Zomerkost


Recensie Zomerkost door Sandra Hutchison:
Vlaanderens beroemdste tv-kok Jeroen Meus is bijna dagelijks te zien in het programma Dagelijkse kost. Hij heeft inmiddels ook al een aardig rijtje kookboeken op zijn naam staan, waarvan Zomerkost het meest recent verschenen exemplaar is.

Over de vormgeving van dit boek niets dan lof: een handige inhoudsopgave, kleurrijke sfeerfoto’s en goede foto’s van de gerechten. Plus een vrolijk ogende cover! Helaas geen hardcover, een klein minpuntje. Een kookboek in paperbackuitvoering is toch net wat kwetsbaarder. Zeker bij gebruik in de keuken.

 

‘Eten is verbinden. Verbinden met mensen die mee staan aan te schuiven voor deux baguettes.
Eten leeft, troost, charmeert, blust, viert.
Hopla, weeral een vreugdesprong’– Jeroen Meus
(uit het voorwoord van Zomerkost)

Dit zomerse boek heeft zoals je mag verwachten van een goed kookboek een logische indeling gekregen. De recepten starten dan ook (na een leuk voorwoord) met de voorafjes: Apero.
Het eerste gerecht waar je op zult stuiten, is een originele carpaccio van tomaat, erg lekker met een Italiaanse burrata en een zelfgemaakte chutney, dat belooft wat!

Ook de andere recepten voor voorgerechten motiveren om er zelf mee aan de slag te gaan. Neem bijvoorbeeld de gevulde meloen. De foto naast het recept laat zien dat dit een mooi voorgerecht is om te serveren als je gasten krijgt. Al zou je resultaat maar half zo mooi zijn als het resultaat op de foto, dan alleen al win je punten. Na alle voorgerechten, waaronder ook een aantal vegetarische varianten, volgen de recepten voor een lekkere picknick. Een aantal voorbeelden uit dit gedeelte in het boek zijn: Marokkaans brood met vlees (gehaktbrood), een Griekse salade en een sushibowl.
Al de picknickrecepten zouden ook niet misstaan op tafel tijdens een goedverzorgde lunch. Maar ook voor de lunch heeft Jeroen Meus flink wat recepten geplaatst in het boek. Hier ontdek je onder andere een Thaise kipsalade, geroosterde aubergine en een frisse komkommersoep.

Het moeilijkheidsniveau van de recepten varieert behoorlijk. Sommige gerechten zet je (ook zonder ervaring) in een handomdraai op tafel. Terwijl er ook genoeg recepten in het boek te vinden zijn, die wat meer handigheid, geduld en tijd van je vragen. Ook bij het hoofdstuk Diner is dat niet anders. Sommige van de vlees- en visrecepten die je hier kunt vinden, zijn vrij bewerkelijk. Bij ieder recept staat overigens wel duidelijk vermeld hoeveel tijd het bereiden in beslag zal nemen, dus voordat je aan de slag gaat, weet je al waar je aan toe bent.

Afsluitend houdt Jeroen Meus het voornamelijk bij zoet. Hier staan de lekkerste nagerechten als afsluiting van een aangenaam diner. Onder andere een recept voor Brusselse wafels en een met geflambeerde ananas en roomijs. Allemaal even lekker.

Zomerkost is een nuttig boek waar iedere thuiskok voldoende in zal vinden dat bij hem of haar past. Het boek bevat maar liefst 75 recepten en de variatie is groot. Leuk ook is dat er voornamelijk producten zijn gebruikt die bij het zomerseizoen passen. Eigenlijk zou je dan ook al zijn kookboeken (waaronder Winterkost) in huis moeten halen, zodat je daadwerkelijk dagelijks, afgestemd op het seizoen, lekker kunt koken. Zomerkost was voor mij de eerste kennismaking met de boeken en recepten van Jeroen Meus, maar het smaakt zeker naar meer! Aanrader(s) voor elke thuiskok!

★★★★
Titel: Zomerkost | Website Dagelijkse kost | Auteur: Jeroen Meus | Uitgeverij: Manteau – Angéle | Categorie: Lifestyle, kookboeken | Uitvoering: paperback | 240 pagina’s | ISBN13: 9789022336175 | Verkrijgbaar sinds: 13-05-2019 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 27-5-2019 | Prijs: €19,99 | Bestellen