Het oververhitte leesclubcafé 3


Welkom in het leesclubcafé rondom de feelgood-thriller Oververhit. Hier kan je je mening kwijt en de antwoorden op de gestelde vragen.

Lezen moet leuk zijn, laat je niet opjagen, maar lees gewoon relaxt in je eigen tempo. Het is geen verhitte wedstrijd. Het is hier al warm genoeg.
Streef er wel naar het boek binnen vier weken uit te hebben, het is geen dik boek dus dat moet lukken. Daarna zal het café langzaam zijn deuren sluiten en we zijn natuurlijk reuze benieuwd naar je antwoorden en je mening over dit debuut van Inge Spaan.

Plaats je antwoord direct onder de gestelde vraag hieronder in een reactie. open geen nieuwe reactie. Behalve als je zelf een vraag wil stellen over het boek aan de andere deelnemers van de leesclub, dat mag ook!

Inmiddels heb je het boek uit. Zo niet wacht dan nog even met het beantwoorden van de vragen. De antwoorden kunnen spoilers bevatten.

7. Ontwikkelden de hoofdpersonages zich voldoende? Wie is je favoriet en waarom?

8. Past de titel bij de inhoud van het verhaal? Waarom wel/niet?

9. Past het genre Feelgood-thriller bij dit boek? Waarom wel/niet?

10. Zou je meer van deze auteur willen lezen?

11. Zijn je verwachtingen rondom dit boek uitgekomen?

12. Zijn er vragen die je (naar aanleiding van dit boek) aan de auteur zou willen stellen?

23 reacties

 1. Zijn er vragen die je (naar aanleiding van dit boek) aan de auteur zou willen stellen?
  Hallo Inge,
  Bedankt dat ik je boek mocht lezen.
  Mijn vragen:
  Is het boek waargebeurd?
  Bestaan de diverse karakters echt in jouw omgeving?
  Raak jij helemaal verweven met je personages en vind je het moeilijk om ze los te laten?
  Komt er een vervolg?

  Like

  • Hoi Jitske, leuke vragen heb je! Het verhaal is niet waargebeurd en heb ik helemaal verzonnen. Ik kwam op het idee toen ik zelf in een saunacomplex was en daar zag dat er sauna’s zijn waarbij de toegangsdeur op slot kan. Dat verbaasde mij en ik begon te bedenken wat er zou kunnen gebeuren als een sauna op slot wordt gedaan met het (onterechte) idee dat er niemand binnen is.
   De karakters bestaan niet 1 op 1 in mijn omgeving. Wel zijn ze een beetje een mix van personen uit mijn omgeving. Dan heb ik bijvoorbeeld 3 mensen die ik ken, die ik samenvoeg tot Marith omdat ze alledrie eigenschappen hebben die ik Marith heb gegeven.
   Tijdens het schrijven raak ik inderdaad gehecht aan mijn personages en lijken ze ook echt te bestaan!
   Op dit moment denk ik niet dat er een vervolg komt, want ik schrijf nu aan een tweede thriller en die staat helemaal los van Oververhit. Gisteren was er iets met de instellingen van mijn printer aan de hand en ik kreeg dat zelf niet goed voor elkaar. Toen dacht ik serieus: ik moet Leendert even vragen. Daar moest ik wel om lachen, want Leendert is een personage uit mijn tweede thriller, die echt heel veel weet van computers, maar dus (helaas) niet echt bestaat. Mijn tweede thriller verschijnt volgend jaar bij LetterRijn als het goed is!
   Groetjes, Inge

   Like

 2. Zijn je verwachtingen rondom dit boek uitgekomen?
  Mijn verwachtingen zijnuitgekomen:
  Beeldend sterk geschreven.
  Goede spanningsopbouw.
  Het verhaal vertelt vanuit verschillende personen.
  Genoeg achtergrond informatie over waarom de personen in het boek zo handel en zoals ze doen.
  Ik raakte langzamerhand oververhit en vond het erg jammer dat het boek uit was.

  Like

 3. Zou je meer van deze auteur willen lezen?
  Dit verhaal sprak mij enorm aan doirdatikde karakters goeduitgeduept vond. Telkens een apart hoofdstukken naam van diegene erboven.
  De zinderende steeds spannender stukken van de anonieme stalker maakt een dat ik verder las en meepuzzelde.
  Het einde waarin alles samenkomt in een explosie van gebeurtenissen.
  Het duistere einde wat voor mij naar een vervolg smaakt.
  Ik wil zeker meer van Inge Spaan lezen.

  Like

 4. Past het genre Feelgood-thriller bij dit boek? Waarom wel/niet?
  De benaming feelgoodthriller vind ik misplaatst. In dit boek vind zich vreemdgaan, bedreiging, stalking, vrijheidsberoving, fysiek geweld, poging tot moord veelvuldiger plaats dan de liefde en romantiek. De benaming thriller dekt de lading beter.

  Like

 5. Past de titel bij de inhoud van het verhaal? Waarom wel/niet?
  De titel past bij het verhaal.
  Omdat de stalker telkens kwader wordt op het slachtoffer en een kookpunt bereikt.
  Vrouw van Bastiaan die als ze achter zijn slippertje komt erg venijnig en kwaad is. Teleurgesteld als ze zwanger is van hem en hij dat nog niet weet. Ze dar niet samen kunnen delen als hij voor Jolijn kiest. Haar kwaadheid bouwt zich op borrelt onderhuids en komt tot een oververhit niveau.
  Oververhit ook omdat het veelvuldig over het beautycentre gaat met een sauna waar de hitte opgehoogd wordt. De massages die als enorm heet kunnen worden ervaren. Kortom goede titel.

  Like

 6. Ontwikkelden de hoofdpersonages zich voldoende? Wie is je favoriet en waarom?
  De hoofdpersonages ontwikkelen zich goed.
  Mijn favoriet is Jolijn.
  Waarom?
  Sprankelend, onbevangen, maar ook de wil om niet afhankelijk te zijn van een getrouwde man als minnaar. Durft zelfstandig op zoek te gaan naar haar stalker met behulp van vriendin Marith.

  Like

 7. Ontwikkelden de hoofdpersonages zich voldoende? Wie is je favoriet en waarom?

  De personages ontwikkelde zich voor mij redelijk. Gedurende het verhaal leren we ze steeds een beetje beter leren kennen, maar voor mij had het meer mogen zijn. Een favoriet heb ik niet.

  Past de titel bij de inhoud van het verhaal? Waarom wel/niet?
  Ja, al had ik voor het lezen een totaal andere verwachting van het verhaal op basis van de titel. Spaan zorgt ervoor dat er een paar oververhitte gebeurtenissen in het verhaal voorkomen.
  Past het genre Feelgood-thriller bij dit boek? Waarom wel/niet?
  Nee, dat vind ik niet. Het is meer een spannend verhaal, maar zeker geen feelgood of thriller. Wat mij betreft is het genre dan ook niet passend zoals het op de cover doet vermoeden.
  Zou je meer van deze auteur willen lezen?
  Jazeker. Spaan heeft een prettige opbouwende schrijfstijl. Voor een debuut is Oververhit zeker niet slecht. Ik ben wel benieuwd welke ideeën voor verhalen Spaan nog wil toevertrouwen op papier
  Zijn je verwachtingen rondom dit boek uitgekomen?
  Niet helemaal. Ik had meer romantiek verwacht in het verhaal. Het is nu vooral een spannend verhaal. Maar voor een debuut vind ik het zeker geen slecht boek.
  Zijn er vragen die je (naar aanleiding van dit boek) aan de auteur zou willen stellen?
  Over welk(e) thema (‘s) zou je nog een boek willen schrijven?

  Like

  • Hoi Antoinette, ik heb niet zozeer specifieke thema’s waarover ik een boek zou willen schrijven. Ik heb wel verschillende ideeën hoor voor nieuwe verhalen, maar dat is dan soms een bepaalde locatie waarvan ik denk: dat kan mooi een rol in een thriller spelen (zoals ik dat bij Oververhit bij de sauna had). Ik schrijf nu aan een 2e thriller en daarbij is een bepaald spel heel belangrijk. En daarna heb ik ook nog een idee voor een thriller op een camping 🙂
   Groetjes, Inge

   Like

 8. Vraag 7. Ontwikkelden de hoofdpersonages zich voldoende? Wie is je favoriet en waarom?

  Zeker wel. O.a. de ontwikkeling van de personages van Jolijn en Marith werden heel goed uitgediept. Niet van iedereen, maar dat was volgens mij ook niet nodig. Je kreeg voldoende informatie.

  Mijn favoriet personage is Marith. Een goede vriendin die je helpt en waar je op kan rekenen. Ook al wordt dit niet altijd naar waarde geschat door Jolijn. Wie wil niet zulke vriendin in haar leven hebben ?
  En Marith is ook eerlijk in haar mening tegenover Jolijn bv. De relatie met Bastiaan ziet ze niet zitten, en daar komt ze eerlijk voor uit. Ze zegt het haar vriendin dan ook.

  Vraag 8. Past de titel bij de inhoud van het verhaal? Waarom wel/niet?

  Ja. Sommige personages kunnen soms oververhit reageren. Bv. Suzanne, Bastiaan…
  De laatste scène in de bergsauna was letterlijk oververhit.

  Vraag 9. Past het genre Feelgood? Waarom wel/niet?

  Ja. Er is niet alleen spanning, maar ook een vleugje romantiek in het verhaal. Mooie vriendschappen zoals tussen Marith en Jolijn. De vader/dochter relatie van Marith en haar vader. De relatie van Jolijn en Bastiaan. Soms aan en uit. Het einde is nu nog goed, maar wie weet, komt er toch nog een vervolg ? Maar is het voor mij nog feelgood.

  Vraag 10. Zou je meer van deze auteur willen lezen ?

  Zeker weten. Boeiend verhaal.
  Leuke schrijfstijl.
  Ik ga zeker de boeken van Inge Spaan mee opvolgen.

  Vraag 11. Verwachtingen uitgekomen?

  Volmondig ja.
  Rustige opbouw van de spanning — ja
  Onverwachte plottwist — ja
  Verhaal dat me weet te boeien zodat ik tot het einde blijf lezen — ja

  Vraag12. Vragen aan de auteur.

  Hoe kom je aan de onderwerpen van je boeken ?
  Is het allemaal fantasie of iets dat je ziet of meemaakt ?

  Denk je dat er in ieder persoon een schrijver schuilt ?

  Persoonlijk denk ik niet dat iedereen kan schrijven, maar misschien wel dat iedereen iets wil vertellen, maar niet de juiste woorden kan vinden.
  Is het iets dat je kan leren of moet je het al in je bloed hebben zitten ?

  Like

  • Hoi Brigitte,

   Onderwerpen om over te schrijven komen eigenlijk heel spontaan, vaak is het iets wat je ziet of meemaakt, waarvan je denk: daar kan ik een verhaal bij verzinnen! En dan vormt zo’n idee zich vanzelf langzaam in je hoofd, bij mij vaak onder het hardlopen of als ik de honden uitlaat. Zelf ga ik graag naar de sauna en toen ik daar zag dat de toegangsdeur van de sauna op slot kon, vond ik dat best bijzonder. Je zou hem maar op slot met het idee dat er niemand binnen is, en dat dat niet zo blijkt te zijn! De verhalen die ik schrijf zijn helemaal fantasie!

   Of er in iedereen een schrijver schuilt… ik denk dat het wel makkelijk is als er al wat “in je bloed zit” zoals jij het zegt, maar je kunt zeker veel leren! Ik heb zelf een opleiding aan de schrijversacademie gedaan en werk sinds vorig jaar als schrijfcoach (voor o.a. de Thrilleracademie). Ik heb dus bij mezelf en ook bij de mensen die ik begeleid gezien, wat een schrijfopleiding of schrijfbegeleiding kan doen. Het allerbelangrijkst is denk ik dat je een (interessant/spannend/grappig/etc) verhaal kunt verzinnen!

   Groetjes, Inge

   Like

 9. Er zit zeker ontwikkeling in de hoofdpersonen maar geen grote ontwikkelingen. Dat was ook niet nodig in dit boek. Ik heb niet echt de voorkeur voor een persoon, maar ik moet kiezen is dat Marith. Zij is een echte vriendin door dik en dun.
  De titel past bij de plot van het verhaal oververhit in de sauna. Feelgood is voor mij lekker makkelijk te lezen en een thriller in het feelgood genre doet er een schepje spanning bij. Nu liefde, drama en makkelijk lezen zit er genoeg in. Voorspelbaarheid waar ik een hekel aan heb in het feelgood genre viel heel erg mee en dat is fijn voor een spannend verhaal. Toch waren er wel duidelijk clichés aanwezig (zoals meestal ook bij een feelgood); de buitenechtelijke relatie, jaloezie en dergelijk maar paste goed bij het verhaal. Dus feelgoed thriller pas goed bij de omschrijving van het boek. De spanning en twists waren een leuke toevoeging.
  Mijn verwachtingen zijn dan ook zeker uitgekomen, het was een eenvoudig te lezen boek met voldoende romantiek en spanning.
  Ik zal zeker een volgend boek van haar willen lezen als het thema me aanspreekt.

  Vraag: Heb je zelf schrijnende situaties meegemaakt omtrent orgaandonatie of is dat alleen van het nieuws?

  Like

  • Ik heb zelf (gelukkig) niet een dergelijke situatie meegemaakt! Ik heb wel familie die op de pathologie werkt en mij heeft uitgelegd hoe het er daar aan toe gaat, maar het verhaal is geheel fictief en niet gebaseerd op een waargebeurde situatie.
   Groetjes, Inge

   Like

 10. Ontwikkelden de hoofdpersonages zich voldoende? Wie is je favoriet en waarom? De hoofdpersonages ontwikkelden zich goed genoeg voor nu en mijn favoriet is Marith die een echte vriendin blijkt te zijn die altijd klaar staat voor Jolijn.

  Past de titel bij de inhoud van het verhaal? Waarom wel/niet? Ja dit past zeker bij het verhaal omdat het grootste gedeelte zich in de sauna afspeelt. Er waren meerdere voorvallen in het boek die oververhit waren en zeker het laatste voorval in de Bergsauna.
  Past het genre Feelgood-thriller bij dit boek? Waarom wel/niet? Nee niet Feelgood, daar verwacht ik toch heel iets anders bij dan de spanningen die in dit boek elke keer aanwezig waren.
  Zou je meer van deze auteur willen lezen? Ja ik zal zeker meer willen lezen, omdat je bij dit boek zelf beetje kon puzzelen en pas bij het eind je de clou ontdekte.
  Zijn je verwachtingen rondom dit boek uitgekomen? Niet dat het een feelgood was, maar wel de spanning en je werd ook op het verkeerde been gezet.
  Zijn er vragen die je (naar aanleiding van dit boek) aan de auteur zou willen stellen? Ga je zelf ook naar de sauna?

  Like

  • Hoi Gerda, ik ga inderdaad zelf ook graag naar de sauna! Het verbaasde mij toen ik daar zag dat er een slot op de toegangsdeur van een sauna zat. Ik dacht: het zal je maar gebeuren… Dat was de aanleiding voor een idee om een verhaal te schrijven dat zich o.a. op een saunacomplex afspeelt! Groet, Inge

   Like

 11. De personages ontwikkelden zich goed maar ik vond dat Suzanne wat scherper had kunnen zijn maar dat is heel persoonlijk.
  De titel past goed bij het verhaal. De scènes in de sauna maar slaat ook de gemoederen die hoog oplopen.
  Ik vond feelgood niet zo goed gekozen. Jolijn is nog steeds in gevaar dus het eindigt niet goed.
  Ik zou zeker graag meer willen lezen van deze auteur.
  Ik had niet echt een beeld van wat ik kon verwachten maar ik vond het boek spannend tot het laatste moment met onverwachte wendingen. Top.
  Komt er nog een vervolg? En hoe lang heb je er over gedaan om het boek te schrijven?

  Like

  • Hoi Ellen, op dit moment schrijf ik aan een 2e thriller, die staat geheel los van Oververhit en ik denk dan ook niet dat er een vervolg op Oververhit komt! Het hele traject van schrijven en herschrijven heeft ongeveer 2,5 jaar geduurd. Maar daar zat ook wel 2 keer een pauze van een paar maanden tussen. Ik ben begonnen in januari 2018 voor de Crime Compagnie Contest, een schrijfwedstrijd waarbij je in 4 maanden minimaal 35.000 woorden moest schrijven. Dat was vast een fijn begin om daarna mee verder te werken! Groetjes, Inge

   Like

 12. 7. Ontwikkelden de hoofdpersonages zich voldoende? Wie is je favoriet en waarom?
  8. Past de titel bij de inhoud van het verhaal? Waarom wel/niet?
  9. Past het genre Feelgood-thriller bij dit boek? Waarom wel/niet?
  10. Zou je meer van deze auteur willen lezen?
  11. Zijn je verwachtingen rondom dit boek uitgekomen?
  12. Zijn er vragen die je (naar aanleiding van dit boek) aan de auteur zou willen stellen?

  Like

  • De hoofdpersonages bleven wat aan de oppervlakte. Mijn favoriet is Marith, een vriendin door dik en dun, beetje chaotisch, maar je kunt er wel op rekenen.
   De titel past goed bij het verhaal, al had ik er van tevoren wel andere associaties bij. De scène in de bergsauna op het laatst kenmerkte zich door oververhitting en dat was wel een cruciale gebeurtenis.
   Alleen de typering thriller had volstaan, waarom feelgood erbij stond, snap ik nog steeds niet.
   Als debuut vond ik het een prima boek en als Inge Spaan nog meer gaat schrijven, zal ik zeker nog meer van haar lezen.
   Ik had andere verwachtingen van het boek door de typering feelgoodthriller. Die zijn zeker niet uitgekomen. Maar verder was het boek prettig om te lezen.
   Komt er nog een vervolg op het boek? Door een open eindje is die mogelijkheid er zeker. Ik zou er zo weer induiken.

   Like

   • Hoi Hannie, wat leuk dat je zo weer in een vervolg op Oververhit zou willen duiken! Dat vervolg komt er denk ik niet, maar ik schrijf wel aan een 2e thriller die als het goed is volgend jaar verschijnt. Hopelijk vind je het dan ook leuk om die te lezen! Groet, Inge

    Like

    • Hoi Inge, wat leuk dat je met een tweede boek bezig bent! Ik ben er zeker in geïnteresseerd. Dit boek was heerlijk vlot te lezen en van het begin tot het eind spannend. Leuk die twist die je op het eind nog toevoegde en dat je me toch een paar keer op het verkeerde been zette. Jammer dat ik me nu blijf afvragen hoe het verder zal gaan na die vakantie van Jolijn en Marith. 😉
     Groet, Hannie (ook uit de Achterhoek)

     Like

   • Ontwikkelden de hoofdpersonages zich voldoende? Wie is je favoriet en waarom?
    Er is bij allemaal een ontwikkeling door wat ze meemaken. Voor mij hadden de karakters wel meer uitgewerkt mogen worden. Ik had geen favoriet omdat ze allemaal een boeiend verhaal te vertellen hebben.
    Past de titel bij de inhoud van het verhaal? Waarom wel/niet?
    Past het genre Feelgood-thriller bij dit boek? Waarom wel/niet?
    Ja omdat de situaties zelf ook oververhit zijn en het thrillerstuk ook gebaseerd is op deze oververhitting.
    Zou je meer van deze auteur willen lezen?
    Ja goed debuut dat nieuwsgierig maakt naar meer.
    Zijn je verwachtingen rondom dit boek uitgekomen?
    Het feelgood gehalte zie ik niet terug. Buiten dat het boek vlot leest en niet moeilijk geschreven is zie ik niet dadelijk feelgood- elementen.
    Zijn er vragen die je (naar aanleiding van dit boek) aan de auteur zou willen stellen?
    Welke scène was voor jou de moeilijkste om te schrijven?

    Ik zou een vervolg op dit verhaal ook zeker lezen.

    Like

    • Hoi Fany,
     Dat is best een lastige vraag, de moeilijkste scène om te schrijven is namelijk een scène geweest die uiteindelijk het boek niet heeft gehaald 🙂 ! Dat was een gedeelte uit het boek dat zich in het buitenland afspeelde en later weer rigoureus uit het boek is gegooid. Van het uiteindelijke boek vond ik denk ik de stukjes waarin Jolijn contact had met de arts het lastigst. Omdat je als schrijver zelf natuurlijk precies weet wat de afloop is, wilde ik heel voorzichtig zijn met de informatie die ik hier gaf. Voor mij maakte elk detail al heel snel teveel duidelijk namelijk, maar daarin was ik niet objectief natuurlijk.
     Leuk dat je een vervolg zou willen lezen! Hopelijk vind je een tweede thriller, die losstaat van Oververhit, dan ook een goed idee! 🙂
     Groetjes, Inge

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.