeken krijgt 5 dikke sterren of een tien met een griffel als ik dat zo mag zeggen. Gelukkig is hij al weer lang bezig met zijn volgende boek, ik kijk er naar uit!

   Like

  • WitterZwart Johan van den Ende
   Cover: Soldaten in Italie, een sobere foto die het boek weergeeft, de wreedheid van een oorlog met alleen maar verliezers

   Het verhaal op de cover staat een historische roman en aan het einde van het boek, deze oorlogsroman is geïnspireerd door historische feiten uit de periode van de annexatie van Italie door Duitsland. Johan heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt maar het eindresultaat is prachtig . Een roman die je meeneemt naar de tweede wereldoorlog waar we kennismaken met Marco een SSer, een italiaan die geloofde in het derde Rijk en Hitler als leider zag in Europa. Maar ook maken we kennis met Ester. Ester haar moeder(Hannelore) is van het Arische ras maar zij is getrouwd met Nando Tandori en die is van joodse afkomst. Hannelore haar broer heeft een hoge functie bij de SS waardoor familie Tandori een beschermde status heeft. Ester kan goed viool spelen maar omdat zij van joodse komaf is mag en kan zij in de oorlog niet viool spelen.

   Marco is een echte SSer in Duitsland, en zolang hij in Duitsland is en de SS succesvol is gaat hem dat makkelijk af totdat hij weer teruggaat naar Italie in 1943. De SS heeft dan al wat klappen te verwerken gekregen en het word duidelijk dat het verzet en de geallïeerden , de duitsers aankunnen en dan komt ook het besef bij Marco dat hij verliefd is geworden op een joods meisje Ester, dat hun liefde niet kan maar dat zijn gevoel sterker is en hij niet kan toezien dat Ester(en haar familie) naar Dachau gestuurd kunnen worden en gebruikt zijn positie om dat ten allen tijde niet te laten gebeuren. Er gebeurd veel in het boek en ook de wreedheden van de oorlog worden beschreven, gelukkig niet veel maar wel genoeg om het verhaal te versterken maar ook om te laten zien hoe makkelijk het was voor Hitler om het derde rijk op te zetten, maar ook hoe schrijnend het was om de massamoorden mee te maken. Helmut en Marco vinden elkaar daarin om samen de gruwelijkheden van Dachau achter zich te laten en om in Italie op Pamiore weer opnieuw te beginnen. Pamiore is tevens de omgeving waar Marco is opgegroeit en weer thuiskomen deed toch gekkere dingen met hem dan hij had verwacht.
   Deze Historische roman is indringend laat ons lezen in een stukje geschiedenis, een stuk geschiedenis waar we nog steeds van leren en wat we ten allen tijde niet graag meer willen meemaken. Het neemt je mee naar uitersten maar ook naar menselijkheid en naar Liefde.Johan van den Ende heeft een prachtig verhaal geschreven in mooie zinnen maar het verhaal is gruwelijk. Gruwelijk Goed en Gruwelijk Geloofwaardig en komt daarom enorm binnen. Het is geen boek dat je achterelkaar lees maar elke dag 30 a 40 bladzijdes tot de laatste 100 dan wil je weten hoe het eindigt en dat weten we eigenlijk ook al namelijk niet goed.
   Ik geef het boek 5 sterren

   Like

  • Een historisch roman die iedereen gelezen zou moeten hebben, is Witter zwart. Het vertelt de Tweede wereldoorlog vanuit verschillende facetten, waarbij de lezer continu met korte hoofdstukken, geboeid wordt om verder te lezen.

   Johan van den Ende schreef met Witter zwart zijn debuut, gebaseerd op waargebeurde feiten. Het verteld het leven van de Italiaanse Marco die leeft in twee werelden. Zijn leven als Italiaan en zijn leven als SS’er. De mensen die hij al jaren kent, zijn nu slachtoffer van de oorlog. De Joodse achtergrond maakt dat hij vanuit zijn beroep hun als schurken moet behandelen, terwijl zijn hart hem iets anders verteld.

   Bij elke gebeurtenis staat Marco in tweestrijd. Als hij zijn werk niet naar behoren uitvoert, zal hij zelf geëxecuteerd worden, maar hoe kan hij de mensen om wie hij geeft vermoorden om hun Joodse geloof? Iedereen om hem heen voelt en ziet dat hij moeite heeft met zijn strijd en wordt door zijn collega`s ook wel de Liebe Italien genoemd.

   Welke keuze kun en moet je maken? Zal Marco kunnen leven met zijn functie als SS’er en de gevolgen hiervan?

   Johan van den Ende heeft met Witter zwart niet zomaar een verhaal geschreven over de oorlog. Er spelen veel personages een rol, die op het eind heel goed samen komen. Niks is wat het lijkt en personen veranderen door een oorlog.

   Een dikke pil die je de tijd moet geven om te lezen. Tussen de regels wordt er veel verteld, zonder maar een keer overbodig te zijn.

   Een welverdiende 4,5 sterren. Gezien de vele personages en locaties, miste ik een overzicht aan het begin van het boek. Pen en papier hebben mij geholpen voor een duidelijk overzicht.

   Like

  • Recensie Christine de Knijf:
   Witter zwart is een historische oorlogsroman. Het vertelt ook het verhaal van Mario en Esther.
   Hij is een SS – officier en zij is een Joodse. Door het oorlogsgebeuren heen zit er een wonderlijk liefdesverhaal verweven.

   We krijgen vooral een diep inzicht in wat voor man Marco werkelijk is. Het is een indringend portret geworden van een SS-officier met een geweten. Marco worstelt met de grote levensvragen en tevens met zijn geweten. Hij krijgt zijn twijfels over het nazisme en vooral over zichzelf, welke keuzes hij moet maken in heel wat zaken en niet in het minst in persoonlijke kwesties.

   Het boek bekijkt de oorlog vanuit een andere hoek, de gevechten staan niet centraal maar wel hoe Marco de oorlog beleeft. Het is prachtig verteld en zeer sereen geschreven. Het einde is zowel intens verdrietig als innig liefdevol; Een verhaal dat bij mij bleef hangen, ik vind het zeer beklijvend. Een auteur die ik zeker zal blijven volgen, ik wil meer van deze schrijver uit de duizend lezen. Dit boek is er een die elkeen die van oorlogsboeken houdt, zou moeten lezen, vind ik.
   3.5 sterren

   Like

  • Een uitstekend debuut. ***** Vijf sterren

   Johan van den Ende (1968) is ondernemende schrijver.
   In 2016 rondde hij een opleiding schrijfdocent af en richtte daarna , samen met zijn vrouw Joanne , een eigen uitgeverij op, om anderen te helpen in hun schrijfproces.
   Witter Zwart is zijn debuutroman, een boek, waar jaren van research aan vooraf zijn gegaan en waaraan hij ook jaren geschreven heeft.
   Dat er veel onderzoek is gedaan, is tijdens het lezen goed te merken.
   Het boek is gebaseerd op waargebeurde feiten uit de tweede wereldoorlog.

   Hoofdpersoon in Witter Zwart is de Italiaanse graaf Marco Sebastine Corletti, die na de annexatie van Italie door Duitsland, is toegetreden tot de Italiaanse tak van de SS.
   Behalve de strijd tegen de geallieerden is er in Italië een hevige strijd gaande tussen de Duitse bezetter en het Italiaanse verzet.
   Marco is een elegante man, verwend ook, die worstelt met zijn gevoelens en eigenlijk zichzelf zoekt.
   Hij wordt zowel als Sturmbahnfuehrer in kamp Dachau als later continu gedwongen keuzes te maken, keuzes waar hij het niet altijd helemaal eens is.
   Zijn Oberfuehrer is Helmut von Schlagen, een bevlogen vriend en een zeer fanatieke en harde SS-er, die hem heeft overgehaald ook toe te treden tot de SS.

   Wanneer het landgoed La Perla Bianca door de SS opgeëist wordt, maakt hij kennis met de eigenaren van dat landgoed, de familie Tandori.
   Vooral hun dochter Ester , die half joods is, maakt veel indruk op hem.
   Hij wordt zelfs verliefd op haar en zij op hem.
   Dat maakt zijn taak er niet gemakkelijker op.
   Marco wordt in zijn functie regelmatig verscheurd door twijfel, tussen slecht en goed .
   Hij is bevriend met de katholieke Padre Berto Andromelli, geestelijke en vriend van de familie Corletti , met wie hij goed over zijn gevoelens kan praten.
   Wat zal uiteindelijke de keuze van Marco zijn?

   Het boek is goed geschreven, het is duidelijk te merken dat er veel research aan vooraf gegaan is.
   Wat ook opvalt zijn de mooie, poëtische zinnen en de ontroerende dagboekfragmenten.

   Over Dachau: “Als ik vooraf had geweten op wat voor plek ik terecht zou komen, zou ik dan anders hebben gehandeld? Zou ik dan gekozen hebben voor de SS, voor Dachau, voor de misdaden waar ik nu zo onlosmakelijk mee verbonden ben geraakt ? “

   Hoofdpersonage Marco is, met zijn twijfels en worsteling, goed weergegeven.
   Ook de andere personages in het boek zijn levensecht vormgegeven.
   Welke kant zal hij uiteindelijk kiezen, de goede of de kwade kant?
   Via de dagboekfragmenten van beiden leren we zowel Ester als Marco goed kennen en volgen we hen in hun proces.
   Witter Zwart is een uitstekend debuut en zowel een boek over de oorlog als een liefdesroman en een goede toevoeging aan het genre oorlogsroman.

   Like

  • Witter Zwart is een ingenieus geconstrueerde historische roman. Zeggen dat dit verhaal enkel een oorlogsroman is, doet het boek geen eer aan. Het klopt dat het over de Tweede wereldoorlog gaat, maar Johan van den Ende heeft in dit boek veel meer gestopt dan enkel waargebeurde feiten en oorlogsverhalen . Hij creëerde een diep ontroerend en wijs verhaal dat op realiteit en research gebaseerd is.

   Marco Sebastini Corletti is SS-officier. Eerst maakt hij deel uit van de gruwel in Dachau. Hier heeft hij het moreel gezien erg moeilijk. Later komt hij in Italië terecht waar hij de lieve Ss’er probeert te zijn. Op La Perla Bianca komt hij namelijk voortdurend in conflict met zijn geweten. Dit domein was eigendom van de familie Tandoori en wordt nu ingelijfd bij de SS. Voor Marco is dit de hel omdat hij dicht bij Ester, de dochter van de Joodse mischling familie is. Enerzijds is hij erg blij om in haar buurt te zijn omdat deze violiste geen onbekende is voor hem. Eigenlijk is hij al lang heimelijk verliefd op haar. Hierdoor wordt hij keer op keer met de harde waarheid geconfronteerd. Herman, zijn vriend, is een “echte” onmenselijke Hitler fanaat.Toch neemt Marco, ondanks zijn tegenstrijdige gevoelens, ook deel aan dit vreselijke regime.

   In dagboekfragmenten leren we Ester en Marco beter kennen. Witter Zwart gaat vooral over hoe oorlog mensen verandert. Het toont het geweten en de wroeging van Marco en ook anderen die deel uitmaken van de vijand. Wat is het ongelooflijk intrigerend hoe de schrijver er in slaagt om ook het kwaad een menselijk gezicht te geven. Mensen hebben namelijk allerlei redenen om haat te ontwikkelen en in Witter Zwart is de oorlog er slechts één van.

   Deze historische roman is haast poëtisch geschreven, bevat prachtige zinnen en is rijk gedocumenteerd. Witter Zwart gaat over onmogelijke keuzes, aparte vriendschap en eeuwige liefde in het decor van een waanzinnige tijd.

   Neem je tijd om dit boek rustig te lezen en de details te laten doordringen. Witter Zwart is een imposant debuut, dat toont hoe zinloos oorlog is. Na dit boek gelezen te hebben, zou oorlog er gewoon niet meer mogen zijn en toch maken we elke dag opnieuw dezelfde fouten.
   Na dit debuut kijk ik reikhalzend uit naar nieuwe boeken van deze auteur.

   Like

  • Mijn Samenvatting en sterren😉
   Witter Zwart is een imposant en poëtisch verhaal dat meer is dan enkel een oorlogsroman. Het boek ontroert, doet nadenken en doet hopen. Kan de liefde overleven in tijden van haat en de verschillen doen vergeten? **** Vier sterren

   Like

  • Marco Sebastini Corletti is als Italiaanse SS-er gestationeerd op La Perla Bianca, het landgoed van de joodse familie Tandori. In het verleden waren de families Tandori en Sebastini Corletti bevriend, waardoor Marco in een lastig parket is beland. Marco heeft een tijd in Kamp Dachau doorgebracht en wordt ook nu, continu geconfronteerd met de verschrikkingen van het naziregime. Door allerlei gebeurtenissen gaat hij steeds meer nadenken en twijfelen over zijn functie bij de SS. Hij is op zoek naar zichzelf, staat hij wel echt achter het naziregime en wil hij alle bevelen die hij krijgt uitvoeren?

   Johan van den Ende heeft met Witter Zwart een prachtige historische roman geschreven over het leven van een SS-er tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is bijzonder, omdat het geschreven is vanuit het perspectief van SS-er Marco. Vaak wordt juist voor het perspectief van de verzetsstrijder gekozen, omdat dit heldenverhalen zijn. Van den Ende kiest juist voor het perspectief van de “bad guy”. Een SS-er zouden we normaal gesproken verafschuwen, maar de auteur weet begrip voor Marco te bewerkstelligen en de menselijke kant van deze SS-er te laten zien.

   Marco is SS-er, maar hij gaat steeds meer twijfelen aan het naziregime en het verschil tussen goed en kwaad. Zijn twijfel wordt onder andere veroorzaakt door de Joodse Ester Tandori. Een vrouw op wie hij in het verleden een oogje had, maar ook nu is hij gefascineerd door haar. Als Joodse vrouw heeft zij het niet makkelijk, als getalenteerde violist mag zij niet meer de optredens verzorgen die ze graag zou willen en daarnaast dreigt het gevaar van de kampen. Maar ondanks dat blijft Ester een sterke vrouw, die zegt wat zij denkt. Bijzonder krachtig en daarmee ook model voor de andere vrouwen in het verhaal.

   Naast het verhaal over Marco, zijn er in het boek ook andere fragmenten in het boek opgenomen. Dit zijn dagboekfragmenten van Marco uit de tijd dat hij in Dachau werkzaam was. Aan deze fragmenten merk je al dat Marco geen keiharde SS-er is die het de kampbewoners moeilijk maakt. Hij denkt na over de menselijkheid en hij kan dan ook niet begrijpen hoe zijn collega SS-ers omgaan met de joden en andere gevangenen. Ook zijn er brieven in het boek opgenomen die Ester aan haar oma geschreven heeft over Marco. Ze beschrijft hierin haar fascinatie en twijfels over hem. De dagboekfragmenten van Marco en de brieven van Ester geven nog meer diepgang aan hun karakters. Eigenlijk bloeit er tussen hen een onmogelijke liefde, die verschillende uitdagingen met zich meeneemt.

   Door dit boek krijgt de SS-er een menselijke kant. Je wordt als lezer gegrepen door het verhaal. De schrijfstijl van het boek is prachtig en meeslepend. Je leeft mee met de strubbelingen die Marco ervaart. Fascinerend en prachtig geschreven. Het is een boek dat je bijblijft en dat je moet laten bezinken en waar je nog regelmatig aan terugdenkt.

   Like

  • Recensie Astrid Langeveld: Witter Zwart gaat voornamelijk over Marco Sebastini Corletti, een Italiaan en SS-officier. Het speelt zich af in de tweede wereldoorlog. Marco zit met zichzelf erg in de knoop, want de praktijken die hij allemaal moet doen voelen niet goed. Hij is in tweestrijd, maar hij moet wel wil hij blijven leven. Hij probeert het zo te doen dat hij er tussen zit. Niet alleen maar slechte daden, maar ook goede daden doen. Marco wordt verliefd op een joodse violiste (Ester). Hij woont uiteindelijk samen in het huis van Ester en haar ouders, maar Ester en haar ouders zijn niet naar een kamp gestuurd, omdat Ester viool kan spelen en ze zijn half-joods. Joden met bijzondere talenten hadden uitzonderingsposities. Alsnog moesten ze in de hokken van de beesten buiten slapen, dus zoveel privileges hadden ze nou ook weer niet. Hoe zal dit aflopen? Een onmogelijke liefde in harde en zware tijden met intriges.

   De cover is heel donker en je ziet de soldaten lopen. Je weet meteen waar het boek over gaat.

   Ik zou het boek wel oppakken in de winkel, omdat ik boeken over de oorlog heel interessant vind. Alleen de dikte zou mij afschrikken. Wat super jammer is, want het leest als een trein als je er eenmaal in zit. In het begin moest ik wennen aan de mensen en hoe de verhoudingen onderling zaten, maar toen dat duidelijk was wilde ik alleen maar door lezen. Het boek is onderverdeeld in 3 delen en een epiloog. Naast de erge dingen die er tijdens de oorlog gebeurden is er ook een mooi verhaal over moed, vriendschap en verliefdheid door heen verweven. Je leest het boek niet zomaar weg. Je moet echt je hoofd erbij houden. Dat vind ik zelf juist fijn. Daarnaast staan er heel veel mooie (filosofische) uitspraken in waar je dieper over kunt nadenken. Erg mooie en rake woorden. Ik heb aan het einde gehuild. Ik voelde echt met het verhaal mee. Nadat ik het uit had moest ik het echt even laten bezinken. Ik zou dit prachtige debuut zeker aanraden. Zelfs voor de middelbare school. Het zou mij niks verbazen als ze dit boek zouden verfilmen. Ik geef het 4 sterren!

   Bedankt in de boekenkast, Johan van den Ende en Qualibri Uitgeverij voor het mooie recensie exemplaar!

   ★★★★

   Like

  • Recensie Inge Brunnekreef: In het boek volgen wij Marco Sebastini Corletti en zijn vriend Helmut van Schlagen. Beide hebben zich aangesloten bij de SS. Eerst doen ze dienst in het kamp Dachau waar Marco al moeilijke beslissingen moet maken maar daarna komen ze in Italie terecht. Het landgoed La Perla Bianca wordt door de SS opgeëist. Het landgoed behoort aan de familie Tandori die Marco maar al te goed kent. Hij is al tijden verliefd op hun half joodse dochter en violiste Ester. De twijfel slaat toe en hij wil er alles aan doen om dit gezin te redden van de Duitsers. Ook slaat de twijfel bij Marco toe. Heeft hij de juiste keuze gemaakt om zich aan te sluiten bij de SS en wie is hij nu eigenlijk zelf?

   De titel en de cover verteld het hele verhaal. Wie is er zwart en wie wit? Een grijs is er niet, ook niet voor Marco. Het verhaal gaat de hele tijd over tegenstellingen zoals oorlog- vrede, liefde en haat, hoop en wanhoop.
   Een goed gekozen titel.

   Het boek is geen boek wat je zo even uitleest terwijl de schrijfstijl wel heel erg prettig is. Er gebeurt zoveel in het boek en er komen zoveel namen in voor, dat de emoties soms erg hoog zitten en ik het boek even weg moest leggen.
   Ook had ik af en toe wat moeite met de vele namen en de bijbehorende titels.
   De personages worden net als de gebeurtenissen heel goed en geloofwaardig neergezet. Je voelt de haat en de liefde. Alles is even mooi omschreven.
   Door alle foute keuzes die Marco heeft gemaakt kon ik toch geen hekel aan hem krijgen. Vooral hem vond ik heel menselijk omschreven.

   Ik heb echt genoten van dit boek ondanks dat ik dit genre niet snel zal pakken om te lezen. Het eind ging ook nog net even anders dan ik had verwacht. Met een diepe zucht heb ik het boek gesloten en het zal nog lang bij me blijven

   Ik geef het 4 sterren

   Like

 1. Inge vroeg op de FB-pagina aan de andere lezers of zij ook het gevoel hadden dat je, ondanks de keuze van Marco voor het nazisme en zijn handelen binnen de SS, geen hekel aan hem kunt hebben. Meike antwoordde daarop dat Marco mens is en dus fouten heeft.Vervolgens stelde Meike dat er uit een psychologisch onderzoek bleek dat iedereen in staat is om onder de juiste omstandigheden een beul te worden. Ze stelde daarop vast dat ze niet weet of dat wel zo is.

  Het onderzoek waar Meike overs spreekt is in zekere zin juist: witter zwart. In ieder mens huist het goed en het kwaad.
  “There is a crack in everything that’s how the light gets in.” Leonard Cohen.
  De vraag in welke mate het goed en het kwaad zich tot elkaar verhouden is afhankelijk van persoonljke, sociale en maatschappelijke invloeden. Nog even buiten beschouwing gelaten dat er stemmen zijn die beweren dat die verhouding voor een groot deel door ons DNA wordt bepaald, wat zou impliceren dat de diverse invloeden in een leven van mindere betekenis zouden zijn.
  Een geboren boef sterft als een boef.
  LAten we hier uitgaan van het feit dat ieder mens onschuldig wordt geboren. Hoe kom je dan tot misdadiger, tot moordenaar, tot jodenhater, tot SS’er? Hoe kun je uiteindelijk het idee opperen om mensen te vergassen,om de massaliteit van moorden tot een efficiënte industrie te maken? Hoe kom je er uiteindelijk toe om dagelijks de deuren te sluiten van een gaskamer? En hoe kom je ertoe jezelf te willen identficeren met het gedachtengoed waarin deze gruwel zijn oorsprong vindt?
  Omdat je in de periferie opereert en je de kern van het kwaad dus niet kent? Wellicht, er zijn er zeker die onder die noemer vallen, maar het gaat om Marco of Helmut en dus de vele “Marco’s” en “Helmuts” uit deze duistere periode.
  Het begint allemaal met de behoefte ergens bij te horen, een behoefte die voorkomt uit onvrede en/of jacht naar succes,

  Ik ben niet degene die hier een volledig sluitend antwoord kan geven, ik heb er boek voor geschreven en zal er boeken over blijven schrijven, Ik wil hier en nu wel iets nalaten waar jullie heel veel aan kunnen hebben als het gaat om antwoorden. Kijk maar eens op:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Wave
  En als je nog meer belangstelling hebt na het lezen van bovenstaande pagina, neem dan eens drie kwartier de tijd en kijk naar de film The Wave:

  Ik denk dat je na drie kwartier tot de conclusie zult komen dat het nazisme een vorm is van het kwaad dat altijd en overal kan terugkeren.

  Let us concentrate on the crack in everyone.

  Liked by 1 persoon

  • Ik heb die film ooit gezien over een leraar in de VS die een experiment deed. En daar moet ik nog regelmatig aan denken wanneer ik merk hoe mensen zich laten beïnvloeden door een politieke partij bv en zich achteren iemand met een grote bek scharen . Want dit gebeurt nog steeds

   Like

 2. Lieve lezers,

  Steeds meer meldingen van jullie dat het boek uit is. Ik lees veel tevreden reacties en daar ben ik blij om! Enkelen melden dat na de laatste pagina het verhaal even moet landen; dat kan ik mij voorstellen. Witter Zwart is een beladen verhaal, het gaat ergens over,

  Meike vroeg mij op de FB-pagina van In de Boekenkast of Marco op mij lijkt en zo ja in welk opzicht.
  Die vraag wil ik wel proberen te beantwoorden.

  Ieder personage in het boek heeft iets van mij meegekregen, geen een uitgezonderd, Vreemd genoeg is dat niet volgens een lijst die ik kan opstellen met punt A tot en met Z voor personage A tot en met Z. Het ligt complexer. In het schrijfproces van WZ zijn personages ook gegroeid. Daar waar bijvoorbeeld Koblenz aanvankelijk alleen maar een muggenzifter was, werd hij gaandeweg steeds meer een man met een privé, een man met een geweten, een man die loyaal is aan diegenen die hem het meest na aan het hart liggen. Die ontwikkeling loopt van scene naar scene. In het schrijfproces waren de opeenvolgende gebeurtenissen steeds de leidraad, bij het schrijven van een gebeurtenis komen de scenes in beeld en de daarbij logischerwijs deelnemende personages. Wanneer Marco samen met Koblenz afreist naar Monte Cassino is het uitgangspunt Marco; hij geeft een missie. Aanvankelijk zou hij alleen gaan, zo had ik bedacht. Maar Koblenz bleek er goed in te passen, Marco en Koblenz moesten elkaar beter leren kennen. In mijn schrijfhoofd zijn er dus op enig moment twee personages, strikt gescheiden: ik kan heel sterk Koblenz zijn en evenzo Marco. De een reageert op de ander, een schaakspel in mijn hoofd, onpartijdig.
  Koblenz is uitermate georganiseerd, heeft vaste patronen in zijn dag. Marco heeft dat niet, is meer het type dat omkijkt en denkt: dat had ik anders moeten doen/organiseren. Zijn onzorgvuldigheid in het verstrekken van de order op kerstavond voor de razzia op Biorini is daar een goed voorbeeld van. De geordende Koblenz reflecteert mijn streven, mijn verbeterpad. Focus houden; lessen in het leven waarin mijn lieve Joanne heel veel heeft betekend. Marco’s meer chaotische levensstijl, Marco de dromer, is een eigenschap die veel overeenkomt met mijzelf, al moet gezegd worden dat de lessen van Joanne daar al veel van hebben weggenomen. Berto is de man van God, bijbelvast, maar wel waar nodig relativerend in het geloof, zoals ook ik relativerend gelovig ben. Helmut is een grootbek met toch een klein hartje, recht door zee op basis van eenvoud: het is zoals het is en we gaan dus rechtdoor, niet links of rechts. Hij is besluitvaardig, een eigenschap die ik heb moeten ontwikkelen en nog steeds ontwikkel.

  De hamvraag is natuurlijk: zou ik ooit een Marco kunnen zijn? Zou ik verkeerde keuzes kunnen maken en daarin gevangen blijven? Zou ik een SS’er kunnen zijn, want ik schrijf er zo vertrouwd en confronterend over? Nee, ik zou dat beslist niet kunnen zijn. Integendeel!
  Verkeerde keuzes zijn mij overigens niet vreemd, maar er in gevangen blijven doe ik niet. Ik ben empathisch en ben gezegend met een flinke dosis fantasie, die twee eigenschappen hebben mij erg geholpen bij het schrijven van WZ. Ik geloof in de liefde als de essentie van het leven, geloof in de Jezus die aan het kruis twee moordenaars vergiffenis bracht. Ik geloof niet in onbevlekt helderwit en niet in verloren gitzwart, ik geloof in het streven van ieder mens om het witste zwart in het leven te bereiken, maar ook in het onvermogen daarin, Ik geloof daarom in falen. En in zwakte, kwetsbaar als zij is. Ik geloof dat de wijsheid vergaard door het leren begrijpen van onvermogens en falen, vanuit de liefde moet worden doorgegeven aan elkaar én aan nieuwe generaties.

  In de hoop dat de liefde de zwakte blijft beschermen tegen haat.
  In de hoop dat het wereldse zwart steeds witter zal mogen worden.

  Liked by 2 people

 3. Vraag 4,5,6,7 en 8: Nu je al een stukje van Witter Zwart las, is het leuk om dieper in te gaan op de inhoud en samen wat ideeën te delen.

  4) Wat vind je van de titel? Is deze goed gekozen of heb jij een ander voorstel?
  5) Mis je iets in het verhaal?
  6) Welke scène is tot nu toe jouw favoriet?
  7) Maakt dit boek tot nu toe je verwachtingen waar ?
  8)Welk genre boek zou je nog graag willen lezen van deze auteur?

  Graag rechts hieronder bij het oranje woordje “reactie” klikken en antwoorden en geen nieuwe reactie plaatsen. We zijn ontzettend benieuwd naar jullie aanvullingen!

  Liked by 1 persoon

  • De titel vind ik heel goed gekozen en het past heel erg goed bij het verhaal. Al snek is duidelijker wie er zwart is en wie wit. Voor Marco is er helaas geen grijs
   Het verhaal zit goed in elkaar en er is niet echt iets wat er is.
   Dat is voor mij het stukje dat Marco Ester bevrijd uit het gevang. Heftig om te kezen hoe ze er aan toe is maar ook heel mooi om de liefde van Marco voor haar er door heen te lezen. Dit vind ik toch heel erg mooi verweven in dit oorlogsroman. De oorlog maar ook het stukje liefde
   Het boek maakt het verhaal zeker waar. Ik vind het geen boek dat ik snek uit kan lezen maar het blijft steeds boeiend
   Ben niet bekend met zijn andere werken maar ga zeker nog eens iets van hem lezen

   Like

   • Dank je wel, Inge!

    “Dit vind ik toch heel erg mooi verweven in dit oorlogsroman. De oorlog maar ook het stukje liefde.”

    Dat was ook precies mijn bedoeling, de kracht van de liefde,

    Like

  • 1 in eerste instantie zag ik de titel nog niet terugkomen. Verderop in het boek wordt de titel benoemd en viel het kwartje. Ik vind de titel goed gekozen omdat heel de nazi’s zwart/wit denken een tussen weg is er niet. Als Marco gevoelens ontwikkeld voor de joodse vrouw en tot inzicht komt dat de nazi’s niet helemaal is wawr hij achter dacht te staan en er een weg in probeert te vinden wordt het zwart wat minder zwart en dus witter

   Like

   • Oeps iets te snel op enter gedrukt.
    2 ik mis niets aan het verhaal, het is mooi en compleet uitgewerkt.
    3 ik vind het mooi om te lezen dat ook een nazi toch wel gevoelens kan ontwikkelen voor iemand van joodse komaf en dat hij daardoor in tweestrijd komt te staan.
    4 dit boek maakt zeker mijn verwachtingen waar. Ik heb het met veel plezier gelezen.
    5 ik zou van deze auteur wel meer willen lezen in dit genre. Hoeft niet zozeercover WOII te gaan maar een verhaal wat ook op waar gebeurde dingen gebasseerd is uit de geschiedenis.

    Like

    • Dank je wel, Ans!

     “Hoeft niet zozeercover WOII te gaan maar een verhaal wat ook op waar gebeurde dingen gebasseerd is uit de geschiedenis.”

     Er komt zeker nog minimaal een boek over WOII, en inderdaad, boeken over de geschiedenis in bredere zin. Altijd op basis van waargebeurde feiten.

     Like

  • In eerste instantie is de titel niet duidelijk en is het gissen. Hoe verder je in het boek bent hoe duidelijker het allemaal wordt. de titel wordt ook nog eens uitgelegd. De titel is ok maar voor Marco is er noch wit, noch zwart maar balanceert hij op een dunnen grijze lijn.
   Wat mij betreft miste ik niets in het verhaal. Het verhaal is erg goed uitgewerkt en er was een degelijke research.
   Eigenlijk gans het boek, maar als ik er dan toch iets moet uitpikken de voortdurende tweestrijd van Marco tegen zijn SS-zijn en zijn liefde voor Esther. Pakkend was hoe hij tegen zijn oversten ingaat en Esther bevrijd uit haar penibel situatie en hoe hij haar en haar familie laat onderduiken.
   Het boek voldoet zeker aan mijn verwachtingen. Heb het gisteren (28/10/2018 uitgelezen. Moet nog beetje laten bezinken, maar het is een prachtboek.
   Graag lees ik nog een boek van Johan van den Ende. Een mooi historisch verhaal of een avonturenroman…laat maar komen!

   Like

   • Dank je wel, Pierre!

    “Pakkend was hoe hij tegen zijn oversten ingaat en Esther bevrijd uit haar penibel situatie en hoe hij haar en haar familie laat onderduiken.”

    Leuk om te zien dat jij, als man, als enige man in het lezersteam (!), het gevecht tegen zijn meerderen er uithaalt. Het “haantjes” kamp waar hij zich in bevindt, Een element dat ik zeer bewust in het verhaal heb gebracht, en door jou positief is opgemerkt.

    Like

  • Ik vind de titel heel goed gekozen. Ik mis niks in het verhaal, het is goed zoals het is.Ik heb eigenlijk geen favoriete scene, ik vind het ganse verhaal prachtig en spannend . Dus ja, volmondig ja dit boek voldoet zeker aan mijn verwachtingen.
   Ik wil van deze auteur nog verschillende boeken lezen,o.a. een literaire roman.

   Like

  • Ik vind de titel wel goed gekozen, Die lijn van wie zwart is en wie wit. Die werd later verklaard in het boek. En inderdaad Marco hing ertussen.
   Ik mis niets in het verhaal, misschien had ik liever een ander einde gezien.
   Voor mij ook de bevrijding uit de gevangenis van Ester.
   7.Ik vond het een prachtig boek. Je merkt dat de auteur veel research gedaan heeft.
   Geen boek dat je even snel uitleest maar wel eentje met een mooie schrijfstijl.
   Eigenlijk nog een ander historische roman. Of een thriller waar ik ook dol op ben, maar ik denk dat dit genre de auteur het meeste ligt.

   Like

   • Dank je wel, Dini!

    “Je merkt dat de auteur veel research gedaan heeft”.

    Dat klopt, In uren gemeten – en dat blijft maar een grove schatting – heb ik ongeveer 9.000 uur aan WZ gewerkt, meer dan de helft daarvan had betrekking op research.

    Like

  • Ik lees bij anderen dat de titel nog uitgelegd wordt, zover ben ik nog niet in het boek. Tot nu toe interpreteer ik het zo dat het witte, goede, positieve witter wordt, dus beter en zwart blijft zwart. Uiteindelijk overwint het goede. Of mijn interpretatie klopt, zal blijken.
   Ik mis niets in het verhaal, het is perfect.
   De mooiste scène tot nu toe vind ik als Ester na haar bevrijding in het klooster is en Marco haar terwijl ze nog bewusteloos is, zijn liefde verklaart.
   Dit boek overtreft mijn verwachtingen. Geweldig wat een research moet er geweest zijn! En de schrijfstijl is bij vlagen zo poëtisch en beeldend, echt super!
   Het genre maakt me niet zoveel uit, ik heb een brede interesse. Als de auteur Johan van den Ende op de cover staat, ben ik al nieuwsgierig.

   Like

   • Dank je wel, Hannie!

    “De mooiste scène tot nu toe vind ik als Ester na haar bevrijding in het klooster is en Marco haar terwijl ze nog bewusteloos is, zijn liefde verklaart.”

    Geheimpje tussen jou en mij: deze scene staat ook in mijn top 3.

    Like

  • De titel is goed gekozen, vind ik. Veel nazi’s dachten erg zwart wit.
   Nee, ik mis niets in het verhaal.
   De bevrijding van Esther is me het meeste bijgebleven.
   Het boek maakt mijn verwachtingen waar, mooie schrijfstijl ook.
   Misschien nog een keer een op waarheid gebaseerd verhaal, eventueel over de oorlog.

   Like

   • Dank je wel, Meike!

    “Misschien nog een keer een op waarheid gebaseerd verhaal, eventueel over de oorlog.”

    Dat ligt op dit moment op de schrijftafel!

    Like

  • Ik vind de titel ook mooi gekozen. Voor de nazi’s is er geen grijs, Marco zit lang in de grijze zone. De titel omschrijft hoe de gedachtengang loopt in dit boek.
   Ik mis net zoals vele anderen ook niets.
   Ik vond de scène waar Marco de muziekkamer van Esther in ere herstelt en deelt met haar erg pakkend en symbisch voor hun liefde.
   Meer dan ik gedacht had. Naast een boeiende oorlogsroman is het ook een prachtig liefdesverhaal met een historische toets en een boek dat doet nadenken.De prachtige zinnen moest ik ook even laten bezinken.
   Ik zou eens graag een thriller of ya van de auteur lezen.. gewoon omdat ik nieuwsgierig ben hoe hij dit zou uitwerken of een chicklit. Iets totaal anders dus… omdat ik nu al weet dat de roman zeker bij zijn schrijfstijl past.

   Like

   • Dank je wel, Fany!

    “Ik vond de scène waar Marco de muziekkamer van Esther in ere herstelt en deelt met haar erg pakkend en symbisch voor hun liefde.”

    Deze scene is zeker heel gericht op hun liefde, en stond tot mijn verbazing in één regenachtige oktoberzondag bijna volledig op papier; dat wil zeggen, zoals hij nu in het boek staat is die vrijwel 1:1 de eerste versie van die zondag.

    Like

  • Witterzwart is mooi gekozen en zeker met zo iets extreems als de tweedewereldoorlog en nog extremer de liefde tussen een SSer en een muzikante die half joods is. Ik mis niets in het verhaal sterker nog ik vind het mooi zoals Johan schrijft over Marco, een overtuigt SSer totdat hij in zijn geboortestreek komt en het meisje weer ziet dat in zijn verleden indruk heeft gemaakt op hem maar dat ze nu niet met elkaar mogen praten of met elkaar mogen samen zijn door de oorlog omdat zij halfjoods is en dus niet bij het sterke ras hoort.

   Ik vind de scene dat zijn vader overlijd heftig, niet het overlijden zelf maar wel wat de gevolgen voor Marco zijn namelijk het verzet en de katholieke kerk proberen te breken en de manier waarop hij dat moet doen.

   Het boek is heftig, maar ook heel geloofwaardig. Het is mooi geschreven en het heeft een boodschap ja het boek maakt zijn verwachtingen waar.

   Welk genre boek, ik lees graag thrillers en maak graag een uitstapje naar een ander genre het maakt mij niet uit wat Johan schrijft maar wel graag op een zelfde manier namelijk, een gedegen research, goed uitgewerkt en zeer geloofwaardig.

   Like

   • Dank je wel, Anita!

    “Het boek is heftig, maar ook heel geloofwaardig.”

    Geloofwaardigheid heeft steeds bovenaan mijn lijst gestaan. Bij iedere scene, iedere verwikkeling en iedere dialoog heb ik steeds het uitgangspunt gehad: ja, het is gebaseerd op feiten en dus ja, bij alle fictie-elementen moet men steeds kunnen stellen, zo had het inderdaad kunnen zijn, bij schrijven over WOII – en eigenlijk over alle oorlogen – moet de waarheid, dan wel de aannemelijkheid, steeds leidend zijn.

    Like

  • 4) Mooie titel al wordt hij pas later in het boek uitgelegd. Ik zou geen betere titel kunnen bedenken.

   5) Tot nu toe mis ik nog niets, maar het boek is ook nog niet uit. Tot nu toe volgt alles elkaar mooi op.

   6) Tot nu toe het stukje dat marco Ester redt uit de kerker en haar naar een veilige plek brengt en verzorgt. Zo liefdevol doet hij dat.

   7) Ik vind het een mooi aangrijpend boek, precies wat ik ervan verwachtte.

   8) Ik denk een andere historische roman. Ik denk dat hij daar echt goed in is mede door zijn uitgebreide research.

   Like

   • Dank je wel, Silvia!

    “Tot nu toe het stukje dat marco Ester redt uit de kerker en haar naar een veilige plek brengt en verzorgt. Zo liefdevol doet hij dat.”

    Ik lees hier bij veel lezers dat deze scene is opgevallen. Mooi aanvullend gegeven voor julie is dat in het schrijfproces Marco’s liefde voor Ester op juist dit moment heel tastbaar werd. Ik voelde zijn liefde voor haar. De dagboekfragmenten van Ester zijn ook allemaal geschreven na dat moment, omdat door Marco’s liefde voor haar, zij heel dicht bij mij kwam.

    Like

  • 4.Ik vind de titel heel goed passen bij het boek. geregeld kan de titel geassocieerd worden met de titel. Ik zie het niet vaak terug dat een titel zo vaak gelinkt kan worden aan de inhoud.

   Ik heb niet het gevoel gehad dat ik wat miste aan het verhaal. Ik heb wel een beetje het overzicht gemist van de namen. Het waren er heel veel. Een soort van uitleg had mij wel geholpen in het begin.
   Mijn scene dat hij Ester redt/ophaalt vind ik een mooie scene. Het geeft ook een kanteling in het verhaal.
   Deze vraag beantwoord ik na het lezen…. Niet geheel objectief voor tijdens het lezen. Het geheel heeft zeer zeker mijn verwachtingen waar gemaakt.
   Ik vind dit genre heel goed uitgewerkt. Ik zie dat dit boek niet over 1 nacht ijs is geschreven. Van mij mag er nog wel een boek met dit onderwerp geschreven worden door Johan.

   Het is een geschiedenis die nooit vergeten mag worden, dus schrijf hierin graag verder Johan!

   Like

   • Dank je wel, Antoinette!

    “Ik zie het niet vaak terug dat een titel zo vaak gelinkt kan worden aan de inhoud.”

    Mooi dat je de hoeveelheid daarin hebt opgemerkt. Het is in heel veel facetten verwerkt.

    Zoals

    vroeger thuis stond bij Marco een zwarte vleugel, mama wilde een witte, maar papa dicteerde dat die zwart moest zijn. (moeder is het wit in Marco’s leven, vader het zwart, maar vader was niet zo zwart als Marco dacht)
    Witte parel (de villa) als het huis van een mooi gezin vol liefde dat wordt besmeurd met het zwart van de SS. De Zwarte Parel als de viool als symbool van bezit, geld en prestige, maar hoe mooi zijn de klanken van een viool?

    maar ook,

    Helmut versus Marco
    Ester versus Marco
    Berto versus Marco
    Koblenz versus Marco
    Ingrid versus Marco
    de Paus versus Marco
    Agostino versus Marco

    waarbij alle personages een andere verhouding tot Marco hebben in het spectrum Witter Zwart. En dan is er natuurlijk nog het “personage” dat alles verweten wordt: de illusoire God.

    Like

  • 4) Wat vind je van de titel? Is deze goed gekozen of heb jij een ander voorstel?
   Ik vind de titel mooi bij het boek passen, een mooi doordachte titel bij dit verhaal. Ik heb geen beter voorstel.
   5) Mis je iets in het verhaal?
   Nee, het verhaal is voor mij volledig, aan het eind moest ik alles nog even verwerken en laten bezinken, maar het is prachtig en volgens mij is de missie van Johan geslaagd, de SS-er heeft een gezicht gekregen.
   6) Welke scène is tot nu toe jouw favoriet?
   Ik vind de scènes tussen Marco en Ester aan het begin van het boek prachtig. Ester is absoluut niet bang en gaat de confrontatie aan.
   7) Maakt dit boek tot nu toe je verwachtingen waar?
   Mijn verwachtingen zijn zeker uitgekomen.
   8)Welk genre boek zou je nog graag willen lezen van deze auteur?
   Een thriller met een historisch verhaal erdoorheen geweven. Daar houd ik erg van en na Witter Zwart ben ik ervan overtuigd dat de auteur dit kan!

   Like

   • Dank je wel, Dayenne!

    “Ester is absoluut niet bang en gaat de confrontatie aan.”

    Heel juist! Ester is een sterke vrouw, dat was voor mij haar belangrijkste karaktereigenschap. En daarin heeft ze model gestaan voor alle vrouwen in het boek. Heb je opgemerkt dat ze allemaal sterk zijn?

    Like

  • De titel zegt alles, wit/zwart daar draait het om in het leven, de echte emotie.
   Het verhaal is zo uitgebreid dat ik niet iets mis. Ik vind het een heel compleet boek. Misschien als ik het boek na weet ik hoe vaak gelezen zou hebben dat ik dan zou zeggen, ik zou meer van dit of dat willen lezen. Op de website zijn nog veel dingen toegevoegd.
   Ik vond de brieven aan God zo uniek, zo bijzonder een unieke toevoeging
   Het boek maakt mijn verwachtingen meer dan waar.
   Ik denk dat de schrijver dicht bij zich zelf moet blijven, dan kan hij de beste boeken schrijven.

   Like

   • Dank je wel, Wies!

    “Ik vond de brieven aan God zo uniek, zo bijzonder een unieke toevoeging.”

    Het zijn deze brieven die het dichtst bij mij als mens komen, Ik heb ze voor Marco geschreven. Letterlijk… en figuurlijk.

    En samen met Marco, brak ook ik op het moment wanneer hij in het kerkje in Rome zich tot God richt in het “Onze Vader.”

    Like

 4. Lieve lezers,

  Mooi om te zien hoe jullie antwoorden op de vragen over de personages! Ik volg al jullie posts trouw.

  Zoals beloofd: wederom een wetenswaardigheid.

  De Zwarte Parel

  Een viool is een instrument dat – naar mijn mening – als geen ander instrument de emotie kan overdragen. Met grote regelmaat had ik tijdens het schrijven van Witter Zwart klassieke muziek op de achtergrond opstaan. Monschein Sonate hoorde daar vaak bij, maar ook Song from a secret garden, een stuk waarin de viool volledig tot zijn recht komt. Een goed vertaalde uitvoering daarvan vind je hier:

  In Witter Zwart wordt ook een Secret Garden beschreven, in droombeelden. Omdat veel van jullie nog niet zover zijn zal ik daar nu niet verder op doorgaan. De Zwart Parel is geïnspireerd op een viool die echt bestaat, namelijk Il Cannone, zie ook

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Il_Cannone_Guarnerius

  Deze uiterst kostbare viool kenmerkt zich evenals de Zwart Parel vooral door het feit dat alleen de allerbeste violisten het karakter van deze viool aankunnen en alleen zo de kwaliteiten van het instrument ten gehoor kunnen brengen. Kostbare violen zijn er meer in de wereld, de duurste viool heeft een verzekerde waarde van 20 miljoen dollar.

  Een opmerkelijk verhaal over een violiste.
  Voordat het manuscript klaar was om gedrukt te gaan worden is het bij een aantal proeflezers aangeboden, waaronder een Italiaans – Nederlandse tolk, een joodse schrijver, een historicus met als specialisme WOII, en een non voor de katholieke aspecten in Witter Zwart. Onder de proeflezers was ook iemand die ik niet kende en met wie ik volledig willekeurig in contact kwam. De overeenkomsten in het verhaal met de familie van die proeflezer bleken erg sterk. Zo waren opa en oma geliefden met contrasten, oma was joods en violiste, opa was lid van de NSB echter met een sterk groeiende wroeging voor zijn keuze, in de familie kwamen tweelingen voor en als klap op de vuurpijl was de bijnaam van oma gelijk aan een van de namen uit het boek. De overeenkomsten waren op enig moment zelfs zo flagrant dat de proeflezer heeft overwogen zich terug te trekken als proeflezer. Gelukkig heeft diegene dat niet gedaan. De anonimiteit valt onder mijn strikte waarborg, in ieder geval zolang de dochter van opa en oma – moeder van de proeflezer – nog leeft, omdat zij vooralsnog de poortwachter is van dit beladen familiegeheim uit het verleden.

  Liked by 2 people

  • Wat leuk om ook dit weer te ontdekken en dat er zoveel overeenkomsten zijn met de realiteit is echt boeiend. Je hebt ook een heel divers team van proeflezers gehad, lijkt me echt leerrijk jk om zoveel verschillende meningen naast elkaar te kunnen leggen.

   Like

   • Ja diversiteit onder proeflezers is erg belangrijk voor een goed manuscript. En het is daarnaast belangrijk dat ze raakvlakken hebben met het thema en de onderwerpen van het mansucript. Een schrijver kan met research heel veel achterhalen/ontdekken, maar experts blijven onontbeerlijk. Natuurlijk waren er ook enkele veellezers, zoals de meesten van jullie ook zijn, want die zijn ook belangrijk. In toaal 8 proeflezers, en mijn vrouw als – echt kritsche! – redacteur en tenslotte een Neerlandicus voor de laatste litreraire en taalkundige controle,

    Liked by 1 persoon

  • Leuk om ook de achtergronden van het boek te lezen. Ik vroeg mij inderdaad af of de zwarte parel echt bestaat en had er ook op internet na gezocht. Leuk dus dat deze vraag uit zichzelf beantwoord wordt. Ook is het interessant dat je een proeflezer hebt gehad die veel overeenkomsten met het verhaal heeft. Dat zal ook ongetwijfeld een goed gevoel gegeven hebben dat het verhaal onverwacht nog meer waarheden heeft gekregen.

   Like

  • Erg leuk om dit te lezen . Zo konen we steeds meervte weten. Zo geb ik zelf even het verhaal opgezocht van de sprookjes die voorbij komen in het boek. Zo vond ik Belle en de beest heel erg apart om tegen te komen . Ik dacht dat die er toen nog niet waren. Mis dus.
   Belle en het Beest is een traditioneel volksverhaal. De eerste gepubliceerde versie was een vertolking door Madame Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, met andere sprookjes werd La Belle et la Bête uitgegeven in La Jeune américaine, et les contes marins in 1740.

   Like

   • Leuk! Ja, klopt. Overigens is je gevoel omtrent de leeftijd van het sprookje heel begrijpelijk. Ik wilde het sprookje daar gebruiken vanwege de metaforische werking ervan in het gesprekje tussen Ester en Lidia. Even bekroop mij toen het gevoel dat dit niet zou kunnen in 1944, dus ik heb het ook uitgezocht.

    Like

    • Hahaha dat dacht ik al. Tijdens het lezen dacht ik echt even van huh, kan dit wel?? Maar je hebt het weer bij het juiste eind

     Like

  • Ik ben blij om deze muziek, waar toch veel om te doen is in het boek, nu een keer te kunnen horen. Heerlijke achtergrond informatie bij het boek. Daardoor wordt het nog interessanter.

   Like

 5. Lieve lezers van Witter Zwart,

  Ik zie heel veel leuke reacties van jullie op onze blog! De meest gelezen reactie is dat er veel personages in het boek zijn opgenomen, Dat klopt. Witter Zwart is een breed verhaal. Er zijn echter geen personages in het boek die geen dragende rol hebben voor het verhaal; dat is in ieder geval mijn streven geweest.
  Een van de redenen voor de vele personages is mijn gekozen perspectief: een SS’er, of eigenlijk SS’ers als je Helmut en de anderen ook meetelt. Dat is ongebruikelijk en voor een debuut ook gewaagd, Waar je als (debuterend) schrijver mee moet afrekenen is de verwachting dat er een pro-houding van de schrijver zou bestaan ten aanzien van het nazisme. Geenszins het geval!
  Om de juiste(!) gelaagdheid van vooral Marco en een goed (cultureel en sociaal) tijdsbeeld neer te zetten, heb ik gekozen voor de meerdere personages. Oorlogen zijn per definitie complex en Italië was in WOII een zeer complex land.

  Een SS’er als mens neerzetten, dat is mijn missie. Als mens, dus met al het kwade en al het goede dat hij (of zij) in zich heeft. Het is aan de lezer om met de groeiende kennis van de karakters en van het verhaal waarin zij zich bewegen de conlusies te trekken, en dus te bepalen wie wit, wie zwart of wie … witter zwart is.

  Zoals beloofd zal ik af en toe wat achtergronden met jullie delen die andere/eerdere lezers nog niet kennen. Zo is er een heus verslag van het gesprek dat Wolff (jullie allemaal inmiddels wel bekend) heeft gehad met Hitler waarin Wolff van Hitler de order krijgt om de Paus te ontvoeren. Sommige jongere lezers hebben mij wel eens gevraagd – tijdens hun leesproces – “Dit is toch wel allemaal echt waar he? Want als dat niet zo is, stop ik nu met lezen!” Ja, het is echt waar.
  Het verslag is in het Engels, maar met een beetje kennis van de Engelse taal kun je de krenten uit de tekst halen en een voorstelling maken van hoe dat destijds er aan toe ging.

  Het verslag is een Word-bestand (2 A4-tjes) dat ik je toestuur als je mij in Messenger met een PB aangeeft dat je het graag wilt hebben.

  Tot de volgende keer!

  Liked by 2 people

  • Inmiddels gelezen, waarom is het vertaald naar het Engels? Je zou dan een Duitse tekst verwachten toch? En de namen die genoemd worden in die tekst van Hitler heb jij in jouw roman veranderd.

   Like

   • Nee, sommige namen in het stuk waren voor Witter Zwart niet relevant.
    Behalve Richter en enkele bijfiguren zijn alle SS-officieren in het boek authenthiek. Hun gedrag en de wijze waariop ze deelnemen aan dialogen is ontsproten vanuit hoe ik ze heb geïnterpreteerd nadat ik onderzoek naar hen had gedaan, aangevuld met mijn fantasie; vanzelfsprekend.

    De tekst is in het Engels omdat dit persoonlijke verslag van Wolff door een Engelstalig onderzoeksteam is gevonden en gebruikt.

    Liked by 1 persoon

 6. EIND DEEL 1

  De belangrijkste personages naast Marco zijn in deel 1:
  Ester | Helmut | Mutti | Nando | Koblenz | Berto | Agostino

  De auteur: Johan van den Ende heeft een paar brandende vragen voor jullie bedacht.

  1)Hoe verhouden deze personages zich volgens jouw beleving tot Marco?

  2)Waarom zou de schrijver juist deze personages een dragende rol hebben gegeven?

  3)Wie heeft volgens jouw beleving de meeste invloed op hem als het gaat om zijn afkeren van het nazisme?

  4)Verwacht je dat hij zich uiteindelijk zal afkeren?

  (graag hieronder rechts op het oranje woordje ‘reactie’ klikken, niet een nieuwe reactie plaatsen).

  Ben je nog niet zo ver…lees dan eerst rustig verder je hebt ruim 5 weken de tijd.

  Liked by 1 persoon

  • Helmut is een vriend van hem maar een echte SS er. Ruw en erg wreed en een echte Jodenhater wat Marco niet is.
   Bij Ester merk je toch wel de nodige spanning omdat ze ook we een verleden samen hebben. Er was een affectie tussen beide maar nu een grote afstand
   Bij zijn broer Agostino voel ik een grote verwijdering na het sterven van zijn moeder. Mutti en Nando wil hij graag nog respecteren maar dit wordt hem niet gemakkelijk gemaakt.

   2) door deze personen wordt de liefde en het rauwe van de oorlog verweven met elkaar.
   3) ben nog niet zo heel ver maar ik denk dat Helmut een grote invloed heeft op hem maar ook Ester. Zij brengt hem echt aan het twijfelen of zijn keuze de juiste is.
   4 ik denk dat Marco op een gegeven moment de goede keuze maakt en voor Ester kiest maar misschien us dit ook iets wat ik hoop

   Like

  • Ester speelt een belangrijke rol. Marco is verliefd maar het feit dat Ester joods brengt hem in verwarring. Omdat hij bij de SS zit vind hij het eigenlijk niet kunnen. Toch kan hij het ook niet negeren en probeert hij tot een goede oplossing te komen.
   De SS-ers aan de top zoals Wolff en Himmler hebben echt bestaan. Dit draagt bij aan de geloofwaardigheid van het verhaal en geeft ook een kijkje hoe het er in de top aan toe ging,
   Berto fungeert als luisterend oor, Marco neemt hem in vertrouwen. Berto staat ook voor het katholieke geloof waartoe Marco ook hoort. Berto is dus de bindende schakel tussen Marco en God.
   Helmut is vriend maar ook een rasechte SSer. Ook de ervaringen in Dachau en de moeilijke orders voor executie e.d. zetten Marco aan het nadenken. Ik denk toch dat de liefde voor Ester de grootste aanzet is om zich tegen de SS te keren. Eruit stappen gaat niet want dan wordt hij als verrader gezien en kan dan zelf de kogel verwachten. Marco probeert naar eer en geweten een zo goed mogelijke oplossing te zoeken voor de familie Tandori.

   Like

  • Agostino zijn broer waar hij al weinig contact mee had maar na het overlijden nu van zijn vader nog wel zijn enige familielid, alleen denk ik dat het contact niets meer wordt. Eigenlijk is alleen zijn moeder voor Marco belangrijk geweest.
   Berto is zijn deur naar het geloof dat voor hem en zijn moeder belangrijk was en waar hij over zijn twijfels kan praten.
   Koblenz die hij een rat vond maar nu wel een belangrijke assistent in zijn werk blijkt te zijn.
   Mutti een soort rustplaats om ff de zinnen te verzetten. Die hij later ook inschakelt voor hulp.
   Ester zijn grote onmogelijke liefde.En dat geldt voor allebei. Zij zet zich af tegen hem de SS-er en hij kan weinig met zijn gevoelens doen voor een joodse in zijn rol als SS-er. Hij probeert wel in alles om haar en de familie te helpen.
   Nando de vader van Ester en een familievriend van vroeger. Met de vernederingen aan zijn adres en het annexeren van zijn woning daar heeft Marco moeite mee.
   Helmut is zijn vriend en ze hebben al veel meegemaakt, alleen zijn gruwelijke daden en handelen gaan Marco steeds meer tegenstaan.
   Het zijn sterk uiteenlopende karakters en belangrijke schakels in het verhaal.
   Eigenlijk twijfelt Marco over alles, zijn lidmaatschap als nazi, het geloof en zijn vriendschappen en liefde. Dat is wat een oorlog denk ik ook met je doet.
   Ik denk dat die combi van zijn liefde voor Ester, de berichten over de nazi-praktijken die hij te horen krijgt en het gedrag van met name Helmut de reden is dat hij zich wil afkeren.
   Of hij zich definitief zal afkeren? Dat zal moeilijk worden, aangezien hij dat niet straffeloos kan doen.

   Like

  • 1) Helmut is het stereotiepe voorbeeld van een Ss’er. Haat, sadisme en onmenselijkheid zijn hem niet vreemd en toch is hij een goede vriend van Marco. Marco is gematigder en probeert overeind te blijven in de oorlog en te doen wat hij kan. Ik ben benieuwd of hij Helmut zijn jodenhaat blijft dulden omdat hij zelf totaal anders lijkt. Ester is Joodse en dat brengt Marco helemaal van de wijs. Hij mag haar niet graag zien en doet het toch en zo verliest hij zijn houvast. Berto vertolkt de stem van God en is zijn klankbord. Mutti en Nando wil Marco zijn respect tonen en hij zoek naar een zo goed mogelijke oplossing voor hen. Agostino, zijn broer, staat mijlenver van Marco af. Koblenz is zijn meedogenloze assistent tijdens zijn werk.
   2)Door de ogen van al deze personages wil de schrijver vanuit verschillende visies de vreselijke oorlog tonen. Met elk personage heeft Marco een band en zo krijgt hij een “gezicht” tijdens deze afgrijselijke tijd. De relaties en moeilijke beslissingen tonen hoe Marco als mens is en hoe denkt te handelen naar zijn geweten. Marco gaat zich, niet alleen door zijn onmogelijke liefde, afkeren van het nazi-geloof. De gruwelijkheden en onmenselijkheid gaan hem uiteindelijk kraken dus of het echt een keuze gaat zijn dat wil ik nog zien…

   Like

  • Ester is volgens mij uiteindelijke de belangrijkste persoon voor Marco.
   De liefde voor haar is erg sterk, hoewel hij er ook veel moeite mee heeft, omdat Ester Joods is
   Het dilemaa bij hem is groot en ook de gewetensnood. Hij komt er steeds mee achter wat de nazipraktijken inhouden en heeft er moeite mee.
   Helmut is een vriend van hem, maar wel een SS vriend, door wiens ideeën hij zich toch ook laat beinvloeden, al is hij het er niet aldoor mee eens.
   Helmut is wreed en een joden hater, waar Marco toch wel moeite mee heeft.
   Ook met Berto praat hij veel, Berto staat voor het katholieke geloof, net als Marco. Maar Marco twijfelt regelmatig en met die twijfels kan hij goed bij Berto terecht.
   Wie uiteindelijk de meeste invloed op hem heeft moet nog blijken, maar ik gok op Ester en de liefde.
   Ik denk dat hij zich uiteindelijk gaat afkeren.

   Like

  • Christine de Knijf: Ester en Nando behoren tot de vriendenkring van Marco’s ouders. Hij probeert de familie Tandori zo goed en zo kwaad mogelijk te helpen.
   Met zijn broer Agostino is de band al jaren minimaal en na het overlijden van hun mama verwatert ook dat restje gevoel.

   Helmut is een studiegenoot en dat geeft Marco een gevoel van verbondenheid, ook al twijfelt hij aan deze vriendschap. Helmut is namelijk een SS’er pur sang. Terwijl Marco steeds minder de gruwelijkheden van het nazisme hoe langer hoe minder kan verdragen.
   Bij Mutti komt hij volledig tot rust, uiteindelijk zal zij hem ook helpen.

   Met Berto spreekt Marco over zijn zielenroerselen, zijn twijfels en over God. Deze Berto is tevens zijn verbinding met zijn, van thuis uit,katholieke geloof.

   Eerst wil Marco niks weten van Koblenz,zijn assistent maar gaandeweg verbetert hun verhouding want Koblenz blijkt heel precies te zijn.

   Op Ester wordt hij verliefd maar hoewel zij ook gevoelens heeft, beantwoordt ze deze liefde niet. Zij is half Joods wat de liefde des te moeilijker maakt.

   Al deze personages dragen ertoe bij dat we de gevoelswereld van de toch wel complexe aard van de gevoelige Marco. Zij ondersteunen ook het begrip voor het karakter en daaruit vloeiende daden van Marco.

   De liefde tussen Ester en Marco is zo groot geworden, dat zijn verhouding hem nog afkeriger maakt van het nazisme. Hij worstelt ook meer en meer met zijn geloof, ook dat is een belangrijke factor in zijn afwijzing van het nazisme.
   Ik verwacht wel dat Marco zich zal afkeren uiteindelijk.

   Like

  • Esther speelt volgens mij de belangrijkste rol in het bestaan van Marco. Je merkt dat ze beiden het verleden niet kunnen en willen wissen, maar toch – zeker door Esther – afstand willen houden.
   Berto is dan weer een schakel tussen Marco, zijn geloof en Esther.
   Zijn vriend Helmut is eveneens belangrijk, maar is te boek gesteld als een echte SS-er; eigen volk eerst geen medelijden en “Befehl ist befehl”
   Marco heeft het echt moeilijk met zijn SS-rol, maar beseft ook dat deze rol hem ook in een bevoorrechte positie plaatsen van waaruit hij dingen te weten komt en ook kan tussenkomen in geplande acties.
   Vanuit deze personages belicht de schrijver de oorlog uit verschillende standpunten en beleef je als lezer wat zij ook voelen en meemaken.
   3.Zonder twijfel heeft Esther een grote, zoniet de grootste invloed op Marco in zijn afkeer van het nazisme.
   4.Ik verwacht dat hij zich van het juk van het nazisme en van de SS zal ontdoen.

   Like

  • 1)Hoe verhouden deze personages zich volgens jouw beleving tot Marco?

   Ester is voor Marco een belangrijke vrouw. Ze zal in het verhaal een belangrijke rol houden vermoed ik. Ook haar ouders zullen een belangrijke rol houden.
   Zijn collega`s zijn er echt voor de oorlog en kennen minder empathie. Helmut is een echt SS-er en of ze vrienden zullen blijven? Ik weet het niet.
   Koblenz is een man met meerdere gezichten. Marco zal hier goed op doordacht moeten blijven.

   De overige personages vind ik nog te weinig ontwikkeld om hierin de verhouding tot Marco te benoemen. Dit zal gaande weg het verhaal nog gaan gebeuren. Ik zie zijn broer nog wel een andere rol krijgen in het verhaal. Meer op de voorgrond.

   2)Waarom zou de schrijver juist deze personages een dragende rol hebben gegeven?
   Ik denk dat hiervoor gekozen is om Marco zijn personage ‘echt’ te maken. Voor zijn werk moet hij hard en emotieloos zijn, terwijl hij in werkelijkheid absoluut niet zo is. De oorlog dwingt hem een andere rol aan te meten, dan hij is of echt wil zijn.
   Dit is volgens mij een van de reden dat deze personages een dragende rol hebben.

   3)Wie heeft volgens jouw beleving de meeste invloed op hem als het gaat om zijn afkeren van het nazisme?
   Dit vind ik een lastige vraag. Het verhaal kan nog alle kanten op wat betreft deze vraag. Zoals ik het nu bekijk, Ester. Zij is zijn liefde, maar met het verkeerde geloof. Dit staat hun in de weg, wat het nazisme aanwakkert bij Marco.

   4)Verwacht je dat hij zich uiteindelijk zal afkeren?
   Ja, uiteindelijk wel, al zal dat nog wel even duren. Marco wil niet echt keuzes maken, al doet hij dit diep in zijn hart al wel. Het uitspreken en tonen is echter een ding voor hem.
   Hij is te goed, als persoonlijkheid, voor deze harde oorlog. Hij wil/zal het risico nemen om dan maar als verrader gezien te worden.

   Like

  • De belangrijkste personen laten facetten van Marco zien. Hij wordt heen en weer geslingerd tussen de verschillende aspecten in zijn persoon. En de mensen om hem heen spiegelen deze eigenschappen.
   Eigenlijk is hiermee d tweede vraag ook beantwoord: om nog beter het karakter van Marco uit te laten komen en zijn strijd daarin.
   Ik denk dat Ester de meeste invloed op hem zal hebben, omdat hij diep van binnen zijn liefde voor haar voelt en daar uiteindelijk niet omheen kan.
   Ik denk dat hij zich zal afkeren van het nazisme, althans dat hoop ik. Maar hoe en of hij dat zal verwezenlijken?

   Like

  • 1) Ester is het meisje/de vrouw waar hij verliefd op is en waar hij wel een relatie mee wil. Maar dat blijkt onmogelijk. Ester zet zich erg tegen hem af.
   Helmut is zijn vriend van vroeger, maar of hij dat ook blijft? Hij gaat zich steeds agressiever gedragen.
   Mutti is de bazin van de hoerenkast waar Marco en Helmut komen. Hij heeft een speciale band met haar.
   Nando is de vader van het meisje waarop hij verliefd is en hij was een zakenpartner van zijn vader. Marco vindt het moeilijk dat ze juist hem en zijn familie uit hun huis zetten. Vroeger noemden hij en zijn broer hem zelfs oom.
   Koblenz, ook wel de rat genoemd, blijkt hij toch veel aan te hebben. Hij is een belangrijk assistent.
   Berto is zijn toevluchtsoord tot het geloof. Marco kan dat toch niet loslaten.
   Agostino, zijn broer, heeft hij lang niet gezien. Ze leven op gespannen voet. Ik denk ook niet dat dat gaat veranderen.

   2) Het zijn stuk voor stuk belangrijke personages in Marco’s leven, de meesten uit zijn verleden. Zijn baan bij de SS strookt eigenlijk niet met deze mensen, behalve Helmut en Koblenz. Het is moeilijk dat hij nu anders tegenover deze mensen moet staan terwijl hij dat eigenlijk niet wil.

   3) Door het agressieve gedrag van Helmut krijgt hij meer afkeer van het nazi-regime. Maar ook door Ester die zich enorm van hem afzet.

   4) Hij gaat steeds meer goede dingen doen en probeert zich beter te gaan gedragen en de Joden niet te verlinken. Zich afkeren heeft hele grote gevolgen en zal niet binnen het nazi-regime worden geaccepteerd. Deze stap is nu nog te ver weg voor hem.

   Like

  • Marco is een vrouwenman en voor vrouwen onweerstaanbaar zo ook voor Ester, maar Ester valt pas bij Marco op als ze violiste is en nu hetoorlog is en zij samen geen toekomst hebben weet hij pas belangrijk zij voor hem is. Helmut is ook SSer en samen proberen zij Italie te veroveren maar dat valt voor Marco niet mee omdat dit zijn geboortestreek is, Mutti is bordeelhoudster Nando was eigenaar van het kasteel dat de SS heeft toegeeigend en is vader van Ester en hij is een Jood. Marco gaat met Koblenz op jacht naar de zwarte Parel maar beiden willen niet dat deze gevonden word. Berto is bij de katholieke kerk en de katholieke kerk helpt het verzet iets waar de SS niet op gerekend had en het valt zwaar om Italie te overwinnen.
   Marco verwacht weinig, hij is een overloper en in Dachau ging hem dat makkelijk af nu hij terug is op zijn geboortegrond en het mensen zijn waar hij een leven mee heeft gehad valt de oorlog hem zwaar en weet hij niet zo goed wat goed en wat slecht is.

   Marco verwacht respect en geeft respect maar door het verzet (wat aan winnende hand is) moet Marco over de oorlog en de Nazis nadenken door Ester weet hij dat hij niet goed zit maar ook zijn geloof en zijn geboortegrond laten zien dat het een oneerlijke strijd is omdat hij naast SSer ook italiaan en katholiek is door wat er thuis gebeurd is werd hij SSer maar nu weer terug in Italie weet hij ook dat zijn stap erg extreem is geweest.

   Omdat Ester half joods is(wat niet te zien is) en hij verliefd word op Ester zet hem aan het denken en maakt hem milder naar de nietnazis.

   Ik verwacht niet dat Marco zich gaat afkeren tegen de Nazis want daar heeft hij teveel voor gedaan, hij heeft alles heel bewust meegemaakt en ook heel bewust gedaan dus nee dat verwacht ik niet.

   Like

  • De belangrijkste personages naast Marco zijn in deel 1:
   Ester | Helmut | Mutti | Nando | Koblenz | Berto | Agostino

   De auteur: Johan van den Ende heeft een paar brandende vragen voor jullie bedacht.

   1)Hoe verhouden deze personages zich volgens jouw beleving tot Marco?
   In het verleden is Marco verliefd geweest op Ester, ondanks dat zij joodse is, voelt hij nog steeds veel voor haar en fascineert zij hem.
   Helmut is Marco’s vriend, maar ook zijn baas. Een wrede SS-er, die hard is voor joden en verraders. Ze mogen elkaar, maar Marco kan zich niet altijd vinden in de handelswijze van Helmut.
   Mutti is een vriendin van Marco.
   Nando is een oude vriend van Marco’s vader. Hij heeft respect voor hem en wil hem eigenlijk gewoon goed behandelen.
   Koblenz is een brave nazi die alle bevelen van zijn baas netjes uitvoert.
   De band tussen Marco en zijn broer Agostino is absoluut niet hecht.
   Berto biedt Marco een luisterend oor, dat hij nodig heeft.

   2)Waarom zou de schrijver juist deze personages een dragende rol hebben gegeven?
   Al deze personages staan dichtbij Marco en zijn menselijke kant, het gaat om familie, vrienden, geliefden en kennissen. Op deze manier zie je zijn persoonlijk leven en dat helpt bij het laten zien van de menselijke kant van deze SS-er, die de auteur graag wil tonen.

   3)Wie heeft volgens jouw beleving de meeste invloed op hem als het gaat om zijn afkeren van het nazisme?
   Ester, zijn liefde voor deze joodse vrouw doet hem inzien dat het nazisme niet zo geweldig is.

   4)Verwacht je dat hij zich uiteindelijk zal afkeren?
   Ja dat verwacht ik eigenlijk wel. Ik denk dat zijn liefde voor Ester zal overwinnen. Al zal het hem in lastige situaties brengen.

   Like

  • Ester is de eerste liefde van Marco, hoe kan deze liefde ontluiken, heeft deze liefde een toekomst. Het maakt in Marco de vraag los wie hij ten diepste is.
   Helmut is een vriend in vredestijd. Wat betekent deze vriendschap in oorlogstijd, als het er op aan komt. Wie is Helmut ten diepste?
   Berto is zijn lijn naar Wit toe in de zwarte wereld. Agostino zijn broer maar die verder van hem afstaat qua karakter en levensstijl dan hijzelf.
   Nando en Mutti bijzondere mensen die een spiegel voorhouden.
   De dragende rol krijgen om het contrast wit – zwart neer te zetten en de keuzes helder te maken waar de schrijver mogelijk zelf ook mee worstelt in zijn leven en ik ook in mijn leven
   Ik denk dat Esther echt de sleutel is geweest voor het afkeren van het Nazisme. en ja ik denk dat hij zich zal afkeren.

   Like

 7. Stap 3 (Vraag 3) Ben je zo ver, heb je H5 bereikt? Dan zijn we reuze benieuwd. De vraag: wil je hieronder (even rechts op het oranje pijltje klikken en dan je reactie plaatsen). Kort (in max. 25 woorden je bevindingen zo ver met de rest van de lezers delen (en vooral met de auteur natuurlijk, Johan van den Ende is reuze benieuwd)…. zodra iedereen dit heeft gedaan, barsten we los met vragen over de personages, enz….

  Liked by 1 persoon

  • Ik heb al meerdere boeken gelezen over WOII. Dit boek sprak me juist aan om een kijkje binnen de SS te nemen en vooral ook hoe een SSer zich voelt bij alle wreededen en of er ook nog iets menselijks in zit. Ik ben op pagina 120 en het voldoet nu al aan mijn verwachtingen. Het boek boeit mij en leest goed weg. Je moet er wel de aandacht bij houden want het is toch heel wat anders als bijvoorbeeld een thriller waar je doorheen vliegt. Ik lees met plezier.

   Like

  • Deze oorlogsroman is anders dan het doorsnee oorlogsboek. het geeft zo”n intiem beeld van wat er binnen een SS- officier allemaal gebeurt tijdens de uitvoering van zijn werk. Een SS- officier met een geweten. Het is goed geschreven in een vlot tempo.

   Like

  • Hoofdstuk 5 is uitgelezen en voor mij is het een boek dat je niet snel doorleest. Er gebeurt toch best veel in de hoofdstukken en ook komen er meerdere namen naar voren. Dit is even wennen en het is ook niet in negatieve zin bedoeld . Johan van der Ende heeft een prettige schrijfstijl.

   Like

  • Het is geen boek dat je even vlug leest. Schrijfstijl is mooi. Inmiddels bij hoofdstuk 33. Er komen wel erg veel namen voorbij en dan bedoel ik met name die Duitse namen van de SS-officieren. Dit kan voor sommige lezers misschien problemen opleveren. Misschien als tip, het gebeurt tegenwoordig ook zelden nog, voorin een lijst met de personages?

   Like

  • A-typische oorlogsroman door de ogen van een SS-officier die met zichzelf in de knoei ligt. Leest allemaal goed weg, wel veel personages. Toffe insteek wel.

   Like

  • Een prettige schrijfstijl, die af en toe haast poëtisch aandoet. Ik ben heel benieuwd hoe de innerlijke strijd waarin Marco terecht gaat komen, gaat verlopen.

   Like

  • Ik ben inmiddels lekker aan het lezen in Witter Zwart. Ik heb meerdere boeken over de 2e wo gelezen, maar dit boek is weer heel wat anders dan ik hiervoor heb gelezen. Je leest het niet 1,2,3 weg. Je moet je aandacht erbij houden. Ik vind het erg fijn geschreven. Daarnaast staan er ook mooie citaten/ gedachten in waar je wat dieper over na kunt denken. Ik ben benieuwd waar het verhaal heen gaat.

   Like

  • Ik heb vaker boeken over de oorlog gelezen. De eerste 5 hoofdstukken voelen voor mij als een soort introductie. Er zijn veel namen, die ik niet allemaal goed kan onthouden. Pen en papier liggen naast mij om de onderlinge relaties beter te onthouden.

   Een boek met in de eerste 5 hoofdstukken veel oog voor detail. Hierdoor goed de aandacht erbij houden om geen details te missen (voor mij gevoel)

   Zit nu op blz 125 en ben benieuwd naar de verdere ontwikkelingen. Snel verder lezen maar.

   Like

  • Begonnen in Witter Zwart met op de achtergrond de Moonlight sonate van Beethoven. Een bijzonder boek dat je een inkijk geeft binnen de SS. Ik vind Marco sympathiek overkomen. Een prettige schrijfstijl met niet te lange hoofdstukken. Er komen wel veel personen in het verhaal voor tot nu toe.

   Like

  • Ik vind het een boek dat tot nadenken stemt. De auteur toont je dat er ook bij de SS verschil in karakters en mensen zat. Het leest vlot, maar je moet zien dat je niets overslaat. Ik heb het idee dat de details nog erg belangrijk worden.

   Like

  • Ik heb al veel boeken over de Tweede Wereldoorlog gelezen en elk boek is weer anders met zijn eigen bijzondere schrijfstijl. Witter Zwart is een boek waar je even in moet komen maar dat daarna toch wel vlot doorleest. Marco lijkt me meteen een sympathiek personage. Helmut is van een ander pluimage. Ik ben benieuwd hoe dit verhaal verder verloopt. Duik nu in hoofdstuk 6.

   Like

  • We zitten midden in de oorlog, we hebben kennisgemaakt met Marco. De SS heeft een huis toegeeigend en daar is Marco het niet mee eens omdat hij meer voelt voor de dochter des huizes maar ondanks het zware onderwerp leest het vrij licht en onderhoudend.

   Like

  • Ik vind het een bijzonder boek, het begint met een bijbeltekst. Bijzonder om dat tegen te komen in een boek dat over de tweede wereldoorlog gaat. Als je dan gaat lezen zie je heel mooi het contract van het Joodse stuk, de chanouka en de duitse symboliek. Ook het muziekblad sluit direct goed aan. Het maakt het boek uniek vind ik. Ben heel benieuwd en lees snel weer verder. Hoewel het een boek is waar je goed je aandacht bij moet houden maar wel prettig leest.

   Like

  • Een prachtig boek. Het is bijzonder om de menselijke kant van de SS te leren kennen. Dankzij de schrijver krijgt de SS-er een gezicht. Het boek is geschreven in een fijne schrijfstijl, waardoor het boek lekker leest.

   Like

 8. Vraag 1 en 2: Je hebt het boek inmiddels ontvangen. Wat is je eerste indruk, van de cover? Wat verwacht je van het boek, nu je de achterzijde hebt gelezen? (graag hieronder rechts op het oranje woordje ‘reactie’ klikken, niet een nieuwe reactie plaatsen).

  Liked by 1 persoon

  • De cover spreekt mij aan. Niet te overheersende kleuren en toch duidelijk dat het over de oorlog gaat. Ik denk dat het een zeer boeiend verhaal is. De realiteit van de oorlog en de gruwelijkheden en een SSer die toch in conflict komt met zichzelf. De nazi’s komen mij over als gewetenloze mensen maar deze SSer blijkt toch wat menselijks te hebben. Ik ben erg nieuwsgierig naar zijn verhaal.

   Liked by 1 persoon

  • De Cover geeft duidelijk aan dat het een historische roman is, de titel is heel cryptisch, het boek is lekker dik en de flaptekst spreekt tot de verbeelding, want wat zou je doen in extreme omstandigheden? ik laat me verrassen en ik denk dat ik prettig verrast ga worden als ik de recensies mag geloven!

   Liked by 1 persoon

  • Bij het zien van dit boek was ik verrast. Wat een dik boek. De cover komt wat saai en grauw over maar dat vind ik juist mooi aan dit soort boeken. Het is ook meteen duidelijk om welk genre het hier gaat. De titel verteld nog niets over het verhaal. De achterflap lijkt het mij een indrukwekkend boek met een vleugje romantiek. Ik ben heel benieuwd

   Liked by 1 persoon

  • De cover is erg treffend. Een desolaat landschap met marcherende soldaten. De titel springt in het oog, mooie grote witte letters met ondertitel dat het om een historische roman gaat.

   Na het lezen van de achterflap, verwacht ik een beklijvend boek met juiste historische inslag. Leuk dat er ook een vleugje romantiek insluipt en dat de hoofdfiguur zich vragen stelt over het naziregime en over zichzelf.
   Dit laatste verklaart mogelijks de titel. Ik ben verkeerd geweest (misschien gepusht) verklaart “zwart”, maar zie mijn fout in en wil in het reine komen en dat verklaart “witter”.

   Dikke turf, maar ik heb er zin in.

   Liked by 1 persoon

  • Hier nog steeds niks. We zijn nu een lang weekend weg dus hoop dat hij bij de buren wordt afgegeven. Fijn weekend allemaal.

   Like

  • De cover spreekt mij meteen aan. Die donkere foto van soldaten geeft de setting van het verhaal, WOII, goed weer. De korte inhoud maakt me nieuwsgierig. Normaal worden SS – officieren als mannen zonder hart afgebeeld maar deze officier blijkt over grote gevoelens te beschikken.Het is dat ik nog in een ander boek bezig ben anders was ik er onmiddellijk aan begonnen zoveel goesting heb ik om het te lezen.

   Liked by 1 persoon

  • De cover is in bruintinten en doet somber aan, het geeft voor mij al de sfeer van de oorlog weer. Er gaat dreiging van uit. De tekst op de achterkant nodigt uit tot lezen. Een SS-officier die in conflict komt met zichzelf. Spannend hoe dit verhaal verloopt!

   Liked by 1 persoon

  • Witter Zwart speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog en ik vind dat de sfeer van de cover daar heel goed bij past. Geen drukke en uitbundige kleuren, zoals je nu vaak ziet, maar rustiger en ik denk dat dit passend is voor het boek. Ik ben heel nieuwsgierig naar het boek n.a.v. de achterflap. Ik ben benieuwd voor welke keuzes Marco komt te staan en hoe hij daar mee omgaat. Ik denk dat dit boek de SS-er een gezicht geeft en dat lijkt mij zeer boeiend.

   Liked by 1 persoon

  • Ja het boek is hier binnen! Een cover die past bij een historische roman. Mooi gesealed ingepakt, keurig netje. De juiste keuze maken, hoe doe je dat? Vind dat zelf in vredestijd al heel lastig zeker voor grote levensvraagstukken, maar hoe zal dat zijn in vredestijd. Ben heel benieuwd naar het boek, een lekkere dikke pil.

   Liked by 1 persoon

  • Ik heb het boek net van mijn buurvrouw gekregen. Het boek ziet er prachtig verzorgd uit. De cover is in bruintinten uitgevoerd, past erg goed bij het thema. Ik verwacht een prachtige roman waarin de strijd van Marco over de juiste keuzes boeiend verteld word. Er komt ook romantiek in voor. Ik ben benieuwd, eerst nog een ander boek uitlezen.

   Liked by 1 persoon

  • Ik heb het boek net pas uitgepakt, het werd bezorgd toen ik net de deur uitging naar een boekpresentatie van Angelique Haak.
   Wat een groot en zwaar boek dacht ik gelijk.
   Keurig verpakt en de cover ziet er schitterend en indrukwekkend uit.
   Net de achterflap gelezen en ik verwacht een mooi en ontroerend oorlogsboek.
   ik ben benieuwd.

   Liked by 1 persoon

  • Mooie aansprekende cover met die zwart wit foto van soldaten in de oorlog. Zo te zien jonge jongens nog, die de oorlog ingestuurd worden. :/ Ik verwacht een menselijk verhaal te gaan lezen, waarin moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Zal de hoofdpersoon helemaal zwart blijken te zijn of toch witter zwart?

   Like

  •     De cover straalt een bepaalde oudheid uit. Het past bij het genre Historische roman.
   

   De militairen die zichtbaar zijn, geven een indruk waar het verhaal over zal gaan.
   De kleuren zijn somber.

   Als ik de achterflap lees, vind ik de cover passend bij het thema: oorlog.

   Ik verwacht een verhaal die mij zal raken en meetrekken in het gebeuren.
   Mijn gevoel zegt dat ik verrast zal gaan worden. Hopelijk klopt dit 😉.

   Er zijn al veel boeken verschenen over de oorlog, maar dit zullen er nooit teveel worden. Deze tragiek mag nooit vergeten worden.
   Ik kijk uit naar het verhaal!

   Like

  • Ik vind de cover erg bijzonder. Je kunt zien dat het een boek is dat over de oorlog gaat. Ik ben benieuwd waar de titel voor staat. Er zijn al veel oorlogsboeken, maar dit boek klinkt anders dan andere boeken met dit onderwerp. Ik heb super veel zin om het te gaan lezen en met zijn allen over het boek te praten. Hoe we het ervaren.

   Like

  • Allereerst bedankt voor het mooie boek Johan. Gelukkig toch nog gekomen.
   Wat me het eerst opvalt is het formaat van het boek. Best groot en zwaar. De cover is in bruine tinten gehouden met militairen op de voorgrond. Hieraan zie je eigenlijk meteen dat het om een oorlogsboek gaat. Ik vind het jammer dat de naam van de schrijver zo klein op de voorkant staat, dat had voor mij groter gemogen.
   De achterflap met zijn korte beschrijving triggert me. Heel benieuwd hoe het verhaal is van Marco Corletti. Het gegeven dat het verhaal zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelt deed het meteen voor me. Ik ben namelijk heel erg geïnteresseerd in dit onderwerp.
   Ik verwacht een spannend maar ook ontroerend en heftig. Ik heb erg veel zin om deze roman te gaan lezen.

   Like

  • Het is een dikke historische roman, die de oorlog nu eens vanuit een andere kant gaat bekijken. Door de cover met de soldaten is het duidelijk dat het over de oorlog gaat en de achterflap maakt nieuwsgierig. ik ben benieuwd om te ontdekken hoe Marco misschien veranderd is door de oorlog. Ik vraag me af of hij met zijn keuze kan leven en welke prijs hij hiervoor betaalt. Ook een nazi heeft gevoelens en ben benieuwd hoe deze echt zijn.

   Like

  • Hoi, mijn naam: Sandra Hutchison (47). Het is al weer wat jaartjes terug toen mijn dochter en ik dit blog begonnen. Nu hebben we sinds kort een heel team recensenten, waardoor we dit soort leuke acties kunnen organiseren. Ik lees graag en veel. Mijn favorieten zijn thrillers en romans, maar ik sta zeker open voor andere genres. Zo kwam ook Witter Zwart op mijn pad. Ik las en was echt onder de indruk. Toen de auteur van dit indrukwekkende oorlogsverhaal mij vroeg om een leesclub te organiseren rondom dit boek zei ik natuurlijk direct JA! En wie ben jij?

   Liked by 2 people

   • Hoi, ik ben Fany en sinds kort recensent bij dit leuke team. Deze leesclub leek me leuk om eens buiten mijn comfortzone te gaan. Ik gen gek op veel soorten genres, maar een oorlogsverhaal was iets wat ik vroeger ver van mij hield. Onverwachts las ik dan toch een boek over de oorlog en sinds toen is mijn interesse ook gegroeid. Dit genre is vaak hard toch ook hoopvol en boeiend. Voor iedereen een fijne leesclub en veel leesplezier!

    Liked by 1 persoon

  • Hallo! Mijn naam is Dayenne (30) en sinds deze zomer onderdeel van het team recensenten van In de Boekenkast. Ik lees en recenseer met veel plezier en vind het leuk om met een groep enthousiaste lezers een boek te bespreken.
   Ik lees graag romans en thrillers. Daarbij heb ik ook altijd een voorliefde voor boeken die zich tijdens de oorlog afspelen, ik ben daarom erg benieuwd naar Witter Zwart.
   Als ik even niet met mijn neus in de boeken zit kun je me in de keuken vinden. Ik houd van koken en bakken en probeer vaak nieuwe recepten. Ook ben ik graag buiten en maak ik graag een wandeling door het bos of over het strand.

   Liked by 2 people

  • Hoi Mijn naam is Anita, ook sinds deze zomer recensent voor in de Boekenkast. Over het algemeen lees ik veel thrillers maar de laatste paar jaar sta ik ook open voor andere Genres. Dit jaar heb ik heel veel romans gelezen en debuten maar ik sta eigenlijk open voor allesbehalve Horror dat is niet mijn ding. Ik heb van Cees van Rhienen de tip gekregen om dit boek te lezen maar eigenwijs als ik toen was heb ik dat niet gedaan en nu met elkaar heb ik veel zin in om het te gaan lezen. Ik wens iedereen veel plezier met het lezen van het boek en dat we met elkaar een leuke leesclub zullen hebben!

   Liked by 2 people

  • Hoi ik ben Yvonne (64) en sinds juli recensent voor In de boekenkast. Ik kom uit een echte leesfamilie. Ik lees graag romans, thrillers en waargebeurde verhalen. Horror, sf en fantasy zijn niet mijn ding. Ik heb al aan diverse leesclubs van Hebban meegedaan. Het voegt iets toe aan het lezen van een boek om de mening van anderen te zien. Andere hobby’s van mij zijn haken en lange wandelingen met onze hond maken.

   Liked by 2 people

  • Ik ben Antoinette,41 en moeder van twee tienerdochters.
   Ook ik ben recensent van dit blog.
   Wat lees ik graag, tja van alles behalve kook-en tuinierboeken.

   Debuten of onbekende auteurs trekken mij de laatste jaren meer aan. Hoe mooi is het om iets onbekends te ontdekken.

   Johan van den Ende is voor mij een onbekende, dus mijn nieuwsgierigheid is gewekt! Ik heb er zin!

   Alvast veel leesplezier allemaal.

   Liked by 2 people

  • Hoihoi. Mijn naam is Astrid Langeveld (38 jaar). Ik ben getrouwd en ik heb 2 kinderen van 10 en 13 jaar. Ik ben net als de rest hiervoor ook onderdeel van dit gezellige team. We lezen thuis allemaal en de kinderen helpen ook mee met de recensie (kinder)boeken. Ik lees alle genres. Ik houd zelfs van sf en fantasy. Ik ben erg benieuwd naar Witter Zwart. Het lijkt mij erg indrukwekkend en het boek met een leesclub lezen vind ik nog specialer, omdat je dan dieper het verhaal in gaat. Naast lezen houd ik ook van films en series kijken.

   Liked by 2 people

  • Hoi ik ben Ans Stier en lezen is een grote hobby naast puzzelen en geocachen. Mijn favoriete genres zijn thriller, fantasy en waar gebuurde verhalen (beetje afhankelijk van het onderwerp maar zeker oorlogsverhalen). Reizen doe ik graag en ik vind het ook leuk om een boek te lezen wat zich afspeelt in een land waar ik ben geweest. Ik ben gek op de natuur dus als het mooi weer is ben ik graag buiten.

   Liked by 2 people

  • Hallo, ik ben Hannie van Grol (72) en sinds enige maanden vaste recensent bij In de boekenkast. Het bevalt me prima, de mooiste boeken komen langs en ik mag heel veel lezen nu, wat echt een grote hobby is van mij. Ik houd erg van thrillers en romans, maar ook andere genres kan ik waarderen. Witter Zwart spreekt me erg aan omdat het een oorlogsboek is. Ook ben ik heel benieuwd naar deze leesclub rond dit boek.

   Liked by 2 people

  • Ik ben Dini 61 jaar en ik verslind boeken, favoriete boeken zijn thrillers maar ook een mooie roman of een biografie lees ik graag.
   Omdat dit boek mij wel aansprak heb ik mij opgegeven. Ik heb al aan de nodige leesclubs meegedaan. Hier wordt het mijn eerste dus ik ben benieuwd.
   Momenteel lees ik voor de leesclub van ThrillZone zelfs twee boeken. Ook een unicum maar het is een tweeluik dus vijf van ons mochten beide boeken lezen. Ademnood en Comeback van Belinda Aebi.
   Ik ben een snelle lezer dus hier meedoen is geen probleem.
   Lijkt mij wel fijn na twee thrillers weer een ander genre.

   Liked by 1 persoon

  • Mijn naam is Wilma, ik ben 55 jaar jong en sinds deze zomer vaste recensent bij In de Boekenkast. Ik woon in ’t Gooi in een gewoon rijtjeshuis met mijn man, mijn poezendames en een Finse laphond van een half jaar. Ik heb twee volwassen zoons die zelfstandig wonen. Lezen is mijn grote passie en geschiedenis heeft mijn interesse. Dat legt dan ook gelijk de link met deze boekenclub. Ik lees veel en eigenlijk alles wat los en vast zit. Horror en science fiction is niet echt mijn ding.

   Liked by 2 people

  • Hallo, ik ben Inge, 46 jaar en al vanaf kinds af aan dol op lezen. Mijn favoriete genre is thrillers. Heerlijk die spanning. Ook vind ik oorlogsboeken geweldig. Deze tijd mogen we niet vergeten vandaar dat ik me ook heb opgegeven. Vaak vind ik dit indrukwekkende boeken. Ik zou wel graag wat meer tijd willen om te lezen. Met m’n gezin en hond en werk kom ik soms tijd te kort. Ik hoop op een gezellige leesclub.

   Liked by 2 people

  • Hoi ik ben Silvia, 57 jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen en oma van Joost. Ik werk op een dac met verstandelijk beperkte mensen en in mijn vrije tijd ben ik een veellezer. Ik recenseer voor verschillende sites en uitgeverijen en word regelmatig ingezet als proeflezer van een manuscript. Gaaf om te doen maar het vergt ook enorm veel tijd. Ik lees het meest thrillers maar ook oorlogsboeken en sommige roman, ya en kinderboeken vind ik heerlijk om te lezen. De tweede wereldoorloog is bv een onderwerp dat me triggert en waar ik al enorm veel over gelezen heb. Fijn om weer aan een leesclub mee te mogen doen. Altijd fijn om samen een boek te bespreken.
   Ik heb er in ieder geval zin in.

   Liked by 1 persoon

  • Dag allemaal, ik ben Pierre Peeters, een 59 jarige Belg uit Bassevelde (Oost-Vlaanderen).

   Ik ben sinds kort aangesloten bij het team recensenten van In de Boekenkast. Voorheen plaatste ik o.a. recensies op hebban.nl, bol.com en goodreads.com.

   Ik lees erg graag en hou van veel genres. Vroeger las ik vooral thrillers en spannende boeken, maar de laatste jaren heb ik andere genres (her)ontdekt.

   Nu lees ik veel YA-boeken, jeugdboeken, prentenboeken en ook geregeld romans over WOI en II.

   Tijdens de voorleesweek lees ik voor aan de kinderen in de bib en op school.

   Witter Zwart trok mij onmiddellijk aan en ben echt benieuwd naar dit boek. De schrijver is mij nu nog onbekend. Ik hoop op een spannend, verhelderend en leerrijk boek en een heel leuke leesclub.

   Ik kijk er al naar uit.

   Liked by 2 people

  • Dag iedereen, ik ben Christine (58 jaar), gehuwd, moeder van drie volwassen kinderen en oma van 2 schatten van kleinkinderen. Ik lees iedere dag want een dag niet gelezen is een dag niet geleefd. Het is voor mij hier de eerste keer na een lange tijd en ik heb er enorm veel zin in

   Liked by 2 people

  • Dag lieve lezers van de leesclub Witter Zwart.

   Ik ben Johan van den Ende en heb de dikke pil geschreven die bij de meesten van jullie vandaag op de deurmat is gevallen. Als ik niet schrijf ben ik zelfstandig ondernemer die een zeilmakerij runt. Ik ben 50 jaar, getrouwd met Joanne en heb een dochter van 23 en een stiefzoon van 27.

   Witter Zwart.
   Ik ben met dit boek begonnen in de zomer van 2012, op het strand in Turkije, Ik had alle meegezeulde boeken al gelezen en voelde hoe het verhaal dat ik al zo lang met mee had gedragen op dat moment zich steeds sterker naar voren drukte. Op een ochtend zei ik daarom tegen Joanne: ‘Ik ga een boek schrijven, laten we een blocnote en pennen kopen.’
   Het moest over Italië gaan, iets met aristocratie en zeker over de oorlog. Twee personages doemden als eerst heel sterk bij mij op in een scene die ik ooit wel heb gescheven maar die het boek nooit heeft gehaald. Ik zal in een later stadium nog wel vertellen wie die twee personages waren.Geschreven scenes die het boek niet hebben gehaald; daar zijn er heel veel van. Het boek telt nu 464 pagina’s, maar er zijn er naar schatting wel 2000 geschreven. Marco kwam als personage langzaam tot ontwikkeling, ik denk dat hij volledig voor mij in beeld was in 2015 en vanaf dat moment werd hij mijn onbetwiste hoofdpersoon en kreeg het verhaal de vaart die het voor mij nodig had om tot wasdom te komen. Joanne is van meet af aan mijn eerste lezer en beoordelaar geweest en het is dan ook mede dankzij haar onaflatende constructief kirtische oordeel dat Witter Zwart de roman is geworden die jullie nu gaan lezen: een boek dat van diep onder mijn huid op het papier is geslopen.

   Ik heb veel zin in de leesclub en wens jullie met mijn roman en met elkaar een aantal top weken! Ik volg al jullie posts en zal alle vragen met plezier beantwoorden! Ook zal ik af en toe wat bijzondere achtergonden met jullie delen die voor slechts weinigen bekend zijn.

   Hartelijke groet,
   Johan

   Liked by 2 people

  • Leuk Johan om kennis te maken met je. Fijn om al wat achtergrond informatie te lezen. Ik ben nieuwsgierig naar je boek, maar ik moet eerst nog een ander boek uitlezen.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.