Vanaf 21 januari gaan we aan de slag met de leesclub aan de slag met Ik zal straffen. Met dank aan Xander Uitgevers. Dit is de nieuwe thriller van de IJslandse auteur Steinar Bragi, hij schrijft voornamelijk proza en poëzie. Steinar debuteerde op zijn drieëntwintigste met een dichtbundel die lovend werd ontvangen. In 2008 schreef hij zijn bestseller Women, over de rol van vrouwen in een steeds kapitalistischer samenleving. Women werd genomineerd voor de Nordic Council Literatuurprijs.

Waar gaat het spannende boek Ik zal straffen over?
Op een koude avond in Reykjavik brengt Kata haar dochter Vala naar een schoolfeest. Vala keert nooit terug. Haar moeder worstelt met het feit dat ze haar dochter niet heeft gevraagd wat er die fatale avond in dat
zorgelijke tienerbrein speelde.
In haar wanhopige zoektocht ontdekt Kata een verontrustende briefwisseling tussen haar dochter en een Hongaarse vriend, en Vala’s mysterieuze band met het poppenhuis dat ze ooit van haar vader kreeg.
Wanneer de gruwelijke toedracht van Vala’s dood aan het licht komt, begint Kata haar meedogenloze avontuur met
een allesomvattend eindstation: gerechtigheid.
In een gekmakend onderkoelde en vervreemdende stijl smijt Bragi je in het hoofd van een moeder, verblind door verdriet en woede. De tijd van vergeven en vergeten is voorbij en verlangen naar wraak overheerst.

Titel: Ik zal straffen | Auteur: Steinar Bragi | Xander Uitgevers | Categorie: Crimezone, Thrillers | Uitvoering: paperback of E-book | pagina’s | ISBN13: | Verkrijgbaar sinds:|Recensent: | Datum recensie: | Prijs: €20,99 | Bestellen

Wie lezen er mee? Antoinette van Steeg | Dayenne Wamsteeker | Hannie van Grol | Pierre Peeters | Sandra Hutchison | Wilma Hartman

Meelezen met een eigen exemplaar? Voel je welkom. Zo nu en dan plaatsen we in het Leesclubcafé een vraag, we zijn benieuwd naar je mening over dit boek.

Volgende »

 1. Na een schoolfeest komt Vala niet meer thuis. Haar ouders, Kata en Tómas, zijn zeer ongerust en proberen met de politie hun dochter weer terug te vinden. Na een lange tijd wordt Vala teruggevonden, maar het is onduidelijk wat er precies met haar gebeurd is en wie de daders zijn. In Ik zal straffen ligt de focus op moeder Kata, hoe ervaart zij het verlies van haar dochter en je wordt als lezer meegenomen in haar zoektocht naar duidelijkheid. De grote vraag: is Vala vermoord, of heeft ze zelfmoord gepleegd en hoe zijn Vala’s laatste uren geweest en wie is daar verantwoordelijk voor? De politie krijgt de daders niet te pakken, waardoor Kata het recht in eigen hand neemt. Kata wil wraak nemen!

  Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Kata. Ze heeft het psychisch zwaar door het verlies van haar enige dochter en de onbeantwoorde vragen. Haar huwelijk loopt stuk en ze slikt zware medicatie. Door alle emoties en gebeurtenissen raakt Kata de realiteit kwijt. Ook krijgt zij last van hallucinaties, wat zorgt voor bijzondere passages in deze thriller.

  Auteur Steinar Bragi heeft een directe schrijftaal. Alle gebeurtenissen, hoe akelig ook, worden beschreven. Hoofdpersonage Kata wordt goed uitgediept door de schrijver, je proeft haar emoties en wordt meegenomen in al haar gedachten, zelfs haar hallucinaties. Andere personages worden echter veel minder uitgewerkt en dat is jammer. Zo blijft dochter Vala op de vlakte en kun je haar nooit echt doorgronden. Ook (ex-)echtgenoot Tómas krijgt geen echt gezicht, hoewel hij toch Kata’s man en ouder van Vala is.

  Het verhaal verloopt helaas niet vloeiend. De hoofdverhaallijn met Kata’s zoektocht naar de waarheid wordt elke keer abrupt verstoord door passages met overpeinzingen en hallucinaties van Kata. Dit creëert chaos in het verhaal en geeft verwarring. Hierdoor is de leesbaarheid van het boek minder prettig.

  In het boek probeert de auteur de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en de lage pakkans en strafeisen voor verkrachters aan de kaak te stellen. Een boeiende boodschap die zeker aandacht verdient.

  Ik zal straffen is een bijzondere thriller waarin je wordt meegenomen in het verdriet van een moeder die wraak wil nemen op degene die haar dochter iets hebben aangedaan. Ik geef het boek 3 sterren.

  Like

 2. Via psychose naar een ontknoping in een verkrachtingszaak.

  De IJslandse auteur Steinar Bragi heeft een erg verwarrende, zelfs eigenzinnige maar ook zwartgallige psychologische thriller geschreven.

  Het verhaal gaat over verpleegster Kata, wiens dochter na een avondje uit niet terug keert naar huis. Later blijkt dat Vala werd ontvoerd, werd mishandeld, werd verkracht en uiteindelijk werd omgebracht.
  Van dan af probeert Kata kost wat kost de waarheid te achterhalen.
  Haar vertrouwen in de politie krijgt immers een flinke deuk wanneer, deze geen vooruitgang boeken in hun onderzoek.
  Beetje bij beetje probeert Kata het leven van haar dochter Vala te reconstrueren en te begrijpen.
  Deel één van het boek was veelbelovend, maar krijgt dan een totaal andere wending. Het boek wordt van dan af erg verwarrend en moeilijk te lezen. Kata valt in een psychose na het innemen van ‘gestolen’ medicatie, en samen maken we meerdere tochten door het poppenhuis van Vala. Wat heeft Vala met het poppenhuis dat ze ooit kreeg van haar vader?
  Tijdens haar zoektocht stuit Kata op veel onbegrip maar komt ook de duistere kant van haar dochter – die zij meende te kennen – naar boven.
  Wanneer zij een erg beklijvende, horrorachtige correspondentie ontdekt tussen haar dochter en een Hongaarse vriend of vriendin, ervaart zij dat zij eigenlijk niets weet van Vala’s leefwereld, van haar ideeën en eigenlijk totaal van haar vervreemd is.
  Wanneer Kata na een verblijf in een psychiatrische instelling opnieuw aan het werk gaat in het ziekenhuis, maar nu in de afdeling spoed, besluit ze verkrachters lik op stuk te geven en komen haar wraakgevoelens sterk tot uiting. Het blijkt immers dat verkrachters meestal de dans ontspringen wegens te karig bewijs. Komt daar nog eens bovenop dat de rechters al te vaak mannen zijn, die het blijkbaar koud laat om verkrachters te bestraffen en de slachtoffers vrouwen en jonge meisjes berusten in hun lot.
  Wat heeft ze te verliezen? Haar dochter is ze al kwijt en haar huwelijk is op de klippen gelopen.
  Met de hulp van Soley – een junk en tevens hulpbehoevende verzorgende – begint ze een ware zoektocht naar verkrachters en naar de verkrachters van haar dochter.

  Zal Vala gewroken worden en hoe vergaat het Kata en Soley, laat ik de lezers van het boek zelf ontdekken.

  Bragi heeft een speciaal boek geschreven. Zijn schrijfstijl is gekunsteld, ook wat duister en vaak irreëel, maar dan plots heel gevoelig en waarheidsgetrouw. Als lezer kan je je wel wat inleven in de personages van Kata en Soley, maar Vala verdwijnt wat naar de achtergrond.
  Het boek leest vanaf deel twee niet vlot weg. Als lezer moet je dan uiterst geconcentreerd zijn. Dit deel kan voor velen het eindpunt van het boek zijn, maar zij die verder lezen zullen verrast worden door de plot.
  Naast zijn verhaal is het boek tevens een aanklacht tegen de IJslandse justitie die het blijkbaar niet zo nauw neemt met het bestraffen van seksuele delinquenten.

  “Ik zal straffen” is een beklijvend boek, een thriller met veel dramatiek, soms fascinerend en
  dan weer erg irritant en vervelend.
  Het boek kan aanzetten tot discussie over het lot van vrouwen als slachtoffer van o.a. verkrachting, naast de berechting van de daders.

  Ik geef slechts drie *** aan dit boek. Ik worstel te veel met de schrijfstijl en het boek kon mij niet volledig boeien, laat staan bekoren.

  Like

 3. ‘Ik zal straffen’, Steinar Bragi

  Steinar Bragi is geboren in Reykjavik in 1975 en schrijft zowel proza als poëzie. Zijn debuut in Nederland was ‘De Hooglanden’, genomineerd voor de Nordic Council Literature Prize.

  Ik heb het e-book gelezen en op de voorpagina zie ik het hoofd van een man met een hoody. De man hele enge ogen, dit geeft al gelijk een luguber sfeertje, dat belooft wat. Op een een of andere manier wordt dat voor mij niet waar gemaakt. De dochter van Kata, Vala gaat op een avond naar een schoolfeest. Bijna was ze niet gegaan, maar uiteindelijk brengt Kata haar weg en ziet haar nooit meer terug. Zoals bij alle tieners is Vala moeilijk bereikbaar, moeilijk handelbaar en heeft haar geheimen. Langzaam komen er allerlei zaken naar boven die haar verdwijning zouden kunnen verklaren. Een briefwisseling met een onbekende man met een alias en wat is de band met het poppenhuis dat ze ooit van haar vader kreeg. Als na een jaar meer duidelijk wordt wat er gebeurd is wordt zoals op de achterflap te lezen staat je in het hoofd van de moeder gesmeten.

  Tja daar ben ik de weg kwijt geraakt en die heb ik niet meer terug gevonden. In het hoofd van de moeder zit zoveel woede en haat en psychotische dwaalsporen dat ik compleet gedesoriënteerd was. Denk dat het scheelt dat ik totaal niet wraakzuchtig ben, zoals zij duidelijk wel is. Ben ook niet opgevoed met wraak, kan me er niets bij voorstellen. Ik vind het wel knap hoe hij dit zo onderkoeld kan beschrijven, knap dat hij me laat verdwalen, maar het is geen boek voor mij terwijl is toch echt groot fan ben van de Scandinavische literatuur en thrillers. Misschien komt het ook omdat het een e-book is, je bladert niet zo snel terug zoals bij een fysiek boek. Misschien is het een combinatie. De stijl is verder eenvoudig, geen poespas.

  Kortom een beetje dubbel, daarom drie sterren. Misschien dat ik het eerste boek van hem nog eens ga proberen, maar die komt zeker niet boven aan mijn lijstje te staan.

  Like

 4. Waan of werkelijkheid?

  Hoofdpersoon in deze roman is verpleegkundige Kata, moeder en echtgenote. Op een avond brengt ze haar dochter Vala naar een schoolfeest, waarna deze nooit meer thuiskomt. De politie wordt op de zaak gezet, maar het onderzoek loopt vast. Een jaar later wordt een lijk gevonden, dat na onderzoek van Vala blijkt te zijn. Ze is verkracht en daarna vermoord. Het verdriet van Kata is onverdraaglijk en omdat de politie niet verder komt, besluit ze het recht in eigen hand te nemen. Ze gaat op zoek naar aanwijzingen die meer licht op de zaak werpen en duidelijk kunnen maken wat haar dochter bezighield. Ook heeft ze een gigantisch schuldgevoel dat ze haar dochter die bewuste avond niet meer gevraagd heeft. Het ‘Jezusmeisje’, zoals ze op school werd genoemd vanwege activiteiten in de kerkbeweging, ging nooit naar schoolfeesten en juist die avond wel. Ze voelt zich schuldig aan de verdwijning van Vala.

  Ze begint haar onderzoek in het mysterieuze poppenhuis dat Vala van haar vader Tomas kreeg. Daar stuit ze op een geheimzinnige briefwisseling die later via de mail voortgezet wordt. Er blijkt een Hongaarse vriendin te bestaan waar Kata het bestaan niet van kende. In haar verdere zoektocht ontdekt ze steeds meer en haar schuld- en wraakgevoelens nemen alleen maar toe. Samen met Soley, een jongere ‘vriendin’ die ook slachtoffer van verkrachting is en verslaafd is geraakt aan de alcohol, gaat ze op zoek naar de verkrachters en moordenaar. Hun wraak is genadeloos.

  De start van het boek is veelbelovend. Omdat Kata verpleegkundige is, kan ze gemakkelijk aan medicatie en drugs komen. Die ontvreemdt ze uit het ziekenhuis en gebruikt ze zelf om te achterhalen wat Vala gevoeld en meegemaakt heeft. Dan volgen de hallucinatie-achtige wandelingen door het poppenhuis. De grens tussen waan en werkelijkheid vervalt en het kost moeite om het verhaal te blijven volgen. Het boek beschrijft fantasy-achtige taferelen en als lezer raak je gedesoriënteerd en wordt het moeilijk in de gedachtegang van Kata mee te gaan.

  De schrijfstijl is duister en afstandelijk. Je voelt niet echt de emoties van Kata, hoewel die wel leidend zijn bij haar zoektocht. Ook de scheiding van haar man Tomas wordt terloops beschreven en niet verder uitgediept. Wel komen er in het boek van allerlei andere beschrijvingen voor. Het is een zeer veelzijdig boek: een roman met thrillerkenmerken, filosofische verhandelingen, informatie, statistische gegevens, fantasy, horror, wrede actie. Eigenlijk te veel om op te noemen. Van de lezer wordt veel gevraagd, het valt niet mee de focus te blijven houden om de rode draad vast te houden. Het is een aanklacht tegen de rechtsstaat, die mannen die verkrachten, er veel te gemakkelijk mee weg laat komen.

  Bragi kan overduidelijk schrijven, het verhaal intrigeert, maar het kost moeite om te blijven volgen door zoveel andere zaken die uit de kast gehaald worden. De quote “Less is more” is hier zeker op van toepassing.

  Ik waardeer het boek met drie sterren.

  Like

 5. De cover van Ik zal straffen is er een die je niet zomaar voorbij loopt. De vrouw kijkt je op een indringende wijze aan. De rode letters lijken met bloed geschreven. Zal de inhoudt net zo indringend zijn?

  Zodra ik begon te lezen was ik geïntrigeerd door de schrijfstijl en inhoud van het boek. Wat een verschrikkelijk drama is Vala overkomen. Hoe gaan de nabestaanden om met deze tragedie? Kata de moeder van Vala is de hoofdpersonage in ik zal straffen. Ondanks de inzet van de politie is de moord nog niet opgelost. Wat is het Jezusmeisje overkomen? Na een moeilijke tijd in haar leven, waarbij de kerk een belangrijke rol speelde in het leven van Vala, leek ze haar leven wat te gaan oppakken.

  Kata kan als verpleegkundige makkelijk aan zware medicatie komen en raakt verslaaft aan GHB. Ondertussen is ze in contact gekomen met een ander slachtoffer, Soley, van verkrachting. Samen besluiten ze de strijd aan te gaan.

  In het tweede deel krijgt het poppenhuis steeds meer een prominentere rol. Deze was voor Vala erg belangrijk. Gekregen van haar vader Tomas. Het poppenhuis blijkt alleen een geheim met zich mee te dragen. Kata stuit op een geheime briefwisseling met een buitenlandse vriend(in), die uiteindelijk wordt voorgezet via de mail. De contacten tussen deze twee voelen als een dagboek aan, er zit een tijdlijn in.

  Steinar Bragi gebruikt in het boek de statistieken van de verkrachtingen in zijn boek, die hij met de lezer deelt. Dit voelt wat afstandelijk aan, maar is terdege interessant voor het verhaal.

  Uiteindelijk besluit Kata met Soley het heft in eigen hand te nemen. De verdachten van de verkrachting en moord op Vala zullen moeten straffen voor hun daden. Zijn zij wel de daders van de moord op haar dochter?

  Ik zal straffen in niet zomaar een thriller. Er zit veel informatie in verwerkt en kent een hoog psychologisch gehalte. Het is een boek die de lezer in de armen zal sluiten of totaal niet. Het begin is zeer sterk, maar lijkt deze te verliezen halverwege het verhaal. Kata is continu onder invloed, wat de lezer leest. Het kan aanvoelen als een warboel met weinig lijn in het verhaal.

  Eerlijk gezegd raakte in de leesflow een tijdje kwijt bij Ik zal straffen. Wat wilde de auteur nou echt vertellen? Het voelde wat onwerkelijk en chaotisch aan.

  Ik zal straffen heeft mij uiteindelijk wel kunnen bekoren. Het is een sterk verhaal met een duidelijke boodschap. Wie houdt van boeken waarbij concentratie gevergd wordt moet zeker Ik zal straffen gaan lezen. Het is beklemmend, warrig, indrukwekkend, chaotisch maar sterk geschreven.

  Ik geef 3, 5 sterren voor Ik zal straffen.

  Like

 6. Recensie Ik zal straffen door Sandra Hutchison:
  Ik zal straffen is een eigenzinnige thriller van de IJslandse auteur Steinar Bragi. Het verhaal gaat voornamelijk over de verpleegster Kata. Haar dochter Vala wordt ontvoerd, verkracht en overleeft het voorval niet. Hoewel de politie het onderzoek serieus neemt, komen ze geen stap verder. Kata gaat door een heftig proces van rouw, woede en onmacht, maar neemt uiteindelijk een heftig besluit, als het aan haar ligt komen de daders niet onder hun straf uit.

  De dramatische thriller Ik zal straffen start veelbelovend, maar het verhaal krijgt na het eerste deel een eigenaardige wending. Om haar verdriet te vergeten verdwijnt de moeder – met behulp van illegaal verkregen medicatie – dieper en dieper in het verleden van haar dochter Vala. Het griezelig realistisch ogende poppenhuis van Vala speelt daarbij een prominente rol.

  Tijdens een van haar hallucinatieachtige wandelingen door het poppenhuis ontdekt Kata een bizarre, ongezonde en misselijkmakende briefwisseling tussen haar dochter en een mysterieuze persoon. Dit deel van het boek kan je als lezer ervaren als verontrustend en beklemmend.

  In wezen is dat zeer waarschijnlijk precies hoe de moeder deze hele periode ervaart. Wat dat betreft veel lof voor de auteur, bijzonder knap hoe hij de lezer mee kan slepen in de ellende van Kata en Vala, maar prettig om te lezen is dit deel van het boek niet.

  Daarna vervolgt er een min of meer therapeutisch dagboekgedeelte in het boek. Kata wordt weer wat helderder van geest, weet zichzelf weer te vermannen en komt in contact met Sóley, een hulpbehoevende verpleeghulp. Ze neemt de zorg van Sóley op zich waardoor Kata zichzelf min of meer heelt en haar geest weer helder lijkt te worden. Maar de behoefte om wraak te nemen op de moordenaars van haar dochter blijft sterk aanwezig.

  Tussen alle dramatische wendingen door neemt de auteur ruimschoots de tijd om af te geven op de gebreken van het rechtssysteem en het verschil daarin tussen man en vrouw. Nu hij de aandacht van zijn lezers heeft maakt de auteur van de gelegenheid gebruik om de machteloosheid van een vrouw die seksueel misbruikt is bespreekbaar te maken. Zo zou het bewijzen van een verkrachting vaak erg moeilijk zijn, details ontbreken. Misschien is dit deel wat te uitvoering, maar mooi en nobel.
  Met Ik zal straffen lijkt Steinar Bragi de lezer veelvuldig te willen triggeren, tot het irritante aan toe. Door de warrige, doch briljant geschreven hoofdstukken, waarin Kata onder invloed verkeerd van medicatie en/of drugs zou je haast gaan denken dat deze hoofdstukken door een compleet andere auteur geschreven zijn. Uitermate goed gedaan of verontrustend beangstigend?

  In ieder geval is Ik zal straffen een in vele opzichten grensoverschrijdend boek. Een thriller waarvan ik vermoed dat er lezers zullen zijn die halverwege afhaken. Het verhaal irriteert, boeit, roept vraagstukken op, zet je aan het denken, fascineert en laat je niet snel meer los. Een aanrader voor lezers die denken alles al gelezen te hebben. ****

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.