De trein naar Tibet


de trein naar tibetEen boeiend reisverslag

Maja Wolny is zeer veelzijdig. Naast dat ze correspondente, boekhandelaar, museumdirecteur en columniste was, heeft ze ook meerdere boeken geschreven. De trein naar Tibet is haar non-fictiedebuut. Ze treedt hierin in de voetsporen van Alexandra David-Néel, de eerste Europese vrouw die in 1924 Tibet bereikte. Met grote bewondering voor deze vrouw reist ze af naar Lhasa, de hoofdstad van Tibet. Ze onderneemt de reis per trein met de Trans-Siberische, Trans-Mongoolse en Tibetaanse spoorlijn om zoveel mogelijk hetzelfde te ervaren als haar voorgangster.

De omstandigheden waarin ze terechtkomt, zijn op meerdere plaatsen behoorlijk primitief te noemen en telkens refereert ze dan aan de reis van Alexandra David-Néel, die in het begin van de twintigste eeuw dezelfde reis ondernam in nog primitievere omstandigheden. Het is boeiend te lezen welke ontberingen Maja Wolny tegenkomt en hoe ze zich erdoorheen slaat. Heel gedetailleerd doet ze verslag van haar treinreis, van de leefomstandigheden in de verschillende steden waar ze soms enkele dagen doorbrengt en dan de aankomst in Tibet, het dak van de wereld. De hoogteverschillen spelen haar behoorlijk parten.

Haar tocht naar de Himalaya is intrigerend om te lezen. Zoals ze het zelf omschrijft:
‘Aan de voet van de Himalaya ben je nog maar een korreltje in de schaduw van de machtige natuur.’
De trein naar Tibet staat vol met deze prachtige poëtische beschrijvingen. De liefde voor het land, de bewoners, de gewoontes, de geschiedenis en de cultuur spat van de bladzijden af.

De trein naar Tibet leest als een spannende roman. Geboeid blijf je erin verdiept om mee te reizen met de auteur en al haar belevenissen vanuit je comfortabele stoel mee te maken. Prachtige zwart-wit foto’s verlevendigen het verhaal en geven een duidelijk beeld van haar moedige tocht. De trein naar Tibet is een aanrader voor de reislustigen onder ons als voorbereiding op deze reis, maar zeker ook voor diegenen die thuis willen blijven en toch een imaginaire reis naar Tibet willen ondernemen.

Manteau

★★★★
de trein naar tibetTitel: De trein naar Tibet | Auteur: Maja Wolny | Uitgeverij: Manteau | Categorie: Reizen  | Verkrijgbaar als paperback | 240 pagina’s | ISBN13: 9789022338728 | Verkrijgbaar sinds: mei 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 17-06-2022 | Prijs: € 22,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.