De Bergmankronieken – Het oordeel


Recensie Het oordeel door Hannie van Grol:
In dit zesde deel waarop we lang hebben moeten wachten, spelen de eerdere personages van het Nationale Rechercheteam weer een rol. Het team wordt toegevoegd aan de plaatselijke politie van Uppsala, waar een serieverkrachter actief is. De slachtoffers worden verdoofd, krijgen een zak over hun hoofd en als ze weer bijkomen, is er sprake geweest van een verkrachting. Omdat de dader op deze manier te werk gaat, kan niemand een signalement geven van deze persoon.

Het onderzoeksteam gaat desondanks aan het werk en probeert op allerlei mogelijke manieren verbanden te leggen om het hoe en waarom van deze laffe acties te achterhalen. De bekende personen van het team keren weer terug en natuurlijk ook Sebastian Bergman, forensisch psycholoog, is van de partij, zeer tegen de zin van Vanja Lithner, die gezworen had haar vader nooit meer te willen ontmoeten. Hij staat bekend als seksverslaafd, arrogant, egoïstisch en schaamteloos en die eigenschappen stuiten meerdere teamleden tegen de borst. Ondanks zijn reputatie neemt Bergman zich heilig voor om zich te gedragen om het verstoorde contact met zijn dochter te herstellen.

Het lijkt een zaak zonder aanknopingspunten en regelmatig lijkt een bepaald spoor dood te lopen. Als dan ook nog blijkt dat de werkwijze van de dader hetzelfde is, maar het DNA verschillend, is de verwarring compleet. Uiteindelijk lijkt er toch meer duidelijkheid te komen en als Vanja zich als lokaas inzet om de dader te kunnen overmeesteren met behulp van de rest van het team, wordt de spanning behoorlijk opgevoerd. De plot zit dan ook bijzonder vernuftig in elkaar en de ontknoping is zeker verrassend te noemen.

Het schrijversduo Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt heeft weer een werk van formaat afgeleverd. Hoewel de spanning er niet echt vanaf druipt, zijn de dialogen tussen de teamleden, hun persoonlijke verhalen en de perfect neergezette formuleringen bijzonder interessant om te lezen. Ze houden je gevangen in het boek, mede versterkt door de korte hoofdstukken en de prettige schrijfstijl. Het verhaal leest dan ook als een trein.

Om volop van Het oordeel te kunnen genieten, is het belangrijk de eerdere vijf delen gelezen te hebben. Sebastian Bergman is de sleutelfiguur waar alle delen om draaien, maar de andere personages komen ook terug en ze maken allemaal hun eigen ontwikkeling door. Omdat de hoofdstukken vanuit verschillend perspectief worden geschreven, krijgen we een duidelijk inkijkje in de zielenroerselen van elke persoon afzonderlijk. En dat maakt de hele serie zo interessant om te lezen, zeker omdat ieder deel eindigt met een cliffhanger. Je wordt nieuwsgierig gemaakt naar het vervolg. En dit zesde deel heeft als klap op de vuurpijl nog een tweede cliffhanger.

De persoonlijke verhalen en ontwikkelingen van de teamleden en de haast onoplosbare verkrachtingszaak maken dit zesde deel tot een psychologische thriller die (na de eerdere vijf delen) zeer de moeite waard is gelezen te worden.

★★★★★
Titel: Het oordeel | Auteur: Hjörth Rosenfeldt | Uitgeverij Cargo | Categorie: Thrillers | Uitvoering: paperback of E-book | 448 pagina’s | ISBN13: 9789403147109 | Verkrijgbaar sinds: april 2019 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 02-06-2019 | Prijs: €20,99 | Bestellen (ook verkrijgbaar als luisterboek).