L.C. De weg naar huis


De weg naar huisEen verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt…

Het is zaterdag, net na 22.00 uur. Jules Tannberg is vrijwilliger bij een telefoondienst voor vrouwen die ’s avonds bang worden op weg naar huis en die een telefoongezel willen wiens kalmerende stem hen veilig naar huis kan begeleiden. Er is tijdens de telefoontjes nog nooit een levensbedreigende situatie geweest. Tot vandaag, wanneer Jules met Klara belt.

De jonge vrouw is doodsbang. Ze gelooft dat ze wordt gevolgd door een man die haar eerder heeft aangevallen en die in bloed een datum op haar slaapkamermuur heeft geschilderd: de dag van Klara’s dood! En die dag breekt aan in minder dan twee uur…
Met dank aan Uitgeverij The House of Books.

De deelnemers van deze leesclub:
Dayenne Geluk-Wamsteeker | Maja Valkenborg | Willeke van Dolderen | Heleen van der Velde | Dini van Heumen-Hoekman | Karin Hazendonk | Hannie van Grol | Antoinette van Steeg | Chantal Hutchison

7 reacties

  1. Karin Hazendonk

    Fitzek stelt weer niet teleur

    Sebastian Fitzek studeerde rechtswetenschappen en werkte als journalist en schrijver voor radiostations en tv-zenders. Van zijn psychologische thrillers zijn miljoenen exemplaren verkocht en uitgebracht in negenentwintig talen. Daarmee is hij de beste thrillerauteur van Duitsland.

    Flaptekst:
    Het is zaterdag, net na 22.00 uur. Jules Tannberg is vrijwilliger bij een telefoondienst voor vrouwen die ’s avonds bang worden op weg naar huis en die behoefte hebben aan een kalmerende stem die hen veilig naar huis kan begeleiden. Alle vrouwen die ooit het nummer hebben gebeld, zijn zonder problemen thuisgekomen. Tot vandaag, wanneer Jules met Klara belt.
    De jonge vrouw is doodsbang. Ze gelooft dat ze wordt gevolgd door een man die haar eerder heeft aangevallen en die in bloed een datum op haar slaapkamermuur heeft geschilderd: de dag van Klara’s eigen dood. En die dag breekt over minder dan twee uur aan.

    Mijn leeservaring:
    Dat Fitzek in staat is om een uitstekende psychologische thriller neer te zetten, mag duidelijk zijn. In De weg naar huis volgen we Klara, getrouwd met Martin. Martin is een gewelddadig man die zijn vrouw vernedert, misbruikt en haar betrekt bij zijn bizarre seksuele fantasieën.
    Fitzek schuwt het niet om deze fantasieën tot in detail te beschrijven, zodat het de lezer heel goed duidelijk wordt waarom Klara zo bang is en waarom ze zelfs hele drastische maatregelen wil nemen. Heel eerlijk gezegd vond ik de beschrijving van het leven van Klara ietwat over the top.
    Klara raakt in gesprek met Jules. Toeval? In eerste instantie wil ze hem absoluut geen deelgenoot maken van haar problemen. Gaandeweg ontdooit ze en volgt het gesprek waarop het hele verhaal is gebaseerd.

    Fitzek heeft een mooie wijze van vertellen. Langzaam maar zeker werkt hij naar de ontknoping en word je als lezer aan het twijfelen gebracht over de identiteit van de dader. Pas als je het boek dichtslaat, besef je dat er gedurende het hele verhaal door Fitzek op subtiele wijze aanwijzingen worden gegeven.
    Uiteindelijk toch een echte Fitzek die ik met veel plezier heb gelezen.
    4,5 sterren.

    Geliked door 1 persoon

  2. Dini van Heumen

    Sebastian Fitzek studeerde rechtswetenschappen en werkte als journalist en schrijver voor radiostations en tv-zenders. Van zijn psychologische thrillers zijn miljoenen exemplaren over de toonbank gegaan in niet minder dan negentwintig talen. Daarmee is hij de bestverkochte thrillerauteur uit Duitsland.

    In De weg naar huis volgen we Jules Tannberg, die vrijwilliger is bij een telefoondienst die vrouwen die angstig zijn om alleen in de avond of nacht naar huis te komen, begeleiden, zodat ze veilig thuis arriveren. Dan belt Klara die doodsbang is per ongeluk op, haar telefoon maakt vanuit haar broekzak verbinding met de telefoondienst.

    Ze denkt dat ze achtervolgd wordt door een man die het op haar gemunt heeft, nadat hij haar eerder had aangevallen en haar sterfdatum in bloed had geschreven op haar slaapkamermuur. En die dag blijkt bijna aangebroken te zijn. Jules probeert van alles om Klara aan de lijn te houden ondanks dat Klara hem vertelt dat ook hij nu gevaar loopt.

    De cover past goed bij het verhaal, mistig, mysterieus en koud. Vanaf de proloog tot het einde weet de auteur de lezer weer in spanning te houden. Een heel goed onderbouwd plot met constant wisselende plotwendingen, zo goed gedaan.

    Het plot gaat alle kanten op, heel verrassend gedaan, want de lezer wordt constant op het verkeerde been gezet. Net wanneer je denkt te weten hoe het verder zal gaan, gaat het verhaal weer de andere kant op.
    Juist het switchen tussen de personages die heel goed zijn uitgewerkt en de manier waarop het beschreven wordt, zorgt voor de nodige verrassingen en blijft het ondanks de thema’s van het boek, huiselijk en seksueel geweld die voorbijkomen, boeiend.

    Het einde was ook niet te voorspellen en na afloop kun je alleen weer concluderen dat Sebastian Fitzek niet voor niets een van de beste Duitse thrillerauteurs is. Wat een geweldig boek weer, het heeft mijn verwachtingen zelfs als enorme fan van Fitzek overtroffen en ik waardeer het dan ook met 5*
    Het komt niet voor niets in mijn top 7 van 2021 te staan.

    Een van de beste thrillers die ik dit jaar gelezen heb en hopelijk laat zijn volgende boek niet te lang op zich wachten.

    Met dank aan Leesclub in de Boekenkast en uitgeverij The House of Books/ Overamstel voor het verstrekken van het recensie-exemplaar.

    Geliked door 1 persoon

  3. De weg naar huis van Sebastian Fitzek
    Door Dayenne Wamsteeker
    5 sterren

    Jules Tannberg is telefonist bij een telefoondienst die vrouwen ‘s avonds laat begeleidt op hun weg naar huis. Op zaterdagavond laat belt Klara met Jules. Klara is doodsbang en denkt dat ze achtervolgd wordt door de man die gedreigd heeft haar te vermoorden. Jules probeert haar gerust te stellen, op andere gedachten te brengen en haar te begeleiden. Er volgt een lang gesprek. Hoe eindigt deze nacht? Komt Klara veilig thuis?

    Fitzek is inmiddels een gevestigde naam in thrillerland. Elk jaar levert hij één of twee geweldige thrillers af. Zijn boeken staan garant voor spanning, sterke psychologie en een verrassend plot. Zijn nieuwste thriller: De weg naar huis start met een spannende proloog. Vervolgens begint het telefoongesprek tussen Jules en Klara. Het verhaal speelt zich in een relatief kort tijdsbestek af. Alle gebeurtenissen vinden plaats in één nacht, van zaterdag op zondag, waarbij Jules en Klara telefonisch verbonden zijn.

    Het plot van deze thriller is zeer verrassend. Fitzek heeft vele plotwendingen aangebracht, waardoor het verloop en eind van het boek onvoorspelbaar zijn. Door de sterke opbouw en de goede uitwerking van de psychologie is de spanning in het boek voortdurend aanwezig. Ook de perspectiefwisselingen en kleine cliffhangers aan het eind van veel hoofdstukken, brengen extra spanning in het verhaal.

    Het verhaal is geschreven vanuit de perspectieven van Jules en Klara. Zij komen in het boek om en om aan bod. Doordat het verhaal verteld wordt vanuit hun perspectieven, leer je als lezer zowel Jules als Klara goed kennen. Ze hebben beiden een moeilijke jeugd gehad en traumatische dingen meegemaakt. De auteur geeft deze geschiedenissen ook mee in het verhaal. Daarnaast hebben beiden een ingewikkelde relatie (gehad). Al deze gebeurtenissen hebben grote impact op hun handelen in het heden. Uiteindelijk maakt met name Klara een ontwikkeling door in het verhaal. Zij is in eerste instantie een volgzame en onderdanige vrouw, maar ontwikkelt zich tot een sterkere vrouw.

    Een belangrijk thema in het verhaal is huiselijk geweld en zowel psychologische als lichamelijke mishandeling. Een zwaar thema en daardoor maakt het verhaal veel indruk. Toch vlieg je door dit verhaal, omdat het spannend is en je wilt weten hoe het afloopt met Klara. Uiteindelijk is de afloop zeer verrassend.

    Fitzek heeft een beeldende filmische schrijfstijl. De spanning is continu aanwezig in De weg naar huis en daardoor leest deze thriller snel en is het boek helaas veel te rap alweer uitgelezen. Weer een topper van Fitzek!

    Geliked door 1 persoon

  4. Recensie De weg naar huis door Heleen van der Velde

    Spannende psychologische topthriller
    4 sterren ****

    Ik lees normaal gesproken een boek vrij snel achter elkaar uit. Deze keer niet. Niet omdat ik het niet goed vind, maar vanwege de spanning. Elke keer als ik denk dat het echt niet erger kan, komt er weer iets verrassends om de hoek kijken. Dus ik blijf alert tijdens het lezen en leg het af en toe even aan de kant. Qua schrijfstijl vind ik het beschrijvend en beeldend. Niet zozeer dat ik de omgeving voor me zie, maar wel dat ik bijna voor me kan zien wat er in de binnenwereld van de personages gebeurt. Qua opbouw vind ik het in het begin wat zoeken, omdat je soms heen en weer gaat in de tijd. Dat staat overigens wel goed aangegeven.

    De perspectiefwisseling tussen Jules en Klara voegt echt wat toe aan de opbouw. De personages zijn heel sterk neergezet en opgebouwd. Stukje bij beetje kom je steeds meer van hun angsten en handelen te weten. Het is echt onvoorstelbaar wat daar gebeurt en wat dat met hen doet. Fitzek weet mij echt steeds op het verkeerde been te zetten als het gaat om de ontwikkeling van de personages en hun verhaal. Het belangrijkste thema vind ik de zieke en onvoorspelbare geest van mensen met daarbij ook de onverwachte kracht en het doorzettingsvermogen. Verder spreekt er een constante angst in het verhaal. Uiteindelijk is het plot zeer verrassend.

    Jules werkt als vrijwilliger bij een telefonische hulplijn voor vrouwen die bang zijn. Hij krijgt telefonisch contact met Klara die doodsbang is. Ze is onderweg en gelooft dat ze wordt gevolgd door een man die haar sterfdatum in bloed op de muur heeft geschreven. Die sterfdatum, de dag van Klara’s eigen dood, is bijna aangebroken. Jules blijft aan de lijn om haar te helpen.

    “De weg naar huis” is een zeer spannende en verrassende psychologische thriller. De cover is zeer passend omdat je in het verhaal constante mist ervaart. Je raadt nooit wat er zichtbaar wordt als de mist optrekt.

    Geliked door 1 persoon

  5. Recensie De weg naar huis door Willeke van Dolderen

    Een reis door de nacht

    Het boek begint met een bloedstollende proloog die de toon zet voor de rest van het boek.

    Jules Tanberg is vrijwilliger bij een telefoondienst die vrouwen die ‘s avonds alleen naar huis lopen en die bang zijn, al pratend kan begeleiden naar huis. Maar deze keer heeft hij een vrouw aan de lijn die wel heel angstig is. Ze vlucht voor een man die haar wil vermoorden en Jules is ook in gevaar als de man weet dat hij met haar praat.

    De vrouw is Klara en is getrouwd met een sadistische man die haar mishandelt en vernedert, ze wil zelfmoord plegen en zegt niet met Jules te willen praten, maar ondertussen blijft ze aan de telefoon. Ze vertelt dat de datum waarop ze gedood zal worden bijna daar is, de dag die over een kleine twee uur aanbreekt.

    Door de dialogen in dit verhaal kom je veel te weten over het leven van Klara, ook via de gedachten en belevenissen die ze in die nacht meemaakt, een leven dat onbehagen oproept maar in de praktijk jammer genoeg voorkomt. De keuzes die Klara in haar leven maakt, lijken onwaarschijnlijk maar zijn het in de praktijk niet.
    Jules blijft geheimzinniger en zijn doel met Klara is mysterieus tot een daverend onverwacht einde, dat ik niet zag aankomen.

    Het is een verhaal dat je van Fitzek kunt verwachten, totaal onverwachte gebeurtenissen en plotwendingen. Dit boek is voor mij het meest ingewikkelde boek dat ik van hem gelezen heb.

    Geliked door 1 persoon

  6. Recensie
    Spannende psychologische topthriller
    4 sterren ****

    Ik lees normaal gesproken een boek vrij snel achter elkaar uit. Deze keer niet. Niet omdat ik het niet goed vind, maar vanwege de spanning. Elke keer als ik denk dat het echt niet erger kan, komt er weer iets verrassends om de hoek kijken. Dus ik blijf alert tijden het lezen en leg het af en toe even aan de kant. Qua schrijfstijl vind ik het beschrijvend en beeldend. Niet zozeer dat ik de omgeving voor me zie, maar wel dat ik bijna voor me kan zien wat er in de binnenwereld van de personages gebeurt. Qua opbouw vind ik het in het begin wat zoeken omdat je soms heen en weer gaat in de tijd. Dat staat overigens wel goed aangegeven. De perspectiefwisseling tussen Jules en Klara voegt echt toe aan de opbouw. De personages zijn heel sterk neergezet en opgebouwd. Stukje bij beetje kom je steeds meer van hun angsten en handelen te weten. Het is echt onvoorstelbaar wat daar gebeurt en wat dat met hen doet. Fitzek weet mij echt steeds op het verkeerde been te zetten als het gaat om de ontwikkeling van de personages en hun verhaal. Het belangrijkste thema vind ik de zieke en onvoorspelbare geest van mensen met daarbij ook de onverwachte kracht en doorzettingsvermogen. Verder spreekt er een constante angst in het verhaal. Uiteindelijk is het plot zeer verrassend.

    Jules werkt als vrijwilliger bij een telefonisch hulplijn voor vrouwen die bang zijn. Hij krijgt telefonisch contact met Klara die doodsbang is. Ze is onderweg en gelooft dat ze wordt gevolgd door een man die haar sterfdatum in bloed op de muur heeft geschreven. Die sterfdatum, de dag van Klara’s eigen dood, is bijna aangebroken. Jules blijft aan de lijn om haar te helpen.

    “De weg naar huis” is een zeer spannende en verrassende psychologische thriller. De cover is zeer passend omdat je in het verhaal constante mist ervaart. Je raadt nooit wat er zichtbaar wordt als de mist optrekt.

    Geliked door 1 persoon

  7. Recensie De weg naar huis door Maja Valkenborg

    Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed en nog twee uur tot die dag aanbreekt.

    Jules neemt een dienst over van Caesar. Hij heeft in het verleden al vaker achter een centrale gezeten. Klara belt de telefoondienst voor vrouwen die het niet prettig vinden om alleen naar huis te gaan. Ze belt echter vanuit een broekzaktelefoon. Jules zet door om met de vrouw te praten, pakt dit voorzichtig aan. Wat Klara hem dan vertelt, gaat alle fantasie te boven.

    Om haar aan de praat te houden vertelt hij over een vreselijke gebeurtenis uit zijn leven. Klara vertelt op haar beurt wat er is gebeurd in Bergerhof, een psychiatrische instelling voor de rijken. Zijn vrouw is daar ook geweest rond de tijd dat Klara er was.

    Het verhaal gaat goed in op de personages. Doordat je leest wat er in het verleden is gebeurd en in het heden nog gebeurt, krijg je een compleet verhaal. De spanning is vanaf de eerste letter goed opgebouwd. Dat neemt je mee in een verhaal dat zo ondenkbaar is dat je wilt doorlezen. Het is een goed geschreven psychologische thriller.

    Het meest verrassende is het einde. Door de twists word je al meegenomen. Maar het einde is zo goed, dat zie je niet aankomen.
    Een geweldig boek.

    Het krijgt van mij 5 sterren

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.