In de voetsporen van Zarafa


In de voetsporen van ZarafaRecensie In de voetsporen van Zarafa door Pierre Peeters:
Na haar succesvolle roman Kom Atir kom schreef Agnita de Ranitz een mooie aanvullende historische reisgids waarmee men de route die Zarafa als eerste giraffe in 1827 op Franse bodem liep, met de auto kan afleggen. De idee om deze reisgids te schrijven rijpte bij de auteur tijdens de research van eerder voornoemd boek. 

De reis loopt in negentien hoofdstukken door de Provence, het Rhônedal, de Bourgogne en de Morvan, van Marseille tot Parijs over de route die Zarafa en haar begeleiders 900 kilometer lopend in 42 dagen aflegden. De auteur heeft tijdens deze trajecten telkens oog voor cultuur, literatuur, geschiedenis, natuur, architectuur, gastronomie en hotels. Om deze reden wijkt de reisgids af van alle andere, omdat er aandacht is voor andere bezienswaardigheden en belevingen dan de traditionele toeristische trekpleisters.

De duidelijke pictogrammen van een 2CV, een wandelaar, een soepterrine geven respectievelijk een routeoverzicht, een te bezoeken aandachtspunt en een verwijzing naar een lokaal gerecht. Deze lokale recepten zijn achteraan in het boek opgenomen.

Een reflectie naar het boek Kom Atir kom kon en mocht uiteraard niet ontbreken. Bij elk traject dat wordt aangedaan, staat een verwijzing naar het hoofdstuk en de originele reisdata. Vervolgens zijn de opmerkingen van Saint-Hilaire en/of Atir een mooie hint om het boek bij de hand te nemen en het desbetreffende hoofdstuk te gaan lezen. Zonder het boek kan deze reisgids ook gelezen worden, maar dan gaan toch heel wat bijkomende informatie en een paar leuke wist-je-datjes aan de lezer voorbij.

Dankzij de zeer vlotte schrijfstijl leest deze reisgids als een prachtig en origineel reisverhaal. Door de leuke (stads)beschrijvingen, de aangehaalde historische aandachtstrekkers kun je van thuis uit de volledige reis meebeleven.

De reisgids In de voetsporen van Zarafa is mooi vormgegeven en uitgegeven op dik glanzend papier, opgesmukt met heel wat leuke foto’s en interessante gravures. Van de vele foto’s is mij er één specifiek bijgebleven, namelijk deze van een ingemetselde draailade uit 1804 waarin anoniem een baby als vondeling kon worden gelegd.

Deze reisgids heeft mij nooit verveeld en na het lezen heb ik hem verschillende malen terug ter hand genomen, doorgebladerd en passages herlezen.

Ooit wil ik Zarafa van Marseille tot Parijs met deze gids nareizen.
Het boek Kom Atir kom en deze toffe reisgids kan ik aan iedereen aanbevelen.

Deze boeiende en unieke reisgids vol met tips, wetenswaardigheden, opmerkingen en anekdotes waardeer ik graag met 4,5 sterren.

Uitgeverij De Brouwerij

★★★★
In de voetsporen van ZarafaTitel: In de voetsporen van Zarafa | Auteur: Agnita de Ranitz | Uitgeverij de Brouwerij | Categorie: Reisgidsen | Verkrijgbaar als paperback | 240 pagina’s | ISBN13: 9789083114538 | Verkrijgbaar sinds: juli 2021 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 21-08-2021 | Prijs: €20,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.