De vuurstorm


Recensie De Vuurstorm door Pierre Peeters:
Politiethriller tijdens de naweeën van WOII

Het verhaal speelt zich af tijdens de laatste dagen van WOII in Dresden. Een seriemoordenaar heeft het gemunt op jonge vrouwen. De vreselijk verminkte lichamen worden steevast teruggevonden na een luchtalarm. De hele stad is in de ban van de onbekende seriemoordenaar, die bekend staat onder de naam ‘De enge man’.

Max Heller, een integer politieman, wordt op de zaak gezet. Hij neemt het onderzoek au serieux en doet er alles aan om de dader te vinden en te pakken. Max Heller dweept niet met de nazi-theorieën, maar mag dit niet laten blijken, want in deze barre tijden is niemand te vertrouwen. Zijn directe chef Rudolf Klepp is een vurig naziadept, SS-er en machtswellusteling en doet al het mogelijke om Max Heller in zijn onderzoek te dwarsbomen. Dit alles weerhoudt Max Heller er niet van zijn onderzoek te doen en zo veel als mogelijk mensen te ondervragen, te horen en op onderzoek uit te gaan.

In de nacht van 13 februari wordt Dresden quasi volledig in de as gelegd door een bombardement en vinden 25 000 mensen de dood. Kort na het bombardement doen de Russen hun intrede in de stad en komt het onderzoek, mede dankzij hulp uit onverwachte hoek van de verbitterde Russische commissaris Zajtsev, plots in een stroomversnelling. Samen gaan ze op jacht naar de ‘Enge man’ en zijn ze compleet verrast als blijkt wie de dader is.

De Vuurstorm is een boek dat erg vlot wegleest. Het is een mix van een old-fashioned whodunit-verhaal, van een politiethriller en van een historisch boek. Het is deze mix die de lezer blijft aansporen tot lezen.
De setting van het boek, nl. de stad Dresden en de verschrikkingen die de stad en zijn bewoners ondergingen, maken het boek bijzonder. Als lezer onderga je de verschrikkingen en voel je mee met het leed dat de inwoners leden. Tevens geeft het boek een goede kijk op het leven van deze mensen, hun constante strijd, hun moedeloosheid… Maar ook de sadistische neigingen van de nazi’s en later ook van de Russische bezetter worden goed in beeld gebracht. Hoofdlijn in het boek is de onvermoeibare zoektocht naar de verschrikkelijke seriemoordenaar die Max Heller voert in barre en moeilijke omstandigheden.

Frank Goldammer heeft een mooie, beschrijvende schrijfstijl en zorgt voor heel veel leesplezier. Hij brengt alles erg realistisch in beeld. De hoofdfiguur Max Heller werd net als alle bij-personages meer dan voldoende diep uitgewerkt. Er is geen overvloed aan personages, maar wel genoeg interactie om alles spannend te houden. De verhaallijnen leiden uiteindelijk naar een spannende en onverwachte plot.
Het boek is zeker een aanrader.

Voor het leesplezier, de opgebouwde spanning en het historische karakter geef ik graag 4 sterren.

★★★★
Titel: De Vuurstorm | Leesfragment | Auteur: Frank Goldammer | Uitgeverij Cargo | Categorie: Crimezone, misdaad, politiethriller | Uitvoering: paperback of E-book | pagina’s | ISBN13: 9789403147208 | Verkrijgbaar sinds: april 2019 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 03-07-2019 | Prijs max. €19,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.