Witter zwart is het leesclubboek van de maand November 2018.

Het is een op historische feiten gebaseerde oorlogsroman over verkeerde keuzes, verbittering, vriendschap, liefde en de gevolgen van diskwalificatie.

Witter Zwart won de Gouden Lettervreter voor het beste Nederlandstalig debuut.

Het verhaal:
Het is april 1938 wanneer de Italiaan Marco Sebastini Corletti de functie van secretaris bij de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij aanneemt. Hij heeft echter weinig interesse in de politiek, waarop zijn vriend Helmut von Schlagen hem overhaalt toe te treden tot de SS. Eenmaal werkzaam op de administratie van het Hauptamt SS besluit hij zich aan te melden voor de officiersopleiding van Hitlers elitekorps en treedt daarmee in de voetsporen van Helmut. Wanneer Marco als een leidinggevende van de Plantage op kamp Dachau te werk wordt gesteld, leert hij de morbide kant van de SS kennen en wil hij afstand nemen van het nazisme. Hij staat voor een dilemma: niemand kan de SS verlaten zonder gevaar voor eigen leven.

In september 1943 krijgt Helmut de order om een SS-hoofdkwartier op te zetten in Italië en benadert hij vanzelfsprekend Marco om hem daarbij te assisteren. Voor de huisvesting van het regionale hoofdkwartier confisqueert Helmut de villa van de halfbloed Joodse familie Tandori in het dorpje Pamiore, nabij Florence. Vanwege Helmut’s dubbele agenda mag de familie op het landgoed blijven wonen in het gastenverblijf naast de villa. Marco komt in een lastig parket: hij kent de familie door de zakelijke contacten tussen zijn vader en Nando Tandori. Zo komt hij ook weer oog in oog te staan met Ester, de dochter van Nando en diens Arische vrouw Hannelore. Samen delen ze hun jeugdliefde, die echter wederzijds nooit uitgesproken is geweest. Hun volwassenheid brengt niet alleen het opbloeien van die oude gevoelens, maar ook de onmogelijkheid daarvan door de heersende verdeeldheid.

Tegen de verwachting in van velen verloopt Marco’s carrière voorspoedig. Omdat hij katholiek is én telg uit een Pauselijk aristocratische familie, wordt hem van hoger hand gevraagd een rol te spelen in het conflict tussen Hitler en Paus Pius XII. Hij vertrekt daarom naar het SS-hoofdkwartier in Rome. Vanwege die strikt geheime en precaire opdracht verleent het opperbevel hem een beperkte diplomatieke onschendbaarheid. Vanaf dat moment wendt hij zijn status aparte aan om Ester en haar familie veilig te stellen, en zich door het steekspel te manoeuvreren dat ontstaat door zijn groeiend verzet tegen het nazisme.

De recensenten van In de Boekenkast werden door Johan van den Ende, de auteur van Witter Zwart uitgenodigd om gezamenlijk deze oorlogsroman te lezen en te bespreken. Daar konden en willen we natuurlijk geen nee tegen zeggen. Benieuwd volg alle gesprekken rondom dit boek (en klets gezellig mee) in het Leesclubcafé. (klik op de afbeelding hieronder).

Wie lezen er allemaal mee?
Anita de Groot | Antoinette van Steeg | Ans Stier | Astrid Langeveld | Christine de Knijf | Dayenne Wamsteeker | Dini van Heumen | Fany van Hemelen (ladyflower 74) | Wilma Hartman (Wiesm)| Hannie van Grol | Inge Brunnekneef | Marja Eeldert | Meike Damen | Pierre Peeters | Silvia van Elzingen | Yvonne Hoogendijk

Lees je ook mee? Het boek is online te bestellen via Qualibri.nl of Bol.com,
Leesfragment

Volgende »

 1. Boeken over de oorlog lees ik graag, ik ben heel benieuwd naar dit debuut en zou het leuk vinden over het boek met andere lezers te discussiëren en er een recensie over te schrijven.

  Like

 2. Dit boek zou ik graag willen lezen. Verhalen over de oorlog vind ik zeer interressant zeker als ze op waargebeurde feiten zijn gebasseerd. Het lijkt me leuk om deel te nemen aan de boekenclub en zo met anderen over dit boek te praten. Recensies schrijven vind ik leuk om te doen dus dat is geen probleem.

  Like

 3. Ik wil dit boek graag winnen en uiteraard graag meelezen en een recensie schrijven.
  Ik lees graag over de oorlog en de verhalen blijven me steeds verbazen en intrigeren.
  Ik lees dit soort boeken graag omdat deze feiten nooit vergeten mogen worden en we nooit uit oog mogen verliezen hoe onze ouders, grootouders en overgrootouders hebben geleden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.