Het opruimboek voor mijn gezin


Recensie Het opruimboek voor mijn gezin door Jolanda Kalkman:
Een opruimboek voor mijn gezin komt hier zeer zeker van pas als ik om mij heen kijk!
Met een druk gezin met twee kinderen met een groot leeftijdsverschil en mijn uit de hand gelopen kinderzwerfboekhobby en natuurlijk mijn eigen boeken, wil het hier wel eens op zijn zachtst gezegd een rotzooi in huis zijn.
Vol goede moed begon ik dan ook te lezen in dit boek!

In Het opruimboek voor mijn gezin neemt Tina Favache je aan de hand van een duidelijk stappenplan mee door je huis. In het voorwoord zegt ze gelukkig, zelf niet in een glazen huis te wonen, maar net als bijna iedereen van gezelligheid en prulletjes hier en daar te houden. Dat kan ook niet anders met twee kinderen, een man, twee honden en een kat.
Het doel van haar boek is dat ouders en kinderen samen de opruimuitdaging aangaan.

De opbouw van het boek is steeds hetzelfde.
Je begint bij de voorbereidingen. Hierbij maak je voor jezelf een planning, maar je bedenkt ook een beloning voor het hele gezin. Bijvoorbeeld een leuk uitstapje.
Daarna schrijf je op papier welke spullen je graag wilt houden, welke weggegooid kunnen worden, welke je weg wilt geven of verkopen en wat je van locatie wilt verwisselen.
Door het op te schrijven ga je een verbintenis met jezelf en misschien ook met je partner en/of kinderen aan. Hierdoor is de neiging om de planning te veranderen kleiner dan bij een “denkbeeldige” planning.

Hierna is het tijd voor actie! Hiervoor kun je een tijdsindicatie gebruiken met daarin een pauze. Zeker voor kinderen kan dit erg handig zijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld 20 minuten heel gericht bezig zijn met opruimen.
Nu kun je je spullen in de eerder genoemde groepen verdelen. Wanneer je dan helemaal klaar bent en alles netjes terug staat in de kast, is het tijd voor het leukste, je beloning! Er is immers een mooie stap gezet in het opruimen van je spullen in je woning. Geniet dus gauw met elkaar van het uitstapje en vergeet vooral niet ook even een datum te plannen waarop de spullen die weggegooid of verkocht gaan worden, ook daadwerkelijk het huis verlaten!

Natuurlijk moest ik het uit gaan proberen met mijn rommel. Eerlijk gezegd kostte vooral het op papier zetten van een planning mij veel moeite en tijd. Uiteindelijk werd het een grof schema met daarop, speelgoed van de jongste naar boven, speelgoed van de oudste naar boven. Eigen boeken op een mooie boekenplank en zwerfboeken in aparte dozen sorteren op leeftijd en thema.
Het kinderspeelgoed opruimen ging mij goed af. Het lukte zelfs om een kast bijna helemaal leeg te krijgen!
Nadat ik mijn man heel lief had aangekeken, heb ik er een themaboekenkast bijgekregen op zolder. Sommige boeken wil ik voor een ander moment bewaren, zoals sinterklaasboeken, oorlogsboeken enz. Ik vind het ideaal dat ze nu eindelijk op een plank staan i.p.v. in dozen! Helaas is mijn themaboekenkast al gauw weer vol, dus ik ben bang dat er nog wel ergens een nieuwe boekenkast bij gaat komen.

Ook heb ik mijn zoon laten opruimen. Na wat gezeur van mijn kant en een beloning voor hem (gamen) is hij 20 minuten aan de slag gegaan. Het was een verademing om in zijn kamer te komen en een leeg bureau aan te treffen! Helaas lukt het hem nog niet om het zo te houden. Dus ik ben bang dat ik hem nog heel vaak aan het opruimen moet gaan zetten!

Het opruimboek voor mijn gezin is een mooi hulpmiddel om orde te scheppen. Niet alleen in huis maar ook in bijvoorbeeld je apps en e-mailberichten.
Wanneer je op zoek bent naar nog meer tips en opruimuitdagingen (in de vorm van wedstrijden ed.) heeft Tina Favache twee leuke faceboekgroepen opgezet waar je lid van kunt worden: 365x opruimen en 365x opruimen-kinderspullen. Zo krijgt alles in een mum van tijd een eigen plek en hou je tijd over om leuke dingen met je gezin te doen. Om daarna in een opgeruimd huis thuis te komen!

Het boek krijgt van mij 3 sterren.

★★★
Titel: Het opruimboek voor mijn gezin | Leesfragment | Auteur: Tina Favache | Uitgeverij Lannoo | Categorie: Lifestyle, wonen | Uitvoering: hardcover | 96 pagina’s | ISBN13: 9789401459211 | Verkrijgbaar sinds: 30-04-2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 30-05-2019 | Prijs: €15,95 | Bestellen