Wie is die vogel


Wie is die vogelRecensie Wie is die vogel door Pierre Peeters:
Leer vogelspotten met de leukste stripvogelgids ter wereld!

Het unieke strip- en vogelboek ‘Wie is die vogel?!’ van Boris Peeters is mijns inziens een schot in de roos! Ik kende Boris Peeters niet, maar achterhaalde dat hij een begenadigd striptekenaar is, verschillende prijzen won voor zijn werk en deel uitmaakt van het striptekencollectief Lamelos. Hij staat bekend om zijn strips over het Japanse monster Kayeko.

In Wie is die vogel?! tekende de auteur in zijn ‘bekende’ tekenstijl ongeveer tweehonderdvijftig vogelsoorten. In vijfentwintig rubrieken gaande van ‘zwanen, ganzen, eenden’ over ‘piepers, kwikstaarten’ naar ‘parkieten’ om te eindigen bij de speciale vogelsoort ‘showbizz-vogels’, laat de auteur zijn lezers kennismaken met de meeste vogels die in België en Nederland voorkomen. 

Dit alles wordt voorafgegaan door acht pagina’s over o.a. hoe men het boek moet/kan gebruiken, worden in detail de gebruikte icoontjes uitgelegd en op twee bladzijden worden de ‘lichaamskenmerken’ van de vogel weergegeven.
Als je eenmaal als lezer het korte maar noodzakelijke ‘theoretische’ luik hebt afgerond, kun je aan de slag en beginnen met vogelspotten om nadien de desbetreffende vogel op te zoeken in het vogelboek.

In het boek wordt bij elke vogelsoort de Nederlandse en Latijnse naam weergegeven, aangevuld met kenmerken zoals hun lengte, de vleugelspanwijdte, het geluid dat wordt voortgebracht, de biotoop waar de vogel wordt aangetroffen, het lievelingsvoedsel…Er werd tevens ruimte voorzien om datum en plaats waar de lezer een waarneming deed, neer te schrijven. Alle vogels werden herkenbaar maar grappig getekend met oog voor detail in zomer- en eventueel in hun winterkleed (dan dragen ze een leuk gekleurd wollen mutsje).

Het boek is uitgegeven in hardcover in erg handig formaat. De cover en achterflap zijn heel kleurrijk met vogelspotters tussen de diverse vogelsoorten.

Ik heb heel erg genoten van dit speciale vogelboek, genoot van de mooie tekeningen met veel fantasie en humor getekend en ik leerde ook heel wat bij over de plaatsen waar vogels graag vertoeven. Een aanrader!

Ik ben overtuigd dat dit leuk vormgegeven (vogelstrip)boek de liefde voor het vogelen bij jonge lezers zal stimuleren en een aanzet kan zijn om naast vogels ook de natuur te gaan observeren en te gaan ontdekken.

Ik waardeer dit informatieve en superleuke vogelboek, zoals ik er voorheen nog nooit een zag, heel graag met vijf sterren.

Volt logo

★★★★★
Wie is die vogelTitel: Wie is die vogel?! – Een vogelgids  | Auteur en illustrator: Boris Peeters | Uitgeverij Volt | Categorie: Natuur & tuinieren | Verkrijgbaar als hardcover | 136 pagina’s | ISBN13: 9789021430317 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 01-08-2021 | Verkrijgbaar sinds: juni 2021 | Prijs: €17,50  | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.