9 reacties

 1. Mijn recensie van het boek Oververhit

  Dit debuut is geschreven door Inge Spaan en wordt benoemd als een feelgoodthriller.

  Ben heel benieuwd naar de combinatie van thriller en feelgood. Dit is een boek wat fijn weg leest en door de korte hoofdstukken is het vlot te lezen en ook het verhaal neem je al snel mee.

  Jolijn is een vrouw met een goede baan maar wel met een zwakheid, haar relatie met een getrouwde man.
  En dat is ook haar zwakheid hoewel ze denkt dat alles goed komt als hij bij zijn vrouw weg zal gaan. Dus moet ze wachten tot het zover is.
  Maar komt het wel zover…?
  Er gebeuren namelijk hele rare dingen..dat het lijkt of iemand het op haar heeft gemunt..Maar wie? Dus wil ze achterhalen wie dat is en waarom ze misschien gevaar loopt.

  Het feelgood komt er niet echt in terug, het is meer spannend. Hoewel ook niet echt spannend genoeg.. meer mysterieus, omdat er geheimzinnige en onverklaarbare dingen gebeuren in het boek.

  Vond het een mooi boek, maar er had echt veel meer spanning in gemogen, het blijft elke keer op het randje.
  Het plot is wel goed gevonden en verrassend, omdat je elke keer op het verkeerde been werd gezet….maar als je goed lees weet je de ontknoping aan het eind.

  Oververhit waardeer ik met ***

  Like

 2. Recensie van het boek Oververhit
  Ik vind de titel goed gekozen. Naarmate het boek vordert en telkens spannender, beklemmende, niemand ontziend, enger en dreigender wordt raak je net als degene die kwaad in de zin heeft oververhit. De spanningsopbouw naar het kookpunt en het oververhit raken is zeer goed gedaan.
  Auteur: Inge Spaan
  Leeswijze: paperback via leesclub in de boekenkast o.l.v. Sandra Hutchison
  Cover van het boek:
  We zien een gespierde man met een tatoeage op zijn arm een vrouw masseren. Het oogt ontspannend en vredig. Als ik de cover zie is mijn eerste reactie goh dat ziet er ontspannend uit. Maar als ik dan de gespierde armen van de man die dan voel ik gelijk de beklemming en de dreiging van onheilspellend kwaad. Ook de hotstones zien er voor mij uit alsof ze gebruikt gaan worden als marteltuig.
  2 Eerder nam ik deel aan de leesclub van Familiegeluk. Dat werd ook weggezet als een feelgoodthriller. Pas na het lezen kwamen wij er toen achter dat dit genre slecht gekozen was. Het verhaal was daarvoor te verdrietig tragisch en heftig om als feelgood thriller door te gaan. Eerste reactie hierop voor dit boek: als ik de achterflap lees dan slaat dat feelgood op de relatie die de hoofdpersoon heeft. En het thriller gedeelte op de onbekende die het op haar leven heeft voorzien.
  Genre: feelgoodthriller.
  De benaming feelgoodthriller vind ik misplaatst. In dit boek vinden zich vreemdgaan, bedreiging, stalking, vrijheidsberoving, fysiek geweld, poging tot moord veelvuldiger plaats dan de liefde en romantiek. De benaming thriller dekt de lading beter.
  Het verhaal:
  Jolijn is een zelfstandige vrouw die haar leven leidt zoals zij dat wil. Ze heeft een relatie met de getrouwde Bastiaan. Bastiaan is getrouwd met Suzanne. Samen hebben ze een goedlopende fysiotherapie praktijk. Jolijn hoopt telkens op een volwaardige relatie met Bastiaan. Dat hij met haar verder gaat. Beste vriendin Marith heeft een nare smaak in de mond van Bastiaan. Die eigenlijk van twee walletjes eet. Dan krijgt Jolijn te maken met een onzichtbare vijjand die het op haar gemunt heeft. De dreiging wordt steeds venijniger. Zal Jolijn op tijd uitvinden wie haar bedreigt of moet ze dit bekopen met de dood?
  Mijn mening:
  Vanaf de eerste bladzijde had dit verhaal mijn interesse. Ik voelde gelijk veel mededogen voor Jolijn. Geslaagd in haar carrière gun je haar het geluk van een lieve man. En niet een man die er naast haar ook een vrouw op na houdt. Het is ook erg mooi hoe de auteur de diverse hoofdpersonen in aparte hoofdstukken met hun naam erboven introduceert aan de lezer. Ook de hoofdstukken van de gedachten van de dader zijn subliem.
  Alles wordt mooi opgebouwd en in de plot komt het allemaal samen op een vloeiende en duidelijke manier. Geen enkel los eindje. Op een gegeven moment ga jezelf achterom kijken en bekijk je je huisgenoten met argusogen. Zo goed is die angst en die opgejaagdheid van Jolijn omschreven.
  Zeer duidelijk en beeldend. Het einde is ook geweldig. En nodigde mij uit tot een eventueel vervolg. Ik vond de schrijfstijl vlot, gemakkelijk en mooi spannings opbouwend. Ik kon het boek nadat ik het voor de eerste keer opensloeg moeilijk wegleggen. Ik zat gelijk in het verhaal.
  Bedankt Inge Spaan dat ik jouw boek mocht lezen voor de Leesclub In de Boekenkast.
  Wat een schitterend debuut van jou.
  Je bezit een ongekend talent om de juiste toon en setting van een thriller te vinden.
  Conclusie:
  Het boek voldoet volledig aan mijn verwachtingen.
  Het is meeslepend,spannend, intens, gaat onderhuids en blijft daar borrelen, mysterieus en heeft een verrassend plot die ik niet zag aankomen.
  Dit verhaal sprak mij enorm aan doordat de karakters goeduitgeduept vond. Telkens een apart hoofdstukken naam van diegene erboven.
  De zinderende steeds spannender stukken van de anonieme stalker maakt een dat ik verder las en meepuzzelde.
  Het einde waarin alles samenkomt in een explosie van gebeurtenissen.
  Het duistere einde wat voor mij naar een vervolg smaakt.
  Ik wil zeker meer van Inge Spaan lezen.
  Beeldend sterk geschreven.
  Goede spanningsopbouw.
  Het verhaal vertelt vanuit verschillende personen.
  Genoeg achtergrond informatie over waarom de personen in het boek zo handelen zoals ze doen.
  Ik vond het erg jammer dat het boek uit was. Ik miste de personages in het boek ontzettend. Ik moest even bijkomen voordat ik een nieuw boek kon lezen.
  Ik geef 5 sterren. Inge Spaan heeft er een fan bij.

  Like

 3. Oververhit wordt voorgesteld als een feelgood thriller. Inge Spaan heeft inderdaad een vlotte en onvoorspelbare thriller geschreven, maar waar ik de feelgood moet zoeken, dat blijft voor mij een raadsel. Misschien is het omdat heel het boek rond liefde en vertrouwen draait dat er verwezen wordt naar dit genre? Of omdat het prettig leesbaar is en ook geen angstaanjagend verhaal is? Ik voel de link niet echt daarom probeer ik gewoon verklaringen te zoeken, maar misschien heb ik wel wat gemist?

  Wanneer Jolijn een eenvoudige knie-operatie ondergaat in het ziekenhuis lijkt ineens haar wereld op zijn kop komen te staan. Is dit een wraakactie omdat ze een relatie heeft met Bastiaan , een gehuwde man?Of is alles gewoon toeval en heeft ze pech? Gelukkig is er Marith, haar eeuwige steun en toeverlaat om haar te beschermen, of lijkt dit maar zo?

  En wie is toch die andere gekwelde ziel die in het boek meermaals aan bod komt?

  Sommige scènes spelen zich af in een saunacomplex en ook daar gebeuren rare dingen.

  Oververhit leek mij door de titel, op het eerste zicht een boek met erotiek, maar ook dit is niet van toepassing. De vonken en sterren die ik misschien verwacht had, bleven uit, maar ik kreeg wel een goed uitgedachte thriller te lezen.

  Oververhit heeft een fijne schrijfstijl, interessante onderwerpen en het verhaal is goed bedacht.
  Dit boek is duidelijk een thriller doordat het verhaal zic focust op het onderzoek naar de vermeende belager van Jolijn. De hoofdpersonages leren we wat beter kennen, maar ik had toch graag nog wat meer over hun karakters en motieven ontdekt.

  Samen ga je speuren en als je denkt nu weet ik het, gooit Inge Spaan een onverwachte twist in de plot.
  Als debuut is dit zeker geen slecht begin omdat de plot goed in elkaar steekt en de spanning geleidelijk aan opgebouwd wordt. Er wordt veel gesuggereerd en je moet zelf maar op zoek naar de waarheid.

  Misschien had de feelgood factor meer zichtbaar kunnen zijn of had dit niet zo in de verf gezet moeten worden, maar Oververhit is een fijn debuut door de prettige schrijfstijl, korte hoofdstukken en thema’s, die we in het leven vaker tegenkomen dan we denken. De cliffhanger aan het einde slaat in als een bom en geeft ook aan dat er eventueel een vervolg komt wat ik graag wil lezen.

  ***en halve ster

  Like

 4. Recensie Marieke da Conceicao:
  Ik mocht dit boek lezen voor de leesclub van @indeboekenkast . Ik had al een mooie review gelezen van dit boek die me heel erg benieuwd maakte.

  Het verhaal gaat over Herman Van Dusselen. Herman is een volwassen man met een passie voor knikkeren. Hij denkt anders dan de meeste mensen. Hij leeft vooral verder zoals hij het geleerd heeft van zijn moeder. Zijn ouders zijn dood en hij heeft nu alleen oom Frans nog. Tot hij in het pretpark Suikerspinnen Jeannete ontmoet. Hij wordt op slag verliefd.

  Je sluit Herman meteen in je hart. Nancy Olthoff slaagt er in om Herman heel erg menselijk neer te zetten. Je leeft met hem mee, of het nu gaat over het verwerken (of net niet) van de dood van zijn moeder, of de nieuwe ervaringen die hij opdoet in het pretpark.

  De schrijfstijl van Olthoff is echt heel mooi. Ik werd onmiddellijk in het verhaal gezogen. Wat een prachtig, ontroerend debuut. Voor mij is dit sowieso één van mijn favorieten van 2020.

  ‘Wat er was doet er niet meer toe, het gaat om wat er is’

  Like

 5. De Achterhoekse Spaan debuteert met Oververhit in het genre feelgood thriller. Ze heeft het boek naast haar werk als accountancy geschreven.

  In Oververhit maken we kennis met Jolijn die een relatie met de getrouwde Bastiaan heeft. Hij heeft samen met zijn vrouw Suzanne een eigen fysiopraktijk. Marit hoopt dat Bastiaan zijn belofte om bij Suzanne weg te gaan snel in de praktijk zal brengen
  .
  Wanneer Jolijn voor een simpele knieoperatie naar het ziekenhuis moet, kan ze rekenen op de steun van haar beste vriendin Marith. Maar dan gebeuren er opeens onverklaarbare rare dingen. In eerste instantie denkt Jolijn nog aan toeval, zoals een lege autoband, maar al snel komt ze tot de conclusie dat iemand het op haar heeft gemunt. Maar waarom? Ondertussen maken we ook kennis met een nogal duistere man die sinds kort in de sauna werkt waar Jolijn geregeld komt. In zijn vrije tijd wandelt hij met zijn hond. Wie is hij?

  Langzaamaan lijkt het leven van Jolijn een opeenstapeling van vreemde gebeurtenissen te kennen die niet lijken te stoppen. Wie heeft het op haar gemunt? Zal Jolijn achter de waarheid komen?

  Spaan heeft er voor gekozen om korte hoofdstukken aan de lezer voor te schotelen. Een goede keuze omdat het verhaal hierdoor een fijne opbouw kent. De zinnen zijn niet moeilijk en de schrijfstijl is vlot. Meerder keren weet ze de lezer op een zijspoor te zetten waardoor het lange tijd gissen blijft wie het nu op Jolijn voorzien heeft.

  De personages zijn redelijk uitgewerkt en hadden iets meer diepgang en ontwikkeling mogen meemaken. Zo had het genre misschien ook beter aangesloten bij het verhaal. Jolijn is een van de weinige personages die zich redelijk tot goed ontwikkelt. Ik had wat meer pit en vuurwerk bij de overige personages verwacht. Ook gezien de titel.

  Volgens de cover is Oververhit een feelgood thriller, maar helaas vind ik dit niet echt terug in het verhaal. Het is meer een whodunit die een aardige opbouw kent. Ik had op basis van dit gegeven meer verwacht van dit boek.
  Toch is Oververhit zeker geen slecht debuut. Het is een spannend verhaal met een goede dosis ingrediënten voor een paar lekkere leesuurtjes. Spaan laat zien dat ze een opbouwend boek kan schrijven die de lezer mee laten denken wat er toch allemaal aan de hand kan zijn. Ik kijk uit naar haar volgende boek.

  3.5 sterren

  Like

 6. Recensie Oververhit – Inge Spaan door Brigitte Audiens

  In het boek Oververhit maken we kennis met Jolijn. Een vrolijke 28-jarige jongedame die net een knie-operatie achter de rug heeft.
  Ze heeft een leuke baan met uitzicht op promotie. Marith is haar beste vriendin waar ze op kan rekenen als het nodig is en vice versa.
  Het enige twistpuntje tussen hen, is de relatie van Jolijn met Bastiaan. Hij is nog getrouwd en en heeft al verschillende keren laten horen dat hij wil scheiden en voor Jolijn zal kiezen, maar het wordt op de lange baan geschoven. Jolijn wacht rustig af, maar Marith wil enkel het beste voor Jolijn.

  Op een dag vindt Jolijn een vreemde brief tussen haar post. Daarna volgt er een vreemd pakketje dat via haar buurvrouw werd afgegeven voor haar. Er blijven meer en meer rare incidenten elkaar opvolgen en Jolijn voelt zich niet meer veilig. Ze spreekt er met Marith over en ze helpt haar om te onderzoeken wie hier achter kan zitten.

  Zou het de vrouw van Bastiaan zijn? Of misschien de rare, nieuwe klusjesman van het saunacomplex waar ze regelmatig komt? Hij kijkt altijd zo raar en zegt nooit iets. Ze voelt zich nooit op haar gemak als hij in de buurt is.

  Als Jolijn dit aan Bastiaan verteld, kan hij niet geloven dat zijn vrouw tot dergelijke dingen in staat is. Maar Jolijn voelt zich steeds meer verwarder en bang.

  Inge Spaan heeft gekozen voor een mooie cover met een lichaam dat gemasseerd wordt. Daarnaast zie je ook de stones van in de sauna die ze gebruiken om te verwarmen en eventueel opgietsessies met te doen. Dit roept een ontspannen sfeer op dus “Relax en enjoy”.

  Mijn verwachtingen van dit boek waren een vlot leesbaar verhaal met opgebouwde spanning, romantiek (= feelgood). Eveneens hoopte ik dat Inge mijn aandacht kon blijven vasthouden tot aan het einde, en dat het niet te voorspelbaar zou zijn. Deze vereisten zijn volledig ingelost.

  Inge verwerkte actuele thema’s in dit verhaal zoals stalking en overspel. Doordat ze zeer gedetailleerde beschrijvingen geeft, beleef je de emoties mee. Onder andere van Jolijn. Je zou haar willen helpen. Je voelt de pijn alsof je het zelf meemaakt.
  Je kan je de omgeving voorstellen. Je beleeft het hele gebeuren.

  Deze auteur heeft door gebruik te maken van korte hoofdstukken een vlotte schrijfstijl. Boven elk hoofdstuk staat aangegeven uit naam van welk personage wordt gesproken. Tussendoor komt de dader heel kort aan het woord. Op die manier kan je zelf mee speculeren wie het is. Maar je wordt verschillende keren op het verkeerde been gezet.

  Doorheen heel de zoektocht naar de dader, kom je tot een onverwachte plot. Je had het nooit kunnen raden.

  De combinatie feelgood thriller is me heel goed bevallen. Ik had geen idee wat ik me hierbij moest voorstellen, maar deze twee passen mooi bij elkaar.

  Ik hoop zelfs op een tweede deel.

  Het boek Oververhit is voor mij 4**** waard

  Titel: Oververhit | Auteur: Inge Spaan | Uitgeverij: LetterRijn | Categorie: Feelgood Thriller | Verkrijgbaar als: Paperback | 248 pagina’s | ISBN13: 9789491875977 | Verkrijgbaar sinds: 27 juni 2020 | Recensente: Brigitte Audiens

  Like

 7. Oververhit is het debuut van Inge Spaan en is geclassificeerd als feelgoodthriller. Een feelgood vind ik vaak erg voorspelbaar en vol met clichés terwijl een thriller voor mij een lekker spannend boek is dat je op het puntje van je stoel laat zitten. Ik ben daarom extra benieuwd naar deze combinatie.

  Het boek vertelt het verhaal van Jolijn. Ze heeft haar leven aardig op de rit een leuke baan een leuk huis maar haar relatie met een getrouwde man, stiekem in het geheim, maakt dat haar leven niet helemaal perfect is. Beloftes worden gemaakt maar komen die beloftes uit? Maar dan heeft ze het idee dat gevolgd wordt, ze krijgt vreemde pakje en staat die man met die hond daar bij die lantaarnpaal nu bij haar naar binnen te kijken en hoe lang staat hij daar al? Jolijn is heel geordend maar raakt dan iets belangrijks kwijt, is er iemand bij haar binnen geweest? Bastiaan de man waarmee ze een relatie heeft is fysiotherapeut en heeft een eigen praktijk en werkt daarnaast als masseur in een saunacomplex, vandaar ook de titel oververhit.
  De schrijfstijl is prettig en wat heel apart is verdeelt in hoofdstukken die verschillende personen uitlicht. Dan weer Jolijn, dan weer Bastiaan en dan weer de dader. Je krijgt steeds kleine stukjes van de puzzel. Het grappige is dat het hoofdstuk eindigt midden in de actie, op het hoogte punt. Een volgend hoofdstuk gaat dan weer verder als de actie is afgerond en er wordt vervolgens teruggeblikt op de actie. Het leest makkelijk weg en neemt je mee door het verhaal.

  Kortom de benaming feelgoodthriller is goed gekozen en zijn absoluut clichés in het verhaal maar gelukkig is de voorspelbaarheid wat betreft de ontknoping ver te zoeken. Het verhaal lijkt haast een open einde te hebben. Kortom echt boek om tijdens een vakantie of een regenachtig weekend lekker in een keer uit te lezen maar het boek blijft niet echt in je geheugen hangen en ik zal het boek ook niet snel herlezen, daarom 3 sterren van mij.

  Like

 8. Een spannend debuut

  Inge Spaan is werkzaam in de accountancy en in haar vrije tijd heeft ze Oververhit geschreven. Ze is woonachtig in de Achterhoek.

  De persoon waarom het verhaal draait, is Jolijn, een 28-jarige vrouw met een prima baan en een goed sociaal leven. Het enige minpunt in haar leven is haar relatie met Bastiaan, een fysiotherapeut, die getrouwd is met Suzanne, maar beloofd heeft voor Jolijn te kiezen als ze nog een tijdje geduld heeft tot hij alles goed geregeld heeft. Als Jolijn een onschuldige knieoperatie moet ondergaan, begint er een reeks van onverklaarbare en angstaanjagende gebeurtenissen. Hoewel het aanvankelijk nog af te doen was als toeval, bleek dit na enige tijd niet niet meer aannemelijk te zijn. Haar trouwe vriendin Marith, die niet erg gecharmeerd is van haar stiekeme relatie met Bastiaan, steunt haar door dik en dun en ontpopt zich zelfs tot privédetective.

  Wie is degene die het op Jolijn heeft gemunt? Is het de vreemde man met hond die haar lijkt te volgen en die later gaat werken bij de sauna waar Jolijn vaste bezoeker is? Is het de vrouw van Bastiaan die achter hun geheime relatie is gekomen? Pas op het eind van het boek als je al een aantal keer op het verkeerde been bent gezet, wordt duidelijk hoe alles in elkaar zit in een zinderende slotscène. Uiteindelijk is er sprake van de oplossing van het mysterie, maar toch eindigt het boek met een cliffhanger die vraagt om een vervolg op dit eerste deel.

  Inge Spaan heeft een prettige en vlotte schrijfstijl. Ze weet de aandacht gevangen te houden. De hoofdstukken zijn kort en geschreven vanuit verschillende perspectieven. Telkens staat boven ieder hoofdstuk aangegeven vanuit welk personage het verhaal geschreven is. De hoofdstukken vanuit de dader hebben geen naam erboven staan en wie dat is, wordt pas helemaal op het eind duidelijk. Wat wel bijzonder is, is dat de dader laat weten gedreven te worden vanuit liefde.

  De typering die het boek meegekregen heeft, is feelgoodthriller. Dat Oververhit een thriller is, is meer dan duidelijk. Het feelgoodgedeelte wordt niet zo uitgebreid belicht. Wel is de relatie van Bastiaan en Jolijn aanwezig. Bovendien komen er stalking en overspel in voor, ingrediënten die in een feelgoodroman ook vaak naar voren komen. Maar misschien is het motief van de dader, ‘gedreven vanuit liefde’, ook van belang. Hoewel de typering van het genre niet doorslaggevend is, worden we als lezer wel getrakteerd op een vlot en prettig leesbaar boek, dat zeker op het eind nog om een vervolg vraagt. En hopelijk worden de personages dan verder uitgediept, zodat we nog meer te weten komen over de interessante personen die in Oververhit voorkomen.

  Ik waardeer Oververhit met ****.

  Like

 9. Ik vond het boek spannend tot het laatste moment met onverwachte wendingen. Geen 13 in een dozijn boek. Verder vlot geschreven en leest lekker weg.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.