Jouw baan gaat verdwijnen en dit is de oplossing


Recensie Jouw baan gaat verdwijnen en dit is de oplossing door Fany Van Hemelen:
Wat een rake analyse over een angstaanjagende toekomst, die zich door de Coronacrisis al wereldwijd aan het ontwikkelen is.

Andrew Yang, de Amerikaanse auteur van dit boek, schetst precies een doemscenario waarbij door automatisering, big data en nieuwe technologieën onze banen gaan verdwijnen. In 2018 was dit een akelige visie op de Amerikaanse toekomst die men liever niet wilde horen. De gewone man, zoals de winkeljuffrouw en vrachtwagenchauffeur, maar ook de job van de advocaat en chirurg zou veranderen en in bepaalde gevallen misschien zelfs overgenomen worden door de technologie.

Nu is deze voorspelling door de Corona al versneld in gang gezet en verliezen overal ter wereld mensen massaal hun baan of komen in de dure ziektekostenverzekering terecht. Toegegeven, de situatie in Amerika verschilt van de onze, maar toch zijn er ook veel overeenkomsten. Ook hier primeert de economische markt, efficiëntie en kostenbesparing op mensen. Zelfrijdende auto’s en robots zullen ook door het gebruik van artificiële intelligentie meer ingezet worden om ons te vervangen. Kijk maar naar de selfscan in de winkels of de automaten om te bestellen bij restaurants. België en Nederland zijn net zoals Amerika afhankelijk van de overheid en ook hier is lobbyen vaak normaal. Politiek vertrekt vanuit het hart, maar eindigt vaak in onmogelijke compromissen.

De auteur schotelt je een pessimistische kijk op de zaken voor en door de pijnlijke waarheid die hij staaft met talrijke cijfers, statistieken en onderzoeken word je door dit scherpe betoog bedolven onder de harde realiteit. Soms denk je: “Misschien heb je gelijk, maar wil ik dit allemaal wel weten? Niets is minder waar natuurlijk, want de waarheid moet gekend zijn.

Gelukkig heeft deze visionair ook constructieve oplossingen bedacht om om te gaan met een wereld waarin een groot deel van de banen verdwenen is. Is het toeval dat hij begin dit jaar uit het niets verscheen als Democratische presidentskandidaat tijdens de voorverkiezingen of stond het in de sterren geschreven?

Bij het lezen van het stuk over een basisinkomen, tijd die je omzet in punten en koppelt aan sociale en nuttige taken en een grondige reorganisatie van het onderwijs, de politiek en de zorg zie je de idealist en voel je de hoop opflakkeren. Of al deze punten realistisch en haalbaar zijn, dat zal de tijd moeten uitwijzen als ze ooit uitgevoerd zouden worden. Toch krijg je het gevoel dat dit een manager, politicus en visionair is, die door ervaring in het bedrijfsleven en te kijken en luisteren naar de gewone Amerikaan en de rijke man durft te zeggen dat het anders moet dan hoe het nu is. De maatschappij moet gaan investeren in het menselijk kapitaal en een ander zorgsysteem.

Jouw baan gaat verdwijnen en dit is de oplossing is een nauwkeurige analyse van een in elkaar stortend systeem, maar daarnaast ook een hoopvol pleidooi van een bevlogen persoon, die niet alleen zegt hoe het niet moet, maar ook tips geeft hoe het anders kan. Of zijn goed onderbouwde aanpak de oplossing is, is koffiedik kijken, maar de feiten die hij bespreekt, zijn echt. Dus het wordt tijd dat we gaan nadenken over hoe we het uiteindelijk anders en menselijker gaan doen. Ook in onze contreien zien we zeker na Corona meer banenverlies, zelfdoding en vaak blijft de gewone man ook in de kou staan of geeft hij het op.

Andrew Yang heeft het lef om out of the box te denken en heeft in het verleden al getoond dat het anders kan. Door met zijn organisatie Venture for America zaken op te richten met aandacht voor de mens en onze maatschappelijke toekomst heeft hij al zijn steentje bijgedragen. Hij zegt ook dat er meer nodig is, hoewel hij trots is op hun verwezenlijkingen.

Jouw baan gaat verdwijnen en dit is de oplossing is een eerlijk relaas waarin gekeken wordt naar mogelijkheden die baanbrekend zijn en je op zijn minst doen nadenken.

Heb je interesse in hoe de samenleving onder druk van nieuwe technologie draaiende te houden, lees dan deze accurate en vernieuwende visie. Deze man lijkt het Amerika van I have a dream terug te willen geven aan de gewone man en een eerlijkere verdeling van kapitaal en talent. Utopie of niet?

★★★★
Titel: Jouw baan gaat verdwijnen en dit is de oplossing | Subtitel: Artificial Intelligence, basisinkomen en de wereld zonder werk | Auteur: Andrew Yang | Bot Uitgevers | Uitvoering: paperback en e-book | ISBN13 :9789090330761 | 368 pagina’s  | Verkrijgbaar sinds juni 2020 | Categorie: lifestyle, mens & maatschappij | Datum recensie 22-07-2020  | Recensent: Fany van Hemelen | Prijs: €22,- , e-book €10,- | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.