MichelleDujardin Michelle Dujardin is geboren in ’79 en woont en werkt in Leiden als beeldend kunstenaar, schrijver, boeddhistisch psycholoog en zen tekenleraar. Al deze interesses van haar komen samen in ‘het zen tekenboek’ dat nog niet zolang geleden is uitgegeven door uitgeverij Asoka.

Lange tijd zocht ze naar een mooie combinatie tussen kunst en psycholgie. Dat vond ze onder andere in het werk van Frederick Franck, de grondlegger van het ‘Zen Zien Zen Tekenen’. Ze ging zich steeds meer gaan verdiepen in het Boeddhisme en ‘boeddhistische psychologie’. Begon met mediteren en ontdekte dat dit een positief effect had op haar geest en beeldende werk. Zen tekenen bleek een meditatietechniek te zijn die heel goed bij haar past. Het leert om nog meer over alles te verwonderen, dingen los te laten en meer van het leven te genieten.

Zowel in haar werk als beeldend kunstenaar als boeddhistisch psycholoog probeert ze het beste uit de westerse en oosterse cultuur te halen. Het idee dat de mooiste dingen vanzelf ontstaan wanneer je open staat en je volledige aandacht inzet is daarbij leidend (Bron:michelledujardin.nl ).

Het zen tekenboekHet zen tekenboek

Zen tekenen is de leukste en gemakkelijkste manier om te leren tekenen en mediteren tegelijk. Het maakt gebruik van de tekenreflex: een automatisme van de handen om met de ogen mee te bewegen. Tekenen gaat hierdoor als vanzelf. Bovendien verhoogt zen tekenen je concentratie waardoor innerlijke stilte en rust ontstaan. Het zen tekenboek is een persoonlijke handleiding, geschikt voor iedereen die tekenen wil gebruiken om zijn hoofd leeg te maken.

Het zen tekenboek legt uit hoe zen tekenen werkt vanuit oosters en westers perspectief. Het werkelijke doel is om jezelf door oefeningen in een licht meditatieve staat te brengen en je ‘innerlijke kunstenaar’ wakker te maken. Zen tekenen is een ontspannen manier om je eigen creativiteit te ontdekken én te verhogen. De tekenmethode met praktische oefeningen leert je bewust waar te nemen en biedt inzicht in wat er in je omgaat. Het zen tekenboek is geschikt voor beginners en gevorderden. De techniek leidt tot verfijnde en gedetailleerde tekeningen. Klik hier voor een filmpje over het zen tekenboek.

Tekenen vanuit mindfulness. Het is misschien even oefenen, we zijn zo gewend om controle te houden dat het lastig kan zijn om deze controle los te laten. Het zen tekenboek helpt je hierbij. De meeste van ons zullen geneigd zijn om dwangmatig naar het papier te blijven kijken, gedreven om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten op papier. Zijn we echt vergeten hoe we als kind genoten van het maken van een tekening of het kleuren buiten de lijntjes? Het zen tekenboek helpt je te leren het resultaat (weer) los te laten en van uit je hart te observeren. Om met zen tekenen aan de slag te gaan hoef je geen geoefende en talentvolle artiest te zijn, misschien zelfs beter van niet. Het gaat er niet om hoe mooi of lelijk het resultaat zal zijn op papier. Zen tekenen werkt zeer ontspannend, maar vraagt wel flink wat oefening.

Hat zen tekenboek staat vol tekeningen van de auteur ter inspiratie. In het eerste gedeelte van het boek zal er voornamelijk in gegaan worden op wat zen tekenen nu eigenlijk is en worden er onderwerpen besproken als het ego en de westerse wetenschap. Halverwege het boek vind je het leukste gedeelte van het boek; de oefeningen om zelf aan de slag te gaan met het zen tekenen. Deze oefeningen zijn gericht op realistisch tekenen met potlood en helpt je bij het streven naar een stil hoofd.

Het zen tekenboek is een musthave voor creatievelingen en een aanrader voor een ieder op zoek naar wat verlichting.

Auteur: Michelle Dujardin
Uitgeverij: Asoka
Uitvoering: Hardcover
Pagina’s: 192
ISBN 9789056702946
Prijs: €18,95
Recensie: Sandra Hutchison
Recensie datum:06-06-2013
Bestellen? Klik hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.