Ovengerechten


Recensie Ovengerechten door Sandra Hutchison:
50 zoete en hartige baksels

Auteur Janny van der Heijden schrijft al een zeer lange tijd culinaire artikelen voor diverse kranten en tijdschriften. Toch werd ze pas echt bekend bij het grote publiek als jurylid van het immens populaire programma Heel Holland Bakt. Dit boek Ovengerechten sluit daar mooi op aan.

Ovengerechten bevat een bonte verzameling van zoete en hartige receptsuggesties. Voor elk wat wils! Het boek start met een leuk geschreven en dus vlot te lezen voorwoord waarin Janny de lezer onder andere adviseert om de exacte maataanduidingen aan te houden die bij de recepten staan vermeld. Het hoe en waarom lees je in het boek. Ook schrijft deze auteur een verhelderend stukje over de verschillende soorten ovens. Hoe en wanneer gebruik je bijvoorbeeld de heteluchtoven en wanneer de conventionele?

Na het lezen van deze nuttige artikelen stuit je als vanzelf op de recepten, die unaniem beginnen met een kort stukje begeleidende tekst waarin bijvoorbeeld vermeld staat van welk land het gerecht afkomstig is. Al de benodigde ingrediënten om het gerecht te kunnen maken staan vetgedrukt vermeld, zodat je in één oogopslag kunt zien wat je eventueel nog aan moet schaffen. Gevolgd door een korte stap voor stap uitleg over de bereiding. Jammer genoeg prijkt er niet naast elk recept een foto van het gewenste resultaat. Dit terwijl er wel een aantal uni paarsgekleurde pagina’s in het boek te vinden zijn als onnodige boekopvulling. Een gemiste kans! De foto’s die wel in het boek staan, zijn van een opvallend goede kwaliteit. Ze ogen sfeervol en sommige hebben zelfs een nostalgisch tintje. Misschien zijn ze wel een voorproefje van haar nog te verschijnen boek: Smaakpalet van de lage landen. (Maart 2020).

Het boek Ovengerechten heeft een overzichtelijke driedeling gekregen. Het eerste deel werd gereserveerd voor hartige ovengerechten, waaronder een Galle (Joods vlechtbrood) en een donker walnotenbrood met rozijnen.

Aansluitend volgt een deel vol algemene ovengerechten. Hier treft de lezer onder andere een aantal bijgerechten, zoals knolselderijfrieten uit de oven en een Hollandse visterrine. Als hekkensluiter een flink aantal zoete ovengerecht-ideeën, waaronder Janny’s persoonlijke favoriet: Amandelkrullen (Franse Tuiles).

De recepten zijn over het algemeen goed te maken. Hou wel rekening met de bereidingstijd. Deze is zo nu en dan langer dan je in eerste instantie misschien zou vermoeden. Opvallend is dat bij een aantal recepten gekozen is voor een enkel kant-en-klaarproduct, zoals een pot abrikozenjam, kippenbouillon en zelfs een kant-en-klare tomatensaus. Praktisch misschien, maar het was meer gepast geweest als ook de recepten voor een verse variant in het boek te vinden waren geweest.

Ovengerechten is vooral een praktisch en in iedere keuken inzetbaar boek geworden. Na enige oefening zet je, met een beetje hulp van Janny, in een handomdraai de lekkerste ovengerechten op tafel.

★★★★
Titel: Ovengerechten | Leesfragment | Auteur: Janny van der Heijden | Nijgh & Van Ditmar-Singel Uitgeverijen | Categorie: kookboek | Uitvoering: hardcover | 112 pagina’s | ISBN13: 9789038808055 | Verkrijgbaar sinds: januari 2020 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 09-02-2020 | Prijs: €20,- | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.