Het vierde trimester


Recensie Het vierde trimester van Dayenne Wamsteeker:
Jouw gids voor de kraamtijd. Voor lichamelijk herstel, emotionele balans & hernieuwde vitaliteit

Een zwangerschap is een bijzondere periode waarbij je lichaam verandert en je toeleeft naar de komst van je kindje. En dan is je lieve kleine kindje geboren. Je wereld staat op z’n kop! Je hebt de zorg voor een kindje, maar daarnaast moet je eigen lichaam ook herstellen. Veel boeken focussen op tips voor de verzorging van je kindje, maar het boek Het vierde trimester is een gids voor de kraamtijd, waarbij dit boek specifiek ingaat op lichamelijk herstel, emotionele balans en hernieuwde vitaliteit voor de moeder.

Het boek start met tips voor een goede voorbereiding op je bevalling en je huishouden klaarmaken voor de komst van de baby, zodat je zo goed mogelijk voorbereid het moederschap ingaat. Vervolgens gaat het boek over je herstel, je relatie, sporten na je bevalling, het dragen van je baby, maar ook de complexe en tegenstrijdige emoties die je kunt krijgen na de bevalling.

Het boek is omvangrijk en bevat veel informatie. Niet een boek dat je zomaar even wegleest. Je kunt het gebruiken als naslagwerk, waarbij je de onderwerpen eruit pikt die voor jou herkenbaar en relevant zijn. Dit kun je doen aan de hand van de inhoudsopgave of de uitgebreidere index, waar je kunt zoeken op bepaalde termen. Het boek bevat veel technische informatie, maar ook praktische tips en de zogenoemde ‘gemeenschapsverhalen’. Hierin beschrijft auteur Kimberly Ann Johnson de verhalen van vrouwen die zij heeft geholpen. Deze verhalen geven een fijne afwisseling en maken het boek persoonlijker.

Het boek bevat erg veel geschreven informatie, maar gelukkig ook praktische tips. Zo worden er verschillende bewegingsoefeningen beschreven (handig ondersteund met illustraties!) die ervoor zorgen dat je lichaam weer sterk wordt en herstelt. Ook geeft de auteur voedingsadvies en vind je in de bijlage enkele recepten die zeer gezond zijn.
De auteur heeft geprobeerd afwisseling aan te brengen middels de lay-out in het boek. Hierbij is gebruik gemaakt van kaders en verschillende lettertypen. Toch bevat het boek erg veel tekst en is alles in zwart-wit, waardoor het boek niet heel aantrekkelijk is vormgegeven, wat minder uitnodigt tot doorbladeren.

Auteur Kimberly Ann Johnson is de oprichter van magamama.com, een internationaal holistisch platform voor zwangere vrouwen en moeders. Daarnaast is ze medeoprichter van de STREAM School of Postpartum Care. Ze leidt workshops en trainingen waarbij ze vrouwen helpt aan meer informatie over kraamzorg, zelfzorg en seksuele gezondheid.

Het vierde trimester is een mooi handboek voor vrouwen die zwanger zijn en bijna hun kind verwachten. Deze gids geeft veel informatie over de tijd die komen gaat en hoe je deze zo goed mogelijk kunt ingaan, waarbij veel tips worden gegeven die je verder kunnen helpen. De lay-out van het boek is helaas wat eentonig, wat het boek helaas wat minder aantrekkelijk maakt om door te bladeren, hoewel de informatie heel interessant is. Ik waardeer dit boek met 3 sterren.

★★★
Titel: Het vierder trimester | Auteur: Kimberly Ann Johnson | Uitgeverij Samsara  | Categorie: non-fictie | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 383 pagina’s | ISBN13: 9789492995735 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2020 | Recensent: Dayenne Wamsteeker | Datum recensie: 26-12-2020 | Prijs: €19.90 e-book €14.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.