Je begrijpt me gewoon niet


Je begrijpt me gewoon nietSurvivalgids voor jonge vrouwen

Tara Porter is psychologe. Ze werkt al jaren met jongeren om hun geestelijke gezondheid te bevorderen. In Je begrijpt me gewoon niet richt ze zich tot tieners en jonge vrouwen. Er is veel veranderd in hun levens, er zijn zoveel keuzemogelijkheden bijgekomen, maar nooit eerder waren er zoveel eisen waaraan ze moesten voldoen, zowel van anderen als van zichzelf.

Je begrijpt me gewoon niet is gebaseerd op de vele gesprekken die de auteur gevoerd heeft met deze doelgroep. Ze biedt hun inzicht in de warboel van hun leven door heel veel verschillende situaties te beschrijven en uit te leggen wat er aan de hand is. Tevens biedt ze handvatten om een andere wending te geven aan het leven.

In negen hoofdstukken laat ze verschillende thema’s de revue passeren. Thema’s die van toepassing zijn op het leven van deze jonge vrouwen. In heldere taal legt ze uit wat er vaak speelt in hun leven en hoe ze op een andere manier naar tegenwoordige zaken kunnen kijken. Haar teksten illustreert ze met voorbeelden uit haar praktijk die telkens in cursief worden weergegeven. Ook schematische afbeeldingen en heldere metaforen verduidelijken de materie.

Omdat steeds meer jonge vrouwen psychische klachten krijgen, heeft ze dit boek geschreven. Maar niet alleen deze doelgroep kan profiteren van de inzichten die in Je begrijpt me gewoon niet zijn op te doen, ook ouders en hulpverleners helpt het om met andere ogen te kijken naar de problemen waarmee geworsteld wordt.

Je begrijpt me gewoon niet biedt heel veel inzicht in problematiek op allerlei levensgebieden. Tegenover de destructieve overtuigingen zet ze nieuwe gedachten die de huidige opvattingen kunnen doen omslaan. Het accent in de benadering ligt op rationeel begrijpen en verklaren, er is weinig aandacht voor het omgaan met en verwerken van emoties. Telkens wordt teruggegrepen naar het inzichtelijk maken van de andere kant die een positieve impact zal hebben op het leven van meisjes. De auteur ziet de oplossing van problemen in het inzichtelijk maken van de overtuigingen, praten over gevoelens en gedrag veranderen. Wat hierbij van grote hulp kan zijn, is de emotiecirkel van Laura Thomas, die in het boek afgebeeld staat.

Je begrijpt me gewoon niet is een prettig te lezen boek met heel veel herkenbare situaties, dat veel helderheid kan geven voor jonge vrouwen, hun ouders en hulpverleners. Kortom, een aanrader voor iedereen die tot die groep behoort ofwel ermee te maken heeft, zodat de wereld met alle eisen leefbaar gaat worden en jonge vrouwen een toekomst biedt, die ze vol vertrouwen tegemoet kunnen zien.

Uitgeverij Balans logo

★★★★
Je begrijpt me gewoon nietTitel: Je begrijpt me gewoon niet | Auteur: Tara Porter | Uitgeverij Balans | Categorie: Psychologie/Mens en maatschappij | Verkrijgbaar als paperback en e-book  | 336 pagina’s | ISBN13: 9789463822275 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 11-09-2022 | Prijs: paperback €22,99 en e-book €11,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.