Leesclub De Achtbaantester


Dit keer gaan we met de leesclub van In de Boekenkast aan de slag met het boek De achtbaantester.

Waar gaat het boek over?
Herman van Dusselen is ‘een beetje anders’. Althans, dat zeggen de mensen om hem heen. Herman speelt met knikkers, maakt het huis grondig schoon en houdt zich vast aan wat hij kent. Pijnlijke herinneringen aan vroeger duwt hij weg.
Dat verandert als hij in een pretpark Jeanette ontmoet. De liefde voor de flamboyante suikerspinnenverkoopster drijft hem uit zijn comfortzone en legt oude wonden bloot. Voor het eerst wordt Herman uitgedaagd de wereld buiten zijn vertrouwde knikkerkamer te ontdekken. Waagt Herman zich aan het leven, of blijft hij zich krampachtig vasthouden aan het verleden?
De hartverwarmende en ontroerende roman De achtbaantester is een tragikomisch verhaal over rouwverwerking, anders zijn en loslaten. Klik hier voor een leesfragment.

Spreekt dit boek je aan, ben je een vlotte en enthousiaste lezer dan zijn we op zoek naar jou. We hebben plek voor zes lezers. Alle zes krijgen van Uitgeverij Orlando een exemplaar van De achtbaantester.
Daar verwacht de uitgever natuurlijk wel iets voor terug.

1.Ten eerste moet je een Facebookaccount hebben, omdat we daar gaan praten over het boek (geen spoilers).
2.Je promoot het boek zoveel mogelijk via social media met de #deachtbaantester @OrlandoUitgever @indeboekenkast
3.Daarnaast verwachten we een recensie van je die je zelf t.z.t. hier op de blog mag plaatsen.

In ruil voor een papieren exemplaar verwachten we dus een actieve deelname. Zet jij je in voor de leesclub dan maak je een volgende keer een grotere kans op een leesclubexemplaar. 

Wil je meelezen met een eigen exemplaar? Meld je dan even aan op de Facebookpagina Leesclub in de Boekenkast

De deelnemers:
Hannie van Grol | Dayenne Wamsteeker | Devika van Steeg | Jolanda Kalkman | Heleen van der Velde | Maïté Gardin (Het boekenrijk) | Marieke da Conceicao 

43 reacties

 1. Vraag 3:
  a. Welk beeld krijg je van de hoofdpersoon en vind je dat hij een ontwikkeling doormaakt? Geef zonder te spoileren een argument dat je mening weergeeft.
  b. Hoe vind je dat de andere personages beschreven worden? Spelen ze een belangrijke rol of zie je ze meer als figuranten?

  Like

 2. Vraag 2.
  a. Wat vind je van de schrijfstijl? Kun je uitleggen waarom je dat vindt?
  b. Noteer een citaat dat je mening onderschrijft.

  Like

  • De schrijver heeft het verhaal zo geschreven, dat je als lezer helemaal in het hoofd van een autist kruipt. Althans dat gevoel kreeg ik tijdens het lezen.
   Herman houd van structuur en wanneer hij zijn structuur wegvalt door een gebeurtenis, raakt hij in paniek. Door middel van herhalingen in zijn hoofd vind hij zijn zekerheid weer terug.

   Citaat:
   Nog even en hij moet de deur uit, naar de afspraak. Ademen gaat lastig. Iemand of iets knijpt zijn keel samen.
   “Picasso spikkel kattenoog kip vlaflip confetti parel zon oliebonk draak milkshake kanarie smurf jupiter galaxy. Je bent gewoon bang, Herman. Schijterd!” Hij petst zichzelf in zijn gezicht, stampt hard op de grond en loopt naar de badkamer om zich op te frissen. (blz158)

   Like

  • Ik heb enorm genoten van de schrijfstijl en het taalgebruik en ben op een gegeven moment citaten bij gaan houden. De schrijfstijl is ook wel afwisselend. Als Herman iets meemaakt of terughaalt in zijn geheugen dan is het meer beschrijvend en vloeiendere, langere zinnen. Als het gaat om zijn gedachten of ‘wijsheden’ dan vind ik dat wat meer staccato, soms korte kreten en kortere zinnen, maar vaak heel origineel gevonden. Er is wel sprake van actief taalgebruik. Je blijft daarmee dichter bij wat er gebeurt en bij de persoon. Het is alsof je letterlijk het hoofd (dus denken) van Hermann volgt.

   ‘Wat eens het naaikamertje van zijn moeder was, met de dure Singer-naaimachine, is nu zijn favoriete kamer. De oude draagkoffer van de Singer doet dienst als opbergplek. De naaimachine zelf is allang overleden, net als zijn moeder.
   Daar gaat hij weer. Singer, mam, dood.” (p.17)

   Like

  • a. De schrijfstijl wisselt heel vaak, van verhalend naar korte zinnen. Dan voel je dat Herman aan het woord is of met zijn gedachten stoeit. Hoewel de schrijfstijl steeds wisselt, doet het geheel niet chaotisch aan. Het boek is prettig om te lezen.
   b. De opsommingen zijn door anderen al genoemd, wel heel opvallend voor hoe Herman in zijn hoofd bezig is om weer orde te scheppen in zijn chaos. Ook de keer dat hij in zijn hoofd vast oefent wat hij tegen Jeanette zal zeggen:
   “Hij knipoogt naar het bolletje wol. Het is meer alsof er een vlieg in zijn oog zit. Die Hulk met rookworst bij de fotobalie deed het achteloos. Zo’n man knipoogt vast elke dag. Afgelikte boterham. Of zeg je dat alleen over vrouwen? Afgelikte rookworst dan.” (Blz. 139)

   Like

  • a. Ik vind het een heel fijne schrijfstijl. Je volgt het stemmetje in het hoofd van Herman waardoor het makkelijk is met hem mee te leven. Wat voor mij ook opvalt is dat heel wat hoofdstukken eindigen met bijzonder mooie zinnen en doen vaak wat denken aan de tegeltjes met spreuken waar zijn moeder zo van hield. Hieronder enkele zinnen die dat laatste illustreren.
   b. “Ademhalen is de sleutel. Als je dat niet meer doet, is alles verloren. Adem is leven” p. 61
   “Verdriet is een vlek. Je kunt hem negeren, je kunt hem zachtjes deppen, maar wat je ook doet: je moet er nooit in wrijven.” p. 50

   Like

   • Zo had ik het nog niet bekeken. Maar ik heb het even terug gelezen/bekeken en je hebt gelijk! Mooi gezien. Dit zou wel een vraag zijn die je aan de schrijfster kan voorleggen of ze dat ook zo bedoelt heeft.

    Like

  • A. De schrijfstijl is erg wennen. Doordat Herman licht autistisch is, is de schrijfstijl erg uniek. Er zijn vele opsommingen, maar dit stoort niet in het verhaal.
   Persoonlijk vond ik een paar dingen apart, maar deze worden gelukkig later wel toegelicht en duidelijk. Herman zijn autisme komt goed naar voren. Ik vind het erg knap van Olthoff dat zij zo’n vlot verhaal heeft weten te schrijven dat duidelijk Herman zijn gedachtes weergeeft.

   B.
   Herman zijn autisme komt goed in het verhaal naar voren. Zo kan Herman moeilijk keuzes maken (citaat 1) en vind hij het lastig om zijn emoties te uiten (citaat 2). Ik denk dat ieder zich wel eens in deze situaties herkend, maar voor Herman lijkt het toch net iets lastiger te zijn en dit komt naar mijn mening goed naar voren in het verhaal.

   Zeg iets, zeg dan iets… Smurfen, My Little Pony, regenboogsuikerspin. Nee. Zeg iets moois! Zeg iets wat ze nooit vergeet. Hij plast bijna in zijn broek. Doe het! ‘Hou jij ook zo van knikkeren?’ (P. 32)

   ‘Ja. Ja goed.’ Huichelaar. Kilo Uniform Tango was een betere reactie geweest. Het gaat kut, Anja. Ik wil met iemand praten, maar ik weet niet hoe. Help me. Zie me. (P. 84)

   Like

  • A. In het begin moest ik wennen aan de schrijfstijl van de auteur, maar ik vind het wel goed gekozen. Je kruipt helemaal in het hoofd van Herman en dat is zeer boeiend. Je merkt als lezer wanneer hij in goede doen is, hij praat/denkt dan in mooie volledige zinnen en op andere momenten – meestal wanneer hij van slag is – gaan zijn gedachten snel en zijn de zinnen kort. Dit past goed bij hoofdpersonage Herman en komt daardoor realistisch over. De afwisseling tussen lange en korte zinnen leest ook prettig en afwisselend.
   B. “Mensen die op hun gemak zijn met zichzelf, zijn het fijnst om bij te zijn. Dan hoef je niet zo over jezelf na te denken. Zó wil hij zijn. Herman, de man met wie je thuis kunt komen. Een man van staal. Superman, maar dan van vlees en bloed, Made in Holland. Vergeet Clark Kent, hier is Herman.” pagina 88

   Like

 3. Vraag 1:
  (graag beantwoorden voordat jet het boek gaat lezen)

  a. Wat zijn je verwachtingen van het boek?
  b. Wat vind je van de cover (voor- en achterflap)
  c. wat roept de titel bij je op?

  Graag alle antwoorden met toelichting.

  Like

  • A. Ik verwacht een verhaal met sterke personages die goed zijn uitgewerkt. Daarnaast verwacht ik door het pretpark een grote en belangrijke rol heeft in het verhaal.

   B. De cover vind ik erg bijpassend bij de titel en daarnaast vind ik de kleuren van de achtbaan erg mooi tegenover de blauwe lucht. De kleuren van de tekst staan goed in contrast met het blauw en komen hierdoor ook goed naar voren. Op de achterkant is een klein stukje achtbaan te zien, en ik hoop dat deze ook doorloopt over de zijkant. Zodat de voor-, zij- en achterkant een mooi geheel worden.

   C. De titel doet me denken aan het word moed. Om als eerste een achtbaan te testen heb je moed nodig. Op de achterflap is te lezen dat Herman zijn angsten uit het verleden moet verwerken voor de liefde, dit vereist ook moed en ik denk dat de titel hierop gaat slaan.

   Like

  • A. Ik heb genoten van boeken zoals het Rosie project. Daar moest ik aan denken toen ik deze samenvatting las en daarom wekte het mijn nieuwsgierigheid en interesse naar dit boek.

   B. De cover past bij de titel en ik denk dat het grootste deel van het verhaal rondom een achtbaan zal plaatsvinden. In een boekhandel zal ik het boek alleen niet gelijk oppakken, alleen afgaand op de cover.

   C. Ik denk dat de hoofdpersoon zijn knikkerbanen inlevert en achtbanen gaat uittesten.

   Like

  • a. Wat zijn je verwachtingen van het boek?
   Op de achterzijde van het boek staat hartverwarmend en ontroerend. De korte inhoud klinkt alvast heel mooi en ik ben nieuwsgierig hoe het verhaal zal verlopen en hoe de hoofdpersoon zal ‘neergezet’ worden. Ik verwacht dat de personages goed uitgewerkt worden.

   b. Wat vind je van de cover (voor- en achterflap)
   De cover en de titel passen heel goed bij elkaar. Er is een achtbaan te zien. Ik vind de cover uiteindelijk wel mooi maar zou het boek niet onmiddellijk kopen na de titel te zien maar toen ik de achterflap las, dacht ik meteen dat dit wel een mooi verhaal zou zijn. En dan past de voorflap er wel heel goed bij. Verder is alles redelijk ‘simpel’ en rustig gehouden. Dit vind ik positief.

   c. wat roept de titel bij je op?
   Uit de titel blijkt dat het om iemand gaat die ‘achtbanen gaat testen’. Zelf ben ik een pretparkliefhebber dus dat gedeelte spreekt me ook wel aan.

   Like

  • A. Ik verwacht zoals op de achterflap vermeld staat, een hartverwarmend en ontroerend boek. En zeker als de hoofdpersoon ‘een beetje apart’ is. Hoe houdt hij zich staande in zijn omgeving?
   B. De cover ziet er heel kleurrijk en vrolijk uit. In de boekwinkel zou ik het boek niet zo gauw oppakken, maar met de korte inhoud erbij ben ik toch wel geïnteresseerd.
   C. In eerste instantie denk ik aan iemand die achtbanen test op veiligheid, spanning e.d., maar waarschijnlijk is er een verband met knikkerbanen. Die hebben soms ook zo’n ingewikkelde constructie. Ik ben benieuwd!

   Like

  • a. Bij de beschrijving moest ik een beetje denken aan het Rosie project. Ik verwacht dus eigenlijk iets soortgelijks, als het gaat om het verhaal; een personages die anders is dan gemiddeld, iemand waarbij je een meelevend gevoel krijgt, een ontmoeting die alles aan het schuiven kan brengen en de worsteling of hij dat aandurft en zo ja, hoe dan. Wat ik wel origineel vind is een knikkerkamer en een pretpark. En ik moest denken aan Jelle, die het nieuws haalde met zijn knikkerbanen. Ik ben wel benieuwd hoe deze schrijfster schrijft. Ze heeft wel schrijfervaring maar schrijft normaal gesproken met een heel ander doel

   b.De voorkant past bij de titel; een achtbaan, waarop je normaal gesproken karretjes ziet rijden die snel gaan en bij deze baan zelfs ondersteboven. Wordt dat een achtbaan waar de hoofdpersoon zich op blind staart of durft hij in het karretje te stappen? De achterflap is veel tekst. Daarvan vind ik alleen de omschrijving van het verhaal en over de schrijfster relevant. De quotes zeggen me minder (ook omdat ik de namen niet allen ken) en vind ik vaak balast.

   c.De titel suggereert dat het gaat over iemand die allerlei achtbanen uitprobeert. Dat lees ik niet terug in de info op de achterflap. Het suggereert juist dat het over iemand gaat die juist niets nieuws aandurft. Ik ben wel benieuwd wat hij in het pretpark doet. Op dat moment heeft hij toch maar zijn knikkerkamer verlaten. Ik kan me ook voorstellen dat hij kijkend naar achtbanen inspiratie voor knikkerbanen krijgt.

   Ik ben benieuwd………

   Like

  • a. Ik volg Nancy Olthoff al even via instagram en dat lijkt me een heel toffe dame. De korte inhoud van het boek klonk me heel erg veelbelovend bij het nalezen van de voorjaars/zomerbrochure van Orlando, waardoor het boek al even op mijn leeslijstje stond. Ik heb hoge verwachtingen van dit boek want was fan van Ik ben Eleanor Oliphant en Groter dan ons. Dit lijkt me een boek dat een beetje in dezelfde stijl/lijn ligt.
   b. De cover springt onmiddellijk in het oog door het kleurrijke ontwerp. Alleen weet ik niet of ik het boek in de boekhandel zou oppikken als ik er vooraf niets over zou gelezen hebben. Ik ben persoonlijk meer fan van rustigere covers.
   c. Bij de titel vraag ik me af hoe een man als Herman, die zo van netheid en zekerheid houdt zich kan vereenzelvigen met een functie als achtbaantester. Het maakt me alvast benieuwd om te beginnen lezen.

   Like

   • De twee boeken die je noemt, ken ik niet. Ik hou ze in de gaten. Ja, ik ben ook benieuwd naar de figuur van Herman. De hoofdpersoon in Het Rosie Project vond ik heel interessant, maar of ze met elkaar te vergelijken zijn….

    Like

  • Het was voor mij een kleine verrassing dat ik mee mocht doen, maar des te leuker!

   a. Wat zijn je verwachtingen van het boek?
   Ik zie het al een paar keer voorbij komen, maar ik moest bij de achterflaptekst ook denken aan Rosie Project. Ik vond dit een heerlijk boek en hoop dat de Achtbaantester een soortgelijk boek is. Tragikomisch met interessante thema’s zoals rouwverwerking, anders zijn en loslaten. Ik ben ook erg benieuwd naar de hoofdpersonages.
   b. Wat vind je van de cover (voor- en achterflap)
   De cover is kleurrijk en vrolijk en daarmee aantrekkelijk. Ik zou dit boek zeker even oppakken in de boekwinkel. De achterflaptekst maakt nieuwsgierig naar de inhoud van het boek.
   c. wat roept de titel bij je op?
   Bij een achtbaan moet ik denken aan een roerig bestaan en veel emoties (zowel positief als negatief) en dat lijkt me passend bij het verhaal. Daarnaast vind ik het ook wel komisch klinken.

   Like

 4. Welkom allemaal bij de leesclub van De achtbaantester.
  Ik ben Hannie van Grol, vaste recensent bij In de boekenkast. Ik ben getrouwd, vier dochters, vier kleindochters en twee kleinzoontjes. Mijn grote hobby is lezen. Ik hou van verschillende genres, maar lees liever geen horror, fantasy en science fiction. Ik ben heel erg benieuwd naar dit boek en de leesclub. Door er samen over te discussiëren krijg je toch een beter beeld en ontdek je dingen die je misschien zelf niet gezien had. Als iedereen het boek binnen heeft, gaan we starten met de eerste vraag. Geef tijdens het lezen ook even aan waar je ongeveer bent en wanneer het boek uit is. Hebben jullie aan twee weken genoeg?

  Like

  • Twee weken zou voor mij moeten lukken.
   Ik ben Devika, vaste recensent bij Indeboekenkast en ik heb samen met mijn moeder (Antoinette van Steeg, ook recensent hier) een bookstagram. Ik ben 17 jaar oud en ben momenteel eerstejaarsstudent biologie en medisch laboratoriumonderzoek. Mijn hobby’s zijn spelen met de honden en natuurlijk lezen. mijn favoriete genre is YA met een tintje romantiek of fantasy, maar ik vind eigenlijk bijna elk genre leuk om te lezen. Ik ben erg benieuwd naar het boek en de leesclub.

   Like

  • Hallo, ik ben Marieke da Conceicao en ben 35 jaar oud. Ik ben gehuwd, heb 2 zoontjes en woon in Belgie. Ik lees veel en graag. Ik lees allerlei verschillende genres, maar fantasy en SF lees ik het minst. Ik ben ook actief op instagram en deel daar vooral mijn liefde voor boeken. Ik heb het boek net ontvangen en voor mij is twee weken zeker voldoende!

   Like

  • Ik ben Jolanda en een echte boekenwurm!
   Samen met mijn dochter en zoon zet ik mij in voor kinderzwerfboek, een organisatie de probeert kinderboeken beschikbaar te stellen aan alle kinderen. Omdat lezen zo belangrijk is voor alle kinderen!
   Verder lees ik heel graag romans, oorlogromans, maar ook lees ook heel veel kinderboeken (voor).
   Regelmatig schrijf ik recensies en af en toe doe ik mee aan een leesclub.Zoals nu! Ik heb er veel zin in en ik ben erg benieuwd naar het boek.
   Veel leesplezier allemaal!

   Like

  • Hallo allen, ik ben Heleen, getrouwd en heb 3 jongens (jongste is 18). Sinds de jongens groter zijn heb ik mijn hobby van vroeger weer opgepakt: lezen. Ik lees verschillende genres (alleen geen horror en non-fictie) en vind leesclubs leuk om mee te doen omdat dat mijn plezier en beleving bij een boek vergroot. Ik werk bijna full-time, dus het lezen gebeurt altijd in de weekenden. Twee weken gaat me vast lukken.

   Like

  • Hoi, ik ben Dayenne, ook één van de vaste recensenten van In de Boekenkast. Ik ben 32 jaar, getrouwd en heb twee kinderen, een zoon en een dochter. Ik ben gek op lezen en lees voornamelijk romans, thrillers en feelgood. Ook vind ik het leuk om prentenboeken te lezen met mijn kinderen. Andere hobby’s zijn koken en bakken en heerlijk wandelen door de bossen of over het strand.

   Like

  • Twee weken lukt zeker voor mij. Ik ben Maïté en ben in november 2019 gestart met de boekenblog Het Boekenrijk (op instagram, Facebook en wordpress site). Ik lees hoofdzakelijk romans en jeugdboeken. Daarbovenop ben ik mama van twee puberzonen en werk ik als HR medewerker voor een scholengemeenschap.

   Like

 5. Wat leuk dat ik mag deelnemen aan deze leesclub. Ik heb al een erg goede recensie over dit boek gelezen wat me heel erg benieuwd maakte naar dit boek. Hij klinkt alvast erg mooi. Zelf ben ik vooral actief op instagram (instagram.com/marieke_leest) en zal er zeker promo rond maken.

  Like

 6. Dat klinkt goed! Ik ben een snelle lezer, een actieve lezer ook als het gaat om het plaatsen van berichten rondom boeken en dit lijkt een zeer interessant boek (ook omdat eerdere boeken via deze uitgever mijn heel goed bevielen!)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.